Τα τρια «αγκαθια» που εφεραν και την αποχη του κλαδου σχολιαζει ο Κωστας Γουναρης

Ολοκληρώνεται σήμερα το τριήμερο της αποχής των δικηγόρων όλης της χώρας –πλην Αθήνας- από τα καθήκοντά τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορά στο άνοιγμα και αυτού του επαγγέλματος.

Η τριήμερη αποχή ήρθε με απόφαση της ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, στην οποία παρέστη και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης και όπου καταγράφηκε διάσταση απόψεων μεταξύ των συλλόγων της επαρχίας και της Αθήνας. Κι αυτό γιατί οι δικηγόροι της επαρχίας θεωρούν πώς πλήττονται περισσότερο από την κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών, που θα επιτρέπει σε δικηγόρους να παρίστανται σε οποιοδήποτε δικαστήριο της χώρας χωρίς τη συνδρομή «τοπικού» συναδέλφου τους. Η παραπάνω διαφοροποίηση προκάλεσε την αντίδραση και εν τέλει αποχώρηση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας Δημήτρη Παξινού.

Ένα από τα κεντρικά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο είναι και αυτό της διατήρησης των ελάχιστων αμοιβών, οι οποίες με το νομοσχέδιο μετονομάζονται σε «νόμιμες αμοιβές». Οι αντιρρήσεις έχουν να κάνουν κυρίως με τις αμοιβές των συνεργατών των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, καθώς οι αποδοχές τους μπορεί πλέον να είναι χαμηλότερες ακόμα και από αυτές τις «νόμιμες αμοιβές». Στην ανακοίνωση της ολομέλειας κατατίθεται «η αντίθεσή της στην πρόθεση διατάξεων που αφορούν την δήθεν απελευθέρωση του επαγγέλματος και την αλλοίωση του λειτουργικού χαρακτήρα της δικηγορίας», αλλά αναφέρεται ότι «η διαβούλευση με τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών θα συνεχιστεί κανονικά».

«Μία δικηγορική εταιρία με… εξήντα γραφεία σε όλη τη χώρα»

Μια πλήρης χαρτογράφηση της νέας κατάστασης που επιβάλλεται στον δικηγορικό κόσμο μέσα από τρεις άξονες, προκύπτει μέσα από τη συνομιλία μας με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης Κώστα Γούναρη.

Πρώτο στη σειρά ζήτημα αυτό της ίδρυσης δικηγορικών εταιριών, με τον κ. Γούναρη να εξηγεί κατατοπιστικά: «Στις αστικές και στις διοικητικές διαφορές ο πελάτης πρέπει να έχει δικηγόρο του Πρωτοδικείου στο οποίο εκδικάζεται η υπόθεση, ενώ στις ποινικές υποθέσεις μπορεί κάποιος να έχει δικηγόρο απ’ όπου θέλει. Αυτό ζητήθηκε να καταργηθεί και παρά την αρχική δημόσια διαφωνία μας, δεν έχουμε αντίρρηση επί της ουσίας αφού ο πελάτης θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να παίρνει όποιον δικηγόρο θέλει. Πάντα όμως υπάρχει ένα αλλά και εν προκειμένω ο δικηγόρος –σύμφωνα με τον νόμο- έχει μόνο μία έδρα, στον σύλλογο που ανήκει. Ένα δεύτερο ζήτημα είναι ότι προβλέπεται να υπάρχουν δικηγορικές εταιρίες, κάτι που δεν καθιερώνεται τώρα και ήδη συμβαίνει. Σήμερα προβλέπεται να είναι από δικηγόρους του ίδιου Πρωτοδικείου και θα έχει κι αυτή μία έδρα, συνεπώς μία έδρα ο δικηγόρος, μία και η δικηγορική εταιρία» λέει ο κ. Γούναρης και αποτυπώνει τη συνέχεια: «Όμως τώρα, το νομοσχέδιο λέει ότι μπορούν να γίνουν εταιρίες με δικηγόρους διαφόρων Πρωτοδικείων. Σωστό μεν, αλλά οι δικηγόροι δεν θα κλείσουν τα κατά τόπους γραφεία τους, κάτι που σημαίνει ότι η εταιρία θα έχει ουσιαστικά δεύτερη, τρίτη και πολλοστή έδρα “από το παράθυρο”. Δηλαδή θα έρθει ο τάδε μεγαλοδικηγόρος, θα βάλει στην εταιρία… εξήντα δικηγόρους απ’ όλη την Ελλάδα και θα έχει εξήντα γραφεία σε όλη τη χώρα!».

Το παραπάνω αποτελεί ένα σημείο αιχμής για τον δικηγορικό κόσμο, που σύμφωνα με τον συνομιλητή μας λέει «ναι μεν κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών, αλλά οι εταιρίες να είναι ή από δικηγόρους του ίδιου Πρωτοδικείου ή αυτοί να μην έχουν δικά τους γραφεία. Κάτι που βέβαια πρακτικά δεν γίνεται, οπότε δεν χρειάζεται να είναι διαφορετικού Πρωτοδικείου, ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο».

Η διχαλωτή γλώσσα ή τα δύο πρόσωπα ενός κράτους – Ιανού

Και επειδή πίσω από κάθε φιλολογία των κρατούντων δεν κρύβεται πια τίποτε άλλο από την κυβερνητική αγωνία για προσπορισμό οικονομικών οφελών, τα άλλα δύο ζητήματα αιχμής για τον κλάδο άπτονται οικονομικών ζητημάτων.

«Μας είπαν ότι οι αμοιβές μας βλάπτουν τον ανταγωνισμό. Ας υποθέσουμε ότι τον βλάπτουν κι ας τις καταργήσουμε…» λέει με το γνωστό, άλλοτε λεπτό κι αδιόρατο και άλλοτε σαρδόνιο χιούμορ του ο Κώστας Γούναρης: «Όμως, από τα 117 ευρώ της αμοιβής για Μονομελές Πλημμελειοδικείο παρακρατείται φόρος, Φ.Π.Α., χρήματα για τα ασφαλιστικά ταμεία κ.α. Δηλαδή οι αμοιβές τώρα εξυπηρετούν το δημόσιο και μετά κι εμάς, εξασφαλίζοντας ένα ελάχιστο ποσό. Με την κατάργηση, ο δικηγόρος μπορεί να συμφωνήσει ελεύθερα με τον πελάτη όχι 117 αλλά 50 ευρώ. Όμως το νομοσχέδιο λέει ότι η παρακράτηση φόρου και όλα τα άλλα θα αποδίδονται στα 117 ευρώ! Δηλαδή βαφτίζεται νόμιμη η ελάχιστη αμοιβή και παραμένει ως προς τα δημόσια έσοδα, καταργούμενη όμως ως προς το τι θα λάβει ο δικηγόρος! Αφού θα πάρω 50 ευρώ, γιατί να φορολογηθώ για 117;» αναρωτιέται εύλογα ο πρόεδρος του Δ.Σ.Ξ. και προχωρά και στο δεύτερο τεμάχιο… τυρού της φάκας: «Η ελεύθερη διαπραγμάτευση της αμοιβής ακούγεται σωστή. Όμως δεν θα έρθει μόνο ο τάδε ιδιώτης-πελάτης, αλλά και η τράπεζα που συνεργάζεται με το ένα τρίτο των δικηγόρων της Ελλάδας και θα ζητήσει να καταβάλλει εκατό ευρώ για μια εργασία που κάνει διακόσια. Κι επειδή στους δικηγόρους δίνει τριάντα υποθέσεις το χρόνο, θα αναγκαστούν να πάνε. Αυτό δεν είναι ελεύθερη διαπραγμάτευση, αλλά… μάχη Δαβίδ-Γολιάθ. Και αν ο Δαβίδ νίκησε στην Παλιά Διαθήκη, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις κερδίζει ο Γολιάθ. Και εν προκειμένω, ενώ το κράτος κρατάει τις ελάχιστες αμοιβές για να εισπράττει χρήματα, τις κατευθύνει στην κατεύθυνση ωφέλειας των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιριών».

Τέλος, υπάρχει και το τρίτο ζήτημα αιχμής του κλάδου: «Ενώ όλα αυτά υποτίθεται ότι γίνονται για να μειωθεί το κόστος πρόσβασης του πολίτη στη δικαιοσύνη» λέει ο κ. Γούναρης, «από την προσεχή Δευτέρα η μήνυση από δέκα ευρώ πάει στα εκατό και τα δικαστικά έξοδα υπερδιπλασιάζονται!» προσθέτοντας φυσικά ότι «αυτά τα τρία δεν συνάδουν και πολύ μεταξύ τους…». Όσο για το τι μέλλει γενέσθαι τελικά, ερώτημα που έκλεισε τη συνομιλία μας, ο Κώστας Γούναρης λέει: «Τα είπαμε στον υπουργό Δικαιοσύνης, θα τα μεταφέρει αρμοδίως και περιμένουμε απαντήσεις. Πάντως δεν είμαστε και ιδιαίτερα αισιόδοξοι…».

Ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης

Σε προχθεσινή ανακοίνωση του Δ.Σ.Ξ. που υπογράφεται από τον πρόεδρο Κώστα Γούναρη και τη γενική γραμματέα Πηνελόπη Ιωαννίδου, αναφέρονται τα εξής:
«Τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης συμμετέχουν στην τριήμερη πανελλαδική αποχή των Δικηγορικών Συλλόγων στις 19, 20 και 21 Ιανουαρίου 2011, απέχοντας από όλα τα καθήκοντά τους και κλείνοντας τα γραφεία τους διαμαρτυρόμενα έντονα για την υποτιθέμενη “απελευθέρωση” του “κλειστού επαγγέλματος” των 50.000 δικηγόρων, γιατί με τις προωθούμενες ρυθμίσεις:
Οδηγείται σε βίαιη έξοδο από το επάγγελμα ή στην καλύτερη περίπτωση στην υπαλληλοποίηση μεγάλος αριθμός συναδέλφων -κυρίως νέων- με την ανεξέλεγκτη ίδρυση δικηγορικών εταιριών ανά την Ελλάδα. Καταργείται η ελάχιστη αμοιβή, που εξασφαλίζει μία αξιοπρεπή άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος, προκειμένου να ωφεληθούν οι μεγάλοι τραπεζικοί και ασφαλιστικοί όμιλοι, ενώ ταυτόχρονα «διατηρείται» η ελάχιστη αμοιβή, προκειμένου το κράτος να εισπράττει φόρους και Φ.Π.Α. Τέλος, με τις ήδη αποφασισθείσες υπερβολικές αυξήσεις (υπερδιπλασιασμό) των δικαστικών εξόδων στα ποινικά δικαστήρια και τον δεκαπλασιασμό του παραβόλου υποβολής μήνυσης, ακυρώνεται ουσιαστικά το συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα του πολίτη -ιδίως του οικονομικά αδύναμου- για δικαστική προστασία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.