Επιφυλαξεις για την κινηση κατα τις εργασιες στη γεφυρα Κοσμιου απο το Δημοτικο Συμβουλιο Κομοτηνης

Ακατάλληλη για να σηκώσει τον όγκο της κυκλοφορίας θεωρεί την δημοτική οδό Κοσμίου-Ιτέας η αρμόδια επιτροπή

Σοβαρές επιφυλάξεις για το θέμα της εκτροπής των οχημάτων κατά την κατασκευή της Γέφυρας Κοσμίου, από την δημοτική οδό Κοσμίου-Ιτέας, εξέφρασαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Κομοτηνής στην Συνεδρίαση της Παρασκευής 29 Μαρτίου.

Αυτές αφορούν τόσο την ασφάλεια όσων χρησιμοποιούν τον αγροτικό αυτό δρόμο, ο οποίος είναι μεν ασφαλτοστρωμένος, αλλά δεν έχει τα τεχνικά χαρακτηριστικά επαρχιακής οδού, έχει πολλές κλειστές στροφές και μια ισόπεδη διάβαση του ΟΣΕ όπου η ορατότητα είναι μηδενική.

Σύμφωνα με τον Σχεδιασμό της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Ροδόπης, όταν διακοπεί η κυκλοφορία από την Γέφυρα για τις εργασίες, η κίνηση από Κομοτηνή προς Κόσμιο, θα εκτρέπεται σε παρακείμενη Ιρλανδική διάβαση, μετά από την οποία οι οδηγοί θα προχωρούν περιμετρικά του Κοσμίου για να βγουν ξανά στον κεντρικό δρόμο.

Όσοι όμως κινούνται από Κόσμιο προς Κομοτηνή, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την δημοτική οδός Κοσμίου-Ιτέας που περνά από το κτίριο του ΟΠΕΚΕΠΕ, συνεχίζει περνώντας μια ισόπεδη σιδηροδρομική διάβαση και φτάνοντας στο δρόμο Κομοτηνής- Νέου Σιδηροχωρίου, τον οποίο θα χρησιμοποιούν για να φτάσουν στην Κομοτηνή, περνώντας ακόμα μια ισόπεδη σιδηροδρομική διάβαση στα Νεκροταφεία.

Να σημειωθεί πως η γνωμοδότηση της επιτροπής κυκλοφορίας του Δήμου Κομοτηνής ήταν ομόφωνα αρνητική, με την αιτιολογία πως είναι αγροτική οδός, ασφαλτοστρωμένος και ως εκ τούτου δεν έχει τα τεχνικά χαρακτηριστικά επαρχιακής οδού.

Η επιτροπή επισήμανε τις κλειστές στροφές και ιδιαίτερα την ισόπεδη διάβαση του ΟΣΕ όπου η ορατότητα είναι μηδενική, και τονίζει πως η σημερινή της εικόνα παρουσιάζει φθορές και ανισοσταθμίες σε τμήματά του οδοστρώματος της καθώς και ελλιπή κάθετη σήμανση.

Όπως σημείωσε η Προϊσταμένη της Δ/σης Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Δέσποινα Πάσσου, θα υπάρχει σημαντικός όγκος κίνησης τους καλοκαιρινούς μήνες όταν και θα γίνονται οι εργασίες για την Γέφυρα, με το τουριστικό ρεύμα αλλά και τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ να πρέπει να χρησιμοποιήσουν τον συγκεκριμένο δρόμο.

Επισήμανε δε πως αν λόγω βροχής η Ιρλανδική διάβαση είναι απροσπέλαστη, τότε η κυκλοφορία θα εκτρέπεται και στα δύο ρεύματα από εκεί, ενώ υπενθύμισε πως εκείνη την περίοδο θα γίνονται και αγροτικές εργασίες, με οχήματα να χρησιμοποιούν το δρόμο.

Ο δε πρόεδρος της επιτροπής κυκλοφορίας κ. Γιάννης Μουρτίδης, επισήμανε πως ο Δήμος θα έχει την ευθύνη για οποιοδήποτε, απευκταίο, συμβάν στο δρόμο, κάτι που ανέφερε και ο Νομικός Σύμβουλος του Δήμου κ. Χρήστος Ματσκίδης.

Μάλιστα ακόμα και  παραχώρηση του δρόμου στην Περιφέρεια, που θα αναλάβει να κάνει τις όποιες επισκευές χρειάζονται για να είναι πλήρως λειτουργικός, δεν σημαίνει ότι η ευθύνη δεν θα πέσει στο Δήμο.

Παράλληλα εκφράστηκαν επιφυλάξεις και για το αν θα είναι δυνατόν μέσα στο μικρό χρονικό διάστημα μέχρι την έναρξη των εργασιών, να έχουν γίνει οι παρεμβάσεις στο δρόμο που θα τον κάνουν ασφαλή.

Τελικά το ζήτημα της έγκρισης των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων αποσύρθηκε, για να γίνει συνεννόηση με την τεχνική υπηρεσία της ΠΕ Ροδόπης, ώστε να ξεκαθαριστεί το ζήτημα και να προχωρήσει με ασφάλεια και η αντικατάσταση της Γέφυρας του Κοσμίου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.