(Ανα) Ζητειται στολη

Μία δωρεά στο Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής που διερευνάται επί χρόνια η τύχη της

Την κάτωθι επιστολή λάβαμε και δημοσιεύουμε συνοδευόμενη από σχετικό έγγραφο. Πρόκειται για επιστολή της κ. Ευμορφίας Αναστασιάδη, που εξιστορεί τις ενέργειές της για την ανεύρεση στολής που σύμφωνα με την ίδια, είχε δωρίσει στο Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής χωρίς όμως σήμερα να μπορεί να εντοπιστεί πού βρίσκεται. Η κ. Αναστασιάδη παρακαλεί όποιον γνωρίζει κάτι να έρθει σε επικοινωνία μαζί της.

Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή της κ. Αναστασιάδη:

«Αξιότιμοι Κύριοι,

Γεννήθηκα και κατοικώ μόνιμα στην Αθήνα. Η καταγωγή της μητέρας μου είναι από την Κομοτηνή την οποία και επισκέπτομαι κάθε χρόνο. Ενθυμούμαι ότι μεταξύ 1992-1995 περίπου, είχα κάνει δωρεά στο Λαογραφικό Μουσείο της Κομοτηνής, μεταξύ άλλων, και μια χρυσοκέντητη στολή Αμαλίας (γιλέκο με σκούφο σε βυσσινί χρώμα) η οποία χρονολογείται σήμερα πάνω από 150 ετών.

Φίλη μου που εργάζεται στο Ιστορικό Μουσείο Αθηνών μου είπε να της στείλω φωτογραφία/video με τη στολή της Αμαλίας να μάθουμε την ηλικία της. Πράγματι, ζήτησα από την κ. Σαρχοσίδου Ελένη τη στολή, προκειμένου να την φωτογραφίσω. Η στολή δεν βρέθηκε πουθενά, ούτε και τα αντίστοιχα αποδεικτικά έγγραφα δωρεάς μου. Δυστυχώς τότε δεν μπόρεσα να βρω κι εγώ κάτι στο σπίτι μου, γιατί τότε πρόσφατα είχαν μπει κλέφτες στο σπίτι μου.

Έτσι προσπάθησαν να επικοινωνήσω με τον Πρόεδρο του Μουσείου κ. Κούκλαρη Στέφανο. Μετά από άκαρπες επανειλημμένες τηλεφωνικές προσπάθειες αναγκάστηκα να πάω στην παλαιά εργασία μου (Υπουργείο Πολιτισμού) για να τον καλέσω από εκεί. Τότε μόνον σήκωσε το τ/φ και του εξήγησα τον λόγο της ενόχλησής μου. Μου είπε ότι θα ψάξουμε να βρούνε την στολή και ακόμα περιμένω τηλεφώνημά του. Έχουν περάσει εν τω μεταξύ μερικά χρόνια!

Πρόσφατα, ψάχνοντας παλαιά αρχεία που φυλάσσω στο σπίτι μου βρήκα το έγγραφο που αποδεικνύει την παράδοση της στολής μου στο Μουσείο (χωρίς αρ. πρωτ.), ενώ άλλα τέτοια έγγραφα που έχω είναι με αρ. πρωτ. πλην ενός.

Προς απόδειξη των λεγομένων μου σας αποστέλλω σε φ/ο το αποδεικτικό παραλαβής και

Παρακαλώ για τη δημοσίευση του εγγράφου μου, προκειμένου να βρεθεί η στολή μου.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων,

Με τιμή

Ευμορφία Δ. Αναστασιάδη

Συνταξιούχος Υπ. Πολιτισμού

Στρ. Καραϊσκάκη 63,

12461 Χαϊδάρι-Αθήνα

Τηλ. 210-5819096/6979403550»

Σε αναζήτηση της στολής και ο ΜΟΚ

Να σημειωθεί πως η εφημερίδας μας ήρθε σε επαφή με την διοίκηση του Μορφωτικού Ομίλου, που μας τόνισε πως η στολή σίγουρα δεν βρίσκεται στα εκθέματα του Λαογραφικού Μουσείου, και πως παρά τις επανειλημμένες έρευνες τους, δεν έχουν καταφέρει να την εντοπίσουν.

Την προσπάθεια δυσκολεύει το γεγονός ότι έχουν περάσει 30 χρόνια από την παράδοση της στολής στο Μουσείο, και τα νεότερα μέλη δεν έχουν εικόνα για το συγκεκριμένο θέμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.