Ξεκινα το 3ο Συνεδριο «Thracing on MIC»

150 φοιτητές από Πανεπιστήμια όλης της Ελλάδας και του εξωτερικού συναντιούνται στη Νομική του ΔΠΘ και προσομοιώνουν Διεθνείς Οργανισμούς

Σήμερα Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023 θα πραγματοποιηθεί για 3η συνεχόμενη χρονιά η τελετή έναρξης του συνεδρίου προσομοίωσης Διεθνών Οργανισμών «Thracing on MIC» , στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ» στην Κομοτηνή από τις 18:00 έως τις 20:00 η ώρα το βράδυ.

Το συνέδριο θα διαρκέσει από τις 6 έως και τις 10 Δεκεμβρίου και θα λάβει χώρα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και συγκεκριμένα στην Νομική Σχολή, στις αίθουσες μεταπτυχιακών σπουδών.


Το Thracing on MIC αποτελεί ένα συνέδριο προσομοίωσης των Ηνωμένων Εθνών και Διεθνών Οργανισμών και η διοργάνωση έχει την τιμή να βρίσκεται υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Δήμου Κομοτηνής αλλά και του Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενός ευρωπαϊκού δικτύου πληροφοριών, το οποίο συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Επιτροπές και θέματα

Αναλυτικότερα, όσον αφορά το περιεχόμενο του συνεδρίου,  οι συμμετέχοντες υιοθετούν τον ρόλο ενός διπλωμάτη και αναλαμβάνουν να εκπροσωπήσουν τα συμφέροντα του κράτους τους μέσα έναν από τους παρακάτω Διεθνείς Οργανισμούς, συζητώντας κάποια θέματα της διεθνούς επικαιρότητας.

Οι επιτροπές οι οποίες προσομοιώνονται στο συνέδριο είναι οι εξής:

1)Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ “Ενωμένοι για την Ειρήνη” ,

2)Το ΝΑΤΟ (Βορειοατλαντική Συμμαχία),

3)Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ,

4)Το Συμβούλιο της Ευρώπης και

5)Το Διεθνές Δικαστήριο.

Και η κάθε μία από αυτές τις επιτροπές ασχολείται με τα εξής θέματα:

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πραγματεύεται το θέμα: “Αναταραχές στο Κέρας της Αφρικής και ειδικότερα η υπόθεση της Αιθιοπίας”

Το ΝΑΤΟ έχει θέμα με τίτλο:“Επανεξετάζοντας την πολιτική ασφαλείας του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια”

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσει το θέμα: “Ενισχύοντας την ψηφιακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης”

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ασχολείται με το θέμα: “Συζητώντας ζητήματα Τεχνητής Νοημοσύνης”

Η υπόθεση που εξετάζει το Διεθνές Δικαστήριο έχει τίτλο: “Η Νομιμότητα της Απειλής Χρήσης Βίας και η Εφαρμογή της Συμφωνίας Διάσωσης (Ρωσία εναντίον Η.Π.Α.)”

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι στο συνέδριο θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν 150 φοιτητές από Πανεπιστήμια όλης της Ελλάδας (ΕΚΠΑ, Πάντειο, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ΑΠΘ, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ΔΠΘ) αλλά και του εξωτερικού (Πανεπιστήμιο Κρακοβίας), ενώ στο ακαδημαϊκό έργο έχει τεράστια υποστήριξη από την επιστημονική επιτροπή, η οποία αποτελείται από μια ομάδα άριστα καταρτισμένων Καθηγητών που ασχολούνται με τους τομείς του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου με επικεφαλής τον Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής ΔΠΘ, κ. Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο.

Στόχος του συνεδρίου είναι η επαφή των συνέδρων με φλέγοντα ζητήματα Διεθνούς Δικαίου και Πολιτικής και η ενασχόλησή τους με θέματα της διεθνούς επικαιρότητας και του πολιτικού γίγνεσθαι. Η συναναστροφή νέων φοιτητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό συμβάλει στην ενίσχυση του ακαδημαϊκού διαλόγου και της ανταλλαγής ιδεών, ενώ οι ίδιοι οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις ακαδημαϊκές τους δεξιότητες και να διευρύνουν τις γνώσεις τους σε πληθώρα θεμάτων. Τέλος, η κάθε επιτροπή αποσκοπεί στην υιοθέτηση ενός τελικού κειμένου, μέσω του οποίου προτείνονται λύσεις για το κάθε θέμα, ακολουθώντας την πολιτική των χωρών και την δικαιοδοσία της επιτροπής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.