ΕΝΙΔΥΚ: «Παρτε πισω το απαραδεκτο νομοσχεδιο για τα ιδιωτικα πανεπιστημια!»

«Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές για τα παιδιά μας»

Την αντίθεσή της στο προωθούμενο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια  εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής (ΕΝΙΔΥΚ), τονίζοντας πως θα οδηγήσει νομοτελειακά στην υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων. Το συνδικαλιστικό σωματείο δηλώνει πως στηρίζει τη συγκέντρωση που διοργανώνουν φοιτητές σήμερα Πέμπτη 11 Ιανουαρίου στις  12 το μεσημέρι στην Κεντρική Πλατεία χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «αντιδραστική τομή».

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση του συνδικαλιστικού σωματείου:

«Το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, υψώνει νέα άδικα τείχη στο λαό και τη νεολαία, στη μόρφωση των παιδιών μας.

Το ποιος θα καταφέρνει να σπουδάσει κρίνεται ακόμα περισσότερο από την τσέπη κάθε οικογένειας

Όταν ήδη ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα πανάκριβο σχολείο, που μετράει τις ανάγκες των παιδιών μας σαν κόστος, που είναι ένας ατέλειωτος εξεταστικός μαραθώνιος, γεμάτο άδικους «κόφτες», είναι πρόκληση κάποιοι να εισέρχονται σε πανεπιστήμια, τελικά, με τα «αυστηρά κριτήρια» της τσέπης τους.

Όταν οι «πόρτες» των πανεπιστημίων κλείνουν για όσους έγραψαν 9.000 μόρια, δεν είναι υποκρισία να «ανοίγουν» για όσους έχουν 19.000 ευρώ να πληρώσουν;

Υποβαθμίζεται η αξία των πτυχίων των δημόσιων πανεπιστημίων

Όταν ήδη το πτυχίο δεν εξασφαλίζει την εργασία στο επάγγελμα σπουδών με δικαιώματα, με 1/3 πτυχιούχους να ετερο-απασχολούνται και το 25% να είναι άνεργοι… Οι νέες κατηγορίες αποφοίτων στο ίδιο επάγγελμα θα έχουν δεδομένες συνέπειες: πιο πολλοί άνεργοι, πιο πολλοί ετερο-απασχολούμενοι, πιο μεγάλη δυνατότητα για την εργοδοσία να «βρίσκει» τον «κατάλληλο» σε «συμφέρουσα τιμή». 

Μας «απελευθερώνουν» από δικαιώματα

Τα αποτελέσματα της «απελευθέρωσης» διαφόρων τομέων από το κράτος, τα ζούμε όταν πληρώνουμε τα αυξημένα διόδια στους αυτοκινητόδρομους, τις πανάκριβες σιδηροδρομικές και αεροπορικές μεταφορές, όταν παίρνουμε τους λογαριασμούς του ρεύματος, όταν αρρωσταίνουμε εμείς ή τα παιδιά μας … 

Το δημόσιο πανεπιστήμιο για να «ανταγωνιστεί» τα ιδιωτικά θα γίνεται όλο και πιο ακριβό για τους φοιτητές και τις οικογένειες τους, όλο και πιο φθηνό για το κράτος, θα στρέφεται στους τομείς και τις λειτουργίες του, που φέρνουν έσοδα, απαξιώνοντας τελείως τις όποιες παροχές υπήρχαν μέχρι σήμερα. Έχουμε και πρόσφατο το παράδειγμα του ΕΚΠΑ, του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας, που για να καλύψει τα έξοδα του και να βρει πόρους για την λειτουργεία του,  από τον συνεχόμενο διαχρονικά με όλες τις κυβερνήσεις πετσοκομμένο προϋπολογισμό που δίνουν για την παιδεία και την εκπαίδευση των παιδιών μας, έφτασε στο σημείο να εμπορεύεται λάδι και κρασί, μεταξύ άλλων προϊόντων, μέσω e-shop. Κι όμως δεν πρόκειται για κάποια φάρσα, αλλά για το πώς λειτουργούν τα «σύγχρονα» Πανεπιστήμια – ΑΕ του 2024! Αλήθεια, πόσο σύγχρονο και λογικό είναι να ψάχνει το μεγαλύτερο ίδρυμα της χώρας μας να βρει πόρους πουλώντας λάδι και κρασί; Εκεί έχουν καταντήσει οι κυβερνήσεις τα ιδρύματα των παιδιών μας τον 21ο αιώνα.

Οι μόνοι κερδισμένοι από το νομοσχέδιο είναι οι κολεγιάρχες από την πώληση πτυχίων, το κράτος από την περικοπή δαπανών για την παιδεία και οι εργοδότες που θέλουν απαξιωμένα πτυχία για φθηνότερο επιστημονικό εργατικό δυναμικό.

Αυτό που πραγματικά έχουμε ανάγκη, για μας και τα παιδιά μας, είναι το αποκλειστικά δημόσιο, πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο, που θα διασφαλίζει υψηλού επιπέδου σπουδές και θα ενσωματώνει στο πτυχίο την δυνατότητα πλήρους πρόσβασης στο επάγγελμα. 

Η αγανάκτηση να γίνει αγώνας για να μην περάσει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια!

Διεκδικούμε:

-Απόσυρση του νομοσχεδίου-αντιδραστική τομή!

-Όχι στα ιδιωτικά-μη κρατικά πανεπιστήμια- όχι στην παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος

-Καμία σκέψη αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος

-Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές για τα παιδία μας

-Όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων-Πτυχία που κατοχυρώνουν την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα

-Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις πραγματικές ανάγκες φοιτητών-εργαζομένων στα πανεπιστήμια

Στηρίζουμε την κινητοποίηση των φοιτητών, την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου στις  12 το μεσημέρι στην Κεντρική Πλατεία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.