Ζωντανο το παραδειγμα των Τριων Ιεραρχων στον συγχρονο κοσμο

Τέσσερις συνταξιούχους εκπαιδευτικούς τίμησε η Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής με αφορμή την ημέρα των Τριών Ιεραρχών

Την αξία της μνήμης των Τριών Ιεραρχών, και των διδαγμάτων που παρέδωσαν στις επόμενες γενιές ανέδειξε, όπως κάθε χρόνο η Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής πραγματοποιώντας εκδήλωση για την εορτή των προστατών της Παιδείας του Γένους, που έλαβε χώρα στην αίθουσα του Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου Κομοτηνής.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Μητρόπολη τίμησε τέσσερις συνταξιούχους εκπαιδευτικούς της περιοχής μας, τον συνταξιούχο κ. Γεώργιο Παπαγεωργίου και την κ. Χρυσούλα Κατρανίτσα από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και τον κ. Ευστράτιο Λαμπρινίδη και την κ. Άννα Λαδοπούλου από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Παράλληλα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο ομιλητής συνταξιούχος Εκπαιδευτικός κ. Κωνσταντίνος Τρυπίδης, ανέπτυξε διεξοδικά το θέμα: «Παιδεία και Αγωγή των νέων κατά τους Τρεις Ιεράρχες».

Σύνδεση των Τριών Ιεραρχών με τα Ελληνικά Γράμματα

Τις βραβεύσεις πραγματοποίησε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο οποίος στον λόγο του, τόνισε τη σύνδεση των Τριών Ιεραρχών, με τα Ελληνικά Γράμματα, την πολιτιστική τους ακτινοβολία και την αξία της μνήμης των συγκεκριμένων Αγίων, στους Εκπαιδευτικούς και στους μαθητές.

«Η σημερινή εορτή των Τριών Ιεραρχών πέραν της αυτονόητης λειτουργικής σπουδαιότητός και της παιδευτικής της απεύθυνσης σε όσους συμπεριλαμβάνουμε με την φράση «πνευματικός κόσμος», σημασιολογεί επιπλέον – κατά την ταπεινή μου γνώμη – την ορθή τοποθέτηση των τιμωμένων Αγίων αλλά και κάθε τίμιου μέλους της Εκκλησίας μας, έναντι του πολλαπλώς προβαλλόμενου και διαφημιζόμενου δικαιωματικού λόγου της εποχής μας» ανέφερε, σημειώνοντας πως ενώ ο νεωτερικός άνθρωπος εστιάζει διαρκώς στην προβολή προσωπικών αιτημάτων, τα οποία επιθυμεί να προσλάβουν νομιμοποιητική βάση, προκειμένου να πετύχει την ατομική του ευδαιμονία, οι Τρεις Ιεράρχες προβάλλουν με την βιωτή τους άλλη οδό προς επίτευξη του ευλογημένου στόχου της ευδαιμονίας.

Εμπνέονται, επισήμανε, από το λειτουργικό αίτημα να διδαχθούν και να διδάξουν τα δίκαια, τα δικαιώματα του Θεού, κάτι που ακούμε συχνά και στην υμνολογική φράση «ευλογητός ει Κύριε, δίδαξόν με τα δικαιώματα σου».

Συνέχισε δε εξηγώντας πως «στα κείμενα τους εστιάζουν σε δικαιώματα του συνόλου, ως προς την αγιότητα, τη μόρφωση, την αλήθεια, την ελευθερία. Αντιλαμβάνονται ως κοινό άθλημα  τον αγώνα για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον, “Εις Χριστόν και εις την Εκκλησίαν”. Οι άγιοι διαρκώς αποδεικνύουν ότι, όπου εμπεδώνονται τα δικαιώματα του Θεού, ευδαιμονεί το ανθρώπινο πρόσωπο και η κοινωνία των πολιτών».

«Από βάθους καρδίας εύχομαι, σύντρεις οι Άγιοι Βασίλειος ο Μέγας, Γρηγόριος ο Θεολόγος και Ιωάννης ο Χρυσόστομος, να εμπνέουν διαρκώς τη ζωή μας στην προοπτική να συνταυτιστούν τα δικαιώματα που εμείς θεωρούμε ότι είναι άξια με τα δικαιώματα τα οποία ο Θεός μας δίνει ως πρόταση ζωής» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.