Τεσσερα χρονια περιοδικο «Βορεας»

Επʼ ευκαιρία της συμπλήρωσης τεσσάρων χρόνων από την έκδοσή του το περιοδικό “ΒΟΡΕΑΣ” διοργανώνει πολιτιστική – μουσική εκδήλωση στο υπαίθριο δημοτικό θέατρο του Άλσους Αδριανουπόλεως στη Νέα Ορεστιάδα, τη Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2009, στις 8:30 το βράδυ, με θέμα: «Θράκες ευεργέτες – Πρότυπα διαχρονικής προσφοράς » με ομιλήτρια τη φιλόλογο – ποιήτρια Μαρία Ράλλη – Υδραίου και μουσική συναυλία αφιέρωμα στον ποιητή της θάλασσας Νίκο Καββαδία

Συμμετέχουν οι μουσικοί:

•Κώστας Κούλελης τραγούδι, κιθάρα

•Ευαγγελία Γκιντίδου τραγούδι

•Βαλάντης Παντσίδης κιθάρα

•Βασίλης Χατζηπαναγιώτου πιάνο

•Σταύρος Χατζηχριστοδούλου πιάνο

•Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει ο Σωκράτης Τίρλας

•Για τον ποιητή θα μιλήσει η φιλόλογος Άννα Δεληγιάννη

•Συντονίζει – παρουσιάζει η δημοσιογράφος της Δημοτικής Τηλεόρασης κ. Μαρία Καραφωτίου

Εκδήλωση για τους Θράκες ευεργέτες

Σε τέσσερις μεγάλες μορφές ευεργέτες από τη Θράκη επικεντρώνεται η εκδήλωση. Συγκεκριμένα στον Σαράντη Αρχιγένη, Γεώργιο Ζαρίφη, Γρηγόριο Μαρασλή και Ευγένιο Ευγενίδη. Στοιχεία της προσφοράς τους μας παραθέτει ο εκδότης του περιοδικού «Βορέας», δημοσιογράφος Σταύρος Παπαθανάκης, τονίζοντας βέβαια ότι οι ευεργέτες από την Θράκη δεν περιορίζονται σε αυτό τον αριθμό αλλά ήταν πολλοί περισσότεροι.

Σαράντης Αχριγένης

«Ορόσημο της εκδήλωσης» όπως επισημαίνει ο εκδότης του Βορέα Σταύρος Παπαθανάκης «αποτελούν τα διακόσια χρόνια από την γέννηση του Σαράντη Αρχιγένη. Ο Σαράντης Αρχιγένης αποτελεί μια μεγάλη μορφή του Θρακικού Ελληνισμού, ο οποίος, όπως και οι άλλοι τρεις, είχε μεγάλη συμβολή στην ίδρυση πνευματικών – εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Είναι πολύ γνωστά τα «Αρχιγένεια Καθιδρύματα» σε όσους έχουν ασχοληθεί με τα ζητήματα της παιδείας και της εκπαίδευσης των Ελλήνων και του ελληνισμού της Ανατολής. Για αυτό το λόγο επιλέξαμε να είναι ορόσημο για τις εκδηλώσεις μας η επέτειος των διακοσίων χρόνων από τη γέννηση του Σαράντη Αρχιγένη»

Γεώργιος Ζαρίφης

«Ο περισσότερο ευρέως γνωστός είναι ο Γεώργιος Ζαρίφης καθώς είναι ταυτισμένος με το Βιζυηνό ή μπορούμε να πούμε ότι στον Γεώργιο Ζαρίφη οφείλουμε το Βιζυηνό, γιατί ήταν ο χορηγός και ευεργέτης του και χωρίς τον Ζαρίφη πιθανώς να μην είχε την εξέλιξη που είχε ο Γεώργιος Βιζυηνός. Βεβαίως οι άνθρωποι της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που έχουν σπουδάσει στη Ζαρίφειο Ακαδημία της Αλεξανδρούπολης,- ένα κτίριο κόσμημα για την πρωτεύουσα του Έβρου- , γνωρίζουν την προσωπικότητά του. Ήταν πολύ μεγάλη μορφή, γιατί μη ξεχνάμε ότι εκείνη την εποχή οι τραπεζίτες της Οθωμανικής αυτοκρατορίας δεν ήταν απλά τραπεζίτες μιας περιφέρειας ή μιας μικρής περιοχής, αλλά ήταν τραπεζίτες παγκόσμιας εμβέλειας. Άλλωστε και ο Γεώργιος Ζαρίφης διαχειριζόταν τα χρέη του σουλτάνου, εφόσον σήμερα μιλάμε για χρέη και πολύ περισσότερο για τη διαχείρισή τους. Αυτές τις καταπληκτικές περιγραφές για το τι ακριβώς ήταν και ποια ήταν η επιρροή τους και ποια ήταν η ζωή τους και η παρουσία τους στην Κωνσταντινούπολη και όχι μόνο μας τις διασώζει και μας τις περιγράφει ο εγγονός του Γεώργιος Λεωνίδα Ζαρίφης σε ένα εξαιρετικό βιβλίο «Οι αναμνήσεις μου – Ένας κόσμος που έφυγε – Κωνσταντινούπολη 1800 -1920» που έχει κυκλοφορήσει εδώ και χρόνια από τις εκδόσεις «Τροχαλία» και μάλιστα είχαμε την δυνατότητα και την ευκαιρία να το αξιοποιήσουμε στο προηγούμενο αφιέρωμά μας στο τεύχος του Μαΐου φιλοξενώντας ένα κομμάτι για τον Μπαζίλ Ζαχάρωφ το θρύλο της Ευρώπης».

Γρηγόριος Μαρασλής

«Είναι πολύ σημαντικός και είναι μια παρουσία και ευεργέτης πολλών εθνών καθώς για δεκαέξι χρόνια ήταν δήμαρχος της Οδησσού και έχει βάλει τη σφραγίδα του σε αυτή την πόλη. Είναι ορατά τα μνημεία και τα κτίρια που έχει αφήσει τα οποία και χαρακτηρίζουν την ταυτότητα της Οδησσού. Στην Αθήνα βρίσκεται η Μαράσλειος Ακαδημία, απʼ όπου έχουν περάσει πολλοί εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας, πρόσφατα μάλιστα ανακαινίστηκε το κτίριο και είναι επισκέψιμο. Ο Γρηγόριος Μαρασλής πρόσφερε πολλά για την υγεία και την εκπαίδευση των συμπολιτών του, μη ξεχνάμε ότι ίδρυσε και την Μαράσλειο Βιβλιοθήκη που ήταν ένας εκδοτικός οργανισμός που κυκλοφόρησε σημαντικά έργα του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, του Νικολάου Πολίτη και πολλών άλλων όπως και του συμπατριώτη του Θρακιώτη λόγιου και αρχαιολόγου Στέφανου Κουμανούδη και ένα από τα σημαντικά του έργα ήταν και η «Ιστορία της Βυζαντινής Λογοτεχνίας» του Κρουμπάχερ του Βυζαντινολόγου, του οποίου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι φέτος κλείνουν εκατό χρόνια από το θάνατό του, ένα σημαντικό έργο που έδωσε μεγάλη ώθηση για τη μελέτη των μεσαιωνικών μας θεμάτων. Τα βιβλία αυτά είναι διαθέσιμα και σήμερα από το Σύλλογο προς διάθεση ωφελίμων βιβλίων, ενώ άλλο ένα κτίριο που έχει σχέση με την προσφορά του Μαρασλή είναι και το κτίριο που στεγαζόταν το Ιπποκράτειο νοσοκομείο στην Αθήνα».

Ευγένιος Ευγενίδης

«Μεγάλος οικονομικός παράγοντας και εξαιτίας των δωρεών του αποκλήθηκε ως ένας μεγάλος Έλληνας ευπατρίδης εφοπλιστής που είχε ιδιαίτερη διάθεση προσφοράς και θα λέγαμε ότι ήταν ένας από τους πρωτοπόρους του εφοπλιστικού κόσμου πολύ πριν οι άλλοι εφοπλιστές προχωρήσουν στην ίδρυση ιδρυμάτων ο Ευγένιο Ευγενίδης έφτιαξε το «Ευγενίδειο ίδρυμα» με μια τεράστια συμβολή σε ό,τι αφορά στην εκπαίδευση στελεχών και συγκεκριμένα στην εμπορική ναυτιλία,θα λέγαμε ότι αποτελούσε ένα άτυπο υπουργείο τεχνικής εκπαίδευσης με εξαιρετικές εκδόσεις πολύ χρήσιμες και όσοι έχουν σχέση με την τεχνολογία και την τεχνολογική εκπαίδευση θεωρώ ότι έχουν ένα βιβλίο του ιδρύματος στη βιβλιοθήκη. Το περισσότερο εμβληματικό ίδρυμά του είναι το Πλανητάριο στην Αθήνα όπου έχουμε μετά την ανακαίνισή του ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον σύγχρονα στον κόσμο πλανητάρια».

Η φιλόλογος

Μαρία Ράλλη Υδραίου

«Το έργο και την προσωπικότητα των τεσσάρων αυτών Θρακών ευεργετών θα αναπτύξει η φιλόλογος Μαρία Ράλλη-Υδραίου, η οποία «ζει και δραστηριοποιείται στην Αθήνα, είναι μέλος μεταξύ άλλων της Εταιρείας Θρακικών Μελετών, στο Θρακικό Κέντρο, στην Πανθρακική Ομοσπονδία Νότιας Ελλάδας. Μια δραστήρια Θρακιώτισσα, ένα από τα ενεργά μέλη της Θρακικής κοινότητας της Αθήνας με καταγωγή από το Διδυμότειχο και την Ξάνθη».

Συναυλία – αφιέρωμα

στο Νίκο Καββαδία

«Πολλά πράγματα μπορούν να πουν άλλοι αρμοδιότεροι για την προσωπικότητα και το έργο του Νίκου Καββαδία. Θεωρώ ότι οι περισσότεροι νεοέλληνες εξοικειώθηκαν με το ποιητικό του έργο μέσα από τα μελοποιημένα ποιήματά του από το Θάνο Μικρούτσικο. Στην πρόσκλησή μας έχουμε αξιοποιήσει μια ξυλογραφία του Νίκου Καββαδία από την περίοδο της πρώτης του νιότης όταν ήταν ναυτικός ο ίδιος και άρα έχει να κάνει με ένα πολύ δυναμικό κομμάτι της διασποράς και του ελληνισμού που είναι η ελληνική ναυτοσύνη. Η ξυλογραφία είναι του Εβρίτη ζωγράφου – χαράκτη Γεωργίου Μόσχου ενός από τους δασκάλους της ελληνικής χαρακτικής τέχνης. Για τον Νίκο Καββαδία θα μιλήσει η φιλόλογος Άννα Δελιγιάννη, που είναι από την Αλεξανδρούπολη, ενώ τα τραγούδια του θα παρουσιάσει μια ντόπια μουσική κομπανία η «Μεθοριακή Κομπανία» η οποία απαρτίζεται από τον Κώστα Κούλελη, στο τραγούδι και την κιθάρα, την Ευαγγελία Γκιντίδου, στο τραγούδι, τον Βαλάντη Παντσίδη στην κιθάρα, τον Βασίλη Χατζηπαναγιώτου στο πιάνο και τον Σταύρο Χατζηχριστοδούλου στο πιάνο. Με αυτό το μουσικό αφιέρωμα ολοκληρώνεται το δεύτερο μέρος της βραδιάς, αλλά και η μουσική – πολιτιστική εκδήλωση η οποία γίνεται με αφορμή τεσσάρων χρόνων από την έκδοση του Βορέα».

Α.Π.

«Δημοκρατία και ελευθερία του τύπου είναι έννοιες ταυτόσημες»

Παρεμβαίνοντας στο θέμα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες με το κλείσιμο του «Ελεύθερου Τύπου» και όσα είδαν το φως της δημοσιότητας που αφορούν στις σχέσεις του τύπου με την πολιτική εξουσία ο εκδότης του «Βορέα» κ. Σταύρος Παπαθανάκης σημειώνει τα εξής:

«Νομίζω ότι μέσα σε ένα περιβάλλον εκτεταμένης κρίσης δεν μπορεί παρά όλοι οι θεσμοί να δοκιμάζονται και πολύ περισσότερο και ο τύπος καθώς η ταύτισή του πολλές φορές με την εξουσία δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Ο τύπος μπορεί να ελέγχεται από οικονομικά συμφέροντα, αλλά όταν δεν είναι ταγμένος στην υπόθεση του πλουραλισμού, της ελευθερίας και της δημοκρατίας, υπέρ των δικαιωμάτων, τότε θεωρώ ότι υφίσταται τις συνέπειες μιας κρίσης. Όλα τα συμπτώματα αυτής της παθογένειας και αυτής της κρίσης τα βλέπουμε να εκδηλώνονται με τον τρόπο που εκδηλώθηκαν όλες αυτές τις ημέρες. Δεν σημαίνει ότι κάποιος επειδή έχει χρήματα έχει τη δυνατότητα να χειραγωγήσει πράγματα. Αυτό μπορεί να το κάνει για ένα μικρό διάστημα και όταν ο τύπος παρεκκλίνει από την αποστολή του, τότε υπάρχουν ζητήματα. Πολύ περισσότερο για εμάς εδώ στη Θράκη, και δεν θα σταματήσουμε αυτό να το επισημαίνουμε, να το υποστηρίζουμε και πολύ περισσότερο βέβαια στην Ελλάδα, θεωρώ ότι η υγιής λειτουργία των ανθρώπων του τύπου έχει σε πολλά πράγματα να συμβάλλει και να προσθέσει σε ό,τι αφορά στην υπόθεση της δημοκρατίας και την προβολή της Περιφέρειας. Έχω πει πολλές φορές ότι και εμείς ανεχόμαστε ή και γινόμαστε μέρος πολλών καταστάσεων που δεν έχουν να προσθέσουν ούτε σε εμάς τους ίδιους, ούτε στα μέσα που υπηρετούμε, ούτε πολύ περισσότερο στο θέμα της δημοκρατίας. Για αυτό και είναι άκρως διδακτικά αυτά που συμβαίνουν. Θεωρώ ότι πρέπει να μας προβληματίσουν και να μας θέσουν μπροστά στις ευθύνες μας ώστε να είμαστε σε μια διαρκή εγρήγορση για θέματα δημοκρατίας, Νομίζω ότι η υπεράσπιση της δημοκρατίας είναι μείζον θέμα στην εποχή μας και αυτό έχει να κάνει με την ελευθερία του τύπου. Οι λέξεις δημοκρατία και ελευθερία του τύπου είναι έννοιες ταυτόσημες».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.