8.000 στρεμματα κινδυνευουν να μεινουν χωρις αρδευση στη Ροδοπη

Στις περιοχές Αδριανής και Νέου Σιδηροχωρίου, λόγω των προβλημάτων με την παροχή νερού στους ταμιευτήρες της περιοχής

Ζητούμενο η συνεννόηση των φορέων για να μην χαθεί η καλλιεργητική περίοδος και να προχωρήσει ομαλά το πότισμα των χωραφιών

Άδειοι είναι οι ταμιευτήρες σε Νέο Σιδηροχώρι και Αδριανή, από τους οποίους αρδεύονται περίπου 8.000 στρέμματα, με την καλλιεργητική περίοδο να πλησιάζει.

Αυτό είναι το βασικότερο, αλλά μόνο ένα από τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η περιοχή, μιας και υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές της περιοχής, και αποτελούν αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Για να συζητήσουν αυτά τα θέματα βρέθηκε στο Νέο Σιδηροχώρι την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Μανώλης Ταπατζάς, συνοδευόμενος από στελέχη της Περιφέρειας, για να συζητήσει τα θέματα που τους απασχολούν, ώστε να μπουν σε προτεραιότητα.

Τα ζητήματα που παρέθεσαν οι αγρότες είναι πολλά, και οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν διαφέρουν τόσο σε κόστος, όσο και σε δυνατότητα παρέμβασης.

Αυτό που πρόταξαν όλοι όσοι βρέθηκαν στην συνάντηση ήταν να γίνει καθαρισμός του διαύλου 150 μέτρων, από τον Ποταμό Λίσσο μέχρι τις αντλίες μέσα από τις οποίες τροφοδοτούνται οι δύο ταμιευτήρες της Αδριανής και του Νέου Σιδηροχωρίου.

Αυτή τη στιγμή ο ταμιευτήρας της Αδριανής έχει λίγο νερό, ενώ ο ταμιευτήρας του Νέου Σιδηροχωρίου είναι εντελώς στεγνός. Την ίδια στιγμή, το αντλιοστάσιο που τα τροφοδοτεί συνεχίζει να λειτουργεί, αλλά οριακά, και χρειάζεται μηχανολογικές επισκευές ώστε να μην σταματήσει εντελώς.

Από τους ταμιευτήρες, το νερό κατευθύνεται σε κανάλια, και καταλήγει τη λίμνη Μητρικού. Αυτά τα κανάλια επίσης χρειάζονται εκβάθυνση, για να λειτουργήσουν κανονικά, ενώ προβλήματα υπάρχουν και στην ίδια τη λίμνη, μιας και στην περιοχή που καταλήγει ο ποταμός, έχει υποχωρήσει το ανάχωμα με την λίμνη να μπαίνει μέσα στα χωράφια.

Υπόσχεση για λύση στα προβλήματα από τον Μ. Ταπατζά

Αυτές και άλλες παρεμβάσεις συζήτησαν οι αγρότες και ο κ. Ταπατζάς, με τον Αντιπεριφερειάρχη να τονίζει την ανάγκη για συνεργασία ώστε να λυθούν, έστω και κατά προτεραιότητα, τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν, όσο αφορά τις αρμοδιότητές της, κάνοντας αυτοψία στο χώρο του ταμιευτήρα.

Όπως τόνισε μετά από την επαφή που είχε με τον Πρόεδρο της Κοινότητας κ. Κώστα Τσαμπλή, προγραμμάτισαν αυτή την επαφή στο Νέο Σιδηροχώρι, ώστε να αποτυπώσουν τις άμεσες ανάγκες και παρεμβάσεις που πρέπει να κάνουν, τόσο στα κανάλια όσο και στα όρια του ποταμού με την λίμνη.

Αναγνώρισε δε πως είναι κατεπείγον να καθαριστεί ο δίαυλος από το ποτάμι μέχρι τις αντλίες, ώστε να τροφοδοτηθούν οι ταμιευτήρες λίγο πριν την καλλιεργητική περίοδο.

«Η Περιφέρεια δείχνει μια ιδιαίτερα σημασία στους οικισμούς, θα πρέπει να λυθούν κάποια προβλήματα ώστε να έχουν καλύτερες, περισσότερες, και πιο βελτιωμένες καλλιέργειες» ανέφερε, ώστε να αυξηθεί το βιοτικό επίπεδο των αγροτών.

Αυτή τη στιγμή έχουν δρομολογηθεί κάποια έργα, όσο αφορά το ανάχωμα στη λίμνη και τον καθαρισμό των καναλιών που περνούν μέσα από τις καλλιέργειες, ενώ υπάρχει η χρηματοδότηση για το 2024, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες καιρού και καλλιεργειών, για εκβάθυνση του ταμιευτήρα, πιθανότατα στα τέλη Αυγούστου.

Ο κ. Ταπατζάς σημείωσε πως δεν είχε προβλεφθεί κονδύλιο από το 2023, ώστε οι εργασίες να γίνουν τώρα που ο ταμιευτήρας, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, είναι στεγνός. Ωστόσο είναι ανάγκη να γεμίσει ο ταμιευτήρας, να ξεκινήσει η καλλιεργητική περίοδος, τόνισε, και θα πρέπει να δοθεί άμεση προτεραιότητα για την τροφοδοσία, του, για αυτό και βρέθηκε στο χώρο, συνοδευόμενος από την Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών, για να δώσουν λύση.

Σημείωσε δε πως πρέπει να ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες μεταξύ των φορέων. «Τον αγρότη τον ενδιαφέρει να δώσουμε λύση, και το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί, γιατί τα χρονικά περιθώρια είναι ελάχιστα, και η κατάσταση πιέζει πολύ» σημείωσε, διαβεβαιώνοντας πως θα βοηθήσουν όσο μπορούν.

Σημαντικός ο κίνδυνος να μετατραπούν σε ξηρικά τα χωράφια

Κινδυνεύουμε να μείνουν τα χωράφια των νέων αγροτών ξηρικά, σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Τσαμπλής, επισημαίνοντας πως οι υποδομές δεν έχουν συντηρηθεί εδώ και χρόνια. Ευχαρίστησε δε τον Αντιπεριφερειάρχη για το ενδιαφέρον του, και εξέφρασε την ελπίδα πως θα βρεθεί λύση στο θέμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με ενημέρωση από το Δήμο Κομοτηνής, θα υπάρξει αλλαγή στο θέμα των αντλιών που χρησιμοποιούν οι αγρότες για το πότισμα των χωραφιών τους από το νερό των καναλιών, (αλλά όχι στις κεντρικές αντλίες που τροφοδοτούν τους ταμιευτήρες).

Αυτό σημαίνει πως θα παύσει το ιδιάζων καθεστώς που υπήρχε μέχρι τώρα, μιας και ο δήμος κάλυπτε το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, και τώρα αυτό θα καλύπτεται από ομάδες παραγωγών, όπως γίνεται στις αγροτικές γεωτρήσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.