Θελω να γινω δασκαλος

Ενώ ο μέσος όρος επιτυχίας πανελλαδικά κυμαίνεται σε ποσοστό 50%, ο μέσος όρος στη Ροδόπη έφτασε στο 70%, όπως δήλωσε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες το μεσημέρι ο προϊστάμενος της Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης Κώστας Πανδρεμένος κάνοντας λόγο για μια πολύ σημαντική ημέρα για την εκπαιδευτική κοινότητα. «Σήμερα, δικαιώνονται οι προσδοκίες υποψηφίων, γονιών κι εκπαιδευτικών, γίνεται πράξη η προσπάθεια που είχε σαν στόχο το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι μαθητές μας έφτασαν σε ποσοστό επιτυχίας 70% σε σχολές που επιθυμούσαν» είπε.

Από το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες επιλογής των εισαγομένων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ανακοινώθηκαν χθες το πρωί οι βάσεις και τα ονόματα των επιτυχόντων βάζοντας τέλος στην αγωνία των υποψηφίων.

Η βαθμολογία και τα ονομαστικά αποτελέσματα είναι από χθες διαθέσιμα στους ενδιαφερόμενους μέσα από το διαδίκτυο του ΥΠ.Ε.Π.Θ. http://www.ypepth.gr με τη δυνατότητα να πληροφορηθεί τα αποτελέσματα που τον αφορούν προσωπικά ο κάθε υποψήφιος πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους αριθμό και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες (Επώνυμο, Όνομα, Πατρώνυμο, Μητρώνυμο). Επίσης μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα από το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών στο τηλέφωνο 1564.

Οι Σχολές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου

Εκτιμάται ότι περισσότερες από 10.000 θα είναι οι κενές θέσεις σε περιφερειακές σχολές λόγω της βάσης του «10». Υψηλή άνοδος των μορίων παρατηρείται κυρίως στις Παιδαγωγικές και τις Νομικές Σχολές, ενώ οριακή είναι η άνοδος στις Ιατρικές. Η δε Ιατρική Θράκης παρουσιάζει σχετική πτώση από τα 18811 πέρυσι στα 18713 και το Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής Θράκης εμφανίζει πτώση από 17536 σε 17429 μόρια.

Το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Θράκης στην Ορεστιάδα εμφανίζει μεγάλη πτώση από 12516 σε 10341, όπως και το Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ορεστιάδα από 13973 σε 12023 μόρια.

Πτώση εμφανίζουν και οι Πολυτεχνικές Σχολές, όπως για παράδειγμα της Ξάνθης που παρουσιάζει πτώση και στα πέντε τμήματα, σε κάποια από αυτά σημαντική. Συγκεκριμένα, το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης στην Ξάνθη από 16318 σε 15487, το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος από 17127 σε 16752, το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στην Ξάνθη από 18036 σε 17665, το Πολιτικών Μηχανικών Θράκης είναι στα 18027 μόρια από 18219 και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών από 20854 έπεσε στα 20640 μόρια.

Πτώση εμφανίζουν και οι Οικονομικές Σχολές πανελλαδικά και γενικότερα οι θετικές επιστήμες. Η μεγαλύτερη άνοδος σημειώθηκε στη Μουσική Σχολή Θεσσαλονίκης με 3637 μόρια και η μεγαλύτερη πτώση εμφανίζεται στη Σχολή Υλικού Κρήτης με 2296 μόρια.

Από τις Σχολές της Κομοτηνής η Νομική παρουσιάζει αύξηση, από 17851 σε 18243 μόρια, το ΤΕΦΑΑ από 13022 ανέβηκε στα 13089, το Τμήμα Ιστορίας – Εθνολογίας από 13987 σε 14297 και η Ελληνική Φιλολογία από 15000 σε 15482.

Πτώση εμφανίζουν οι: Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης από 15339 σε 14686, Κοινωνικής Διοίκησης από 13788 σε 13618 και Γλώσσας Φιλολογίας Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών από 12816 σε 12210.

Το Τμήμα Επιστημών Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία Θράκης ακολουθεί την άνοδο των Παιδαγωγικών Σχολών και από 15589 πέρυσι φέτος φτάνει τα 16386 και το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης φτάνει στα 17689 από 17403 μόρια.

Εγγραφές από 16 μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου

Οι εγγραφές των επιτυχόντων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και την Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. θα γίνουν από 16 μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου. Οι εισαχθέντες στο Β΄ εξάμηνο των ΤΕΙ αν δεν εγγραφούν μέσα στην παραπάνω προθεσμία, μπορούν να εγγραφούν μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2009.

Στην ίδια προθεσμία υποβάλλουν αίτηση και τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά οι πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις προκειμένου να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στο ποσοστό θέσεων 3% χωρίς εξετάσεις.

Συνολικά υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο 97.407 (64.280 με το 90%, 18.668 με το 10% , 445 με την κατηγορία των Εσπερινών Γενικών Λυκείων, 13.526 από τα Ημερήσια ΤΕΕ και 488 από τα Εσπερινά ΤΕΕ) και εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 68.224 άτομα.

Κ. Πανδρεμένος «Πολλοί μαθητές εισήχθησαν στις λεγόμενες υψηλής

ζήτησης σχολές»

Ο Κ. Πανδρεμένος μίλησε για ενθαρρυντικά ποσοστά, όχι μόνο ποσοτικά αλλά και ποιοτικά. «Πέρασαν 260 μαθητές σε σύνολο 530 σε ΑΕΙ και ΤΕΙ με το ποσοστό του 90% και 65 με το ποσοστό του 10%. Μέσα στο Σεπτέμβρη αναμένονται και τα αποτελέσματα για τους μαθητές μας που ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα που θα είναι περισσότεροι από 120 άτομα. Επομένως, θα έχουμε περίπου 450 μαθητές σε σύνολο 530, επομένως το ποσοστό μας κάνει αισιόδοξους.

Το δεύτερο ποιοτικό χαρακτηριστικό αυτής της χρονιάς έχει να κάνει με το ότι οι μαθητές εισήχθησαν στις λεγόμενες υψηλής ζήτησης σχολές. Είχαμε μάλιστα επισημάνει ότι τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά, γι’ αυτό και προσδοκούσαμε τα συγκεκριμένα ποσοστά».

Ο κ. Πανδρεμένος
προχώρησε σε μια γενική εκτίμηση των βάσεων, επικεντρώνοντας στην αύξηση των βαθμολογιών στο α΄ επιστημονικό πεδίο, γιατί τα θέματα ήταν βατά. «Στο δεύτερο, τρίτο, τέταρτο και πέμπτο επιστημονικό πεδίο υπήρξαν αυξομειώσεις βάσεων, όπως είχαμε επισημάνει. Οι σχολές που ανήκουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη παρουσιάζουν αυξητική τάση ενώ οι σχολές της περιφέρειας λόγω της αύξησης του αριθμού των εισακτέων παρουσιάζουν σχετική πτώση». Ο κ. Πανδρεμένος εξήγησε ότι οι τέσσερις σχολές της Κομοτηνής παρουσιάζουν άνοδο, οι σχολές της Πολυτεχνικής παρουσίασαν μείωση ενώ η Ιατρική εμφανίζει σχετική άνοδο. «Στα φετινά αποτελέσματα μού προξένησε εντύπωση το γεγονός ότι η βάση στην Παιδαγωγική Σχολή του Βόλου είναι υψηλότερη από τη Νομική Θράκης. Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές στρέφονται στις Παιδαγωγικές Σχολές για επαγγελματική αποκατάσταση. Οι βάσεις στις Σχολές Αστυνομίας δεν ανέβηκαν» είπε, ευχόμενος στους αποφοίτους καλή επιτυχία στο μέλλον τους. «Πέρασαν μια πρώτη φάση δοκιμασίας αλλά δεν είναι και η μοναδική. Η αγορά εργασίας, η οικονομική κατάσταση και η κοινωνική σύνθεση είναι τόσο διαφοροποιημένες με αποτέλεσμα να πρέπει να καταβάλουν τεράστιες προσπάθειες για να πετύχουν το στόχο τους που είναι η επαγγελματική αποκατάσταση. Πιστεύουμε ότι έχουν τη στήριξη την επιστημονική και τη γνωστική, όπως και την ηθική από τους γονείς τους, για να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της πραγματικότητας».

Σύντομα θα έρθουν οι μηχανογραφημένες καταστάσεις από το υπουργείο Παιδείας με τη σειρά επιτυχίας του κάθε εισακτέου. Ο κ. Πανδρεμένος εξήγησε ότι τα φετινά ποσοστά της Ροδόπης είναι παρόμοια με τα περσινά. Είπε ότι τα επαρχιακά σχολεία πηγαίνουν καλά κι έφερε το παράδειγμα του Λυκείου Ιάσμου το οποίο εμφανίζει υψηλά ποσοστά επιτυχίας και μάλιστα σε σχολές υψηλής ζήτησης, εξήγησε δε ότι τα χαμηλά ποσοστά στο Λύκειο Σαπών οφείλονται στο γεγονός ότι αριθμεί πολλούς μουσουλμάνους μαθητές οι οποίοι θα εισαχθούν στο πανεπιστήμιο με την ποσόστωση, άρα το ποσοστό θ’ αλλάξει.

Μαρία Αμπατζή

Πηγή: www.flash.gr και η ιστοσελίδα του ΥΠ.Ε.Π.Θ. http://www.ypepth.gr.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.