Στην ΕΛΛΑΔΑ σημερα,4800

Nέα δεδομένα, νέες αποφάσεις

Αλλαγή πολιτικής στις σχέσεις με την Τουρκία ζητά ο Κώστας Σημίτης

Στασιμότητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις διαπιστώνει ο τέως πρωθυπουργός Κ.Σημίτης, επικαλούμενος τις διερευνητικές επαφές, αλλά και το πρόσφατο ταξίδι Καραμανλή στην Τουρκία.

Σε άρθρο του στο Βήμα της Κυριακής, ο κ. Σημίτης επαναλαμβάνει ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ δεν είναι πλέον πιθανή, αφού αντιδρούν, τόσο η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη όσο και η ίδια η Τουρκία.

«Το κλίμα είναι τώρα τελείως διαφορετικό από ό,τι ήταν τη δεκαετία του 1990. Η κύρια αιτία της μεταστροφής είναι ότι η κοινή γνώμη της ΕΕ θεωρεί την ένταξη της Τουρκίας ως δυσβάστακτη και επικίνδυνη επιβάρυνση για την εσωτερική ζωή και το μέλλον της Ένωσης.»

Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι οι δυσκολίες αυτές οδήγησαν ορισμένους από τους ηγέτες των κρατών-μελών στο να συζητούν μια «ειδική σχέση» με την Τουρκία.

«Είναι μια σχέση ‘οιονεί μέλους’ που θα περιλαμβάνει όσα κεφάλαια του κοινοτικού κεκτημένου δεν δημιουργούν πρόβλημα, με αδιευκρίνιστο ακόμη το αν και το πώς της συμμετοχής στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων» σημειώνει.

Παράλληλα, εκτιμά ότι λόγω του ότι η Τουρκία θα αντιδράσει έντονα, η ΕΕ θα προτείνει μια σειρά ευνοϊκές ρυθμίσεις για να ξεπεράσει τις αντιδράσεις και να «χρυσώσει το χάπι».

«Η τύχη των θεμάτων που αφορούν την Ελλάδα μπορούν να επηρεασθούν από αυτή την προσπάθεια εξευμενισμού. Να υποστούμε πιέσεις για να αποδεχθούμε ρυθμίσεις με τις οποίες δεν συμφωνούμε. Ιδίως αν οδηγηθούμε σε μια κατάληξη συμφωνίας όπου Ένωση και Τουρκία θα ικανοποιούν τις μείζονες προτεραιότητές τους και θα μένει ανοιχτό μόνο το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Η χώρα μας δεν πρέπει να απομονωθεί, δεν πρέπει να επιμείνει μέχρι τέλους για την ένταξη της Τουρκίας παρ’ όλο που η πλειοψηφία της Ενωσης θα έχει ταχθεί κατά. Θα πρέπει έγκαιρα να καταστήσει σαφές ότι δεν δεσμεύεται σε συγκεκριμένη κατεύθυνση και η στάση της θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις. Να συζητήσει με όσους προτείνουν την ειδική σχέση πώς μπορούν να ρυθμιστούν τα θέματα που την απασχολούν. Να αναδείξει και πάλι ότι υπάρχουν εκκρεμότητες των οποίων περιμένει την επίλυση.»

Σε ό,τι αφορά στις σχέσεις Αθήνας-Αγκυρας, ο τέως πρωθυπουργός σημειώνει ότι η χώρα μας πρέπει να συνεχίσει να επιδιώκει την επαφή, τη συνεννόηση, τον αμοιβαίο σεβασμό, την ειρηνική επίλυση διαφορών.

Στο θέμα της εκκρεμότητας στο Αιγαίο, ο κ. Σημίτης τονίζει ότι εφόσον τα μέσα που εξασφάλιζαν την πορεία προς την ειρηνική διευθέτηση αποδειχθούν για διάφορους λόγους ατελέσφορα, η Αθήνα έχει υποχρέωση να δοκιμάσει άλλους δρόμους, ειρηνικούς και αυτούς, για να επιτύχει το αποτέλεσμα, όπως η διαπραγμάτευση, με αφορμή την ειδική σχέση.

Στις κάλπες οι δικηγόροι 24 και 25 Φεβρουαρίου

Στις κάλπες θα προσέλθουν και οι 18.130 δικηγόροι, για να εκλέξουν νέες διοικήσεις στους υπόλοιπους 62 Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας.

Οι επαναληπτικές δικηγορικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 2 και 3 Μαρτίου.

Θα πληρωθούν κανονικά

Κανονικά δικαιούνται τις αποδοχές τους οι εργαζόμενοι που δεν κατάφεραν να κατάφεραν να προσέλθουν στην εργασία τους, λόγω της ασυνήθιστης χιονόπτωσης, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ.

Η διακοπή των συγκοινωνιών εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης και η επικινδυνότητα των δρόμων στους συγκεκριμένους Νομούς της χώρας, αποτελεί τυπική περίπτωση σπουδαίου λόγου, που δικαιολογεί, σύμφωνα με την καλή πίστη, τη μη παροχή της εργασίας.

Κατά το άρθρο 657 του Αστικού Κώδικα, αν ο εργαζόμενος εμποδίζεται να προσφέρει την εργασία του για σπουδαίο λόγο που δεν οφείλεται σε υπαιτιότητά του, διατηρεί την αξίωσή του στις αποδοχές, τις οποίες ο εργοδότης οφείλει να καταβάλλει, εκτός της περίπτωσης που έχει απασχολήσει τον εργαζόμενο λιγότερες από δέκα ημέρες.

Οι αποδοχές των ημερών αυτών οφείλονται από τον εργοδότη ακόμη και όταν η επιχείρηση δεν λειτούργησε παρά την αντίθετη άποψη της σχετικής εγκυκλίου, που διαθέτουν οι Επιθεωρήσεις Εργασίας, ειδικά για την περίπτωση που οι επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές.

Το άρθρο 657 του Αστικού Κώδικα για ανυπαίτια αδυναμία παροχής της εργασίας, μαζί με το άρθρο 658 Α.Κ., καθιερώνουν για την σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, εξαίρεση από τον κανόνα της κοινής απαλλαγής, που ισχύει για τις αμφοτεροβαρείς συμβάσεις (Α.Κ. 380), στην περίπτωση δηλαδή που η επιχείρηση παρέμεινε κλειστή.

Επομένως, είτε η επιχείρηση λειτούργησε είτε παρέμεινε κλειστή ο μισθός οφείλεται στον εργαζόμενο που δεν κατόρθωσε να φθάσει στο χώρο εργασίας λόγω χιονόπτωσης.

Προς νέες κινητοποιήσεις

Σε αγωνιστική τροχιά τα συνδικάτα για το Ασφαλιστικό

Σε αγωνιστική τροχιά μπαίνουν τα συνδικάτα, μετά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το Ασφαλιστικό. Οι διοικήσεις της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ την ερχόμενη εβδομάδα θα αποφασίσουν για τη στάση που θα κρατήσουν στη συνέχεια, έχοντας ήδη «εν λευκώ» εξουσιοδότηση από Ταμεία που θίγονται για νέες κινητοποιήσεις, αλλά και την απαίτηση του ΠΑΜΕ, που με επιστολή κάλεσε τις διοικήσεις των δύο ανώτατων συνδικαλιστικών οργανώσεων της χώρας σε άμεση συνεδρίαση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Η αντίθεση των συνδικάτων στις προωθούμενες αλλαγές εκφράστηκε για μια ακόμα φορά την Παρασκευή, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε έξω από τη Βουλή κατά την ώρα της συζήτησης. Με την απόφαση διοργάνωσης της συγκέντρωσης διαφώνησε η ΔΑΚΕ, η οποία πάντως χαρακτήρισε γενικές τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Σε κοινή ανακοίνωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ τονίζεται ότι «το ασφαλιστικό είναι στην κλίνη του Προκρούστη» μετά τις θέσεις που παρουσίασε στη Βουλή ο πρωθυπουργός για το ασφαλιστικό.

«Η εμμονή της κυβέρνησης στις υποχρεωτικές ενοποιήσεις των ταμείων, η ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης, η νέα ληστεία στα αποθεματικά των ταμείων, η άρνηση χρηματοδότησης του συστήματος από το κράτος, η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, τα δυσμενή μέτρα ενάντια στις γυναίκες, το ψαλίδισμα των επικουρικών συντάξεων και η εξαγγελθείσα συρρίκνωση της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, διαμορφώνουν συνθήκες πλήρους αποδόμησης της Κοινωνικής Ασφάλισης».

Αντιδράσεις διατυπώνονται πέρα από τα γενικά και για τα ειδικά μέτρα, που προδιαγράφονται μετά τις θέσεις του πρωθυπουργού και τις προτάσεις της υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

Η υπεύθυνη της Γραμματείας Ισότητας της ΑΔΕΔΥ Δέσποινα Σπανού, σε δήλωση της τόνισε ότι τα «πρώτα θύματα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι οι γυναίκες». Αντιδράσεις, υπήρξαν και από κλάδους που εκπροσωπούν Ταμεία που θίγονται.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, η Ένωση Ιατρών Νοσοκ. Αθηνών-Πειραιώς, η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, η Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Τύπου και ΜΜΕ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθηνών σε κοινή ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι:«Η ενοποίηση των Ταμείων στην οποία η κυβέρνηση επιμένει με αδιαλλαξία, αποσκοπεί στη δήμευση των πόρων, των αποθεματικών και της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους».

Οι φορείς επισημαίνουν ότι ουδέποτε υπήρξε διάλογος και η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή επέμεινε στις θέσεις της. Η απάντηση θα είναι νέες δυναμικές κινητοποιήσεις των κλάδων, καταλήγει η ανακοίνωση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.