Προσβασιμοτητα σε ολους τους χωρους πολιτισμου και τεχνης στην Κομοτηνη ζητα ο Χαρης Μουρελατος

Το θέμα της διασφάλισης της ελεύθερης και απρόσκοπτης πρόσβασης στον Πολιτισμό για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, ιδιαίτερα τα Άτομα με Αναπηρία, θίγει με επιστολή του προς τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Νέας Γενιάς κ. Γιάννη Κυριαζή ο εκπαιδευτής ζωγραφικής κ. Χάρης Μουρελάτος, με αφορμή την επικείμενη έκθεση Θρακών Καλλιτεχνών που αναμένεται να λάβει χώρα στο υπόγειο του Ιδρύματος Παπανικολάου.

Όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Μουρελάτος, ο χώρος δεν πληροί τις προϋποθέσεις προσπελασιμότητας σε ΑμεΑ, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να μην μπορούν ούτε να είναι δέκτες της τέχνης, αλλά ούτε να συμμετάσχουν την δημιουργία τους.

Για αυτό προτείνει να γίνει σε χώρο που να είναι προσπελάσιμος, ενώ ζητά και να προχωρήσει η προσβασιμότητα σε όλους τους χώρους πολιτισμού και τέχνης της πόλης.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Αντιδήμαρχε

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των “Ελευθερίων” Κομοτηνής διοργανώνετε κάθε χρόνο έκθεση έργων Θρακών καλλιτεχνών .

Τα έργα εκτίθενται στο υπόγειο του Ιδρύματος Παπανικολάου.

Ο χώρος δεν πληροί τις προϋποθέσεις προκειμένου να είναι προσπελάσιμος σε άτομα με αναπηρία με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή της πόλης μας.

Λαμβάνοντος υπόψη ότι αποτελεί κριτήριο του πολιτισμού μας η συμπεριφορά μας προς τα ΑμεΑ θα προτείνω η πραγματοποίηση της φετινής έκθεση να γίνει σε χώρο ο οποίος θα είναι προσπελάσιμος.

Η διασφάλιση της ελεύθερης και απρόσκοπτης πρόσβασης στον Πολιτισμό για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, είναι ζήτημα κοινωνικής ισότητας και δικαιοσύνης, και κατ’ επέκταση, αποτελεί ζήτημα δημοκρατίας σε ΑμεΑ.

Σε συνέχεια της παραπάνω πρότασης θα ήθελα να μελετήσετε και να υλοποιήσετε την πρόσβαση των συμπολιτών μας ( και επισκεπτών) με Αναπηρία σε όλους τους χώρους πολιτισμού και τέχνης της πόλης μας. Γιατί ο πολιτισμός έχει υψηλή πνευματική, αισθητική, παιδευτική και ψυχολογική αξία. Πέρα από τη συμμετοχή των ατόμων αυτών ως δέκτες θα δοθεί η δυνατότητα να έχουν ουσιαστική συμμετοχή λαμβάνοντας υπόψη τα ευεργετήματα της θεραπείας μέσω της τέχνης.

Με εκτίμηση

Μουρελάτος Χαράλαμπος»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.