Τη βελτιωση των δημοσιων χωρων ζητουν οι κατοικοι της Κομοτηνης

Καλούν τις αρχές σε δράση με βασικά ζητήματα την καθαριότητα και την συντήρηση των υποδομών

Οι δημόσιοι χώροι αποτελούν θεμέλιο για την καλή λειτουργία και ανάπτυξη μιας πόλης. Η σημασία τους και η συμβολή τους είναι πολλαπλή. Οι δημόσιοι χώροι μπορούν και συνδέουν τους ανθρώπους από διαφορετικά κοινωνικά υπόβαθρα, παρέχουν χώρους για χαλάρωση, και κοινωνικοποίηση για τους κατοίκους μιας πόλης. Τα πάρκα και οι πράσινοι χώροι προσφέρουν χώρο για άσκηση και αθλητισμό, προάγοντας το ευ ζην ενώ μπορούν να λειτουργήσουν και ως κέντρα πολιτιστικής δραστηριότητας. Η ύπαρξη δημόσιων χώρων είναι ουσιαστική για τη διαμόρφωση μιας ευχάριστης πόλης και προσφέρουν ποιότητα ζωής στους κατοίκους της.

Στην πόλη της Κομοτηνής οι δημόσιοι χώροι είναι αρκετοί και καλά συντηρημένοι ώστε να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των πολιτών; Κάποιους από τους δημόσιους χώρους της πόλης μας επισκέφτηκε η κάμερα του ΠτΘ με στόχο να αναδείξουμε τη γνώμη των πολιτών για αυτούς.

Κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ μας συναντήσαμε κατοίκους από το πλούσιο «μωσαϊκό» της πόλης μας και τους ζητήσαμε να μας εκφράσουν την άποψή τους για τους δημόσιους χώρους της Κομοτηνής. Οι απαντήσεις ήταν διαφορετικές ως προς τις προτεραιότητες και τις ανάγκες που προτάσσουν, αλλά υπήρχε μια συνολική συναίσθηση αναφορικά με την αξία των δημόσιων χώρων και την ανάγκη βελτίωσής τους.

Πολλοί πολίτες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κακή συντήρηση ορισμένων πάρκων και πλατειών, ενώ άλλοι παραπονέθηκαν για την έλλειψη καθαριότητας . Ωστόσο, υπήρχαν και θετικές αναφορές για τους δημόσιους χώρους.

Ο Θοδωρής ανέφερε πως είναι θετικό να υπάρχουν οι δημόσιοι χώροι στην πόλη και πως το πάρκο της Αγίας Παρασκευής του αρέσει πολύ. Εξέφρασε την επιθυμία του όμως να γίνουν οι χώροι πιο καθαροί και να δοθεί περισσότερη βαρύτητα στο πράσινο. Ενώ αναφερόμενος στην πλατεία έθιξε το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων, λέγοντας πως «θα θέλαμε περισσότερους δημόσιους χώρους. Το γεγονός ότι στην πλατεία έχουν βγει τόσο έξω τα τραπεζάκια μειώνει τον χώρο όπου μπορείς να κάτσεις ελεύθερα χωρίς να πληρώσεις».

Τη δυσαρέσκεια της εξέφρασε η κ. Φωτεινή καθώς στο ερώτημα για το ποια είναι η γνώμη της για τους δημόσιους χώρου απάντησε αυστηρά. «Χάλια μαύρα και αδιόρθωτα. Αρχικά ας ξεκινήσουμε με την καθαριότητα και μετά τα υπόλοιπα» μας είπε, ενώ κατηγόρησε τους αρμόδιους για αδιαφορία.

Ανεπαρκής η καθαριότητα και στις γειτονιές της πόλης

Στον αντίποδα ο κ. Γιώργος μας ανέφερε πως σε γενικό βαθμό είναι καλοί αλλά θα μπορούσαν και γίνουν ακόμα καλύτεροι ενώ στο θέμα της καθαριότητας τονίζει πως σαν κάτοικος του συνοικισμού των Στρατώνων έχει παρατηρήσει στην γειτονιά ανεπαρκή καθαριότητα.

Μαζί του φαίνεται να συμφωνεί και η κ.Στέλλα η οποία ανέφερε πως η πόλη μας δεν είναι καθαρή και το γεγονός αυτό θα πρέπει να εξεταστεί από τους αρμόδιους.

Να συντηρηθούν οι αναπλάσεις

Η κυρία Βλαχερία και η κ. Μαρία βρίσκουν επαρκείς τους χώρους που ήδη υπάρχουν ενώ σε θέμα υποδομών θεωρούν πως οι αναπλάσεις που γίνονται κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση ωστόσο επέστησαν την προσοχή στην μέριμνα συντήρησης από τη στιγμή που θα ολοκληρωθούν και εφεξής. Σε αυτό το δεύτερο η κ. Μαρία υπογράμμισε και την ευθύνη των πολιτών.

Τέλος η Νικολέτα, φοιτήτρια στην πόλη μας, χαρακτήρισε χάλια τους δημόσιους χώρους, λέγοντας πως είναι διαλυμένοι και παρατημένοι και ζήτησε την επισκευή τους από τους αρμόδιους, ενώ έθιξε και το ζήτημα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων.

Με βάση τις περισσότερες παρατηρήσεις των πολιτών, φαίνεται ότι η καθαριότητα αποτελεί έναν από τους κύριους λόγους διαμαρτυρίας όσον αφορά τους δημόσιους χώρους στην Κομοτηνή. Επιπλέον, η ανάγκη για βελτίωση της συντήρησης των υπαρχόντων χώρων αναδεικνύεται ως προτεραιότητα για τους κατοίκους. Αυτές οι παρατηρήσεις υποδεικνύουν την ανάγκη για αποτελεσματικότερες πρωτοβουλίες από τις τοπικές αρχές προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες και τις προσδοκίες των κατοίκων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.