Στο κοκκινο η ανεργια σε Καβαλα και Ξανθη

Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη μετρά υψηλά ποσοστά ανεργίας, κάτι που διακρίνεται εάν κάποιος κάνει τη σχετική έρευνα στον καθένα από τους πέντε νομούς. Η Δράμα ήταν η πρώτη πόλη που πριν πολλά χρόνια έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου όταν έσβηνε το φασόν και ξενιτεύονταν οι βιομηχανίες για να εξασφαλίσουν φθηνό εργατικό δυναμικό. Η Ξάνθη και η Ροδόπη έχουν διαφορετική φυσιογνωμία και αντιμετωπίζουν προβλήματα κλεισίματος επιχειρήσεων σε πολλές βιομηχανικές μονάδες, με την Ξάνθη να παρακολουθεί την αυλαία των συνεταιριστικών και τη Ροδόπη την ταφόπλακα σε πολλές επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ. Ο δε Έβρος κατά καιρούς εμφανίζει ισχυρές ταραχές από μεγάλες μονάδες που κλείνουν και απολύουν μεγάλο αριθμό εργατικού δυναμικού.

Η Καβάλα και η Ξάνθη υπέστησαν πρόσφατα το δικό τους σοκ ως αποτέλεσμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης και μετρούν πολλούς νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, δυστυχώς απολυμένους στους οποίους δε μπορούν να δοθούν παρά μόνο υποσχέσεις. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καβάλας Παναγιώτης Τιάκας και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης Σπύρος Παπαχρήστου μετέφεραν το κλίμα στον ΠτΘ.

Ο κ. Τιάκας μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός τους τελευταίους δυο και κάτι μήνες. «Όπως στο νομό Ροδόπης, έτσι και στην Καβάλα είναι οι απολύσεις, η καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων, η μαύρη εργασία, οι μη πληρωμές των μισθών και των εισφορών προς τις επιχειρήσεις. 2.600 επιχειρήσεις έχουν ρύθμιση στο ΙΚΑ και πληρώνουν τις εισφορές τους σύμφωνα με τους νόμους.

Σύμφωνα με στοιχεία που ζητήσαμε από τον ΟΑΕΔ, οι απολύσεις για τον Ιανουάριο του 2009 είναι 1.532. Ο ΟΑΕΔ μάς έδωσε τα στοιχεία μετά από εισαγγελική παραγγελία. Τον Δεκέμβρη του 2008 είχαμε 1.285 απολύσεις.

Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία έχουμε 200 περιπτώσεις μετατροπής της πλήρους απασχόλησης σε μερική.

Οι αριθμοί των απολυθέντων είναι πολύ υψηλοί και αποδίδονται στη γενικότερη κρίση και τις πολιτικές που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση. Έχουν φτάσει σε αδιέξοδο οι εργαζόμενοι, οι μικροεπαγγελματίες, οι επιχειρήσεις και ως διέξοδο βρίσκουν το να ρίξουν τα βάρη στους εργαζόμενους. Αντιλαμβάνεστε ότι η απόλυση ενός εργαζόμενου ηλικίας από 35 έως 50 χρονών σημαίνει ότι βρίσκεται στο χειρότερο αδιέξοδο της ζωής του.

Με την ανασφάλεια που επικρατεί στην αγορά εργασίας, ο μισός πληθυσμός φοβάται για το αναπάντεχο, με την έννοια ότι αύριο ενδέχεται να έρθει και η σειρά του. Η κατάσταση είναι ζοφερή γι’ αυτό και ως Εργατικό Κέντρο πήραμε κάποιες πρωτοβουλίες να κουβεντιάσουμε με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων και τους βουλευτές του νομού, πλην όμως από τους τρεις βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης δεν ήρθε κανείς να συζητήσει τα προβλήματα. Προφανώς, αντιλαμβάνονται ότι με τις πολιτικές που στήριξαν τα τελευταία χρόνια δημιούργησαν αυτό το Βατερλό στην αγορά εργασίας γι’ αυτό και κρύβονται».


Ο κ. Τιάκας θεωρεί άμεσα υπεύθυνους για την ανεργία τους βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης και μετέφερε ότι τους χαρακτήρισαν «μνημείο αναλγησίας» συνεχίζοντας. «Έχουμε πει ότι είναι κατώτεροι των περιστάσεων και ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Θα πρέπει να κουβεντιάσουν μαζί μας. Από την πλευρά μας έχουμε διαμορφώσει συγκεκριμένες προτάσεις για ν’ ανακουφίσουν κάποια πράγματα. Για παράδειγμα, έχουν να χτιστούν στο νομό Καβάλας επί 15 χρόνια εργατικές κατοικίες, γι’ αυτό και πιέζουμε να γίνουν. Έχει σχεδιαστεί να χτιστούν 400 εργατικές κατοικίες γι’ αυτό και λέμε να πιέσουν τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας ούτως ώστε ν’ αρχίσει η δημιουργία αυτών των κατοικιών που θ’ ανακουφίσει ένα μεγάλο μέρος της οικοδομής, άρα όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν στις κατασκευές».

Ανεργία άνω του 20% στην Καβάλα

Ο κ. Τιάκας σημείωσε ότι παρά το ότι η ανέγερση εργατικών κατοικιών στην Καβάλα είναι στο πρόγραμμα του ΟΕΚ, ο Οργανισμός το μεταφέρει από έτος σε έτος. «Δυστυχώς, η Καβάλα δεν είναι σε πεδιάδα και η τοποθεσία που θα αγοραστεί το οικόπεδο των 236 στρεμμάτων είναι βραχώδες, άρα το κόστος θα είναι πάνω από το μέσο όρο γι’ αυτό και αρνούνται να προχωρήσουν. Έφτασε πλέον η στιγμή να πιέσουμε με σκοπό να χτιστούν 400 εργατικές κατοικίες οι οποίες θα αποτελούν ένα ολόκληρο χωριό».

Ο νομός Καβάλας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, μετράει πάνω από 20% ανεργία. «Ζητήσαμε από το ΙΚΑ και μας μετέφερε ότι 9.100 άτομα είναι εγγεγραμμένα ως άμεσα ασφαλισμένα. Όταν στην παραγωγική διαδικασία εκτιμούμε ότι είναι περισσότεροι από 20.000 εργαζόμενοι αυτό σημαίνει ότι μόνο οι μισοί ασφαλίζονται, άρα φανταστείτε τι σημαίνει μαύρη εργασία. Οι μισοί είναι έξω από τις ασφαλιστικές εισφορές».

Οι απολύσεις του τελευταίου διαστήματος δεν συνδέονται με τον τουρισμό μια και – όπως δηλώνει ο κ. Τιάκας – όσοι ασχολούνται με τον τομέα του τουρισμού στο τέλος του Οκτώβρη βγαίνουν στο επίδομα ανεργίας. Από τον Απρίλιο και τον Μάιο που αρχίζει να κινείται ο τομέας του τουρισμού, θεωρώ ότι θα υποστούμε νέο κύμα ανεργίας.

Εκτιμούμε ότι οι απολύσεις αυτήν την περίοδο προέρχονται από τις κατασκευές και κύρια από τον κλάδο του μαρμάρου και το λιανικό εμπόριο, ενώ είχαμε και κάποια προβλήματα στον ιματισμό, μόνο που έμειναν τρεις επιχειρήσεις που δουλεύουν φασόν μια και έχουν φύγει οι περισσότερες πριν από 15 και 20 χρόνια».


Για τον κ. Τιάκα, η μόνη διέξοδος μπορεί να δοθεί από τους πολιτικούς. «Πιστεύουμε ότι τη λύση μπορούν να τη δώσουν μόνο οι πολιτικοί. Χρειάζεται να ενσκήψουν στα προβλήματά μας, να ακούσουν τις προτάσεις της ΓΣΕΕ και του εργατικού κινήματος για ν’ αρχίσει μια αντιστροφή της κατάστασης. Διαφορετικά, μετά το καλοκαίρι του 2009 θα έχουμε νέο Βατερλό» σχολίασε.

Απολύθηκαν 7 άτομα από την Groupal

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης Σπύρος Παπαχρήστου μίλησε για τις εξελίξεις στην Groupal μετά τις πρόσφατες απολύσεις.

«Ενώ το Σωματείο είχε συμφωνήσει με την εργοδοσία για την εκ περιτροπής εργασία, η εργοδοσία προέβη σε απολύσεις, τέσσερις εργαζόμενοι προηγούμενα και τώρα τρεις. Από τη στιγμή που γίνεται συμφωνία αυτό συνιστά παρανομία, το να προβαίνουν σε απολύσεις από τη στιγμή που είναι σε διαθεσιμότητα.

Η Groupal είχε περίπου 70 εργαζόμενους. Απολύθηκαν 7 άτομα και τώρα δουλεύουν εκ περιτροπής. Δέχτηκαν οι εργαζόμενοι αυτή τη λύση ως προσωρινή»
περιέγραψε ο κ. Παπαχρήστου.

Ανέφερε ότι αρκετές επιχειρήσεις κάνουν χρήση του 2% στις απολύσεις κι ότι η κρίση είναι σαφής. Σημειώνει ότι οι εργοδότες από την πλευρά τους αναφέρουν ότι δεν πουλάνε γι’ αυτό και κάνουν απολύσεις και προσθέτει ότι δεν έχουν κλείσει επιχειρήσεις στη Βιομηχανική Περιοχή Ξάνθης.

Όσο για τα ποσοστά ανεργίας, μάλλον είναι πολύ υψηλότερα από το μέσο όρο που αναφέρεται πανελλαδικά. «Το ποσοστό ανεργίας είναι σίγουρα διψήφιο και πολύ υψηλό. Να δώσουμε ένα παράδειγμα: το επίδομα κοινωνικής συνοχής το πήραν περίπου 8.500 άτομα. Το εργατικό δυναμικό του νομού Ξάνθης θα πρέπει να είναι περίπου 40 με 45 χιλιάδες άτομα» είπε ο κ. Παπαχρήστου.

Αναμένουν έναν ειδικό επιστήμονα ο οποίος «θα κάνει κατά το δυνατόν πιο αντικειμενική προσέγγιση στο ποσοστό ανεργίας του νομού».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.