«Οχι» απο φοιτητες σε ολη την Ελλαδα για τα ιδιωτικα πανεπιστημια

Ετοιμάζουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Περισσότεροι από 100 φοιτητικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα ετοιμάζονται να πουν ένα μεγάλο «όχι» στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια που, όπως τονίζουν, έρχεται για να υποβαθμίσει κι άλλο τη δημόσια εκπαίδευση αλλά και την αξία των πτυχίων τους. Χιλιάδες μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας ετοιμάζονται να δώσουν ένα μεγάλο ραντεβού στις 11 Ιανουαρίου στην πλειοψηφία των πόλεων που υπάρχει πανεπιστήμιο. Συγκεντρώσεις θα γίνουν και σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη. Στην πόλη μας η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 11 Γενάρη και ώρα 12.00 με σημείο συγκέντρωσης την Κεντρική Πλατεία.

Αμέσως μόλις επιστρέψουν οι φοιτητές στα αμφιθέατρα μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, αναμένεται να οργανωθούν συνελεύσεις με στόχο την οργάνωση κινητοποιήσεων και άλλων παρεμβάσεων ενάντια στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, όπως και καταλήψεων. Πρόσφατα συστάθηκε και η ηλεκτρονική πρωτοβουλία «ΟΧΙ στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια», που ήδη αριθμεί χιλιάδες ακολούθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναρτώντας ενημερωτικό υλικό και συμβάλλοντας στην οργάνωση ποικίλων παρεμβάσεων ενάντια στο επερχόμενο νομοσχέδιο.

Oι φοιτητές βγαίνουν στον δρόμο με σύνθημα το «μένουμε φοιτητές, δεν γινόμαστε πελάτες», ζητώντας από την κυβέρνηση να αποσύρει το επίμαχο νομοσχέδιο που ουσιαστικά παρακάμπτει το άρθρο 16 του Συντάγματος, όπως και να μην προχωρήσει σε καμία άλλη μελλοντική ενέργεια στην κατεύθυνση της ίδρυσης μη κρατικών ΑΕΙ. Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο που μέχρι στιγμής συνυπογράφουν 115 φοιτητικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα:

«Η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή μόρφωση κρίνεται ακόμα περισσότερο από το “πορτοφόλι” κάθε οικογένειας. Κάποιοι λίγοι θα αγοράζουν πτυχία ισάξια με τα δικά μας, ενώ εμείς αντιμετωπίσαμε το άγχος των πανελλαδικών εξετάσεων, την ελάχιστη βάση εισαγωγής και πολλά ακόμα εμπόδια για να καταφέρουμε να σπουδάσουμε. […] Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι κολεγιάρχες από την πώληση πτυχίων, το κράτος από την περικοπή δαπανών για την Παιδεία και όσοι θέλουν απαξιωμένα πτυχία για φθηνότερο επιστημονικό δυναμικό. Η κυβέρνηση παραβιάζει ακόμα και το άρθρο 16 του Συντάγματος».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.