ΣΤΟΝ «ΚΛΙΒΑΝΟ» ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΕΚΑΠ ΚΑΙ ΡΟΔΟΠΗ – ΣΤΟ «ΣΚΑΜΝΙ» Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

«Καπνός χωρίς φωτιά δε βγαίνει» λέει η γνωστή, σοφή λαϊκή ρήση, και γι’ αυτό το λόγο, την τελευταία εβδομάδα άπαντες οι εμπλεκόμενοι στο συνεταιριστικό κίνημα με έμφαση τους άμεσα ενδιαφερόμενους που είναι οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια της ΣΕΚΑΠ και της ΡΟΔΟΠΗΣ, τελούν υπ’ ατμόν καθώς αναζητούν να εντοπίσουν τη «φωτιά» που ευθύνεται για το – αναπαραγόμενο, από τις 19 του μηνός, στον πανελλαδικό και τοπικό τύπο – δημοσίευμα οικονομικής εφημερίδας που φέρει την ΑΤΕ έτοιμη αποφασισμένη να προκηρύξει «αμέσως μετά το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, δύο διαγωνισμούς πώλησης του 42% και 70% των μετοχών που διαθέτει στην καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ και τη γαλακτοβιομηχανία ΡΟΔΟΠΗ αντίστοιχα».

Ο …«καπνός» του επίμαχου δημοσιεύματος – παρά το γεγονός ότι από την πλευρά της Αγροτικής Τράπεζας δεν έγινε καμία απολύτως εκκίνηση των διαδικασιών πώλησης που αναφέρονται σ’ αυτό – φαίνεται πως ήταν αρκετά «πυκνός» για να προκαλέσει συμπτώματα «ασφυξίας» στο συνεταιριστικό-συνδικαλιστικό χώρο και κυρίως στις τάξεις των εργαζομένων στις δύο βιομηχανίες. Μετά το αρχικό «σοκ» από την αιφνιδιαστική και μάλιστα διά του τύπου, επανεμφάνιση της «απειλής», η οποία τους είχε, πέρυσι, εξαναγκάσει σε μαζικές κινητοποιήσεις, τελούν τις τελευταίες ημέρες σε συναγερμό εν όψει του προάγγελου – κατά τα φαινόμενα – νέου γύρου «συγκρούσεων» με την κυβέρνηση για την αποτροπή πώλησης σε ιδιώτες των μετοχικών πακέτων της ΑΤΕ στις γεωργικοσυνεταιριστικές βιομηχανίες…

Μέχρι στιγμής, ουδείς είναι σε θέση να αποσαφηνίσει το βαθμό ακριβείας των πληροφοριών που έδωσε το δημοσίευμα το οποίο διαψεύδει εμμέσως και η ίδια η Τράπεζα διά του Προϊσταμένου της Υποδιεύθυνσης Θυγατρικών Εταιρειών, Ν. Κέζου, που ερωτηθείς σχετικώς, δήλωσε στον ΠτΘ ότι όχι μόνον δεν υπάρχει επίσημη οδηγία για προκήρυξη διαγωνισμού πώλησης αλλά ούτε καν σχετική απόφαση της Διοίκησης… Σχολιάζοντας μάλιστα το χρόνο που «βγήκε στον αέρα» η «υποτιθέμενη» εξέλιξη για τις συνεταιριστικές εταιρείες, είπε πως «μάλλον άλλη ήταν η σκοπιμότητά του, παραμονή εκλογών δευτέρου γύρου και όχι η ουσία του πράγματος»… Εκτίμηση, την οποία ωστόσο δε φαίνεται να συμμερίζεται ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, του τριτοβάθμιου συνεταιριστικού οργάνου που μετά τις κινητοποιήσεις του περασμένου χειμώνα είχε αναλάβει να ενεργοποιήσει την «Μπαλτατζιδική» ανώνυμη εταιρεία συμμετοχών «Συνεταιριστική Επενδύσεων» προκειμένου να συγκεντρώσει επαρκή κεφάλαια για να διεκδικήσει, στο πλαίσιο πάντα μιας πολιτικής συμφωνίας, το μερίδιο της ΑΤΕ στις γεωργικές βιομηχανίες ώστε να διατηρηθεί ο συνεταιριστικός τους χαρακτήρας που ήταν και το κυρίαρχο αίτημα των κινητοποιήσεων.

Ο κ.Καραμίχας, σχολίασε στον ΠτΘ την πηγή του δημοσιεύματος αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση της κυβέρνησης πάνω στο θέμα και τις πραγματικές της προθέσεις: «προέρχεται από παράγοντες της Τράπεζας και εκθέτει την κυβέρνηση το δημοσίευμα αυτό και από τη στιγμή που η ίδια δεν έχει αντιδράσει σημαίνει ότι δεν έχει πάρει το μήνυμα…», είπε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει «εμείς θα δώσουμε σκληρή απάντηση αν συνεχίσει σ’ αυτή την πολιτική και τακτική η κυβέρνηση»… Έθεσε μάλιστα ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε συνδιαλλαγή της Συνεταιριστικής Επενδύσεων με την ΑΤΕ, την εκ προοιμίου σύγκληση των δύο πλευρών (ΠΑΣΕΓΕΣ – Κυβέρνηση) σε μια πολιτική συμφωνία με ξεκάθαρους όρους…

Στο μεταξύ, ρόλο συντονιστή της τακτικής που θα ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι στα συνεταιριστικά εργοστάσια, έχει αναλάβει το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης για άλλη μία φορά, κληθέν εκ των πραγμάτων να δώσει διέξοδο στην «αμηχανία» την οποία έχει περιέλθει ο χώρος καθώς είναι προφανές πως …άλλες ήταν οι προσδοκίες και άλλες, αίφνης οι εξελίξεις… Έτσι έχει συγκαλέσει για την προσεχή Τρίτη 29 του μηνός, σύσκεψη με τις διοικήσεις των σωματείων εργαζομένων σ’ όλα τα συνεταιριστικά εργοστάσια προκειμένου να σταθμιστούν τα καινοφανή δεδομένα και η αλήθεια των προθέσεων της ΑΤΕ και να αποφασισθούν οι ενέργειες στις οποίες θα προβούν συντονισμένα. Ερωτηθέντες πάντως από τον ΠτΘ οι Πρόεδροι του ΕΚΞ, των σωματείων ΣΕΚΑΠ και ΡΟΔΟΠΗΣ όπως και της Ομοσπονδίας Συνεταιριστικών Υπαλλήλων, δήλωσαν …«πλήρη άγνοια» για τις εξελίξεις που μεσολάβησαν από τις περυσινές κινητοποιήσεις τους μέχρι σήμερα μεταξύ ΑΤΕ και ΠΑΣΕΓΕΣ, και ως εκ τούτου …ακόμη μεγαλύτερη άγνοια για την αιτία του δημοσιεύματος που δικαιολογημένα προκαλεί έντονη αβεβαιότητα για το εργασιακό τους μέλλον…

Αξίζει να κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά στη δήλωση του Προέδρου Εργαζομένων της ΡΟΔΟΠΗΣ, ο οποίος μεταξύ άλλων έδωσε έμφαση στο ρόλο του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ ως ρυθμιστικού παράγοντα για την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στο ζήτημα, ρόλο τον οποίο θα αναμένουν να αναλάβει ο κ.Λαλιώτης αμέσως μετά τη συνάντηση μαζί του τις επόμενες ημέρες. Τόνισε μάλιστα τα εξής ο κ.Αλμπανίδης: «εάν το κόμμα πει ότι χρειάζεται πολιτική βούληση τότε η κυβέρνηση θα ακούσει τα κελεύσματα του κόμματος»…

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του ΠτΘ, η ΑΤΕ δεν είναι ικανοποιημένη από την πρόταση η οποία διά πολιτικής συμφωνίας, της υποβλήθηκε εν μέσω θέρους από την Συνεταιριστική Επενδύσεων δεδομένού ότι πιέζεται να προχωρήσει άμεσα μέχρι το τέλος του έτους, στην εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της, ενώ οι όποιες κινήσεις έχουν γίνει από πλευράς ΣΕΚΕ για την αγορά της ΣΕΚΑΠ (κατέχει ήδη το 28%) είναι άνευ αποτελέσματος καθώς το τίμημα (4-5δις δρχ.) υπερβαίνει τις δυνατότητές της να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις που θα προκύψουν από μια τέτοια αγορά με δεδομένες τις, ύψους 7 δις δραχμών, συσσωρευμένες ζημίες της ΣΕΚΑΠ.

Εν αναμονή λοιπόν των εξελίξεων που, απειλούνται να είναι «θερμές» αν δεν υπάρξει πολιτική λύση στο πρόβλημα, τα πάντα δείχνουν πως έχουμε ήδη εισέλθει σε έναν νέο γύρο «εκ του σύνεγγυς» διαπραγματεύσεων για το μέλλον των συνεταιριστικών εταιρειών, που αυτή τη στιγμή είναι άγνωστο τι τροπή θα πάρουν και ποιάς διάρκειας θα είναι… Εκτίμηση πάντως του πρώην Υποδιοικητή της ΑΤΕ και νυν Προέδρου της ΣΕΚΑΠ, κ.Παπαγεωργίου – την οποία και μεταφέρουμε – είναι πως τις εξελίξεις αγοραπωλησίας των γεωργικών βιομηχανιών δεν πρέπει να τις αναμένουμε πριν από το πρώτο εξάμηνο του 2003 και αφού στο μεταξύ υπάρξει από τη Διοίκηση της Τράπεζας συγκεκριμένη απόφαση για την προκήρυξη των διαγωνισμών.

Τις δηλώσεις όσων μίλησαν στον ΠτΘ για το θέμα, παραθέτουμε ακολούθως:

Καραμίχας Ν., Πρόεδρος ΠΑΣΕΓΕΣ και Συνεταιριστικής Επενδύσεων

«Αυτό που έχω να δηλώσω αυτή τη στιγμή είναι ότι μάλλον η κυβέρνηση δεν πήρε το μήνυμα… Η εμμονή της Αγροτικής Τράπεζας – δηλαδή της κυβέρνησης – να θέλει να πουλήσει τον «Παρθενώνα» του Συνεταιριστικού Κινήματος που είναι η ΣΕΚΑΠ και η ΡΟΔΟΠΗ, σημαίνει ότι δεν πήρε το μήνυμα. Υπάρχει πολιτική συμφωνία της ΠΑΣΕΓΕΣ με τον ίδιο τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας από την οποία η κυβέρνηση έχει παρεκκλίνει. Νομίζω ότι είναι άκρως πολιτικό το ζήτημα και δε χρειάζεται να μπούμε στη διαδικασία των αριθμών… Η Τράπεζα δεν είναι ανεξάρτητο μαγαζί. Την απόλυτη πλειοψηφία κατέχει το κράτος και γι’αυτό βρίσκεται υπό την επιρροή της κυβέρνησης. Η πολιτική συμφωνία με τον κ.Χριστοδουλάκη που έγινε παρουσία πέντε υπουργών, μετά τις περυσινές κινητοποιήσεις, περιείχε τη δέσμευση εκ μέρους του για μια έκπτωση της τάξεως του 20% και ευκολίες πληρωμής ώστε να αγοράσουμε εμείς τα πακέτα της ΑΤΕ. Θα πω εδώ πως λίγους μήνες μετά, όταν επαναλήφθηκε η συνάντηση με την κυβέρνηση υπό τον κ.Φλωρίδη, υπήρξε σαφής υπαναχώρηση εκ μέρους της για το περιεχόμενο των δεσμεύσεων Χριστοδουλάκη. Δεν ξέρω πλέον τι ζητάνε! Προφανώς να έχουν βρεί ήδη και τους πελάτες! Πάντως από την πλευρά μας, έχοντας όλη την καλή πρόθεση να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, προχωρήσαμε στις διαδικασίες, έχουμε ετοιμάσει την πρώτη δόση που είναι περίπου 500 εκ.δρχ., και πιστεύουμε ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα ’χουμε μαζέψει άλλα τόσα και θα συνεχιστεί η αύξηση τον καινούριο χρόνο.

Το θέμα λοιπόν δεν είναι τόσο πολύ οικονομικό, κατά την άποψή μου, όσο πολιτικό: δεν καταγράφεται με ξεκάθαρο τρόπο ποια είναι η πολιτική βούληση της κυβέρνησης. Αν πραγματικά θέλει να «παίξει» με τους συνεταιρισμούς και όχι να στηρίξει τους συνεταιρισμούς και τους αγρότες, ιδιαίτερα σε τέτοιες ευαίσθητες περιοχές, θα ’πρεπε Η ΙΔΙΑ να βρεί τον τρόπο και όχι να ψάχνω εγώ ή η ΠΑΣΕΓΕΣ να τον βρούμε. Εν τέλει, όλη την κεφαλαιακή της συγκρότηση η Τράπεζα τη χρωστάει σ’ εμάς! Στους αγρότες που πήραν μετοχές, στους συνεταιρισμούς που αγοράζουν δάνεια… Εάν λοιπόν είναι να σωθεί η ΑΤΕ με τα 5 – 6 δις δραχμές που κάνει το μερτικό της σ’ αυτές τις δύο εταιρείες, να πάω αύριο στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ να ψηφίσω να τις πουλήσουν όπου θέλουν!!»

Κέζος Νικόλαος, Προϊστάμενος Υποδιεύθυνσης Θυγατρικών Εταιρειών ΑΤΕ

«Προσπαθώ να βρω ποιος είναι ο πληροφοριοδότης και ποιος είναι αυτός που τα γράφει. Υπάρχει μια απόφαση, η οποία ελήφθη στις αρχές του χρόνου και αφορά στο να φύγει η Τράπεζα από τις γεωργικές βιομηχανίες.

Έκτοτε δεν υπήρξε καμία εξέλιξη.

Κι εγώ από τα δημοσιεύματα σε οικονομικές εφημερίδες πληροφορήθηκα αυτό για το οποίο όμως δεν υπάρχει καμία νεότερη απόφαση εκ μέρους της Τράπεζας. Για να πω την αλήθεια, περισσότερο με τις εκλογές το συνδύασα παρά με την ουσία του πράγματος… Κάποιος θα ήθελε να κάνει ζημιά σε κάποιον… Αυτή είναι η προσωπική μου εκτίμηση. Αν οτιδήποτε επρόκειτο να συμβεί, θα ήμουν ο πρώτος στην Τράπεζα που θα το γνώριζα διότι η Υποδιεύθυνση Θυγατρικών Εταιρειών είναι και η αρμόδια να προωθήσει τις διαδικασίες αφού λάβει σχετική οδηγία από τη Διοίκηση. Μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δεν έχω ούτε στα χέρια μου αλλά ούτε και υπόψιν μου κάτι τέτοιο»
.

Αλμπανίδης Γεώργιος, Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Ροδόπης

«Υπάρχει γενικότερη αναστάτωση που προκλήθηκε από το σχετικό δημοσίευμα του ΕΧΠΡΕΣ το οποίο αναπαράχθηκε. Το κλίμα τείνει να ξαναγίνει ίδιο με αυτό που επικρατούσε στις αρχές του χρόνου, τότε που είχαμε κατέλθει σε κινητοποιήσεις, αναστέλλοντας τη σχετική απόφαση της ΑΤΕ. Ωστόσο είναι αλήθεια πως από τότε μεσολάβησε ένα διάστημα «ακινησίας». Δεν έχουμε, ως σωματείο, νεότερα για τι απέγινε η πρόθεση της ΠΑΣΕΓΕΣ να ενεργοποιήσει τη «Συνεταιριστική Επενδύσεων» προκειμένου να διεκδικήσει αυτή τα πακέτα της ΑΤΕ στις συνεταιριστικές βιομηχανίες. Η δε συνάντηση που είχαμε κάνει στις αρχές του καλοκαιριού με τον κ. Λαλιώτη σε μια προσπάθειά μας να υιοθετηθεί από το κυβερνητικό κόμμα η θέση των συνδικαλιστών περί διάσωσης του συνεταιριστικού χαρακτήρα των εταιρειών αυτών, δεν έφθασε τότε σε κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα, πέραν της δέσμευσης του Γ. Γραμματέα να ανανεώσει το ραντεβού μαζί μας μετά τις εκλογές. Μεσολάβησε η προεκλογική περίοδος και το θέμα προφανώς δεν απασχόλησε κανέναν, μέχρι προχθές που εμφανίστηκαν τα αθηναϊκά δημοσιεύματα. Από δω και στο εξής, το πιθανότερο είναι να κάνουμε αυτό το ραντεβού με το Λαλιώτη και αν δεν ευοδωθούν οι επιδιώξεις μας, θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις. Αν εμμένουν στα γνωστά παλιά, και δεν πρόκειται απλά για έντεχνες διαρροές που γίνονται για να δουν τις αντιδράσεις μας, τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι οι αντιδράσεις μας θα είναι έντοντες…»

Στολίδης Σωτήριος, Πρόεδρος ΟΣΕΓΟ και Βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ

«Επίσημο δεν υπάρχει τίποτα από πλευράς Τράπεζας. Η αλήθεια είναι πως η «Συνεταιριστική Επενδύσεων» της ΠΑ.ΣΕ.ΓΕΣ. έχει συγκεντρώσει ένα ποσόν της τάξεως του ενός δις δραχμών για να υποστηρίξει την πρότασή της να αγοράσει η ίδια τις μετοχές της Α.Τ.Ε., αλλά η όλη διαδικασία , απ’ ό,τι γνωρίζω βρίσκεται ακόμη στη φάση της διερευνήσεως. Περιμένουμε κι εμείς να δούμε τι θα γίνει. Πάντως τα δημοσιεύματα δεν αφορούν σε επίσημη ανακοίνωση της Α.Τ.Ε. και δεν μπορώ να ξέρω και τι ρόλο παίζουν… Φρονώ ότι δεν θα προβεί η Α.Τ.Ε. σε τέτοια κίνηση πριν ξεκαθαρίσει με την ΠΑ.ΣΕ.ΓΕΣ. το θέμα, αφού υφίσταται η πρόταση για τη «Συμμετοχών Α.Ε.».

Πισκιλίδης Γεώργιος, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων ΣΕΚΑΠ

«Το πρόβλημα προϋπήρχε και το γνωρίζαμε όλοι. Απλά οι δημοτικές εκλογές ατόνησαν τις διεργασίες. Από τις επαφές που είχαμε κάνει – μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού τουλάχιστον – με τα κόμματα και την Α.Τ.Ε., προέκυπτε ότι η τράπεζα ήταν καταρχήν θετική στην πρόταση να γίνει προσπάθεια για διατήρηση του συνεταιριστικού χαρακτήρα των εταιρειών αυτών. Τα δημοσιεύματα αυτά, μας πιάνουν πραγματικά εξ’ απήνης. Εμείς πιστεύουμε πως το ζήτημα είναι πολιτικό και άρα η λύση του είναι πολιτική επίσης. Όλοι οι εμπλεκόμενοι, έχουν σε γενικές γραμμές συμφωνήσει να μην δοθούν σε ιδιώτες οι επιχειρήσεις. Μένει να ξεκαθαρίσει τη θέση της η κυβέρνηση».

Καλλιγάς Ανέστης, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ξάνθης

«Δεν μπορεί να γίνει μέσω άλλης διαδικασίας παρά με προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος η πώληση των μετοχών της Α.Τ.Ε. Το θέμα είναι να γίνει δεκτή από την Τράπεζα η πρόταση που θα κάνει η «Συνεταιριστική Επενδύσεων» ώστε να μην πάνε ανεξέλεγκτα οι εταιρείες σε ιδιωτικά χέρια. Αυτή είναι και η μόνη λύση που αποδεχόμαστε. Ωστόσο, για να απαντήσω στην ερώτησή σας, δεν κατέστη εφικτό να ’ρθούμε σε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της ΠΑ.ΣΕ.ΓΕΣ. και Πρόεδρο της Συνεταιριστικής Επενδύσεων», για να δούμε από κοινού το θέμα. Είναι μία ενέργεια στην οποία θα προχωρήσουμε αμέσως μετά τη σύσκεψη της προσεχούς Τρίτης».

Παπαγεωργίου Θανάσης , Πρόεδρος ΣΕΚΑΠ

«Αυτό που γνωρίζω, όπως όλοι, είναι ότι η Α.Τ.Ε. πιέζεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας να προχωρήσει στην αποχώρησή της από τις γεωργικές βιομηχανίες. Αυτό είναι ένα χρονίζον σκηνικό. Τους τελευταίους μήνες, οι εμπλεκόμενες πλευρές, παλιοί μέτοχοι, ΠΑ.ΣΕ.ΓΕΣ. κ.λ.π. βρίσκονται σε διαβουλεύσεις, μια εξέλιξη που πρόκειται να επιταθεί στο επόμενο διάστημα. Το ενδιαφέρον φυσικά επικεντρώνεται στο πώς θα διατηρηθεί ο συνεταιριστικός χαρακτήρας των εργοστασίων.

Προσωπικά, πιστεύω ότι πολύ δύσκολα θα υπάρξει κάποιος ιδιώτης για να αγοράσει μερίδιο κάτω του 51% σε οποιαδήποτε από αυτές τις εταιρείες. Δε θα του παρέχει τον πλήρη έλεγχο. Κατά δεύτερο λόγο, εκτιμώ πως όταν η πρόταση είναι σοβαρή, και νομίζω πως δουλεύουν σε σοβαρή κατεύθυνση οι συνεταιριστικές οργανώσεις (έχουν την ισχύ των παλαιών μετόχων) νομίζω ότι η Τράπεζα και η Κυβέρνηση θα τα δώσει σε αυτούς κατά προτεραιότητα. Αυτή εξάλλου είναι και η απόφαση που πήρε το αρμόδιο κυβερνητικό όργανο υπό τους κ. Φλωρίδη και κ. Χριστοδουλάκη, η οποία λέει ότι ενί περιπτώσει η προσφορά είναι αξιόπιστη, θα προτιμηθούν οι συνεταιρισμοί. Και δεν μπορεί να γίνει και διαφορετικά, διότι βάσει του Νόμου περί Ανωνύμων Εταιρειών, πάντα προηγούνται οι παλιοί μέτοχοι. Άρα το ερώτημα κατ’ εμέ, δεν είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση αλλά εάν θα είναι έτοιμοι οι συνεταιριστές να δώσουν μια προσφορά τουλάχιστον αξιόπιστη.

Το σημαντικό πάντως είναι καταρχήν να μην διαταραχθεί το ήρεμο κλίμα υπό το οποίο λειτουργούν αυτές οι εταιρείες, να μην υποστείλουν καμιά από τις δραστηριότητες που ασκούν και φυσικά, ό,τι αποφασιστεί να είναι αποτέλεσμα συζητήσεων με όλες τις πλευρές και της τοπικής κοινωνίας, και των φορέων των πολιτικών και των συνδικάτων. Δεν μπορεί και δεν πιστεύω ότι μπορεί να γίνει κάτι χωρίς να το θέλουν όλοι»
.

Μαρία Μπ. Παπαποστόλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.