Προτεραιοτητα στους αγροτικους φορεις υπο το ομμα της πολιτειας

Η σημερινή κατάσταση της ελληνικής γεωργίας, τα οράματα των αγροτών, η ανάγκη αυξημένης επιστημονικής βοήθειας και σοβαρής συνεργασίας είναι τα θέματα που εκθέτει ο πρόεδρος της Ε.Ν.Α. (Ένωσης Νέων Αγροτών) Ελλάδος, κ. Νίκος Ζαφειρόπουλος, ο οποίος παρευρέθηκε φέτος στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών που έλαβε χώρα στο Νέο Σκοπό Σερρών στις 29, 30 και 31 Αυγούστου.

Σχολιάζοντας τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της ελληνικής γεωργίας, ο πρόεδρος της Ε.Ν.Α. Ελλάδος κ. Νίκος Ζαφειρόπουλος ανέφερε πως η εικόνα που έχει ο νέος αγρότης σήμερα «είναι, με μικρές βελτιώσεις, η ίδια που περιγράφουμε κάθε χρόνο τελευταία και ξεκινάμε με τα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα της Ελληνικής Γεωργίας που παραμένουν άλυτα» και υποστήριξε ότι «ιδιαίτερα θα πρέπει να εξεταστεί με ποιον τρόπο θα μπορούμε να εξασφαλίσουμε στους νέους αγρότες ένα ικανοποιητικό κομμάτι γης, στο οποίο θα δημιουργήσουν μια βιώσιμη επιχείρηση».

Χρειάζεται αυξημένη επιστημονική βοήθεια

«Στο θέμα της χρηματοδότησης, παρ όλη τη μείωση των επιτοκίων, αυτά παραμένουν υψηλά και ζητούνται υποθηκεύσεις δύσκολες για τους νέους αγρότες», δήλωσε ο κ. Ν. Ζαφειρόπουλος, αναφερόμενος στα έργα υποδομής, αρδευτικά, ενεργειακά, ψυγεία, δημοπρατήρια που προχωρούν με αργούς ρυθμούς. «Προχωράμε έπειτα στην καλλιέργεια, τι θα καλλιεργήσεις; πώς θα το καλλιεργήσεις; ποια καλλιεργητική τεχνική είναι η καλύτερη… Χρειάζεται αυξημένη επιστημονική βοήθεια, γρήγορα και έγκυρα, σε θέματα φυτοπροστασίας, ιδιαίτερα τώρα με τις αυξημένες απαιτήσεις». Ο κ. Ζαφειρόπουλος έκανε λόγο για την ανάγκη συνεχούς εκπαίδευσης που δυστυχώς «όλο περιμένουμε και όλο έρχεται». «Έχουμε, λοιπόν, τις εισροές των οποίων το κόστος συνεχώς αυξάνει, και πρέπει εδώ να προστεθεί και το εργατικό κόστος που έπαψε να είναι φθηνό και ανταγωνιστικό. Παράγουμε το προϊόν μας, αν μας αφήσουν οι καιρικές συνθήκες, και δεν έχουμε πλέον μετά τον φυσικό του διακινητή, την ομάδα παραγωγών ή το συνεταιρισμό, αλλά ένα παρασιτικό και ανεξέλεγκτο εμπόριο που πολλές φορές στρέφει και την κοινωνία ενάντια στον αγρότη, φορτώνοντάς τον με αισχροκέρδεια κι ευθύνη για επιβαρυμένα τρόφιμα».

Ως αποτέλεσμα αυτού, σύμφωνα με τον κ. Ζαφειρόπουλο, προκύπτει η μείωση του πραγματικού εισοδήματος των αγροτών γιατί και ο διεθνής ανταγωνισμός μειώνει τις τιμές, «οι επιδοτήσεις μειώνουν το κόστος παραγωγής, αυξάνονται οι αγορές στο εξωτερικό και στην ελληνική αγορά χάνονται, το εμπορικό ισοζύγιο γίνεται όλο και περισσότερο αρνητικό, ο αγροτικός πληθυσμός μειώνεται, το επάγγελμά μας γίνεται όλο και περισσότερο αντιπαθητικό, παρ όλες τις προσπάθειες των ευρωπαϊκών προγραμμάτων να ανατρέψουν το κλίμα κα να αποφύγουν την ερήμωση της υπαίθρου και την αύξηση της ανεργίας».

«Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του»

Πρέπει να γίνει ένα ξεκαθάρισμα, πιστεύει ο κ. Ζαφειρόπουλος, και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του, κράτος και αγρότες. «Είναι όμως κανόνας απαράβατος ότι η γεωργία διεθνώς, και στη χώρα μας περισσότερο, χωρίς πολύπλευρη στήριξη δεν μπορεί να υπάρξει. Ίσως παλιότερα να μπορούσε να επιβιώσει, σήμερα όμως στα πλαίσια του ελεύθερου ανταγωνισμού αυτό είναι αδύνατο».

Σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο

«Ο ρόλος του κράτους σήμερα εξαντλείται στη δημιουργία ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου για τις ομάδες παραγωγών και τους συνεταιρισμούς που μπορούν πλέον ελεύθερα στα πλαίσια της ελεύθερης οικονομίας και του διεθνούς ανταγωνισμού να μεγαλουργήσουν στις διεθνείς αγορές», σημείωσε ο κ. Ζαφειρόπουλος, ενώ τόνισε ότι το κράτος, και περισσότερο η κοινωνία μας, πρέπει να καταλάβει ότι αντίστοιχη με την επιτυχημένη προσπάθεια που κατέβαλαν για να εκπληρώσουν τα κριτήρια του Μάαστριχ και να μπουν στην ΟΝΕ, αντίστοιχη με την τωρινή προσπάθεια που έχει θέσει το κράτος μας σήμερα για την επιτυχή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, πρέπει να είναι και η πρόσπαθεια για την αναδιάρθρωση, τον εκσυγχρονισμό και την ανόρθωση της ελληνικής γεωργίας διότι, όπως δήλωσε ο ίδιος, «έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο».

Από την άλλη πλευρά, οι Έλληνες αγρότες, έχοντας μεγιστοποιήσει τα προτερήματα και τα ελαττώματα της ελληνικής φυλής, αδυνατούν να διαμορφώσουν τους φορείς, τους συνδικαλιστικούς και οικονομικούς, με την αναγκαία σύγχρονη νοοτροπία. Εδώ ο κ. Ζαφειρόπουλος κάνει λόγο για την ανάγκη να περάσουν από τα λόγια στην πράξη προκειμένου να πετύχουν το στόχο τους. «Εμείς, ο νέοι αγρότες, οραματιζόμαστε, και αργά ή γρήγορα τα οράματά μας θα είναι εφικτά, γιατί είναι αναγκαιότητα να γίνεται η διαμόρφωση, η εφαρμογή της αγροτικής μας πολιτικής, ο έλεγχος και η λειτουργία των εκπαιδευτικών και υποστηρικτικών μηχανισμών της γεωργίας από τους αγροτικούς μας φορείς. Δηλαδή, και τα αγροτικά σχολεία συνεταιριστικά, και ο γεωπόνος να είναι του συνεταιρισμού και το ινστιτούτο φυτοπροστασίας, και το σποροπαραγωγικό κέντρο και η προώθηση των προϊόντων να ανήκουν και να λειτουργούν από τους αγροτικούς φορείς, μέσα στα ευρύτερα πλαίσια που θέτει η πολιτεία. Αυτός είναι ο τελικός μας στόχος ο οποίος, αν αρκούμαστε στα ωραία λόγια, δεν θα υλοποιηθεί ποτέ».

Ανάγκη σοβαρής συνεργασίας

Στην ανάγκη σοβαρής συνεργασίας που θα επιφέρει πιο θετικά αποτελέσματα αναφέρθηκε ο κ. Ζαφειρόπουλος, αφού δήλωσε: «Εμείς έχουμε επιλέξει στις σημερινές συνθήκες ότι πρέπει να συνεργαζόμαστε με σοβαρότητα και στα πλαίσια του εφικτού με το ελληνικό κράτος, ανεξαρτήτως του ποια κυβέρνηση έχει παλιά δουλέψει για τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και που οδηγούν στους μεγάλους στόχους. Δεν απορρίπτουμε τις μορφές που ακολουθούν όλοι οι άλλοι φορείς, όμως με τον τρόπο αυτό είδαμε θετικά αποτελέσματα».

Τέλος, ο κ. Ζαφειρόπουλος ευχαρίστησε τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας για την επιβράβευσή τους από την Ελληνική Βουλή και συγκεκριμένα, για την θεσμοθέτησή τους, η οποία τους δίνει αισιοδοξία ώστε να προχωρήσουν δυνατά και μαχητικά στη δημιουργία ενός μεγάλου, σοβαρού και υπεύθυνου φορέα των νέων αγροτών.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.