Προτεραιοτητα ο πρωτογενης τομεας και τα εργα υποδομης για τον νεο Δημαρχο Μαρωνειας-Σαπων Αποστολο Ιωαννου

Ώστε να μείνουν οι νέοι στους οικισμούς και να υπάρχει μέλλον στο Δήμο

Έμφαση στη συγκράτηση των νέων στο Δήμο, με παρεμβάσεις τόσο στον πρωτογενή τομέα όσο και στην στήριξη των επαγγελματιών της περιοχής, είναι η κύρια προτεραιότητα της νέας Δημοτικής αρχής του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών.

Αυτό τόνισε ο νέος Δήμαρχος κ. Απόστολος Ιωάννου, μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής». Σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια θα παίξουν όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξής του, που ανέλαβαν θέσεις ευθύνης στο νέο σχήμα διοίκησης, αλλά και το ειδικό γραφείο που θα δημιουργηθεί στο Δήμο για την σύνταξη, ωρίμανση και εύρεση χρηματοδότησης για τις μελέτες που είναι απαραίτητες.

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα πέρασε η κακοκαιρία, παρά τις ελλείψεις σε μηχανήματα και αλάτι

Ο Δήμος δεν είχε ιδιαίτερα προβλήματα από την επιδείνωση του καιρού στην περιοχή, τόνισε ο κ. Ιωάννου, παρόλο που τέθηκαν από νωρίς σε επιφυλακή, τόσο οι υπηρεσίες όσο και ο εξοπλισμός. Όμως εκεί αντιμετωπίζουν σημαντικό ζήτημα όπως παραδέχθηκε ο ίδιος. «Υπάρχει πρόβλημα με τον μηχανολογικό εξοπλισμό, όπως και με το αλάτι» σημείωσε. 

Συνεισφέρουν όλοι οι Σύμβουλοι στη Διοίκηση του Δήμου

Με τον πρόσφατο ορισμό των εντεταλμένων δημοτικών συμβούλων ολοκληρώθηκε το διοικητικό σχήμα του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών, το οποίο αποτελείται πλέον από 5 αντιδημάρχους και 7 εντεταλμένους Συμβούλους, με τον κ. Ιωάννου να επισημαίνει πως ήταν πολύ  σημαντικό να συνεισφέρουν  όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι  στη διοίκηση του δήμου.

Για αυτό και κρίθηκε σημαντικό οι διορισμένοι αντιδήμαρχοι να μπορούν να επικουρούνται και από  τους εντεταλμένους δημοτικούς συμβούλους, οι  οποίοι  θα υποστηρίξουν το έργο τους.  «Όλοι οι δημοτικοί  σύμβουλοι είναι διαθέσιμοι  στη διοίκηση του δήμου, από  διαφορετική  θέση ο καθένας, να συμπληρώνει τα κενά του άλλου.  Αυτή ήταν η λογική  με την οποία καταφέραμε και θεωρώ  ότι θα αξιοποιήσουμε όλους τους δημοτικούς μας συμβούλους» ανέφερε.

Ειδικό γραφείο στο Δήμο για μελέτες και έργα

Το προσωπικό του δήμου μαζί  με τους αιρετούς έχουν ταχθεί να στηρίξουν την καθημερινότητα του κόσμου, ανέφερε, για αυτό και έχουν εστιάσει την  προσπάθειά τους να βοηθήσουν και να τη βελτιώσουν.  Με την προσθήκη των ειδικών  συνεργατών, οργανώνεται και θα λειτουργήσει θεσμικά γραφείο στον Δήμο υπό τον ίδιο,  το οποίο θα σχεδιάζει, θα οργανώνει, θα συντάσσει και θα ωριμάζει μελέτες για να μπορέσουν να τρέξουν το θέμα των προγραμμάτων τα οποία θα δώσουν μια αναπτυξιακή πορεία στον δήμο.

Με την επόμενη τροποποίηση του κανονισμού  εσωτερικών υπηρεσιών που υπολογίζει πως θα γίνει μέχρι τις αρχές Μαρτίου, θα έχει στελεχωθεί το γραφείο, το οποίο θα έχει αποκλειστικό στόχο να μπορέσει να υλοποιεί προγράμματα.

Άλλαξε το σχεδιασμό η κατάργηση των Δημοτικών επιχειρήσεων

Τον σχεδιασμό τους βέβαια δυσχεραίνει το γεγονός της κατάργησης των κοινωφελών επιχειρήσεων, που σημαίνει πως αντικείμενα που θα μπορούσαν να περάσουν σαν δράσεις μέσα από την κοινωφελή επιχείρηση, δηλαδή τα θέματα πολιτισμού,  ανάδειξης και τουρισμού, μεταφέρονται στον δήμο, οι  διαδικασίες του οποίου είναι λίγο πιο  δυσκίνητες σε ό,τι αφορά την υλοποίηση τέτοιων δράσεων.

Όμως σε κάθε περίπτωση αυτό το γραφείο του δήμου θα μπορέσει να προχωρήσει και να στηρίξει  όλα αυτά που  είχαν εξαγγείλει προεκλογικά. «Δεν απεμπολούμε αυτόν  τον στόχο που έχουμε βάλει, απλά  διαφοροποιούμαστε σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα τον πετύχουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Άλλωστε από την προεκλογική περίοδο είχε τονίσει την ανάγκη για την αναζήτηση επιπλέον χρηματοδοτικών εργαλείων, μιας και οι χρηματοδοτήσεις που έρχονται στην αυτοδιοίκηση «αρκούν τόσο όσο να μπορέσουμε να καλύψουμε τα λειτουργικά τους έξοδα και βασικά προβλήματα της καθημερινότητας. Όλα τα υπόλοιπα απαιτούν μελέτες, χρηματοδοτικά προγράμματα, και  βέβαια οργάνωση για να μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε βάλει για το Δήμο» επεσήμανε ο κ. Ιωάννου.

Προτεραιότητα η συγκράτηση των νέων στους οικισμούς

Μία από τις προτεραιότητες της νέας Δημοτικής αρχής, είναι η συγκράτηση των νέων στους οικισμούς, που σταδιακά ερημώνουν. «Το θέμα των νέων είναι κρίσιμο και σημαντικό για μας» τόνισε ο κ. Ιωάννου. Αυτό θα γίνει στηρίζοντας την επαγγελματική τους πορεία και ενισχύοντας τις υποδομές, κυρίως στον πρωτογενή τομέα, που είναι και ο βασικότερος οικονομικός τομέας του Δήμου. Εκεί πρέπει να κάνουν αρκετά έργα τα οποία θα βοηθήσουν τους αγρότες να παραμείνουν και να διευκολυνθούν σε ό,τι αφορά τη δουλειά τους.

Ταυτόχρονα όσο αφορά τους  επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στα όρια του δήμου θα προσπαθήσουν να έχουν συνεργασία με αυτούς, τόσο ατομικά όσο και μέσω των συλλογικών τους οργάνων, ώστε να μπορέσουν να δουλέψουν πιο ελεύθερα, και να φέρουν μια ποιότητα καλύτερη στα μεγαλύτερα οικιστικά κέντρα του Δήμου, Σάπες και Ξυλαγανή.

«Να μπορέσουμε δηλαδή να  ομορφύνουμε την περιοχή  μας  και αυτό θα δημιουργήσει αυτομάτως και μία υποδομή  η οποία  θα  φέρει αποτελέσματα και στους ίδιους» κατέληξε ο κ. Ιωάννου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.