Σταθμος υγροποιημενου αεριου στη ΒΦΛ

Το ενδεχόμενο να κατασκευάσει η ΔΕΠΑ νέο σταθμό υγροποιημένου αερίου στις εγκαταστάσεις της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων στην Καβάλα, καθότι μέτοχος της ΒΦΛ, προκειμένου ν’ αποκτήσει έναν ακόμη αποθηκευτικό χώρο, μένει ανοικτό. Η ΔΕΠΑ έχει δικαίωμα χρήσης των εγκαταστάσεών της έναντι χρεών της Βιομηχανίας που δεν μπορούσε να πληρώσει. Από την πλευρά της διοίκησης της ΒΦΛ, μεταφέρθηκε στον ΠτΘ ότι η ΔΕΠΑ κατά πάσα πιθανότητα μελετάει το ενδεχόμενο αλλά δεν τους έχουν καταθέσει κάτι το συγκεκριμένο ως σχέδιο, όπως και ότι υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι για να γίνει η κατασκευή των εγκαταστάσεων της ΔΕΠΑ και δεν θα χρειαστεί να γκρεμιστεί ή να πειραχτεί κάποια υπάρχουσα υποδομή.

Η άλλη παράμετρος μιας παρόμοιας κίνησης για την τροφοδοσία με αέριο χωρών στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας έχει να κάνει με το κατά πόσο το καθεστώς των εργαζομένων θα μείνει ως έχει.

Στην Κομοτηνή, έχουμε γνωρίσει τους εργαζόμενους της ΒΦΛ μέσα από παλιές τους κινητοποιήσεις και πορεία προς την περιφέρεια, με μαύρες σημαίες. Ο Χρήστος Τσιμέρογλου, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΒΦΛ μίλησε για το ενδιαφέρον της ΔΕΠΑ προς τη ΒΦΛ. «Είναι στις προθέσεις της ΔΕΠΑ να κάνει κάποια μονάδα υγροποιημένου αερίου για να καλύπτει τις ανάγκες τόσο της Ελλάδας όσο και της γύρω περιοχής. Τα τελευταία γεγονότα της διένεξης της Ρωσίας με την Ουκρανία μάς έβαλαν σε μια αναστάτωση με την έννοια ότι μπορεί να μείνουν κάποια σπίτια χωρίς παροχή φυσικού αερίου.

Η ΔΕΠΑ έχει στις προθέσεις της να εγκαταστήσει στον ελλαδικό χώρο μια ακόμη μονάδα υγροποιημένου αερίου, με την προϋπόθεση να το υγροποιεί και να το πουλάει». Ο κ. Τσιμέρογλου
συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της ΒΦΛ ως εκπρόσωπος των εργαζομένων κι έχει θέσει το θέμα σε τακτικές συνεδριάσεις, αλλά δεν έχει πάρει μέχρι στιγμής σαφή απάντηση. «Δεν ξεκαθάρισαν εάν θα γίνει στην Καβάλα ή κάπου αλλού. Είναι στις προθέσεις μας να εξετάσουμε το κόστος και αν συμφέρει να γίνει εκεί. Η ΔΕΠΑ, όταν μπήκε στο μετοχικό κεφάλαιο της ΒΦΛ με ποσοστό 33% αυτό έγινε με τη συμφωνία ότι θα έχει τον πρώτο λόγο στα οικόπεδα της ΒΦΛ για οποιαδήποτε επένδυση θελήσει να κάνει. Όταν εμείς θελήσαμε την εξυγίανση – μετά το κλείσιμο της Θεσσαλονίκης – για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε, η ΔΕΠΑ μπήκε σαν νέος μέτοχος κι έθεσε το βέτο με τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Εάν συμφέρει την ΔΕΠΑ να αναπτύξει στην Καβάλα μια δραστηριότητα θα το κάνει. Εάν διαπιστώσει ότι την συμφέρει να το κάνει στην Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία ή την Πελοπόννησο, δεν το γνωρίζουμε.

Ως εργαζόμενοι ενδιαφερόμαστε για το αν μπορούν να συνυπάρξουν δυο βιομηχανίες στον ίδιο χώρο. Διαφορετικά, θα μας βρουν μπροστά τους σε όποια επένδυση επιχειρηθεί να γίνει και θα βλάπτει την παραγωγή του λιπάσματος».

Ο κ. Τσιμέρογλου
εξήγησε ότι αυτό που τους ενδιαφέρει στην όποια επένδυση εγκατασταθεί στην περιοχή είναι το να πληροί τους περιβαλλοντικούς όρους και να δουλεύουν με ασφάλεια οι εργαζόμενοι και οι εγκαταστάσεις. «Το θέμα είναι να μη συρρικνωθεί το λίπασμα γιατί αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να λιγοστέψουν οι θέσεις εργασίας».

Άνοιγμα σε αγορές εσωτερικού κι εξωτερικού

Η παραγωγή του λιπάσματος συνεχίζεται απρόσκοπτα, σύμφωνα με τον κ. Τσιμέρογλου. «Οι αγορές έχουν ανοίξει, πουλάμε στην εσωτερική και την εξωτερική αγορά. Ευελπιστούμε ότι τον Μάρτιο θα δώσουμε ακόμη περισσότερες ποσότητες. Εξαγωγές γίνονται σε πολλές χώρες. Τώρα, έχουμε ένα καράβι που φορτώνει για Φιλανδία. Έχουμε συμφωνία με Αμερική, με Αφρική, με Τουρκία, με Κύπρο».

Η πρώτη ύλη για το εργοστάσιο είναι από διαφορετικές πηγές. «Από το Μαρόκο παίρνουμε τον φωσφορίτη και όχι μόνο. Σε ό,τι αφορά στο κάλλιο του οποίου η τιμή κρατιέται υψηλά ακόμη και σήμερα, τον φωσφορίτη και άλλες πρώτες ύλες, τις παίρναμε από το Μαρόκο, την Τυνησία και παλιότερα από τη Λιβύη και τώρα από Συρία, με την οποία έχουμε κάποιες συμφωνίες όσον αφορά στον φωσφορίτη που είναι μια κρατική εταιρία και το παίρνουμε καλύτερη τιμή».

Ο κ. Τσιμέρογλου αναφέρει ότι οι πρώτες ύλες ήταν σε πολύ υψηλές τιμές τον περασμένο Αύγουστο και Σεπτέμβριο. «Ο τόνος είχε φτάσει τα 920 δολάρια, ενώ σήμερα είναι κάτω από τα 300».

Θα επαναλειτουργήσει η μονάδα αμμωνίας

Πριν 1,5 μήνα, είχε συμβεί ένα ακόμη ατύχημα σε αγωγό αμμωνίας της ΒΦΛ με αποτέλεσμα μικρή διαρροή αμμωνίας, χωρίς να προκληθούν προβλήματα υγείας στους εργαζόμενους. Το ατύχημα έγινε σε περίοδο που το εργοστάσιο υπολειτουργούσε.

Μιλώντας για τη μονάδα ο κ. Τσιμέρογλου είπε. «Τη μονάδα για την αμμωνία που παράγουμε δεν μας συμφέρει να την δουλεύουμε γιατί η έτοιμη είναι πιο φθηνή. Το εργοστάσιο έχει σταματήσει να λειτουργεί, αλλά οι ενδείξεις λένε ότι η τιμή της αμμωνίας θ’ ανέβει, γι’ αυτό και υπολογίζουμε να ξεκινήσει να δουλεύει στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Οι εργαζόμενοι για τη λειτουργία της μονάδας υπάρχουν, έχουν γίνει προσλήψεις και το τελευταίο διάστημα, αλλά και ένα χρόνο πριν».

Το συνολικό προσωπικό της ΒΦΛ είναι 470 άτομα και περίπου 200 άτομα απασχολούνται με δίμηνες κι εξάμηνες συμβάσεις.

Μετά τις αλλαγές στα υπουργεία, οι εργαζόμενοι ζήτησαν να δουν τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης, καθώς επίσης τον πρόεδρο της ΔΕΠΑ κ. Παπαγεωργίου. «Έχουμε στείλει επιστολές και περιμένουμε να μας κλείσουν κάποια ραντεβού για να μάς φύγουν τα όποια ερωτηματικά έχουμε στο μυαλό μας σχετικά με το μέλλον της ΒΦΛ, γιατί διαβάζουμε πολλά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για άφιξη της ΔΕΠΑ και κλείσιμο της ΒΦΛ» μετέφερε ο Χρήστος Τσιμέρογλου.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.