Ανταλλαγη βιβλιων απο τη Λεσχη Φιλαναγνωσιας Κομοτηνης

Θεσμό θέλουν να κάνουν την ημέρα αυτή προσφοράς τα μέλη της Λέσχης, για να δυναμώσουν το φως σε νου και καρδιά την μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη ημέρα ανταλλαγής βιβλίων που διοργάνωσε η Λέσχη Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής στο πλαίσιο των Χριστουγεννιάτικων δράσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής σε συνεργασία με το ELNIPLEX και την ομάδα «Είμαστε το βιβλιοπωλείο σου» (που στην Κομοτηνή εκπροσωπείται από το Δημοκρίτειο Βιβλοπωλείο) την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που γίνεται αυτή η δράση, με την συμμετοχή λεσχών Φιλαναγνωσία από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, με στόχο η 21η Δεκεμβρίου, η μέρα του χειμερινού ηλιοστασίου για το βόρειο ημισφαίριο, τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου, ως ημέρα ανταλλαγής βιβλίων με αγαπημένους φίλους.

Μέλη και φίλοι της Λέσχης αντάλλαξαν βιβλία για να δυναμώσουν για να ανταλλάξουμε βιβλία και να δυναμώσουν το φως σε νου και καρδιά παρουσία των αγαπημένων συγγραφέων της πόλης.

Όγδοη χρονιά για την Λέσχη Φιλαναγνωσίας

Αυτή είναι η όγδοη χρονιά που λειτουργεί η Λέσχη Φιλαναγνωσίας, και συνεχίζει ακάθεκτη στο δρόμο που ξεκίνησαν δειλά, αλλά αγκάλιασαν πολλοί Κομοτηναίοι, τόνισε η υπεύθυνη της Λέσχης Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής κ. Ρένα Σαμαρά Μάινα.

Άλλωστε η αγάπη για το βιβλίο δεν σταματάει ποτέ, ενώ είναι πολύ ενθαρρυντικό πως έχουν καινούργια μέλη στη λέσχη, που ενώ αρχικά ήταν γυναικοκρατούμενη, τώρα έχει αρχίσει να έχει περισσότερα μέλη άντρες, ενώ εισέρχονται σε αυτή και νεότερες ηλικίες.

«Αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο, γιατί  μια νέα πνοή μπαίνει μέσα στην ομάδα» τόνισε η κ. Μάινα, που σημείωσε πως φέτος συνεχίζουν το ταξίδι που ξεκίνησαν πέρυσι, με τις λογοτεχνίες των Βαλκανίων, με σκοπό να δούμε και πώς διαμορφώθηκε και η  ταυτότητα του Βαλκάνιου μέσα από διάφορες ιστορικές, κοινωνικές, πολιτικές συνθήκες όπως αυτές καταγράφονται και στη λογοτεχνία.

Φέτος συνεχίζουν το ταξίδι στη Μεσόγειο, ασχολούμαστε με τις μεσογειακές λογοτεχνίες και το συνδυάσαμε να κάνουμε μεσογειακή λογοτεχνία  και  βραβευμένα βιβλία, είτε με Booker, είτε με Νόμπελ,  είτε με κάποιο κρατικό βραβείο.

Παράλληλα θα αρχίσουν να προετοιμάζονται για την 3η Διαλεσχική Συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του επόμενου Δεκέμβρη στην Κομοτηνή, μια ιδέα που ξεκίνησε από την Λέσχη Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής σε συνεργασία με τέσσερις ακόμα λέσχες ανάγνωσης της χώρας.

Πέρυσι ξεκίνησαν την συνάντηση πέντε λέσχες μόνο, φέτος στην Αθήνα στη 2η  Διαλεσχική βρέθηκαν 30 λέσχες ανάγνωσης απ’  όλη την Ελλάδα και του χρόνου ελπίζουν πως θα έχουν πολύ περισσότερες στην Κομοτηνή.

Ενισχύεται συνεχώς η Λέσχη

Από την πλευρά της η κ Ιωάννα Δεμιράκη, σημείωσε πως είναι πολύ σημαντικό ότι τα νέα μέλη που έρχονται στη Λέσχη, την έχουν γνωρίσει μέσα από τις εντυπώσεις των παλιότερων μελών, και θέλουν να συμμετάσχουν.

Συνεχώς λοιπόν προστίθενται άτομα τα οποία προκύπτουν από τη δουλειά που γίνεται στη λέσχη, κάτι πολύ ευχάριστο για τα ιδρυτικά μέλη, που την βλέπουν να εξελίσσεται και αν γίνεται θεσμός.

Για την εκδήλωση της Πέμπτης ένωσαν τις δυνάμεις τους η Δημοτική Βιβλιοθήκη, η Λέσχη  Φιλαναγνωσίας,  το «Είμαστε το Βιβλιοπωλείο σου», μια ομάδα ανεξάρτητων  βιβλιοπωλείων από όλη την Ελλάδα και  στην Κύπρο, και το διαδικτυακό ELNIPLEX,  το οποίο είναι  βιβλιοφιλικό site-blog.

Η ιδέα είναι μια μέρα το χρόνο να κάνουν ανταλλαγή βιβλίων, την οποία εμπνεύστηκαν από αυτό που συμβαίνει  στην Ισλανδία κάθε Χριστούγεννα, όπου όλοι ανταλλάσσουν βιβλία, κάτι που έχει γίνει παράδοση.

Για αυτό και αποφάσισαν να καθιερώσουν την 21η  Δεκεμβρίου, ως μια τέτοια μέρα για την Ελλάδα και την Κύπρο, ώστε τη μέρα με τη μεγαλύτερη νύχτα, να δίνουν φως χαρίζοντας ένα βιβλίο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.