Απεργια για τις 28 Φεβρουαριου αποφασισε το Εργατουπαλληλικο Κεντρο Κομοτηνης

Απεργιακή συγκέντρωση στην Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κομοτηνής σε τακτική συνεδρίασή του αποφάσισε, με αφορμή και την συμπλήρωση ενός έτους από το έγκλημα στα Τέμπη, όπου χάθηκαν άδικα 57 ανθρώπινες ζωές, κυρίως νέων ανθρώπων, την κήρυξη 24ωρης Απεργίας σε όλο τον ιδιωτικό τομέα στον Νομό Ροδόπης την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024. Η Απεργιακή Συγκέντρωση θα γίνει στην Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής στις 11:00 το πρωί.

Σε μήνυμά του το Εργατικό Κέντρο επισημαίνει:

«Στηρίζουμε  τις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, για να μην υπάρξει συγκάλυψη από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον Ο.Σ.Ε., για να μην επιτρέψουμε να ξεχαστεί το έγκλημα στα Τέμπη. Η εργατική τάξη μετράει καθημερινά νεκρούς από εργατικά ατυχήματα, πάνω από 160 εργαζόμενοι νεκροί από εργατικά ατυχήματα. Κάθε 2 μέρες και ένας νεκρός εργαζόμενος/εργαζόμενη.

Την ίδια στιγμή η ακρίβεια δεν επιτρέπει να καλυφθούν οι βιοτικές ανάγκες της εργατικής οικογένειας. Οι αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης εκτινάσσονται καθημερινά στα ύψη, η αγοραστική δύναμη της εργατικής οικογένειας έχει μειωθεί κατά 15% τα τελευταία δύο χρόνια.

Απεργούμε και απαιτούμε:

  • Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για όλους τους υπαλλήλους στην Βιοτεχνία και Βιομηχανία, στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες.
  • Την άμεση και χωρίς όρους επαναφορά καθορισμού του κατώτατου μισθού μέσα από την ΕΓΣΣΕ, ενώ η επαναφορά των τριετιών θα πρέπει να ενσωματώσει την περίοδο 2012 – 2023. Καμία τριετία χαμένη.
  • Θέσπιση ρήτρας αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό.
  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής Αργίας σε όλο το Εμπόριο
  • Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο. Κατάργηση του 13ωρου απασχόλησης που εξοντώνει τους εργαζομένους και δραστικό περιορισμό των ελαστικών μορφών εργασίας.
  • Την κατάργηση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, Ειδικός φόρος Κατανάλωσης) και πλαφόν στις τιμές της ενέργειας, των καυσίμων και στις τιμές των προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
  • Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές, εξασφάλιση δωρεάν σίτισης και στέγασης για τους φοιτητές.
  • Εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.