Περασμα στην ψηφιακη γεωργια μεσα απο το DigiAgriFood

Κλειδί για μια νέα προσέγγιση στην καλλιέργεια και όχι μόνο ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας που έχει έδρα το ΔΠΘ και την Κομοτηνή

Τα πρώτα κοινά βήματα αγροτών, πανεπιστημιακής κοινότητας, επιχειρήσεων και της τοπικής αυτοδιοίκησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στη γεωργία γίνονται μέσα από το ερευνητικό πρόγραμμα DigiAgriFood, για το οποίο πραγματοποιήθηκε  εκδήλωση στην Κομοτηνή με θέμα «Ψηφιακός μετασχηματισμός στη Γεωργία» με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, της εταιρείας ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, του Ινστιτούτου IBO/EKETA και της εταιρείας farmB Digital Agriculture S.A..

Κατά την διάρκεια της ημερίδας, παρουσιάστηκε η τελευταία λέξη των νέων τεχνολογιών, με διάφορες εφαρμογές που συμβάλλουν τόσο στην ενίσχυση της παραγωγής, όσο και της αγοράς των προϊόντων, ενώ παρουσιάστηκαν και τα οφέλη σε όλους τους εμπλεκόμενους στον αγροδιατροφικό τομέα όσον αφορά στην ανταγωνιστικότητα, στην αποτελεσματικότητα, στην ποιότητα, στη διαφάνεια, στην ιχνηλασιμότητα και στη βιωσιμότητα.

Αυξάνεται η αποδοτικότητα των καλλιεργειών

Όλη αυτή η προσπάθεια περιστρέφεται γύρω από τον Ευρωπαϊκό Κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίας #DigiAgriFood που όπως τόνισε ο Senior Project Manager DigiAgriFood EDIH κ. Γιάννης Αμαραντίδης, είναι ο πρώτος, και μοναδικός μέχρι τώρα, κόμβος ψηφιακής καινοτομίας στον τομέα της αγροδιατροφής.

Μέσω της εκδήλωσης θέλουν να ενημερώσουν τόσο τους αγρότες όσο και τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με την μεταποίηση προϊόντων του αγροτοδιατροφικού τομέα, καθώς και τις υπηρεσίες, τον εξοπλισμό και τα ψηφιακά εργαλεία που διαθέτουν μέσα από τα οποία μπορούν να ωφεληθούν δωρεάν και δοκιμαστικά.

Το σχέδιο τους ακολουθεί τις στρατηγικές της ΕΕ για τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό του αγροτοδιατροφικού τομέα, δίνοντας τη δυνατότητα στους ανθρώπους που έχουν μικρό κλήρο, που δεν έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν για να υιοθετήσουν τις νέες τεχνολογίες, αλλά και ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς, ώστε να δοκιμάσουν πράγματα δωρεάν, και να έχουν μια άποψη επί του πεδίου για την ευφυή γεωργία.

Οι διάφορες τεχνολογίες, σημείωσε ο κ. Αμαραντίδης, μπορούν να μειώσουν το κόστος παραγωγής στο σύνολό του, είτε αφορά τα κόστη ενέργειας, τις εισροές αγροτοεφοδίων, έξυπνες λιπάνσεις, μικρότερο κόστος άρδευσης, το αποτύπωμα του άνθρακα που έχει κ.α.

Γενικότερα αυξάνεται η παραγωγικότητα και η αποδοτικότητα των καλλιεργειών, και με όλα αυτά τα εργαλεία η καθημερινότητά τους μπορεί να γίνει πιο απλή, πιο αυτοματοποιημένη και να έχουν όλα τα δεδομένα στη διάθεσή τους για να παίρνουν καλύτερες αποφάσεις όσο αφορά τις καλλιέργειες τους αλλά και τα μελλοντικά επενδυτικά σχέδια. «Εμείς τον αγρότη τον αντιμετωπίζουμε σαν επιχειρηματία, άρα θα πρέπει να έχει όλα τα δεδομένα, να τα διαχειρίζεται και να κάνει τα επόμενα βήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το ΔΠΘ κοντά στον πρωτογενή τομέα

Το πανεπιστήμιο έρχεται κοντά στον πρωτογενή τομέα μέσα από αυτό τον κόμβο, σημείωσε η κ. Μαρία Μιχαλοπούλου, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης ΔΠΘ και Συντονίστρια του έργου του κόμβου, και σε συνεργασία με τους εταίρους του, παρουσιάζουν ευκαιρίες και πλαίσια για το μετασχηματισμό του πρωτογενούς τομέα.

Μέσα από τη χρηματοδότηση για τον κόμβο, όλοι οι εμπλεκόμενοι θα ενωθούν ώστε να παρέχουν στους αγρότες ευκαιρίες και υπηρεσίες για τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό. Με αυτό τον τρόπο το πανεπιστήμιο έρχεται πιο κοντά στην κοινωνία, αυξάνει τον αντίκτυπο που έχει η δραστηριότητά του, με στόχο να μετατρέψουν όλη αυτή τη νέα γνώση και έρευνα σε υπηρεσία και αξία προς τον αγροτοδιατροφικό τομέα, που έχουν ως προτεραιότητα στις προσπάθειές τους.

Με την απορρόφηση μάλιστα ακόμα δύο τμημάτων στη Δράμα, του Τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας  και του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, θα μπορέσουν να συνδέσουν ακόμα καλύτερα την έρευνα με τις ανάγκες της κοινωνίας.

Η κ. Μιχαλοπούλου επισήμανε πάντως πως ο τελικός τους στόχος είναι οι φοιτητές τους, γιατί αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν και προσεγγίζουν τόσο την κοινωνία όσο και την αγορά, να τους δώσουν μια άλλη εμπειρία εκπαίδευσης, ώστε να παραμείνει το ΔΠΘ ένα από τα μεγαλύτερα και πρωτοπόρα πανεπιστήμια της χώρας.

Δράσεις σε όλη την Ελλάδα

Στο πλαίσιο της λειτουργίας του κόμβου πραγματοποιούνται αρκετές δράσεις δημοσιοποίησης και ενημέρωσης σε όλη τη χώρα, κυρίως στον αγροτοδιατροφικό τομέα, σημείωσε η κ. Κική Ποιμενίδου, υπεύθυνη επικοινωνίας του κόμβου.

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να μάθουν για την γεωργία ακριβείας και την γεωργία άνθρακα, και πλέον ο κόμβος μπαίνει σε ένα κύκλο εξωστρέφειας, με την κεντρική εκδήλωση να λαμβάνει χώρα το κεντρικό event όπου θα παρουσιαστεί η πλήρης γκάμα υπηρεσιών του κόμβου, με τη συμμετοχή όλων των εταίρων του έργου.

Τα πρώτα δείγματα γραφής είναι πολύ ενθαρρυντικά, με την κ. Ποιμενίδου να τονίζει πως υπάρχουν ήδη πολλοί αγρότες που καινοτομούν, το οικοσύστημα είναι ήδη ευαισθητοποιημένο και όλοι οι συμμετέχοντες είναι αισιόδοξοι πως η προσπάθεια μέσα στο ΔΠΘ θα λειτουργήσει εκθετικά.

Κλειδί για το μέλλον η ψηφιοποίηση

Εκ μέρους της εταιρείας farmB, που διαθέτει ψηφιακές διαλειτουργικές εφαρμογές για τις καλλιέργειες, ο εμπορικός Διευθυντής κ. Ηλίας Πλατής σημείωσε πως η υψηλή τεχνολογία είχε μπει στην καθημερινότητά μας, και έφτασε η στιγμή να μπει μέσα στον αγροτικό τομέα.

«Οι ψηφιακές εφαρμογές και η ψηφιακή γεωργία έρχεται να βοηθήσει τον παραγωγό στο πώς θα καλλιεργήσει με λιγότερες εισροές, στοχευμένες, σε μια αειφορική φιλοσοφία και στην προσπάθεια να διασφαλίσει την παραγωγή του» ανέφερε, και σε μια εποχή που τα δεδομένα γύρω μας αλλάζουν πολύ γρήγορα, σε ένα πλανήτη που ο πληθυσμός αυξάνεται συνεχώς και οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις μειώνονται, πρέπει ό,τι κάνουν να γίνεται στοχευμένα και μετρήσιμα.

Στήριξη από την ΠΑΜΘ

Από την πλευρά της Περιφέρειας ΑΜΘ, ο Εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα Ψηφιακής Μετάβασης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Πολιτικής Γης κ.

Ριτβάν Μολλά Ισά τόνισε την ανάγκη του μετασχηματισμού, αλλά και της εφαρμογής των νέων τεχνολογιών και μεθόδων πιλοτικά, ώστε να δουν οι υπόλοιποι αγρότες πώς λειτουργεί, και τότε θα το υιοθετήσουν πολύ πιο εύκολα.

Η κ. Φελίνα Καζάκου, ειδικός σύμβουλος του Περιφερειάρχη ΑΜΘ, σημείωσε πως η συμμετοχή της Περιφέρειας στο σχήμα του DigiAgriFood είναι καθοριστική, μιας και έχει θέσει ως βασικό στόχο και προτεραιότητα τον πρωτογενή τομέα. «Η υλοποίηση τέτοιων σημαντικών έργων είναι προτεραιότητα για εμάς, γιατί κρίνεται περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να δώσουμε έμφαση και να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα, τους αγρότες της περιοχής όπως και τις μεταποιητικές μονάδες» ανέφερε, για αυτό και θεωρούν σημαντικό να υπάρχει συνέχεια στο έργο, αλλά και περαιτέρω χρηματοδότηση από άλλα προγράμματα. Για αυτό όπως εξήγησε θα επιδιώξουν να προχωρήσει το έργο όσο περισσότερο γίνεται, προς όφελος των άμεσα ωφελούμενων, αγροτών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.