Πληγμα για τις Νομαρχιες η καταργηση των τελων αυτοκινητων

Τεράστιο πλήγμα δέχεται η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τα τέλη αδείας και τα τέλη μεταβίβασης οχημάτων με τη νομοθετική ρύθμιση αποστερώντας της έτσι έναν πολύτιμο πόρο σε μια εποχή μάλιστα που τα οικονομικά προβλήματά της έχουν φθάσει στο απροχώρητο.

Αναβρασμός επικρατεί στις νομαρχίες της χώρας οι οποίες, αν περάσει η νομοθετική αυτή ρύθμιση, χάνουν τεράστια ποσά. Ήδη ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ έστειλε επιστολή στον Υπουργό Οικονομίας με την οποία ζητά την απόσυρση της διάταξης, ενώ με επιστολή του προς τους νομάρχες ζήτησε να αποστείλει η κάθε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στοιχεία για το μέγεθος της απώλειας πόρων που θα έχει προκειμένου να αξιοποιηθούν άμεσα οι κλιμακούμενες διεκδικήσεις. Μάλιστα η επιστολή της ΕΝΑΕ παραπέμπει σε δυναμικές κινητοποιήσεις για τις 29 Απριλίου.

Άρης Γιαννακίδης: «Δεν μπορεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να είναι έωλη»

Για μεγάλη απώλεια εσόδων κάνει λόγο ο Νομάρχης Ροδόπης κ. Γιαννακίδης μιλώντας για το συγκεκριμένο θέμα στον ΠτΘ, ενώ υπογραμμίζει ότι τα τέλη αδείας και τα τέλη μεταβίβασης οχημάτων αποτελούν «έσοδο 600.000 ευρώ για τη νομαρχία Ροδόπης. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα κάνουμε λιγότερα έργα κατά 600.000 ευρώ. Τα έσοδα από τα τέλη αδείας και τα τέλη μεταβίβασης οχημάτων αφορούσαν στην οδική ασφάλεια, στη δημιουργία καλύτερης προσβασιμότητας, στον προσδιορισμό των πιθανών κινδύνων στα επαρχιακά δίκτυα στη διάρκεια του χρόνου. Πρόκειται για μια σημαντική απώλεια σε επίπεδο εσόδων για όλες τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις σε επίπεδο χώρας, είναι περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ. Άρα η κεντρική εξουσία πρέπει να βρει πόρους για να αναπληρώσει αυτή την απώλεια εσόδων, ώστε ο πολίτης να έχει καλή οδική ασφάλεια, γιατί δεν έχουν τα έσοδα αυτά σχέση με τα έργα αλλά και με την οδική ασφάλεια και την κουλτούρα του πολίτη, κάτι πολύ σημαντικό και έχουμε υποχρέωση ως θεσμική κοινωνία να ελαχιστοποιούμε τους κινδύνους για τους πολίτες».

Το θέμα δημιούργησε αναβρασμό στις νομαρχίες όλης της χώρας και μάλιστα όπως τονίζει ο κ. Γιαννακίδης «και σε συλλογικό και σε ατομικό επίπεδο και όλοι εκφράζουμε πλέον στον ίδιο τον πρωθυπουργό και όχι μόνο στους αρμόδιους υπουργούς την αγανάκτησή μας. Σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία όπου ψάχνουμε να βρούμε πόρους για να υλοποιήσουμε αναπτυξιακούς στόχους προκειμένου να αρχίσει η ενεργοποίηση των δημοσίων προγραμμάτων επενδύσεων όχι μόνο δεν υπάρχουν οι διαθέσιμοι πόροι αλλά γίνεται και αφαίμαξή τους. Θεωρώ ότι είναι ανεπίτρεπτο».

Ήδη οι νομάρχες προσανατολίζονται σε δυναμικές κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί για τις 29 Απριλίου. «Θεωρώ ότι δεν θα υπάρχει νομάρχης που να μην συμμετέχει σε αυτή την κινητοποίηση. Είναι μια σειρά προβλημάτων που μας ωθούν προς αυτή και δεν είναι μόνο αυτό. Ένα τεράστιο πρόβλημα είναι οι κενές οργανικές θέσεις. Επιτέλους ας προχωρήσουν στην υλοποίηση του Καποδίστρια Β΄. Συνεχώς απογυμνώνουν τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ως θεσμική παρουσία είτε με αφαίμαξη αρμοδιοτήτων είτε πόρων. Αν δεν χρειάζονται οι αυτοδιοικήσεις ας προτάξουν την καινούργια αυτοδιοικητική τους πρόταση που θα αφορά στη νέα αναδιάρθρωση της χώρας. Είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε μπροστά. Δεν μπορεί να είναι έωλη η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Ή τη στηρίζουμε ή την καταργούμε και δυναμώνουμε ή την δευτεροβάθμια ή την τριτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση».

Ο κ. Γιαννακίδης
εκφράζει την άποψη ότι η απόφαση αυτή της κυβέρνησης δεν είναι εύκολο να περάσει. «Ήδη έχουν ευαισθητοποιηθεί τα πολιτικά κόμματα και ως ΕΝΑΕ έχουμε γνωστοποιήσει ότι δεν θα το επιτρέψουμε. Είναι μεγάλη απώλεια εσόδων».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.