Πετυχημενο διδυμο τεχνη και προβληματισμος

«Καταναλωτές και Περιβάλλον 2008» είναι το θέμα της έκθεσης φωτογραφίας που φιλοξενήθηκε στο Πολυλειτουργικό Κέντρο του Δήμου Κομοτηνής μέχρι και χθες. Η έκθεση αυτή διοργανώθηκε από τον δήμο Κομοτηνής σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό της νομαρχίας Χαλκιδικής. Στην έκθεση παρουσιάστηκαν φωτογραφίες που βραβεύτηκαν στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φωτογραφίας του Οργανισμού της Χαλκιδικής που έγινε σε συνεργασία με το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) Χαλκιδικής και απευθύνονταν σε όσους αγαπούν τη φωτογραφία κι έχουν και ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα περιβάλλοντος και προστασίας του καταναλωτή. Έτσι, δόθηκε η ευκαιρία κυρίως σε νέους φωτογράφους -ανεξαρτήτου ηλικίας- να προβάλουν τις ιδέες τους μέσα από τις φωτογραφίες τους. Ο διαγωνισμός περιλάμβανε τις κατηγορίες μονόχρωμης, έγχρωμης φωτογραφίας, την ψηφιακή παρέμβαση και την κατηγορία τζούνιορ για μαθητές δημοτικών και 1ης Γυμνασίου.

Ο Σωτήρης Σαπουτζής, πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού της νομαρχίας Χαλκιδικής ανέλαβε να ξεναγήσει στην έκθεση τους μαθητές της Κομοτηνής που την επισκέφθηκαν. Μέσα από την επικοινωνία του με τα παιδιά μετέφερε την ελπίδα να μπορέσουν οι μαθητές να εμπνευστούν για να κάνουν κάτι ανάλογο μέσα στην πόλη τους ή και μέσα στο σχολείο τους.

«Αξίζει τον κόπο να γίνεται αυτό κάθε χρόνο στο πλαίσιο του εορτασμού της παγκόσμιας μέρας περιβάλλοντος ή της μέρας του καταναλωτή» σχολίασε. Η έκθεση συνεχίζει τη διαδρομή της σε πόλεις της Θράκης ενώ θα ταξιδέψει και στο εξωτερικό.

«Οι φωτογραφίες έχουν να κάνουν με τους καταναλωτές και το περιβάλλον γιατί ο διαγωνισμός από όπου προέκυψαν ήταν μια συνεργασία ανάμεσα στον Πολιτιστικό Οργανισμό της νομαρχίας Χαλκιδικής και το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) Χαλκιδικής. Επομένως, έπρεπε να βρούμε ένα θέμα που να ταιριάζει με τους σκοπούς και των δύο, γι’ αυτό κι επιλέξαμε το συγκεκριμένο. Μέσα από τις φωτογραφίες βλέπουμε τη διάσταση του περιβάλλοντος είτε θετικά είτε αρνητικά, αλλά και τον καταναλωτισμό. Αν, για παράδειγμα, δούμε ένα κουτάκι της κόκα – κόλα όπου κάποιος φύτεψε λουλούδια αυτό δείχνει πως ένα προϊόν παγκοσμιοποίησης μπορεί να γίνει ένα έργο τέχνης» περιέγραψε ο κ. Σαπουτζής.

Πρόσθεσε ότι στο διαγωνισμό συμμετείχαν καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα, ενώ είχαν φωτογραφίας ακόμη και από την Γερμανία. Ορισμένοι μάλιστα από αυτούς είναι καταξιωμένοι και διεθνώς βραβευμένοι. «Για παράδειγμα, ο Λευτέρης Πλαβός έχει βραβευτεί από το National Geographique ο οποίος πήρε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία έγχρωμη φωτογραφία, με τους κάδους απορριμμάτων να γίνονται έργο τέχνης. Ο κ. Πλαβός είναι καθηγητής στη μέση εκπαίδευση, είναι αρχιτέκτονας και γνωρίζει πώς μέσα από την τέχνη της φωτογραφίας μπορεί να δημιουργήσει ένα σημαντικό εικαστικό έργο.

Υπάρχουν βέβαια και δημιουργίες μικρών παιδιών, μαθητών δημοτικών σχολείων και 1ης Γυμνασίου κι αυτό ήταν πολύ σημαντικό για μας».

Για τον κ. Σαπουντζή το ενδιαφέρον των νέων για το περιβάλλον μπορεί να μεγιστοποιηθεί μέσα από την τέχνη. «Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε μέσα από τη φωτογραφία. Θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν είμαστε τόσο ευαισθητοποιημένοι σε θέματα κατανάλωσης. Μάλιστα η διεθνής οικονομική συγκυρία μας οδηγεί σε αντίθετες κατευθύνσεις. Αλλά, έχουμε τη δυνατότητα ν’ αποκτήσουμε μια περιβαλλοντική συνείδηση, μια συνείδηση σωστού καταναλωτή και μ’ αυτόν τον τρόπο να διαφυλάξουμε την υγεία μας και ν’ αφήσουμε το περιβάλλον καλύτερο στις επόμενες γενιές γιατί η δική μας έχει πολλά λάθη».


Για το πώς αντιλαμβάνονται τα παιδιά τη φωτογραφία, ο κ. Σαπουντζής σημείωσε ότι τα παιδιά συνήθως τραβούν στιγμιότυπα γιατί δεν γνωρίζουν την τέχνη της φωτογραφίας. «Είναι διαφορετικό να πάρεις μια φωτογραφική μηχανή και ν’ αποτυπώσεις ένα στιγμιότυπο και διαφορετικό το να επιχειρείς να δεις διάφορες παραμέτρους, ώστε αυτό το στιγμιότυπο να έχει εικαστική αξία. Για να μάθει αυτό όποιος ενδιαφέρεται για τη φωτογραφία θα πρέπει ν’ απευθυνθεί σε ειδικούς.

Σήμερα, έχουμε τη δυνατότητα σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας να υπάρχουν φωτογραφικές λέσχες μέσα από τις οποίες μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να λάβουν απλά μαθήματα, ενώ υπάρχει και ειδική σχολή στο Τμήμα Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης» εξήγησε ο κ. Σαπουτζής.

Προσκεκλημένοι του Δήμου Κομοτηνής

Η αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών, Κοινωνικής Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης, Νίκη Μουστάκα συνεχάρη τη νομαρχία Χαλκιδικής για την πρωτοβουλία και παρατήρησε τον ενθουσιασμό των παιδιών της Κομοτηνής που είδαν την έκθεση και θέλησαν να κάνουν κάτι παρόμοιο. «Το θέμα είναι καταπληκτικό. Μέσα από τις φωτογραφίες των παιδιών βλέπουμε τους προβληματισμούς των παιδιών, διακρίνουμε ότι συμμετέχουν σε όλα τα προβλήματα, έχουν την ωριμότητα και αυτές οι φωτογραφίες ερασιτεχνών που τραβήχτηκαν ακόμη κι από ένα κινητό τηλέφωνο είναι κάτι θαυμάσιο.

Από την πλευρά του δήμου Κομοτηνής φιλοξενούμε την έκθεση και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από τα μηνύματα που πήραν οι μαθητές της Α/θμιας και της Β/θμιας»
είπε.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.