Θερμος διαλογος, και το ενδιαφερον, για την (κεντρο)αριστερη πολιτικη στην Ελλαδα του 2024

Με αφορμή την εκδήλωση που διοργάνωσε στην Κομοτηνή το Ινστιτούτο ΕΝΑ σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΔΠΘ

Πολύτιμα αλλά και αναγκαία συμπεράσματα ως προς την κατανόηση του υφιστάμενου πολιτικού σκηνικού της χώρας, των αιτιών που συντελούν στην διαμόρφωσή του, αλλά και των όσων μπορούν ενδεχομένως να γίνουν για την «ανατροπή» του, εξήγαγαν όσοι έδωσαν το παρών, το απόγευμα της Τετάρτης, 20 Μαρτίου στην εκδήλωση με θέμα «Υπάρχει χώρος για την (κεντρο)αριστερή πολιτική σήμερα;» που διοργάνωσε στην Κομοτηνή το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών «ΕΝΑ».

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο κεντρικό αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, γεγονός διόλου τυχαίο δεδομένου ότι αυτή υποστηρίχθηκε από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου και έτυχε θερμής συμμετοχής, μεταξύ άλλων και από μέλη της φοιτητιώσας νεολαίας, αλλά και ανθρώπων που υπηρέτησαν και συνεχίζουν να «υπηρετούν» την αριστερά και την κεντροαριστερά στην περιοχή μας.

Την έναρξη της εκδήλωσης «σήμανε» ο πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών, κ.Κωνσταντίνος Δικαίος, ο οποίος υπογράμμισε τον ρόλο του πανεπιστημίου τόσο στην παραγωγή έρευνας, όσο και στην ανάγκη διάχυσης των αποτελεσμάτων αυτής με την κοινωνία, καθώς και την συνεργασία που απαιτείται να έχει με άλλους φορείς, όπως στην προκειμένη περίπτωση με το Ινστιτούτο ΕΝΑ και τον «Παρατηρητή της Θράκης». Άλλωστε όπως τόνισε «ειδικά το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης θα πρέπει να βρίσκεται σε ανοιχτό διάλογο με τις πολιτικές εξελίξεις και να τις μελετά, όπως και την κοινωνία» παράδειγμα του οποίου αποτέλεσε και η εν λόγω εκδήλωση.

Ακολούθως τους παρευρισκομένους καλωσόρισε εκ μέρους του παραρτήματος ΑΜ-Θ του ΕΝΑ ο κ.Στάθης Γιαννακίδης,  ο οποίος περιέγραψε την λειτουργία του Ινστιτούτου ως μια δεξαμενή σκέψης με προσανατολισμό τον προοδευτικό χώρο, που έχει ως στόχο να παρεμβαίνει στην δημόσια συζήτηση, θέτοντας ερωτήματα και «γαργαλώντας» τον κόσμο, τους πολίτες, τα πολιτικά στελέχη κ.α.». Ειδικά για την περίπτωση του παραρτήματος του ΕΝΑ στην ΑΜ-Θ ξεκαθάρισε πως στόχος του είναι η προσέγγιση του επιστημονικού δυναμικού της περιοχής, η ανάπτυξη και η εμβάθυνση υφιστάμενων ομάδων εργασίας ή ακόμα και η δημιουργία νέων προκειμένου «να αναγιγνώσκουμε την κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια σφαίρα και φυσικά να προτείνουμε πολιτικές λύσεις».

Σε ό,τι αφορά το επιστημονικό της περιεχόμενο, η εκδήλωση ξεκίνησε με τον κ. Κώστα Ελευθερίου, συντονιστή του Κύκλου Πολιτικής Ανάλυσης του ΕΝΑ, και επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του ΔΠΘ, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας κοινής γνώμης του ΕΝΑ σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών Prorata S.A., με τίτλο «Το αριστερό ημισφαίριο στην ελληνική κοινωνία».

Ακολούθως τον λόγο έλαβαν οι Επίκουροι Καθηγητές του Τμήματος κ. Λεωνίδας Μακρής και Γιώργος Σιάκας, οι οποίοι τοποθετήθηκαν και επί των ευρημάτων της έρευνας.

Σε συντονισμό της δημοσιογράφου κ.Νατάσσας Βαφειάδου ακολούθησε θερμή συζήτηση μεταξύ κοινού και παρευρισκομένων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.