«Τα ΜΜΕ περνουν γραμμη κατα της κυβερνησης»

Ο Βουλευτής της Ν.Δ. της Ξάνθης Φίλιππος Τσαλίδης μιλά σήμερα αποκλειστικά στον ΠτΘ για την κυβερνητική πολιτική αλλά και για θέματα που άπτονται της τοπικής ανάπτυξης, όπως είναι ο αναπτυξιακός νόμος, οι κάθετοι άξονες και φυσικά το Δημοκρίτειο. Ο κ. Τσαλίδης υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στο εσωτερικό της Ν.Δ απλά τα ΜΜΕ μεγεθύνουν τα γεγονότα, τονίζοντας ότι οι οποιεσδήποτε διαφωνίες είναι λογικές. Υποστηρίζει επίσης ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και ότι θα υπάρξει συναίνεση στο θέμα της προεδρικής εκλογής.

ΠτΘ:κ. Τσαλίδη, τι συμβαίνει τελικά με τη λειτουργία της κυβέρνησης και παρουσιάζει αυτά τα σημάδια της προϊούσας κόπωσης; Τουλάχιστον πολλοί βουλευτές πλέον μιλούν ανοιχτά εναντίον υπουργών…

Φ.Τ.: Δεν συμβαίνει απολύτως τίποτα, η κυβέρνηση έχει το θεσμικό της ρόλο και οι βουλευτές το δικό τους. Οι δύο ρόλοι είναι διακριτοί και δεν συμβαίνει απολύτως τίποτα. Έχουν ακουστεί πάρα πολλά και έχουν γραφεί επίσης για τις σχέσεις του γραμματέα της Κ.Ε, κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με υπουργούς, όπως τον κ. Ρουσόπουλο ή και άλλους. Οι σχέσεις, γιατί μπορώ να έχω προσωπική άποψη, ήσαν και είναι άριστες, συνεπώς αυτά τα οποία γράφονται περισσότερο έχουν δημοσιογραφικό ενδιαφέρον παρά πολιτικό.

Είναι λογικό βέβαια από την άλλη μεριά σ’ ένα κόμμα που είναι ένας ζωντανός οργανισμός να υπάρχουν κάποιες διαφωνίες, καλό θα ήταν όμως αυτές να μείνουν μέσα στα θεσμικά όργανα του κόμματος στα οποία συζητούνται και όχι να διαρρέουν προς όλες τις κατευθύνσεις.

ΠτΘ: Και όταν ο ίδιος ο γραμματέας της Ν.Δ. καλεί τους υπουργούς να ανοίξουν τις πόρτες των υπουργείων τους, αυτό δεν αποτελεί μια σαφή μομφή για τη μέχρι τώρα στάση τους;

Φ.Τ.: Δεν μίλησε για πόρτες των υπουργείων, μίλησε για πόρτες οργανισμών. Άλλο υπουργείο και άλλο οργανισμός, αλλά επειδή το έχουμε συζητήσει πάρα πολλές φορές αυτό το θέμα, πρέπει να σας πω ότι προσωπικά εγώ, αλλά και πολλοί από τους συναδέλφους μου βουλευτές με τους οποίους συζητώ, δεν έχουν κανένα πρόβλημα στις σχέσεις τους με τους υπουργούς. Τώρα αν υπάρχουν κάποιοι από τους προέδρους ή διοικητές των οργανισμών οι οποίοι συμπεριφέρονται διαφορετικά από τους υπουργούς προϊσταμένους τους, αυτό είναι μια άλλη ιστορία αλλά νομίζω ότι δίνουμε μεγαλύτερη βαρύτητα σ’ ένα μικρό πρόβλημα. Και αν θέλετε είναι εξαίρεση, ο κανόνας είναι αυτός ο οποίος σας περιγράφω.

ΠτΘ: Κατά την άποψή σας δηλαδή δεν υπάρχει κανένα με πρόβλημα ούτε με την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης ούτε με την ουσία της πολιτικής της;

Φ.Τ.: Θα πρέπει να πάρουμε υπόψη μας και το κλίμα το οποίο δημιουργήθηκε κάποια στιγμή όταν διέρρευσε μια συζήτηση του πρωθυπουργού για μερικούς νταβατζήδες που ρυθμίζουν την πολιτική ζωή αυτής της χώρας. Θα πρέπει να πάρουμε υπόψη μας επίσης και το κλίμα που δημιουργούν τα Μ.Μ.Ε. και ξέρετε πολύ καλά ότι δεν αναφέρομαι στα περιφερειακά ή στα τοπικά, αναφέρομαι στα πανελλαδικά τα οποία παίζουν ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι στην ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας και τον παίζουν με έναν τρόπο που θα έλεγα ότι δεν είναι καθόλου δεοντολογικός.

Η γραμμή η οποία περνάει καθημερινά στα περισσότερα απ’ αυτά είναι ότι η κυβέρνηση αυτή δεν έχει κάνει κάτι το θετικό. Θα πρέπει να σας πω ότι αυτή η κυβέρνηση που είναι στην εξουσία 9 περίπου μήνες αντιμετώπισε σημαντικά προβλήματα. Θυμάστε ότι δεν ήταν κυβέρνηση ούτε μιας εβδομάδας όταν συζητήθηκε στη Γενεύη το Κυπριακό, στην συνέχεια είχε τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το έργο της κυβέρνησης κρίνεται θετικά από την ελληνική κοινωνία. Θα μπορούσε βέβαια να κάνει κι άλλα πράγματα, να μην ξεχνάμε όμως ότι τα προβλήματα είναι συσσωρευμένα εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

ΠτΘ: Πρόωρες εκλογές το Μάρτιο με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας βλέπετε;

Φ.Τ.: Πιστεύω ότι θα εξαντλήσει την τετραετία και αυτό φαίνεται τόσο από τις φήμες που διαρρέουν από το Μαξίμου, όσο και από τις συζητήσεις που κάνει ο πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός είναι υπέρ της συναινετικής λύσης. Βέβαια οι 165 βουλευτές που διαθέτει η κυβερνώσα παράταξη δεν μπορούν να εκλέξουν από μόνοι τους τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το κόμμα πρέπει να είναι και έτοιμο για οτιδήποτε ήθελε συμβεί. Ένα όμως είναι σίγουρο, ότι η Ν.Δ. δεν θα έχει την ευθύνη εάν η χώρα αυτή οδηγηθεί σε εκλογές. Προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν πρόκειται να φτάσουμε σε εκλογές και ότι θα υπάρξει συναινετική λύση στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΠτΘ: Σας ικανοποιεί η συζήτηση που έχει προσλάβει μορφή επιδημίας στο εσωτερικό του κόμματός σας για τα «δικά μας παιδιά»;

Φ.Τ.: Πολλά μπορεί να λέγονται αλλά επειδή ήμουνα στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ο πρωθυπουργός ήταν σαφέστατος ότι δεν υπάρχουν πράσινα, κόκκινα και μπλε προβλήματα, αλλά ότι υπάρχουν μόνο προβλήματα.

ΠτΘ: Μα ο κ. Καμένος κατηγόρησε τον υπουργό Εργασίας ότι διόρισε εκμεταλλευόμενος την υπουργική του ιδιότητα 700 δικά του πρόσωπα μέσα σε οχτώ μήνες. Αυτό δεν σας ενοχλεί εσάς;

Φ.Τ.: Αυτό έγινε σε μια συνεδρίαση που είχαμε οι συντονιστές, οι τομεάρχες και οι αναπληρωτές τομεάρχες και όντως ειπώθηκε αυτό από τον κ. Καμένο ο οποίος στη συνέχεια, αν θυμάμαι καλά, βγήκε και σε κάποιο δελτίο ειδήσεων. Είπε ότι διόρισε ο κ. Παναγιωτόπουλος 700 δικούς του. Δεν είπε αν οι δικοί του ήσαν μπλε παιδιά ή κόκκινα ή πράσινα παιδιά. Είπε ότι ήσαν δικοί του, αυτό δεν σημαίνει τίποτα.

ΠτΘ: Δηλαδή ο κ. Παναγιωτόπουλος διορίζει από το παράθυρο και οπαδούς του ΠΑΣΟΚ;

Φ.Τ: Εγώ καταρχάς δεν ξέρω εάν αυτή η τοποθέτηση, όπως ειπώθηκε από τον κ. Καμένο, είναι ένα αληθές γεγονός ή όχι. Συνεπώς να σας πω ότι διορίστηκαν 700 και αν ήσαν του κ. Παναγιωτόπουλου ή δεν ήσαν αυτό δεν το γνωρίζω. Εκείνο που θέλω να σας πω είναι ότι μπορεί να είναι του κ. Παναγιωτόπουλου, εάν αυτό ισχύει σαν γεγονός, αλλά δεν μπορεί να κατηγορηθεί ο κ. Παναγιωτόπουλος ότι διόρισε 700 μπλε παιδιά. Αυτό είναι ένα άλλο στοιχείο, ποιοτικό θα έλεγα. Τώρα αν διορίστηκαν ή όχι και που διορίστηκαν λυπάμαι αλλά δεν είμαι σε θέση ούτε να το επιβεβαιώσω ούτε να το διαψεύσω.

ΠτΘ: Σημάδια αλαζονικής άσκησης της εξουσίας από συναδέλφους σας που ασκούν εξουσία έχετε διαπιστώσει;

Φ.Τ.: Προσωπικά εγώ όχι, δεν έχω κανένα τέτοιο σημάδι. Σας είπα και προηγουμένως ότι όποια πόρτα χτύπησα, όχι μόνο άνοιξε αλλά ήταν και πολύ φιλική απέναντί μου.

ΠτΘ: Εσείς όμως είστε βουλευτής. Με τους πολίτες τι γίνεται;

Φ.Τ.: Είναι γεγονός ότι γνωριζόμαστε εδώ και αρκετά χρόνια με τους περισσότερους και συνεπώς δε θα περίμενα και διαφορετική συμπεριφορά, εγώ προσωπικά δεν έχω κανένα παράπονο.

ΠτΘ: Στις 17 Δεκεμβρίου κρίνεται το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας. Θεωρείτε ότι δικαίως η γειτονική χώρα διεκδικεί αυτό το εισιτήριο; Σας προβληματίζει η άκαμπτη συμπεριφορά που επιδεικνύει τους τελευταίους μήνες;

Φ.Τ.: Πιστεύω ότι και οι κυβερνήσεις μπορεί να προβληματίζονται από αυτή τη συμπεριφορά, από την άλλη μεριά όμως πάλι θα αναφερθώ στην συνεδρίαση της Κ.Ε. όπου ο πρωθυπουργός ήταν σαφής, όπως πιστεύω ότι είναι σαφής και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, πάντοτε όμως με όρους και προϋποθέσεις.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την επίλυση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν, τις αποφάσεις του ΟΗΕ αλλά επίσης είπε ότι θα πρέπει να σεβαστεί η Τουρκία το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία των θρησκειών. Επιπλέον τόνισε ότι θα πρέπει να συνειδητοποιήσει η Τουρκία ότι εξαρτάται από την ίδια η ευρωπαϊκή της προοπτική και πιστεύω ότι στην ίδια ακριβώς γραμμή κινείται και ο Παπανδρέου.

Η συμπεριφορά της Τουρκίας τους τελευταίους δύο μήνες θα έλεγα ότι δεν είναι αυτή η οποία θα έπρεπε υπό την έννοια ότι δεν δείχνει το ευρωπαϊκό της πρόσωπο. Εκείνο που φοβίζει πραγματικά την Τουρκία έτσι όπως διαφαίνεται από το σχέδιο της Ολλανδικής Προεδρίας είναι πρώτον η μετανάστευση και δεύτερον ότι θα υπάρχουν κάποιοι «φωτεινοί σηματοδότες» κατά την περίοδο της διαπραγμάτευσης οι οποίοι από κόκκινοι θα πρέπει να γίνονται πράσινοι. Είναι κάτι το οποίο δεν το θέλει η Τουρκία, γι’ αυτό σας λέω ότι θα πρέπει η ίδια να συνειδητοποιήσει ότι εξαρτάται από αυτήν η πορεία της και από κανέναν άλλο.

ΠτΘ: Η Θράκη τι θα πρέπει να περιμένει από την κυβέρνηση της Ν.Δ.;

Φ.Τ.: Πρόκειται να ψηφιστεί ένας πολύ καλός αναπτυξιακός νόμος και εδώ είμαι σίγουρος ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου, ότι είναι ο καλύτερος αναπτυξιακός νόμος ο οποίος κατατέθηκε ποτέ στη Βουλή των Ελλήνων.

ΠτΘ: Που θα ισχύσει πάντως για δύο μόνο χρόνια…

Φ.Τ.: Διότι θα αλλάξει η ευρωπαϊκή πολιτική σε ό,τι αφορά την περιφερειακή ανάπτυξη. Αυτό είναι κάτι που αφορά ολόκληρη την Ε.Ε. Από εκεί και πέρα εδώ είμαστε μετά από δύο χρόνια να συζητήσουμε στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. το πώς θα τροποποιηθεί αυτό το Σύνταγμα που αφορά στην περιφερειακή ανάπτυξη.

Εκείνο που πρέπει να προσδοκά η Θράκη είναι η οικονομική της ανάπτυξη και θα σταθώ σε τρία πράγματα. Πρώτον επιδοτούνται οι νέες θέσεις εργασίας, δεύτερον κίνητρα ισχύουν και για τις παλιές και για τις καινούργιες βιομηχανίες και αυτό είναι πολύ σημαντικό και το ζητούσε όλο ο επιχειρηματικό κόσμος της Θράκης και τρίτον ότι έχουμε τη μέγιστη επιδότηση η οποία φτάνει και στο 55%.

Εκείνο λοιπόν που θα πρέπει να γίνει είναι να σχεδιαστεί μια στρατηγική ανάπτυξης και μέσα από αυτό το εργαλείο που ονομάζεται αναπτυξιακός νόμος να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων που ζουν στη Θράκη.

ΠτΘ: Το Δ.Π.Θ. αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα και το υπουργείο Παιδείας δίνει λύσεις-μπαλώματα. Σας ικανοποιεί αυτή η κατάσταση;

Φ.Τ.: Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Δ.Π.Θ. είναι γνωστά στη κυβέρνηση γενικότερα και ειδικότερα στην υπουργό Παιδείας κ. Γιαννάκου. Τα προβλήματα αυτά του πανεπιστημίου δεν είναι καινούργια, είναι συσσωρευμένα περίπου μια οχταετία. Προς την κατεύθυνση αυτή εργαστήκαμε όσο μπορούσαμε καλύτερα προκειμένου το Δ.Π.Θ. να πάρει, στα πλαίσια πάντοτε του εφικτού, μια έκτακτη οικονομική επιχορήγηση την οποία και πήρε και είναι της τάξης του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Δεν φτάνει σίγουρα όμως αυτή, από την άλλη μεριά επειδή πραγματικά τα προβλήματα είναι συσσωρευμένα δε θα μπορούσαμε να τα λύσουμε στο τέλος του έτους μ’ έναν προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδείας ο οποίος είχε πολύ μεγάλες τρύπες. Τώρα θα ψηφιστεί ο προϋπολογισμός στη Βουλή και από εκεί και πέρα θα δούμε το 2005 πως πραγματικά μπορούμε να βοηθήσουμε αυτό το μεγάλο πανεπιστημιακό ίδρυμα.

ΠτΘ: Πάντως τι μπορεί να κάνει το ένα εκατομμύριο ευρώ όταν τα χρέη φθάνουν τα 10 εκατομμύρια;

Φ.Τ.: Δεν είναι σίγουρο ότι είναι 10 εκατομμύρια, ίσως είναι μισά περίπου ή κάτι περισσότερα από τα μισά. Και είναι γνωστό που οφείλεται αυτό το χρέος και πιστεύω ότι με όποιον μιλήσετε από τη διοίκηση του Δ.Π.Θ. θα σας πει πού οφείλεται, δεν χρειάζεται να το πω εγώ.

Υπάρχει ένα επιπλέον πρόβλημα που ακούει στο όνομα νέα τμήματα αφού παρά το γεγονός ότι το πανεπιστήμιο διπλασιάστηκε, ο τακτικός προϋπολογισμός παρ’ όλα αυτά παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο. Θέλω να πω ότι τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και δεν αναφέρονται μόνο στο Δημοκρίτειο, δεν αναφέρονται μόνο στο χώρο της παιδείας αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς. Ποια κυβέρνηση άλλωστε θα μπορούσε να υλοποιήσει άμεσα τις δεσμεύσεις της και δεν θα το έκανε;

ΠτΘ: Εσείς δηλαδή πόσο ακριβώς υπολογίζετε ότι είναι το χρέος του Δ.Π.Θ. και που οφείλετε αυτή η διαφορά με τα επίσημα στοιχεία που δίνει η διοίκησή του;

Φ.Τ.: Η δικιά μου εκτίμηση είναι στα 6 εκατομμύρια, μπορεί να πέφτω και έξω όμως.

Δε θα ΄θελα να επιμένω διότι πραγματικά μπορεί να είναι μια λανθασμένη εκτίμηση που κάνω αυτή τη στιγμή. Είτε όμως είναι 6 είτε είναι 10, σημαίνει ότι υπάρχει ένα μεγάλο χρέος το οποίο πρέπει να καθίσουμε όλοι μαζί να δούμε πως μπορούμε να το κλείσουμε

ΠτΘ: Ποια είναι η εικόνα που έχετε για τους κάθετους άξονες της Εγνατίας; Είναι εφικτό να φτιαχτούν, θα χρηματοδοτηθούν και πότε θα ξεκινήσει η υλοποίησή τους;

Φ.Τ.: Ίσως οι 4 άξονες είναι πολλοί, θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν και δύο κάθετοι άξονες αλλά εν πάση περιπτώσει ας μην ανοίξουμε μια τέτοια συζήτηση διότι ξέρετε πολλές φορές όπως άνοιξε και η συζήτηση για τον αναπτυξιακό νόμο με την Αν. Μακεδονία. Ξεκινάμε από τη Δράμα και την Καβάλα και φτάνουμε μέχρι τον Έβρο. Πραγματικά πιστεύω ότι όλη η κίνηση προς το Νότο θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί από δυο άξονες οι οποίοι θα γινόταν ίσως σε δύο νομούς από τους πέντε. Οι αποφάσεις έχουν ληφθεί, κοιτάζουμε με αισιοδοξία το μέλλον και εκείνο που θα πρέπει τώρα να κάνουμε είναι να στρέψουμε τις προσπάθειές μας για να υλοποιηθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα αυτοί οι κάθετοι άξονες.

ΠτΘ: Σας ευχαριστώ πολύ

Φ.Τ.: Και εγώ σας ευχαριστώ

Δάμων Δαμιανός

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.