To CERN επισκεφθηκαν μαθητες του 3ου Πειραματικου ΓΕΛ Κομοτηνης

Συμμετείχαν σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης με την καταλυτική συνδρομή του ΕΚΦΕ Κομοτηνής

Με μια εξαιρετική εκπαιδευτική επίσκεψη στο CERN, ολοκληρώθηκε το καινοτόμο πρόγραμμα του 3ου Πειραματικού ΓΕΛ «Κβαντικοί Ψίθυροι στο LHC» σε συνεργασία με το ΕΚΦΕ Κομοτηνής. Τη διεξαγωγή του προγράμματος επιμελήθηκε υποδειγματικά ο Φυσικός κ. Ευστάθιος Αψεμίδης, ενώ την επιμόρφωση μαθητών και εκπαιδευτικών η Δρ. Σοφία Κυριαζοπούλου, Υπεύθυνη του ΕΚΦΕ Κομοτηνής και πρώην Ερευνήτρια στο CERN.

Το πρόγραμμα μεταξύ άλλων συμπεριελάμβανε συστηματική προετοιμασία των μαθητών με δυο επιμορφώσεις σε ώρες εκτός σχολικού ωραρίου. Οι μαθητές επιμορφώθηκαν εκτενώς από την πρώην Ερευνήτρια στο CERN κ. Κυριαζοπούλου για το Καθιερωμένο Πρότυπο στη Σύγχρονη Θεωρία της Φυσικής, για την Ιστορία και τις τεχνολογικές ανακαλύψεις του CERN που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινή μας ζωή, όπως παγκόσμιος διαδικτυακός ιστός  (WWW), PET και θεραπείες κατά του καρκίνου. Με τη βοήθεια της Φυσικής έκαναν ένα ταξίδι πίσω στις απαρχές του χρόνου και του σύμπαντος και με απλό και εκλαϊκευμένο τρόπο ερμήνευσαν το λόγο ανάπτυξης των ισχυρών επιταχυντών του CERN και γνώρισαν τη λειτουργία τους. Με τη βοήθεια της υπευθύνου ΕΚΦΕ Κομοτηνής αντιλήφθηκαν τη σημασία των πολύπλοκων ανιχνευτών και σύνδεσαν τη δομή και τη λειτουργία τους με γνώσεις Φυσικής Λυκείου και ειδικότερα του ηλεκτρομαγνητισμού.

Έχοντας επιμορφωθεί για τα σύγχρονα πειράματα στο CERN, όπως το ATLAS και το CMS ομάδα μαθητών του 3ου Πειραματικού ΓΕΛ με τον Φυσικό τους κ. Αψεμίδη και την Υπεύθυνη ΕΚΦΕ Κομοτηνής Δρ. Κυριαζοπούλου, έλαβε μέρος σε διαδικτυακή ξενάγηση στο πείραμα ATLAS στις 06 Φεβρουαρίου 2024. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στις υπόγειες εγκαταστάσεις του ATLAS από τον Δρ. Βαλδεράνη, Ερευνητή Φυσικό στο Πανεπιστήμιο Μονάχου και τον Δημήτριο Δαμιανόγλου, Ηλεκτρονικό στο ΑΠΘ. Η εκδήλωση οργανώθηκε από την κ. Ραχήλ Αβραμίδου, Ερευνήτρια Φυσικό στο CERN και την κ. Ευγενία Τσιτοπούλου-Χριστοδουλίδη πρώην Υπεύθυνη ΕΚΦΕ Αιγάλεω.

Η επίσκεψη στο CERN

Το αποκορύφωμα όμως του προγράμματος αποτέλεσε η εκπαιδευτική επίσκεψη στο ερευνητικό κέντρο του CERN στην Ελβετία κατόπιν πρόσκλησης από την Διευθύντρια του Τμήματος Εκπαίδευσης του πειράματος ALICE, Δρ. Χατζηφωτιάδου Δέσποινας. Στην εκπαιδευτική εκδρομή συμμετείχαν 85 μαθητές, 6 εκπαιδευτικοί των προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων: κ. Αψεμίδης, κ. Βερρή, κ. Στοικίδης, κ. Τσαρτσάλης, κ Τσαρδακλής, κ. Καλαιτζόγλου, ο σχολικός νοσηλευτής κ. Γούλας καθώς και η Δρ. Κυριαζοπούλου, Υπεύθυνη του ΕΚΦΕ Κομοτηνής που ήταν ο σύνδεσμος με το CERN.

Κατά την επίσκεψη στο CERN οι μαθητές/τριες είχαν την μοναδική ευκαιρία να γίνουν κοινωνοί του ρόλου που επιτελεί το ερευνητικό κέντρο. Όλοι οι μαθητές/τριες επισκέφτηκαν τις τρεις εκθέσεις του CERN κι εκεί με τη βοήθεια του καθηγητή φυσικής, κ. Τσαρτσάλη και της Δρ. Κυριαζοπούλου είχαν την ευκαιρία να επιμορφωθούν μέσα από πολλά διαδραστικά παιχνίδια φυσικής, να περιεργαστούν ομοιώματα των ανιχνευτών και να δουν από κοντά διάφορα συστήματα που χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους ανίχνευσης στοιχειωδών σωματιδίων.

Στη συνέχεια μια ομάδα των 38 μαθητών, ηλικίας κάτω των 16 ετών, ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του CERN από τον Κομοτηναίο μηχανικό του CERN, Νικόλαο Τρικούπη, όπου μέσα από μια μαγευτική παρουσίαση με ειδικά εφέ γνώρισαν από κοντά το Συγχροκύκλοτρο. H δεύτερη ομάδα μαθητών επισκέφθηκαν το πείραμα ALICE του CERN, όπου ξεναγήθηκαν και έλυσαν τις απορίες τους από τη Διευθύντρια του Εκπαιδευτικού Τμήματος του πειράματος Δρ. Δέσποινα Χατζηφωτιάδου. Όλοι οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους δυο επιστήμονες που εργάζονται για πολλά χρόνια στο CERN και να ενημερωθούν εκτενώς για τις σπουδές και τη προσήλωση που χρειάζονται για να ακολουθήσει κάποιος το «λειτούργημα» του Ερευνητή στη Φυσική Υψηλών Ενεργειών και για τον τρόπο που ένας νέος επιστήμονας μπορεί να επιλεγεί να εργαστεί στο μεγάλο αυτό Ερευνητικό Κέντρο.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με το μεσημεριανό γεύμα στο εσωτερικό εστιατόριο του CERN, όπου οι μαθητές και οι συνοδοί τους, κινήθηκαν, έφαγαν και χαλάρωσαν ανάμεσα σε Ερευνητές και Νομπελίστες.

Περιήγηση σε Μιλάνο, Αννεσί, Γενεύη και Βενετία

Τέλος στην εκπαιδευτική εκδρομή μαθητές και συνοδοί επισκέφθηκαν και περιηγήθηκαν στο Μιλάνο, στο Αννεσί, στη Γενεύη και στη Βενετία και ενημερώθηκαν από τον ξεναγό για την ιστορία και τον πολιτισμό των περιοχών αυτών.

Μαθητές και συνοδοί καθηγητές επέστρεψαν από την εκπαιδευτική επίσκεψη με πολλές και πολύ σημαντικές εμπειρίες για τη σύγχρονη Έρευνα στη Φυσική. Για να αποφέρει τα μέγιστα οφέλη για τους μαθητές, το ολοκληρωμένο αυτό πρόγραμμα επιμόρφωσης, ήταν προσεκτικά σχεδιασμένο, ώστε οι μαθητές να κατανοήσουν, να ενθουσιαστούν και να εμπνευστούν από τα επιτεύγματα της ανθρώπινης διανόησης!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.