Προσοχη στην αγορα συμπληρωματων διατροφης

Η υγεία, η ζωτικότητα, η ευρωστία είναι στόχος πολλών ανθρώπων, ειδικά όσων ασχολούνται στενά με την άθληση. Κάποιοι επιλέγουν να φτάσουν πιο γρήγορα σε επιθυμητά αποτελέσματα καλής εμφάνισης και σωματικής ρώμης και χρησιμοποιούν το λάθος δρόμο των αναβολικών. Ορισμένες φορές, όμως, αναβολικά στεροειδή ενδέχεται να περιέχονται σε συμπληρώματα διατροφής που διαφημίζονται και διακινούνται μέσω του διαδικτύου ή μέσων μαζικής ενημέρωσης ενώ παρουσιάζονται ως αθώα. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ροδόπης συμβουλεύει στους χρήστες συμπληρωμάτων διατροφής να τα προμηθεύονται μόνο από πηγές ελεγμένες από τον ΕΟΦ, γιατί τα αναβολικά είναι ορμόνες που έχουν διάφορες αρνητικές επιδράσεις στον οργανισμό όταν χρησιμοποιούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όπως είναι οι ηπατικές διαταραχές, η διαταραχή του επιπέδου των ιόντων του οργανισμού, η ακμή, η επιθετικότητα, η ατροφία των όρχεων.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ροδόπης θέλησε με ανακοίνωσή του να ενημερώσει τους πολίτες για την παράνομη ύπαρξη αναβολικών σε συμπληρώματα διατροφής, εξηγώντας ότι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) συνιστά προσοχή στη χρήση τους όταν τα προμηθεύεται κάποιος μέσω διαδικτύου ή από διαφημίσεις των ΜΜΕ. Σημειώνεται ότι «τα προϊόντα που διατίθενται μέσω διαδικτύου και διαφημίσεων στα ΜΜΕ δεν υπόκεινται σε κανένα έλεγχο ποιότητας από επίσημες κρατικές αρχές, επομένως οι χρήστες τους εκθέτουν δυνητικά την υγεία τους σε σοβαρό κίνδυνο».

Ο πρόεδρος του συλλόγου Αλέξανδρος Τσαπέκος
έκανε λόγο για καταιγισμό προμήθειας μέσω του διαδικτύου το τελευταίο διάστημα. «Το έχουμε επισημάνει και στο υπουργείο Υγείας, παρόλο που όλος ο πληθυσμός δεν είναι χρήστες του διαδικτύου. Παρατηρούμε ότι μέσα από το διαδίκτυο γίνονται πωλήσεις συμπληρωμάτων διατροφής που αναγράφουν ότι περιέχουν τις συγκεκριμένες βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και τα αμινοξέα, που είναι νόμιμα, αλλά δεν αναφέρουν ότι έχουν προσθέσει και αναβολικό. Οι γερμανικές αρχές διαπίστωσαν σε μια παρτίδα προϊόντων συμπληρωμάτων διατροφής που διατίθενται ευρέως μέσω διαδικτύου αναβολικά στεροειδή. Όταν επεκτάθηκε η έρευνα διαπιστώθηκε ότι όλα τα προϊόντα της συγκεκριμένης γερμανικής εταιρίας περιείχαν αναβολικά στεροειδή».

Μόνο με άδεια του ΕΟΦ

Ο κ. Τσαπέκος διευκρίνισε ότι τα συμπληρώματα διατροφής των φαρμακείων φέρουν υποχρεωτικά τη σφραγίδα του ΕΟΦ. «Ελέγχονται από τον ΕΟΦ, ο οποίος δίνει την άδεια για να κυκλοφορούν στη χώρα μας και στη συνέχεια έρχεται στα φαρμακεία ανά την Ελλάδα, παίρνει δείγματα κι ελέγχει εάν τηρούνται οι προδιαγραφές, για να διαπιστώσει εάν περιλαμβάνονται οι ουσίες που περιγράφει η ετικέτα ή περισσότερες και κάποιες από αυτές είναι επικίνδυνες.

Φανταστείτε ένα παιδί που θέλει ν’ αυξήσει τη μυϊκή του μάζα, ή κάποιο ασθενή που επιθυμεί να πάρει ενέργεια κι εμπιστεύεται ένα συμπλήρωμα διατροφής που του το έχουν συστήσει και θεωρεί ότι παίρνει βιταμίνες και αμινοξέα ενώ μέσα υπάρχει αναβολικό. Το κορίτσι κινδυνεύει ν’ αναπτύξει έντονη τριχοφυΐα, ενδέχεται να έχουν πρόβλημα τα ιόντα του οργανισμού της, να εμφανίσει ακμή ή επιθετικότητα ή ηπατικές διαταραχές. Στο αγόρι ενδέχεται να εμφανιστεί ατροφία των όρχεων ή να προκληθεί στειρότητα. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι τα αναβολικά συμβάλλουν στη δημιουργία καρκίνου του προστάτη. Οι επιτήδειοι έμποροι ή παραγωγοί παρόμοιων συμπληρωμάτων διατροφής έχουν ως καθαρό σκοπό το κέρδος και βάζουν αναβολικά τα οποία είναι πολύ φθηνά. Για παράδειγμα, ένα κουτί μπορεί να κοστίζει 5 με 6 ευρώ και να περιέχει 5 με 10 mg αναβολικό για να έχει καλά αποτελέσματα στον αθλητή ο οποίος θα συστήσει σε κάποιον συναθλητή του να το πάρει.

Ακόμη, στα παιδιά που δεν έχουν ολοκληρώσει την ανάπτυξή τους επειδή οστεοποιούνται πρόωρα οι χόνδροι των οστών διακόπτεται η ανάπτυξη».
Σε παρόμοιες, βέβαια, περιπτώσεις υπάρχει ευθύνη της οικογένειας όταν αγνοεί τι παίρνει το παιδί ως συμπλήρωμα διατροφής. «Οι γονείς θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση αλλά και τα παιδιά να ενημερώνονται και να κατανοήσουν ότι υπάρχει κίνδυνος από τα αναβολικά. Οι γονείς θα πρέπει να κάνουν διάλογο με τα παιδιά τους και να μην επιτρέπουν προμήθειες παρόμοιων προϊόντων από μη ελεγμένα κέντρα εμπορίου» συμβούλεψε ο κ. Τσαπέκος.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.