Στην ΕΛΛΑΔΑ σημερα,4796

Ο Αλέξης… δεν κρύφτηκε πίσω από τις λέξεις!

Σύρραξη στους κόλπους ΠΑΣΟΚ – ΣΥΝ

Κλυδωνισμούς και αναταράξεις προκάλεσε στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς η ανάδειξη του Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία του ΣΥΝ, με το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται πλέον σε ανοικτή τροχιά σύγκρουσης με το κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Για πρώτη φορά με τέτοια ένταση η Χαριλάου Τρικούπη αντέδρασε στην άρνηση του ΣΥΝ να συμπορευτεί μαζί με το ΠΑΣΟΚ, εξαπολύοντας βολές τόσο κατά του Αλ. Τσίπρα όσο και κατά του Αλ. Αλαβάνου.

Η υποβόσκουσα αντιπαράθεση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΝ το τελευταίο διάστημα ήρθε στο προσκήνιο – μετά και την άνετη εκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΝ, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να παίρνει πρώτος την σκυτάλη το περασμένο Σάββατο -κάνοντας λόγο ότι η Αριστερά κολυμπά στα ρηχά νερά της αντιπολίτευσης- και να ακολουθούν στη συνέχεια μια σειρά στελέχη του κόμματος όπως ο Θ. Πάγκαλος και χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Ραγκούσης.


Τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, με τη μείωση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ και την αντίστοιχη άνοδο των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο αέρας που θα φέρει στο βαλτωμένο πολιτικό σκηνικό η ανάδειξη ενός νέου προσώπου στην ηγεσία ενός κόμματος ανάγκασαν τη Χαριλάου Τρικούπη να ακολουθήσει σκληρή γραμμή άμυνας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη φαρέτρα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανασύρθηκαν και πάλι επιχειρήματα, όπως ότι ο ΣΥΝ και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν ως μοναδικό αντίπαλο το ΠΑΣΟΚ και τον Γ. Παπανδρέου και όχι την κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ με διακριτό τρόπο προσπάθησαν να διαχωρίσουν τα στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ.

Ο κ. Ραγκούσης με χθεσινές δηλώσεις του τόνισε ότι «ο κ. Τσίπρας έφτασε στο σημείο να μη μας δίνει ένα “πιστοποιητικό” για το αν και κατά πόσο ο κ. Παπανδρέου μπορεί να μιλά ως αριστερός», για να προσθέσει ότι το πιστοποιητικό αυτό το έχουν δώσει στον πρόεδρο της Σοσιαλιστικούς Διεθνούς οι Σαντινίστας και η Αλ Φατάχ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ θυμήθηκε και πάλι το «τι Παπάγος, τι Πλαστήρας» και ότι η αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ δεν εκφράζει αντίστοιχο ρεύμα με αυτό που έζησε η Ελλάδα το ‘74 με τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Το δίλημμα «τι Παπάγος , τι Πλαστήρας» επικαλέστηκε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Μπεγλίτης, για να σημειώσει ότι ο ΣΥΝ τροφοδοτεί την αντίληψη «όλοι ίδιοι είστε» σε μια λογική άλωσης και λεηλασίας των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον στη Χαριλάου Τρικούπη βλέπουν ως ισχυρό αντίπαλο το «δίδυμο» Αλ. Αλαβάνος και Αλ. Τσίπρας και γι αυτό επιχείρησαν χθες -διά στόματος του κ. Ραγκούση- να πουν ότι οι θέσεις των δύο δεν εκφράζουν το σύνολο των δυνάμεων του ΣΥΝ.

Οπως είναι φανερό, η Χαριλάου Τρικούπη έχει επιλέξει ως τακτική να αποδομήσει την εικόνα του κ. Τσίπρα και σε αυτήν την προσπάθεια εντάσσεται και η χθεσινή δήλωση του Μ. Παπαϊωάννου στη ΝΕΤ: «Βρήκαμε ένα νέο παιδί και επειδή είναι νέο παιδί να το αντιμετωπίσουμε με αγάπη και συμπάθεια;».


Στο ίδιο μήκος κύματος και η Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία δήλωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ ήταν Αριστερά πριν γεννηθεί ο Τσίπρας», χαρακτηρίζοντας ως επίδειξη αλαζονείας το να μπορεί κάποιος να μοιράζει πιστοποιητικά αριστεροφροσύνης.

Πάντως σε πιο χαμηλούς τόνους κινήθηκε ο Π. Ευθυμίου, ο οποίος δεν συνέδεσε τις εξελίξεις στον ΣΥΝ με τις ιστορίες στο ΠΑΣΟΚ και ότι τα ζητήματα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η αποσαφήνιση των θέσεών του, ενώ ο Ακης Τσοχατζόπουλος μίλησε για μία μεταπολίτευση και ότι η Αριστερά στο σύνολό της οφείλει να αναδείξει νέες πολιτικές και εναλλακτικές προτάσεις.

Το πρώτο δείγμα γραφής για την τακτική που θα ακολουθήσει έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, δηλώνοντας ότι ο ΣΥΝ θα βρεθεί κοντά στους νέους στους αγώνες που πρέπει να δοθούν στον δρόμο.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «έχουμε πια όλα τα βλέμματα της κοινωνίας στραμμένα πάνω μας και άρα οι ευθύνες μας είναι πολύ μεγάλες», ενώ σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου απάντησε ότι «δεν μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε τους πολίτες και τους ψηφοφόρους ως ψώνια στα ράφια των σούπερ μάρκετ».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, οι πολίτες έχουν άποψη, έχουν κρίση «και η κρίση είναι αυτή που ορίζει τα πολιτικά πράγματα. Και ήρθε η ώρα οι πολίτες να βγουν από το περιθώριο και να βγουν στο προσκήνιο των πολιτικών εξελίξεων».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης πρότεινε στον Γ. Παπανδρέου και στην Αλ. Παπαρήγα να ηρεμήσουν, λέγοντας τα εξής: «Αντί να κάνουν αντιπολίτευση στον ΣΥΝ, να κάνουν αντιπολίτευση στη ΝΔ. Η απάντησή μας σε αυτές τις επιθέσεις θα είναι ακόμη πιο πυκνές πρωτοβουλίες και προς το ΠΑΣΟΚ και προς το ΚΚΕ, για κοινή δράση εναντίον μιας κακής κυβέρνησης και μιας άθλιας κυβερνητικής πολιτικής».

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Δεν είμαστε εξουσία,είμαστε διακονία»

«Εμείς δεν είμαστε εξουσία, είμαστε διακονία». Με αυτή τη φράση ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σκιαγράφησε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τον ρόλο της Εκκλησίας.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης γνωριμίας με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το εκκλησιαστικό ρεπορτάζ, ο νέος Προκαθήμενος υπογράμμισε ότι με την ανάρρηση στον θρόνο ουσιαστικά συνεχίζει στην Αθήνα ό,τι ήδη επιτελούσε στην αρχιερατική του περιφέρεια: «Καλούμαι να συνεχίσω ένα ρόλο που διακονούσα επί 40 και πλέον έτη». Οπως τόνισε «μεταφυτεύεται» στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών όπου θα συνεχίσει το έργο του.

«Παραλαμβάνω μια σοβαρή κληρονομιά από όλους τους προκατόχους μου, ειδικά από τον Μακαριστό Χριστόδουλο».

Προσέθεσε δε ότι θα συνεχίσει ό,τι παρέλαβε, βάζοντας και την προσωπική του σφραγίδα, «πάντα με βάση τη διακονία του λαού, όχι φιλικών προσώπων».


Αναφερόμενος στον τρόπο διοίκησης της Εκκλησίας, ο κ. Ιερώνυμος επανέλαβε ότι είναι primus inter pares και πιστεύει στον διάλογο και στη συλλογικότητα: «Είμαι πρόεδρος και της Ιεραρχίας, είμαι πρώτος μεταξύ ίσων. Αρμοδιότητά μου είναι να προεδρεύω, να συνδυάζω, να συντονίζω και να βγει μέσα από τις αποφάσεις η συνισταμένη. Το αποτέλεσμα να είναι καρπός φωτισμού και συνεργασίας».

Ο κ. Ιερώνυμος ζήτησε από τους δημοσιογράφους να ενημερώνονται για τα βασικά θέματα της Εκκλησίας από τη Σύνοδο.

Να σημειωθεί ότι σε τηλεοπτική του εμφάνιση ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος εμφανίστηκε αιχμηρός για τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμο.

Δεδικαίωται… Από την Ιστορία,41 χρόνια μετά

Ομόφωνα αθώος κρίθηκε από το Β Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ο αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα Νάντης Χατζηγιάννης, που κατηγορούνταν για συκοφαντική δυσφήμηση του συνταξιούχου χωροφύλακα Αντώνη Λεπενιώτη, τον οποίο ο Χατζηγιάννης κατονομάζει ως δολοφόνο του αγωνιστή Γιάννη Χαλκίδη τον Σεπτέμβριο του 1967.

Μνήμη, ιστορία και δικαιοσύνη δικαιώθηκαν με 41 χρόνια καθυστέρηση με αυτήν την απόφαση που προήλθε ύστερα από διήμερη πολύωρη διαδικασία, στη διάρκεια της οποίας αναβίωσαν οι δημοκρατικοί αγώνες, τα κυνηγητά και τα οδυνηρά βασανιστήρια των αγωνιστών εκείνης της εποχής και έκλεισε με τα παρατεταμένα χειροκροτήματα του ακροατηρίου, ενώ η πρόεδρος Αικ. Παπαβασιλείου διάβαζε το σκεπτικό.

«Η μήνυση αποδείχθηκε μπούμερανγκ για τον Λεπενιώτη, που πίστευε ότι 41 χρόνια μετά τη δολοφονία του συντρόφου μου, Χαλκίδη, μπορούσε να παραγράψει τα αδικήματα και να ανατρέψει την Ιστορία. Η απόφαση είναι δικαίωση του αίματος του Χαλκίδη», δήλωσε ο κ. Χατζηγιάννης. «Η Δικαιοσύνη έκανε το καθήκον της και απέδειξε ότι έχουμε Δημοκρατία», σημείωσε η αδελφή του Χαλκίδη, Παναγιώτα Ρήγα.

«Η απόφαση τιμά τη Δικαιοσύνη και την Ελληνική Ιστορία. Η Ιστορία δεν δικάζεται. Η Ιστορία δικαιώνεται στη συνείδηση της κοινωνίας», σημείωσε ο συνήγορος υπεράσπισης του Χατζηγιάννη και πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, προσθέτοντας ότι «η απόφαση δείχνει ότι κανείς δεν μπορεί να παραχαράξει την αλήθεια, γιατί η υπεράσπιση της ιστορικής μνήμης είναι στοιχείο κοινωνικής συνοχής, πολιτισμικής εξέλιξης και δημοκρατικής εγρήγορσης. Οσοι αρνούνται να λησμονήσουν θα αντιστέκονται διαρκώς και θα υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον».

«Η Δικαιοσύνη στάθηκε στο ύψος της», συμπλήρωσε και η συνήγορος Ερση Φωτοπούλου.

Την αθώωση Χατζηγιάννη είχε ζητήσει και η εισαγγελέας της έδρας Α. Καραμόσχογλου, διαπιστώνοντας ότι «ο κατηγορούμενος δεν έχει δόλο, δεν μπορούν να του καταλογιστούν όσα του αποδίδονται διότι η νομική πλάνη είναι συγγνωστή».

Αμετανόητος ο Λεπενιώτης σχολίασε: «Τα ΜΜΕ αποσιώπησαν ότι ο Λεπενιώτης (μιλά για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο) αθωώθηκε διά βουλεύματος, δεν παρεπέμφθη σε δίκη και τιμωρήθηκαν άλλοι γι αυτήν την πράξη (τη δολοφονία Χαλκίδη). Δυστυχώς, η κατάσταση αυτή συνεχίζεται και θα συνεχίζεται και στο μέλλον. Αυτό είναι κακός οιωνός; Ας βγω ψεύτης, διότι η Δικαιοσύνη έπρεπε να είναι σωστή. Κατά τη γνώμη μου η απόφαση είναι λανθασμένη».

«Συγχαρητήρια. Συμμορίτες, κερδίσατε», ακούστηκε διά στόματος παρισταμένου της πλευράς του πρώην χωροφύλακα.

Σάλος προκλήθηκε στο δικαστήριο όταν ο συνήγορος του Λεπενιώτη, Οδυσσέας Τόσκας, υποστήριξε ότι «ο Χατζηγιάννης προσπαθεί να πείσει το δικαστήριο για όσα πιστεύει και όχι για όσα έγιναν» και αναρωτήθηκε «η χούντα είναι το πρόβλημα ή η χούντα του συστήματος των τελευταίων σαράντα χρόνων;»

«Η ιστορική μνήμη πρέπει να είναι ανήμερη», απάντησε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος τονίζοντας πως «ό,τι και να πιστεύει κανείς δεν μπορεί να ισοφαρίζει τα τριάντα χρόνια δημοκρατίας με τη δύσοσμη και δύσμορφη επταετία».

Ερχονται ανατιμήσεις ασφαλίστρων

Από 5% ως και 25%

Σε ανατιμήσεις, που μάλλον θα ξεπεράσουν το 15% κατά μέσο όρο, θα προχωρήσουν εντός του 2008 οι ασφαλιστικές εταιρείες στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση ρευστότητας.

Οι ανατιμήσεις θα κυμανθούν από 5% ως και 25%.

Όπως επισημαίνεται σε δημοσιεύματα του Τύπου, η αύξηση αυτή κρίνεται αναγκαία από την πλευρά των εταιρειών ώστε να ανταποκριθούν στους ελέγχους από τη νέα εποπτική αρχή και στην υιοθέτηση των αποζημιώσεων (1 εκατ. ευρώ ανά άτομο ή 5 εκατ. ευρώ ανά ατύχημα) που προβλέπει η σχετική κοινοτική οδηγία.

Η Εποπτική Αρχή στοχεύει σε ελέγχους για την αποθεματοποίηση των ασφαλιστικών ανά τρίμηνο και στην καταβολή των διαφορών σε χρονικό διάστημα ενός μήνα.


Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ασφαλιστικής αγοράς παραμένει η υποαποθεματοποίηση, δηλαδή η διατήρηση χαμηλότερων αποθεμάτων από το συνολικό ύψος των πραγματικών εκκρεμών ζημιών.

Τέλος στα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών στα ΑΕΙ

Βάζει το ΣτΕ

Τα Γενικά Τμήμα των Πανεπιστημίων, που δεν χορηγούν πτυχίο μετά το πέρας προπτυχιακών σπουδών, δεν μπορούν να οργανώνουν και να λειτουργούν προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, έκρινε το Γ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Συγκεκριμένα, η επταμελής σύνθεση του Γ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την υπ’ αριθμ. 411/2008 απόφασή της έκρινε ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 1268/1982 που καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, τα Γενικά Τμήματα των Πανεπιστημίων δεν μπορούν να καταρτίζουν προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, αλλά ούτε και να χορηγούν μεταπτυχιακά διπλώματα.

Στην απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται, μεταξύ των άλλων, ότι «στα Γενικά Τμήματα, τα οποία δεν καταρτίζουν ιδιαίτερο πρόγραμμα σπουδών και δεν χορηγούν πτυχίο μετά το πέρας προπτυχιακών σπουδών, δεν παρέχεται εκ του νέου νόμου η δυνατότητα να οργανώσουν και να λειτουργούν προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών».

Ακόμα, κρίθηκε ότι είναι εκτός νόμου η απόφαση του υπουργείου Παιδείας του έτους 2004 με την οποία δημιουργήθηκε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στο Γενικό Τμήμα του Παντείου Πανεπιστημίου.

Ν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.