Οι αρχαιολογοι καταγγελλουν την φιμωση τους στη Βουλη

Το νομοσχέδιο που σχετίζεται και με τα αρχαιολογικά κέντρα και τις σωστικές αναφορές συζητείται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

Τον αποκλεισμό του από τη συζήτηση του νομοσχεδίου σχετικά με τα αρχαιολογικά κέντρα στη Βουλή καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Το νομοσχέδιο που σχετίζεται και με τα αρχαιολογικά κέντρα και τις σωστικές αναφορές συζητείται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, όμως, όπως καταγγέλλει ο ΣΕΑ, ο κατεξοχήν φορέας τον οποίον αφορούν οι διατάξεις αποκλείστηκε από τη συζήτηση.

Μάλιστα στην ανακοίνωση εκτοξεύονται ευθείας βολές προς την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία θεωρείται πως ήταν εκείνη που έδωσε… γραμμή να μην κληθεί στη συνεδρίαση.

«Παρότι όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης αιτήθηκαν την πρόσκληση του Συλλόγου στην ακρόαση φορέων της 10/4/2024, ο Σύλλογος αποκλείστηκε, καθώς, κατά τα φαινόμενα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής δεν έλαβε την έγκριση της Υπουργού Πολιτισμού», σημειώνει ο ΣΕΑ.

Επισημαίνει, ακόμη, ότι στην εν λόγω επιτροπή προσκλήθηκε με τη σύμφωνη γνώμη της υπουργού η ΠΟΥ ΥΠΠΟ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού) «παρά το γεγονός ότι μέλη του Προεδρείου της και ο ίδιος ο Πρόεδρός της είναι κατηγορούμενοι σε δίκη υπό εξέλιξη για τέσσερα κακουργήματα και ένα πλημμέλημα, για διασπάθιση δημοσίου χρήματος (συγκρότηση κι ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, υπεξαίρεση από κοινού και κατ’ εξακολούθηση) μετά από ελέγχους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων ΥΠΠΟ, την διοίκηση του οποίου ασκούσε από το 2002 ως το 2018 το προεδρείο της ΠΟΕ ΥΠΠΟ».

«Καλούνται λοιπόν στη Βουλή από την υπουργό συνδικαλιστές εκπρόσωποι υπόδικοι για αδικήματα κατά του δημοσίου και όχι το σωματείο των οποίων τα μέλη είναι επιστημονικά και διοικητικά υπεύθυνα για τα αρχαιολογικά έργα και τις σωστικές ανασκαφές», σχολιάζει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Πρωτοφανής αποκλεισμός του ΣΕΑ από Κοινοβουλευτική Επιτροπή που συζητά νόμο του ΥΠ.ΠΟ. για αρχαιολογικά έργα και σωστικές ανασκαφές

Για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά κοινοβουλευτικά χρονικά, σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού, «Μέτρα για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, την προστασία και ενίσχυση του ελληνόφωνου τραγουδιού και της ορχηστρικής μουσικής απόδοσης του ελληνόφωνου τραγουδιού και την προστασία και διάχυση της ελληνικής γλώσσας, στο πλαίσιο της διαφύλαξης και ανάδειξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς -Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της εμπορικής πολιτικής του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Πολιτισμού» το οποίο περιλαμβάνει άρθρα για τη διεξαγωγή αρχαιολογικών έργων και ανασκαφών και τροποποιούν τον αρχαιολογικό νόμο (ν. 4858/2021), αποκλείστηκε από την ακρόαση φορέων της αρμόδιας Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων ο καθ’ ύλην αρμόδιος Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αποτελεί τον κατεξοχήν φορέα τον οποίο αφορούν οι διατάξεις καθώς εκπροσωπεί τους αρχαιολόγους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που διεξάγουν σωστικές ανασκαφές, αναστηλώσεις και παντός είδους αρχαιολογικό έργο ανά την επικράτεια, έχει συμμετάσχει στη διαβούλευση του νομοσχεδίου, έχει εκδώσει σχετικές ανακοινώσεις και τις έχει αποστείλει σε όλα τα μέλη της Επιτροπής της Βουλής.

Παρότι όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης αιτήθηκαν την πρόσκληση του Συλλόγου στην ακρόαση φορέων της 10/4/2024, ο Σύλλογος αποκλείστηκε, καθώς, κατά τα φαινόμενα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής δεν έλαβε την έγκριση της Υπουργού Πολιτισμού. Αντιθέτως, με τη σύμφωνη γνώμη της Υπουργού προσκλήθηκε στην Επιτροπή η ΠΟΕ-ΥΠΠΟ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού), η οποία εκπροσωπεί όλους τους εργασιακούς κλάδους του ΥΠΠΟ πλην όμως των αρχαιολόγων. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι επελέγη να κληθεί η ΠΟΕ ΥΠΠΟ, παρά το γεγονός ότι μέλη του Προεδρείου της και ο ίδιος ο Πρόεδρός της είναι κατηγορούμενοι σε δίκη υπό εξέλιξη για τέσσερα κακουργήματα και ένα πλημμέλημα, για διασπάθιση δημοσίου χρήματος (συγκρότηση κι ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, υπεξαίρεση από κοινού και κατ’ εξακολούθηση) μετά από ελέγχους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων ΥΠΠΟ, την διοίκηση του οποίου ασκούσε από το 2002 ως το 2018 το προεδρείο της ΠΟΕ ΥΠΠΟ. Καλούνται λοιπόν στη Βουλή από την Υπουργό συνδικαλιστές εκπρόσωποι υπόδικοι για αδικήματα κατά του δημοσίου και όχι το σωματείο των οποίων τα μέλη είναι επιστημονικά και διοικητικά υπεύθυνα για τα αρχαιολογικά έργα και τις σωστικές ανασκαφές!

Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η εμμονή της Υπουργού Πολιτισμού να υποπίπτει συνεχώς σε θεσμικά ατοπήματα, να παραγκωνίζει και να προσπαθήσει να φιμώσει με κάθε μέσο τους μαχόμενους αρχαιολόγους!

Είναι εντυπωσιακή η προσπάθεια της Υπουργού Πολιτισμού να μην ακουστεί εντός της αίθουσας της Βουλής η κριτική στη συστηματική προσπάθειά της να πλήξει την Αρχαιολογική Αυτεπιστασία και να ανοίξει τον δρόμο στην έμμεση ιδιωτικοποίηση των σωστικών ανασκαφών, μέσω της ανάθεσής τους σε ΝΠΔΔ, με ό,τι συνέπειες θα έχει αυτό στην προστασία των αρχαιολογικών ευρημάτων σε όλη τη χώρα.

Η προσπάθεια φίμωσης θα πέσει στο κενό. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων θα συνεχίσει με παρρησία και δυνατή φωνή να υπερασπίζεται την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας και τα δικαιώματα των μελών του με κάθε νόμιμο τρόπο.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα προβούμε άμεσα σε συναντήσεις με όλα τα κόμματα, τόσο τη συμπολίτευση όσο και την αντιπολίτευση, προκειμένου να ενημερωθεί η Βουλή σφαιρικά από τους καθ’ ύλην αρμόδιους κρατικούς λειτουργούς για το τι ετοιμάζεται να νομοθετήσει το ΥΠΠΟ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.