Αγροτικες Κινητοποιησεις και τα Αλυτα Προβληματα των Αγροτων

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει όραμα για τον πρωτογενή τομέα. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κύριος Λευτέρης Αυγενάκης, ήρθε πριν κάποιες μέρες στην περιοχή μας και αντί να ακούσει όλους τους αγρότες και να κάνει ένα διάλογο μαζί τους, πήρε τη βαλίτσα του και έφυγε προς το αεροδρόμιο. Όλα αυτά δείχνουν την άρνηση της Κυβέρνησης να λύσει τα βασικά προβλήματα των αγροτών. Τα προβλήματα των αγροτών και του πρωτογενούς τομέα δεν φύτρωσαν σήμερα. Εδώ και 5 χρόνια δεν είδαμε κανένα σχέδιο από την Κυβέρνηση για την αναγέννηση και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. 

Η κατάσταση επειδή έφτασε στο απροχώρητο, οι αγρότες σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, αντιδρούν με κινητοποιήσεις και προσπαθούν να ακουστεί η φωνή τους και τα δίκαια αιτήματα τους. Το υψηλό κόστος παραγωγής, οι χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων, οι μειωμένες κοινοτικές επιδοτήσεις, η ακρίβεια και η έλλειψη εργατικών χεριών είναι από τα πιο σημαντικά προβλήματα των αγροτών. Η Κυβέρνηση αντί να ακούσει τους αγρότες και να κάνει ένα διάλογο, κλείνει τα μάτια και παίζει τον Πόντιο Πιλάτο. Ας σταματήσει επιτέλους αυτό το επικοινωνιακό τρικ και να δώσει την σημασία που αξίζουν οι αγρότες και ο πρωτογενής τομέας.   

Οι περισσότεροι αγρότες σκέφτονται πολύ σοβαρά αν θα καλλιεργήσουν ή όχι τα χωράφια τους. Οι νέοι και όσοι έχουν σωματική δύναμη, μεταναστεύουν στο εξωτερικό για εποχιακές δουλειές. Γι’ αυτό και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις μειώθηκαν κατά 26% ενώ οι γεωργικές εκτάσεις κατά 18%. Από την άλλη η αύξηση των εισαγωγών των τροφίμων, κοστίζει πολύ ακριβά στο κράτος αλλά και στη τσέπη μας.

Η κυβέρνηση δεν διαχειρίστηκε σωστά την ΚΑΠ. Μέχρι και σήμερα συμπληρωματική πληρωμή στους λογαριασμούς τους δεν είδαν οι αγρότες. Χρειάζεται μια επαναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ με απλοποίηση οικολογικών σχημάτων και μια συζήτηση επί της ουσίας για τη νέα ΚΑΠ μεταξύ των κρατών μελών, χωρίς να υπονομεύεται η προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος, λαμβανομένου πάντα υπόψη οι αρνητικές επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής.

Κλείνοντας, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αγρότες, είναι αυτοί που φροντίζουν την διατροφική αλυσίδα. Τα αρνητικά αποτελέσματα της μείωσης των αγροτών σύντομα θα είναι ορατά. Το πρόβλημα έλλειψης των βασικών αγαθών είναι από τα κυριότερα που πρέπει να μας απασχολεί. Γι’ αυτό και χρειάζονται γενναία βήματα για να μπορέσουν οι νέοι να καλλιεργήσουν και να αντέξουν σε αυτό το επάγγελμα. Η θέσπιση κατώτερων εγγυημένων τιμών σαφώς και θα βοηθήσει τον αγρότη για να μπορέσει να τα βγάλει πέρα και να έχει το ελάχιστο απαιτούμενο κέρδος ώστε να μπορέσει να συνεχίσει την καλλιέργεια του.  Όταν το λάδι φεύγει από τα χέρια του αγρότη με 3,80 ευρώ και πουλιέται πάνω από 10 ευρώ το λίτρο, όταν το αγελαδινό γάλα το παίρνουν από κτηνοτρόφο στα 0,50 λεπτά και το πουλάνε 1,80 ευρώ, όταν η φέτα  από 10 ευρώ το πουλάνε στα 15 ευρώ, όταν το αρνί από 5 ευρώ το πουλάνε 15 ευρώ, τότε υπάρχει τεράστιο ζήτημα αισχροκέρδειας και έλλειψη προστασίας του αγρότη από το Κράτος.

Το ΠΑΣΟΚ προτείνει 7 μέτρα για την στήριξη των Αγροτών:

  1. Ενεργειακές κοινότητες σε αγροτικές περιοχές για μηδενισμό κόστους ενέργειας, διότι το κόστος παραγωγής αυξήθηκε κατά 25% που αφορά κυρίως την ενέργεια
  2. Κατάργηση ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο
  3. Αναθεώρηση του κανονισμού ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις, γιατί βλέπουμε ότι η επίδραση της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον στη πόρτα μας
  4. Μηδενική ανοχή σε πρακτικές παράνομων ελληνοποιήσεων
  5. Επαναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ με απλοποίηση οικολογικών σχημάτων και προσαρμογή του στις ανάγκες της ελληνικής υπαίθρου ώστε ωφελούμενοι να είναι οι πραγματικοί αγρότες
  6. Προστασία της αγροτικής γης από κερδοσκοπικές πρακτικής και ξένα funds
  7. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εισαγωγή τροφίμων και αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες είναι η πιστοποίηση τους σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και εθνικά πρότυπα.  

*Ο Μεμέτ Ντενίζ είναι Δικηγόρος και Πολιτευτής με το ΠΑΣΟΚ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.