Πως μεταφερθηκαν μεταλλουργικα δικαιωματα χωρις υπογραφη νομαρχη

Ο βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος παραβρέθηκε στη εκδήλωση που πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή στην Αλεξανδρούπολη η Διανομαρχιακή Ροδόπης – Έβρου κατά των Χρυσωρυχείων και την επόμενη μέρα κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα με θέμα «Εξόρυξη χρυσού στο Νομό Έβρου», όπου συνοπτικά καταθέτει την άρνηση των Ν.Σ, του δημοτικού συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, του Εργατικού Κέντρου, των Επιμελητηρίων στην εξόρυξη και καταλήγει με τέσσερα καίρια ερωτήματα προς την κυβέρνηση.

Ο Γ. Ντόλιος μετέφερε τις θέσεις του απέναντι στο θέμα και την ανησυχία του στην εκπομπή «Βομβιστές Δυτικών Προαστίων» του Ράδιο Παρατηρητής. «Με ανησυχεί το ότι μόλις το θέμα φεύγει από την επικαιρότητα και τα άμεσα ενδιαφέροντα αιχμής της τοπικής κοινωνίας παρατηρείται κινητικότητα εκ μέρους των ενδιαφερομένων εταιριών. Χρησιμοποιώ πληθυντικό αριθμό γιατί τελικά δεν γνωρίζουμε ποιες είναι οι εταιρίες. Γνωρίζαμε τα «Χρυσωρυχεία Θράκης» και τώρα εμφανίζεται μια νέα εταιρία η οποία δεν γνωρίζω πώς απέκτησε μεταλλευτικά δικαιώματα, μια και για να τ’ αποκτήσει θα έπρεπε να έχει υπογράψει ο νομάρχης Έβρου, κάτι που δεν έχει συμβεί. Επιπλέον, έχουν περάσει τρία χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων οι εταιρίες, που έχουν με βάση δυο προεδρικά διατάγματα την οριστική παραχώρηση ενός χώρου στον Έβρο κι ενός χώρου στη Ροδόπη, θα έπρεπε να είχαν προβεί σε κάποιες εργασίες επί των συγκεκριμένων χώρων. Παρόμοιες δραστηριότητες δεν έχουν υπάρξει και σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα θα έπρεπε να είχαν χάσει τα μεταλλευτικά τους δικαιώματα. Κάτι τέτοιο, δεν έχει γίνει.

Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι κατεξοχήν πολιτικό: είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση συνεργάζεται με τις εταιρίες με σκοπό να βοηθήσει για να ξεπεραστούν οι αντιστάσεις της τοπικής κοινωνίας;»

Ο κ. Ντόλιος,
στην ερώτησή του, αναφέρει ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία των ενδιαφερομένων εταιριών το «κέρδος» που θα προκύψει για το Νομό σε μια δεκαετία εκμετάλλευσης των χρυσωρυχείων ούτε καν ανιχνεύεται στο συνολικό εισόδημα που παράγεται στο νομό». Στον ΠτΘ διευκρίνισε ότι αυτό το προσδοκόμενο «όφελος» είναι της τάξης των 20 δις δρ. σε διάστημα 20 χρόνων. «Τα 20 δις δρ. τα οποία περιλαμβάνουν και μισθούς εργατών και όλα τα πιθανά έσοδα είναι ένα ποσό ίσο με την ΚΑΠ που κάθε χρόνο παίρνουν οι αγρότες μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επομένως, είναι εμφανές ότι δεν έχουμε κανένα λόγο να ενδιαφερθούμε για την επένδυση, η οποία θέτει στην επισφάλεια έστω και κατ’ ελάχιστο το περιβάλλον, την υγεία των πολιτών αλλά και σε κίνδυνο το καλύτερο περιουσιακό στοιχείο που διαθέτουν οι νομοί Έβρου και Ροδόπης, που είναι η καθαρή μας θάλασσα. Σ’ αυτό το περιουσιακό στοιχείο έχουμε επενδύσει τα τελευταία χρόνια, είναι ολοφάνερη η ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή μας και δε θα επιτρέπαμε να κινδυνεύσει αυτή η ανάπτυξη».

«Ο μεταλλευτικός κώδικας μπορεί ν’ αλλάξει μόνο με πρωτοβουλία της κυβέρνησης»

Απέναντι στο αίτημα της Διανομαρχιακής για αλλαγή του μεταλλευτικού κώδικα ο κ. Ντόλιος εξήγησε ότι ο κώδικας μπορεί ν’ αλλάξει μόνο με πρωτοβουλία της κυβέρνησης. «Θα πρέπει να δημιουργηθεί μια επιτροπή στο αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης, η οποία θα εργαστεί και θα δει όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για το μεταλλευτικό κώδικα, για να βγάλει ένα πόρισμα και να το φέρει στη Βουλή για ψήφιση. Αυτή η πρόταση δεν αλλάζει. Όπως θα τη φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή για ψήφιση, έτσι ακριβώς θα ψηφιστεί. Δε μπορεί να κατατεθεί μια πρόταση νόμου από άλλο κόμμα ή από κάποιους βουλευτές.

Επιπλέον, ο μεταλλευτικός κώδικας έχει σχέση με τις οδηγίες της Ε.Ε. με την ανάλογη νομοθεσία που υπάρχει στις χώρες της Ευρώπης. Θα πρέπει να πούμε ότι είναι αποκρουστικό το ερώτημα που τίθεται στις τοπικές κοινωνίες για το αν θέλουν ή όχι τα χρυσωρυχεία. Στη Χαλκιδική, όπου η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από τη Ροδόπη οι τοπικές κοινωνίες λένε «ναι» γιατί έχουν δημιουργηθεί εξαρτήσεις. Έχω την άποψη ότι θα πρέπει ν’ ανοίξει μια συζήτηση σε μάκρος η οποία δε θα διεξαχθεί μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη».


Ο βουλευτής Έβρου εξηγεί ότι θα πρέπει παράλληλα με το ζήτημα του χρυσού ν’ ασχοληθούν και με το θέμα του αγωγού για το οποίο θ’ αναληφθούν πρωτοβουλίες προκειμένου να γίνει μια συζήτηση, «με σκοπό να γνωρίζουν οι πολίτες ακριβώς τι γίνεται».

Ο κ. Ντόλιος ανέφερε ότι στην Αθήνα υψηλά στελέχη των δυο κομμάτων είναι κοντά στις απόψεις των φορέων του Έβρου και της Ροδόπης, που αντιτίθενται στην εξόρυξη χρυσού κι αυτό είναι ένα καλό νέο, μετά από τη θετική στάση που κράτησαν απέναντι στο θέμα στελέχη τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.