Θυμηθηκα την ξενιτια

Μεγάλη μουσικοχορευτική εκδήλωση με θέμα «Θυμήθηκα την ξενιτιά» διοργανώνει ο Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής το ερχόμενο Σάββατο 28 Μαρτίου στο αμφιθέατρο της πανεπιστημιούπολης στις 7.30 το βράδυ.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει 30 χορούς και τραγούδια από τη Δυτική Θράκη, την Ήπειρο, την Σμύρνη και την Ερυθραία, την Μακεδονία, το Κεντρικό Αιγαίο και την Ανατολική Ρωμυλία. Ανάμεσα στους χορούς θα είναι ο ζωναράδικος, ο συγκαθιστός, ο καρσιλαμάς, στο τσάμικο Κονιτσιώτικο, ο συρτός και βέβαια η μπαϊντούσκα. Οι φορεσιές θα είναι Μεταξάδων, Αστική και Καρωτής, Ζαγορίου, Κάτω Παναγιάς, Αλεξάνδρειας, Δρυμού, Μπούφι, Κύθνου και Καβακλί και η εκδήλωση, όπως τόνισαν οι διοργανωτές, θ’ αρχίζει ακριβώς.

Ο πρόεδρος του ΜΟΚ, πατέρας Δημήτριος Βασιλειάδης και ο διευθυντής προγράμματος Βασίλης Σερμπέζης παραχώρησαν το πρωί συνέντευξη τύπου για να προσκαλέσουν το κοινό στη μεγάλη συναυλία του Μορφωτικού Ομίλου.

Ο πατέρας Δημήτριος Βασιλειάδης εξήγησε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα υψηλής ποιότητας με τραγούδια και χορούς παραδοσιακούς, το οποίο διοργανώνει το Τμήμα Παραδοσιακού Χορού του ΜΟΚ και συμμετέχουν όλοι οι χορευτές του δυναμικού του Μορφωτικού και της Σχολής. «Η επιλογή του θέματος «Θυμήθηκα την ξενιτιά» παρά το ότι δεν είναι ψυχαγωγικό, έχει να κάνει με τη ζωή και την ψυχή του λαού μας, γιατί η ξενιτιά είναι ένα στοιχείο που υπάρχει στον ελληνισμό από την αρχαιότητα και δεν σταμάτησε ούτε στις μέρες μας, αλλά ούτε και στις περιόδους που φάνηκε ότι η Ελλάδα ευημερεί. Η ξενιτιά είναι συνυφασμένη με τη ζωή του έλληνα».

Για τη δε αφίσα, σχολίασε ότι παρά το ότι δεν είναι ευφραντική κι έχει μια θλίψη είναι έξοχη. «Εξάλλου, με το τραγούδι και το χορό όσο θλιμμένο κι αν είναι ένα θέμα παίρνει τη διάσταση της χαρμολύπης την οποία χρησιμοποιούμε στην εκκλησία αλλά είναι και στοιχείο της ζωής του έλληνα» μετέφερε ο πρόεδρος του Ομίλου.

Εξήγησε ότι η πραγματοποίηση της εκδήλωσης καθίσταται εφικτή χάρη στη συμπαράσταση συγκεκριμένων φορέων.

Η εκδήλωση διοργανώνεται με τη στήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου, της νομαρχίας Ροδόπης, του δήμου Κομοτηνής, της Δημοτικής Επιχείρησης «Ορφέας», του Κοινωφελούς Ιδρύματος Χαριλάου Κεραμέως και του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης.

Πλειάδα συντελεστών

Ο Βασίλης Σερμπέζης μίλησε για το θέμα της εκδήλωσης και το πώς συνδέεται με την ψυχοσύνθεση του έλληνα. «Η ξενιτιά είναι μια έννοια στενά δεμένη με τον έλληνα, κύρια με τον νεοέλληνα, με τη ζωή, το χορό, το τραγούδι και τον πολιτισμό του. Η ξενιτιά ως θεματική ερέθισε το νου και το συναίσθημα κι έτσι έχουμε σήμερα ένα πλήθος από διαμάντια και στολίδια του δημοτικού μας τραγουδιού και του χορού. Αποτελεί ένα μοναδικό κεφάλαιο στο μεγάλο ζήτημα του πολιτισμού στο δημοτικό μας τραγούδι. Η ξενιτιά ως ιδέα και κατ’ ανάγκη τρόπος ζωής, ως ελπίδα, ως μισεμός, ως νόστος, ως γυρισμός».

Ο κ. Σερμπέζης εξήγησε ότι θα παρουσιάσουν 30 τραγούδια και χορούς από οκτώ περιοχές της Ελλάδας, τα οποία θα αποδώσουν 162 χορευτές με τις αντίστοιχες ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές.

Ο διευθυντής προγράμματος θύμισε ότι όπως κάθε χρόνο το πρόγραμμα διοργανώνεται από τον Οκτώβρη και κορυφώνεται στο τέλος του Μάρτη. «Συμμετέχει μια πανστρατιά από όλους τους χορευτές του ΜΟΚ, παλιοί και νέοι, μικροί κι ενήλικες, με ιδιαίτερο κέφι και χαρά, γι’ αυτό κι έχουμε την ελπίδα ότι θα παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα υψηλών απαιτήσεων στο κοινό της πόλης κι όλης της περιφέρειας. Εγγύηση για το αποτέλεσμα, κοντά στις ομάδες, αποτελούν οι σπουδαίοι καλλιτέχνες μουσικοί» τόνισε.

Ο κ. Σερμπέζης αναφέρθηκε στους συντελεστές της βραδιάς. Στους μουσικούς είναι οι: Γιώργος Κωτσίνης, Κυριάκος Πετράς, Γιώργος Ματθαίου, Γιώργος Γιαρένης, Γιώργος Παγκοζίδης και Στέλιος Ματακλίδης.

Στο τραγούδι θα είναι οι: Γιώργος Ματθαίου, Γιώργος Γιαρένης.

Στη διδασκαλία των χορών ήταν οι: Κυριάκος Αντωνίου, Κώστας Κατέρης και Θωμάς Γρηγορόπουλος.

Η επιμέλεια των στολών έγινε από την Ελένη Σαρχοσίδου. Για το σκηνικό φρόντισαν οι: Δημήτρης Δαλκίδης Γιάννης Κοπιτσελίδης, Γιώργος Μαυρίδης και Στέφανος Μπακιρτζής.

Στον ήχο και το φως θα είναι οι: Γιώργος Ευφραιμίδης και Σοφοκλής Τσομπανίδης.

Στην ηλεκτρονική υποστήριξη θα είναι οι Παναγιώτης Αντωνίου, Βέρα Παναγοπούλου και Όλγα Κούλη, ενώ την οργανωτική επιμέλεια έχει ο Κυριάκος Αντωνίου.

Ο κ. Σερμπέζης ανέφερε ότι πρωτοτυπία για την φετινή εκδήλωση αποτελεί το γεγονός ότι δεν θα έχει κείμενα, μετά από συνειδητή επιλογή. «Πρώτον γιατί για την ξενιτιά μπορεί να μιλήσει καλύτερα το τραγούδι και ο χορός και θεωρούμε ότι περιττεύουν τα κείμενα – παρόλο που υπάρχουν εξαιρετικά – και δεύτερον ότι θέλουμε να δώσουμε μια ζωντάνια παρόλο που το θέμα είναι βαρύ.

Θα επιχειρήσουμε να δώσουμε μια πιο χαρούμενη σχετικά άποψη στο θέμα της ξενιτιάς».


Ευχαρίστησαν τέλος το πανεπιστήμιο για την παραχώρηση της αίθουσας.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.