ΣΤΟΠ στην κεραια της STETHELLAS επι της Κονδυλη

Στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης δικάστηκε προχθές η αίτηση ανάκλησης της STETHELLAS επί των ασφαλιστικών μέτρων που της επέβαλε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ροδόπης, απαγορεύοντας τον Ιούλιο τη λειτουργία της κεραίας που βρίσκεται στην οδό Γ. Κονδύλη. Η υπόθεση κρατάει πολλά χρόνια καθώς οι κάτοικοι της γύρω περιοχής ανησυχούν βάσει περιστατικών και συμπτωμάτων υγείας για την επίδραση της ακτινοβολίας που εκπέμπει η κεραία.



Δήμος και κάτοικοι μαζί

Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Κομοτηνής έλαβε ομόφωνη απόφαση για την απομάκρυνση όλων των κεραιών κινητής τηλεφωνίας από το κέντρο της πόλης, ανάμεσά τους και η κεραία της STETHELLAS που βρίσκεται στην οδό Κονδύλη απέναντι από την παλιά πρυτανεία. Προέβησαν σε ασφαλιστικά μέτρα στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ροδόπης, ενώ προηγούμενα κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο Επικρατείας και αίτηση προσωρινής δικαστικής προστασίας. Μέχρι την έκδοση της απόφασης από την Επιτροπή Αναστολών θα χρειαστεί ένα διάστημα 3- 4 μηνών. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Ροδόπης εξέδωσε απόφαση τον Ιούλιο που απαγόρευε τη λειτουργία αυτής της κεραίας.

Ο νομικός σύμβουλος του δήμου Κομοτηνής Δημοσθένης Τακάς εκφράζει τις αμφιβολίες του ως προς τη συμμόρφωση των αντιδίκων. «Εάν είχαν συμμορφωθεί θα έπρεπε σύμφωνα με το νόμο να υποβάλουν δήλωση στο δικαστικό επιμελητή ότι αποδέχονται την απόφαση και ότι συμμορφώνονται. Αυτό δεν έγινε, οι αντίδικοι προχώρησαν σε ασφαλιστικά μέτρα και σε αγωγή που θα δικαστεί στις 5 Νοεμβρίου, ενώ αρνούνται να αποδεχθούν την απόφαση, η οποία όμως δεν εξαρτάται από τη βούλησή τους. Διαρκούσης της δίκης ο δικαστικός επιμελητής, κ. Γεωργούλιας μού έφερε έκθεση εκτέλεσης της απόφασης. Κάθε παράβαση από δω και πέρα συνεπάγεται χρηματική ποινή 3.000 ευρώ για κάθε παράβαση».

Ανάμεσα στους μάρτυρες ήταν και η οδοντίατρος Αθηνά Μπομποτά, η οποία κατοικεί στα 30 μέτρα από την κεραία, στον 5ο όροφο, επομένως βρίσκεται «πολύ κοντά στο πεδίο ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Κινδυνεύουν οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και οι έγκυες γυναίκες. Η ακτινοβολία εξάλλου δρα αθροιστικά». Αναφέρθηκε σε περιστατικά γειτόνων της που έχουν βηματοδότες και αντιμετωπίζουν προβλήματα. Στην αρχή η κεραία είχε ένα προστατευτικό περίβλημα, το οποίο κάποιο χειμώνα έπεσε στον αύλειο χώρο της πολυκατοικίας τους, αλλά από τότε δεν αντικαταστάθηκε. Η κ. Μπομποτά σημείωσε ότι ο γνωστός καρδιολόγος Τούτουζας είχε πει σε καρδιοπαθή της γειτονιάς να μην ξανανοίξει τη μπαλκονόπορτα λόγω της κεραίας. Πρόσθεσε δε ότι ακόμη και η Εθνική Σχολή Δικαστών βρίσκεται στα 25 μέτρα από την κεραία. Με δεδομένο ότι η κεραία επηρεάζει τη ζωή πολλών κατοίκων οι οποίοι σαφώς και δε μπορούν να μπαίνουν στη διαδικασία της μετακόμισης το εύλογο κι επαναλαμβανόμενο αίτημα των κατοίκων είναι να φύγει η κεραία και όχι αυτοί. Εξάλλου όποιος κι αν κατοικήσει θα αντιμετωπίσει τα ίδια προβλήματα.

Οι άδειες και οι ελλείψεις

Ο κ. Τακάς σημειώνει ότι παρόμοιες αποφάσεις έχουν εκδοθεί από το δήμο Πυλαίας Θεσσαλονίκης, το δήμο Ηρακλείου, αλλά και άλλους δήμους της χώρας. «Υπάρχουν και αποφάσεις που δεν κάνουν δεκτές τις αιτήσεις». Τίθεται θέμα επανειλημμένα από επιστημονικής απόψεως για το αν βλάπτει η ακτινοβολία αυτή και κάτω από ποιους όρους. «Αυτό το θέμα δεν έχει επιλυθεί, αλλά το βέβαιο είναι ότι η ακτινοβολία βλάπτει. Η κείμενη νομοθεσία θέτει όρια επικινδυνότητας και όχι όρια ασφαλείας. Η μία παράμετρος είναι τα όρια και η άλλη η απόσταση, γιατί αν η πηγή ακτινοβολίας βρίσκεται σε απόσταση 3- 4 μέτρων και σε πυκνοκατοικημένη περιοχή τότε αυτοί που κατοικούν υφίστανται τις συνέπειες της ακτινοβολίας επί 24ώρου βάσεως.

Οι εταιρίες αυτές προκειμένου να μειώσουν το κόστος και να πετύχουν καλύτερο και δυνατότερο σήμα επιλέγουν όσο το δυνατόν τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές βρίσκουν ένα Χ ιδιοκτήτη, νοικιάζουν μια ταράτσα όπου τοποθετούν τις κεραίες. Οι άδειες που εκδίδουν δεν έχουν καμία ισχύ –όπως αναφέρει και η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη- γιατί είναι απλά διοικητικές. Για παράδειγμα, η Πολεοδομία ελέγχει απλώς και μόνο αν η εγκατάσταση της κεραίας πληροί ή όχι τους όρους στατικής ασφάλειας του κτιρίου. Η αεροπορία εκδίδει άδεια για το αν το ύψος της κεραίας εμποδίζει ή όχι την πτήση των ιπταμένων μέσων. Κατά συνέπεια, οι διοικητικές άδειες δεν επαρκούν γιατί απαιτείται κύρια άδεια περιβαλλοντικών επιπτώσεων η οποία δεν υπάρχει γιατί δεν έγινε καμία μελέτη περιβαλλοντική από αυτές τις εταιρείες».

Ο κ. Τακάς εξηγεί ότι προηγούμενες αποφάσεις άλλων δημοτικών συμβουλίων έχουν υιοθετήσει την αρχή της προφύλαξης, την οποία υποστηρίζει ο Συνήγορος του Πολίτη, αρχή την οποία επικαλέστηκε και η κ. Μπομποτά ως διάδικος, τονίζοντας ότι πρόκειται για αρχή του Διεθνούς Δικαίου. Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου ότι η Αθηνά Μπομποτά την περίοδο που διατέλεσε δημοτική σύμβουλος έφερε επανειλημμένα το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, επιμένοντας να λάβει θέση, σε μια περίοδο που η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων είχαν χαλαρότερα ανακλαστικά σε παρόμοια θέματα.

Ο κ. Τακάς εξηγεί ότι όταν ερίζεται ένα θέμα επιστημονικά και διχάζεται η επιστημονική κοινότητα μέχρι να επιλυθεί και να υπάρξει συμφωνία των επιστημόνων ισχύει η αρχή της προφύλαξης. «Οι έρευνες κατατείνουν στο να αποδείξουν ότι η τοποθέτηση αυτών των κεραιών μέσα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές των πόλεων είναι επιβλαβής για την υγεία του ανθρώπου». Από τις 6.000 κεραίες που υπάρχουν στην Ελλάδα οι μισές δε βρίσκονται εντός των πόλεων. «Αυτή είναι μια απάντηση στον ισχυρισμό των αντιδίκων ότι δε μπορεί να λειτουργήσει κεραία εκτός πόλης» μεταφέρει ο κ. Τακάς, παραπέμποντας στα άλματα που έχει κάνει η τεχνολογία, πλην όμως τα άλματα κοστίζουν, γι’ αυτό και οι εταιρείες επιλέγουν τις γνωστές μεθόδους.

Ο μαθηματικός και συγγραφές Σάκης Λιπορδέζης είναι ένας από τους κατοίκους της Γ. Κονδύλη και βρέθηκε στο δικαστήριο ως μάρτυρας, πλην όμως δεν εκλήθη. Με το πέρας της διαδικασίας σχολίασε ότι επιστημονικά συγγράμματα ασχολούνται με το ρυθμό απορρόφησης της ακτινοβολίας από τους ανθρώπινους ιστούς ανάλογα με την απόσταση από την κεραία και την ηλικία. «Έχει μετρηθεί τι ακτινοβολία δέχεται κάθε ιστός του δέρματος. Για παράδειγμα, ο λάρυγγας δέχεται πενταπλάσια ακτινοβολία από ότι το χέρι, το γόνατο τετραπλάσια. Όλα αυτά έχουν υπολογιστεί από ινστιτούτα αμερικανικά, ευρωπαϊκά, από ομάδες επιστημόνων. Έχει βγει ένα εγχειρίδιο μέσα από το οποίο αποδεικνύονται οι βλάβες στις οποίες υπόκειται ο ανθρώπινος οργανισμός και τις οποίες έχουν υποστεί και οι κάτοικοι. Από ό,τι έχω πληροφορηθεί πολλοί θάνατοι στη γειτονιά προήλθαν από το λάρυγγα, γεγονός που με έκανε να υποψιαστώ γιατί τη μεγαλύτερη επιβάρυνση τη δέχεται ο λάρυγγας».

Η απόφαση από Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης αναμένεται να εκδοθεί εντός του μήνα.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.