Τα προβληματα συνεχιζουν να υφιστανται

Το ζήτημα της επαρκούς στελέχωσης της Μονάδας τεχνητού νεφρού στο Νοσοκομείο της πόλης μας με νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο επανειλημμένα έχει τεθεί, για μια ακόμη φορά βρίσκεται στο προσκήνιο. Αγωνία στους πάσχοντες από νεφρική ανεπάρκεια στην περιοχή, οι οποίοι προσπαθούν να πιέσουν ταυτόχρονα στην κατεύθυνση οριστικής επίλυσης των υφιστάμενων προβλημάτων.

Σήμερα στη Μονάδα εξυπηρετούνται 140 άτομα και όπως διευκρινίζει το μέλος του Συλλόγου Νεφροπαθών του νομού μας κ. Φωτεινή Σαββίδου σε δηλώσεις της στον «ΠτΘ» οι 100 είναι εξωνεφρικοί και οι 40 περιτοναϊκοί.

«Τα προβλήματα της μονάδας είναι χρόνια αλλά τώρα τελευταία έχουν οξυνθεί. Βασικά υπάρχει έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, το οποίο βέβαια υπήρχε και παλιά, αλλά ποτέ δεν λύθηκε. Μονίμως για την επίλυσή του γίνονται πασαλείμματα, μονίμως πιέζει ο διευθυντής της μονάδας, μονίμως δέχεται υποσχέσεις ή έρχεται κάποια αδελφή. Για παράδειγμα μας έστειλαν μία αδερφή, η οποία ήταν έτοιμη να φύγει με άδεια κύησης. Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Έτσι ο κ. Μαυροματίδης αναγκάστηκε να δώσει επιστολή στους 21 τελευταίους συνασθενείς μας με την οποία τους γνωστοποιείτε ότι θα πρέπει να αποταθούν σε άλλες μονάδες τεχνητού νεφρού, αφού η συγκεκριμένη λόγω της έλλειψης προσωπικού αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες τους».

Η μονάδα εξυπηρετείται από 20 αδερφές που εξυπηρετούν τους εκατό ασθενείς σε δύο βάρδιες, δηλαδή 25 ασθενείς σε κάθε βάρδια ανά ημέρα. «Το πρωί και το μεσημέρι ο αριθμός των αδερφών είναι επαρκής. Το βράδυ όμως όταν εγώ βγαίνω από τη δεύτερη βάρδια και οι νοσηλεύτριες είναι τέσσερις, στην καλύτερη περίπτωση πέντε, και υπάρχει πρόβλημα στο νοσοκομείο με κάποιον που νοσηλεύεται και πρέπει να κάνει αιμοκάθαρση ή πολλές φορές αυτοί που κάνουν περιτοναϊκές υφίστανται συχνά περιτονίτιδες και έρχονται κάθε δύο ώρες να κάνουν αλλαγή και πρέπει να φύγει και άλλη νοσοκόμα ,ουσιαστικά η μονάδα μένει με τρεις στην καλύτερη περίπτωση αδερφές που αντιστοιχούν σε 25 άτομα. Είναι πολύ επικίνδυνο αυτό και αυτό ανάγκασε τον κ. Μαυροματίδη να πάρει αυτή την απόφαση».


Η κ. Σαββίδου προσωπικά πριν δύο ημέρες επισκέφτηκε το διοικητή του νοσοκομείου και της υποσχέθηκε ότι το τμήμα θα στελεχωθεί.

Πέρα από την ανεπαρκή στελέχωση της μονάδας τεχνητού νεφρού σε νοσηλευτικό προσωπικό η κ. Σαββίδου αναφέρθηκε στο πρόβλημα των υποδομών της μονάδας. Η ίδια με άλλα μέλη του συλλόγου όταν είχε τεθεί το θέμα της επέκτασης του νοσοκομείου επισκέφτηκαν τον τότε διοικητή τον κ. Γάτσιο και του έθεσαν τα προβλήματα της μονάδας. Συγκεκριμένα του ζήτησαν να αλλάξει ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός, αλλά και μέτρα για το θέμα του εξαερισμού της μονάδας, γιατί όπως χαρακτηριστικά τονίζει η κ. Σαββίδου «το χειμώνα όταν κλείνουν τα παράθυρα οι αποχετεύσεις βρωμάνε και δεν μπορείς να σταθείς». Επίσης εστίασε στην έλλειψη χώρων για την περιτοναϊκή κάθαρση «που γίνεται σήμερα σε απαράδεκτες συνθήκες και χώρους. Μας υποσχέθηκαν ότι θα μας πάνε κάπου αλλού, αλλά δεν έγινε τίποτα.

Ο τότε διοικητής του νοσοκομείου ήταν θετικός σε όλα, αλλά βέβαια δεν έγινε τίποτα με αποτέλεσμα να φθάσουμε στη σημερινή κατάσταση».

Σε ό,τι αφορά τον Σύλλογο νεφροπαθών η ίδια τόνισε ότι σήμερα ο Σύλλογος υφίσταται, αλλά δεν υφίσταται διοίκηση, και ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση για την ανάδειξη νέας διοίκησης, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη δραστηριοποίηση εκ μέρους των μελών, για να επιτευχθούν οι τιθέμενοι στόχοι.

Κωνσταντίνος Μαυροματίδης, διευθυντής της Μονάδας Τεχνικού Νεφρού: «Από το νόμο προβλέπεται να υπάρχει μία νοσοκόμα σε πέντε αρρώστους»

Στην προηγούμενη διαμάχη με τη διοίκηση του Νοσοκομείου και τη ΔΥΠΕ αναφέρθηκε ο διευθυντής της Μονάδας Τεχνικού Νεφρού κ. Μαυροματίδης. Τότε ο κ. Μαυροματίδης ζητούσε τη στελέχωση με τέσσερις νοσηλεύτριες για την περιτοναϊκή κάθαρση, καθώς και λύση για τον εξαερισμό του χώρου. «Η μία νοσηλεύτρια που μου έδωσαν την πρώτη μέρα ήταν η λύση στο πρόβλημα. Τίποτα άλλο δεν έγινε μετά. Ήρθε λοιπόν μία νοσηλεύτρια και από τότε μέχρι τώρα παρέμεινε το πρόβλημα και μαζί με αυτό και το θέμα του εξαερισμού των χώρων. Την περίοδο όμως εκείνη οι άρρωστοι ήταν 75 και σήμερα είναι 100. Αυξήθηκαν οι άρρωστοι και ενώ μου υποσχέθηκαν ότι θα μου δώσουν νοσηλεύτριες, βέβαια δεν ήρθαν ακόμη καινούργιες, εν αιθρία μου ανακοίνωσαν την Τρίτη που μας πέρασε ότι θα πάρουν από το τμήμα μία νοσηλεύτρια. Τηλεφώνησα στο διοικητή και αφού ανταλλάξαμε διάφορες απόψεις του είπα ότι εφόσον θέλετε να διοικείτε έτσι και εγώ θα εφαρμόσω τον νόμο που προβλέπει συγκεκριμένο αριθμό νοσηλευτριών σε συγκεκριμένο αριθμό αρρώστων». Σύμφωνα με τον κ. Μαυροματίδη οι υπάρχοντες νοσηλευτές καλύπτουν ογδόντα ασθενείς, οπότε οι υπόλοιποι είναι αναγκασμένοι να αποταθούν σε άλλη μονάδα.

«Ενημέρωσα τους αρρώστους με έγγραφο το οποίο απέστειλα και στον ίδιο το διοικητή με διαβιβαστικό και όταν πήγα στο γραφείο του με ρώτησε «τι φέιγ βολάν είναι αυτά που μοιράζεις». Από εκεί και πέρα φαίνεται πως θέλει να οξύνει τα πράγματα. Εγώ χαρτιά μοιράζω και μάλιστα επίσημα με το όνομά μου με ημερομηνίες και αιτιολογίες».


Προς το παρόν άμεση λύση δεν φαίνεται να υπάρχει. Ο κ. Μαυροματίδης δηλώνει αποφασισμένος τη Δευτέρα να μην κάνει αιμοκάθαρση. «Θα γίνει αυτό που πρέπει να γίνει. Μόλις λυθεί το πρόβλημα θα υποχωρήσω. Εφόσον από το νόμο προβλέπεται να υπάρχει μία νοσοκόμα σε πέντε αρρώστους εμένα δε με καλύπτει κανένας. Ούτε ο εισαγγελέας μπορεί να καταλάβει την ανάγκη του τόπου ούτε την έλλειψη προσωπικού. Μέχρι σήμερα προσπάθησα να εξυπηρετήσω. Βαρέθηκα την κοροϊδία. Αυτός που κάνει διοίκηση ας την κάνει και αυτός που κάνει το γιατρό ας κάνει το γιατρό».

Γιάννης Καβαρατζής, διοικητής Σισμανόγλειου: «Το προσωπικό το αποφασίζει το υπουργείο και όχι εγώ»

Ο διοικητής του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου κ. Γιάννης Καβαρατζής τοποθετούμενος στο πρόβλημα τόνισε ότι «από τη Δευτέρα ο κ. Μαυροματίδης θα έχει προσωπικό νοσηλευτικό 22 ατόμων». Απαντώντας στην ερώτηση ότι ο νόμος προβλέπει ορισμένο αριθμό νοσηλευτών και ασθενών ο κ. Καβαρατζής απάντησε: «Ο νόμος είναι νόμος. Το προσωπικό όμως το αποφασίζει το υπουργείο και όχι εγώ. Αυτό το προσωπικό έχουμε και αυτό στέλνουμε. Μη ξεχνάμε ότι ο τεχνικός νεφρός δεν υπήρχε στον Οργανισμό του Νοσοκομείου για στελέχωση αδερφών νοσοκόμων και οι αδερφές αυτές παραχωρούνται στον κ. Μαυροματίδη από τις υπόλοιπες κλινικές. Στον οργανισμό δυστυχώς οι προκάτοχοί μας από το 1991 δεν πρόβλεψαν να υπάρχει τεχνητός νεφρός στο νοσοκομείο. Όσον αφορά στις θέσεις ιατρικού προσωπικού δεν υπάρχει πρόβλημα από πλευράς όμως νοσηλευτικού προσωπικού ουδεμία απαίτηση υπήρξε. Ο νεφρός λειτουργεί χάρη στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι αδελφές νοσοκόμες οι οποίες αποσπώνται από τις διάφορες κλινικές».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.