«Πεστροφα Δουναβεως» του Μισελ Φαις στους Φιλιππους

Το έργο του Μισέλ Φάις «Πέστροφα Δουνάβεως» θα ανέβει σε παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας από τις 12 μέχρι τις 16 Ιουλίου φέτος στο Απεντομωτήριο στην Καβάλα συμμετέχοντας στο Φεστιβάλ Φιλίππων 2010.
Δεν είναι το πρώτο έργο του εκ Κομοτηνής ορμώμενου συγγραφέα που δραματοποιείται, καθώς πολυάριθμα έργα του έχουν ανέβει στο θεατρικό σανίδι. Αναφέρουμε «Το κίτρινο σκυλί» (Απο Μηχανής Θέατρο, 2009, σκην. Λίλλυ Μελεμέ), την «Ελληνική αϋπνία» (Θέατρο Εμπρός, 2006, σκην. Ρούλα Πατεράκη), «Η πόλη στα γόνατα» (Θέατρο Αμόρε – Δοκιμές, 2006 σκην. Θάνος Αναστόπουλος), «Ανδρόγυνα» («Μονόλογοι Πολιτιστικής Ολυμπιάδας», Θέατρο Μεταξουργείο, 2003, σκην. Περικλής Χούρσογλου), την «Αυτοβιογραφία ενός βιβλίου» (ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, 1995, σκην. Θοδωρής Γκόνης).

Αναφέρει ο συγγραφέας… «Είμαστε τ’ όνομά μας; Είμαστε οι νεκροί μας; Μπορείς να στροβιλίζεσαι ανάμεσα στην σάρκα και στη μνήμη; Μπορεί ένα εγώ που άλλοτε υποφέρει από πολύ κι άλλοτε από καθόλου εγώ να αφηγηθεί μια ιστορία; Η «Πέστροφα Δουνάβεως» είναι αφιερωμένη στον γελαστό υφασματέμπορα Μισέλ Φάις εκ Δράμας, τον οποίο Βουλγαρογερμανοί, μια παγωμένη ανοιξιάτικη νύχτα του ’43, πέταξαν στα σκοτεινά νερά του κεντροευρωπαίου Δούναβη.

 

Με την Λίλλυ (από το «Κίτρινο σκυλί») και τον Κωνσταντίνο (από την «Ελληνική αυπνία») συναντιόμαστε για πρόβες στο «Συνεργείο». Τους φέρνω μουσικές (Σούμπερτ, τάγκο του γκέτο της Βαρσοβίας, σεφαρδίτικα τραγούδια), βιβλία (Χανς Γιωνά, Μάγκρις, Λακάν, Ζιράρ, Σίνγκερ), φαγωμένες αναμνήσεις και ταραγμένα ενύπνια. Και εκείνοι μου χαρίζουν σπάνιες σιωπές, κρυφές χειρονομίες, συγκίνηση και ρίγος.

 

Στο «Απεντομωντήριο» της Καβάλας θα δούμε μαζί με τους θεατρόφιλους (αλλά και τους 1800 φτερουγισμένους Εβραίους της άλλοτε κόκκινης καπνούπολης) πως ένας συγγραφέας, σε πυρετώδη ακινησία, κολυμπάει αντίθετα στο ρεύμα (σαν άλλη πέστροφα) της Ιστορίας, της νοσταλγίας, της ενδοσκόπησης, της πλοκής».
Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ. Στην ερμηνεία ο Κωσταντίνος Αβαρικιώτης. Η μουσική είναι του Θεόδωρου Αμπατζή και τα σκηνικά του Κώστα Βεληνόπουλου. Βίντεο: Νίκος Τζερμιαδιανός.

Ευκαιρίες πολλές να παρακολουθήσεις Φάις επί σκηνής, λόγο μοναδικό και υπόθεση αινιγματική και ευκόλως ρέουσα συγχρόνως και με πολλά σημαίνοντα και συμφραζόμενα δεν έχεις, και δη αν είσαι από την Κομοτηνή.
Στην Καβάλα τούτον τον καιρό είναι η ευκαιρία τουλάχιστον να παρακολουθήσουμε ένα παιδί της πόλης μας, που έγινε άνδρας της συγγραφής.

Ο Μισέλ Φάις

Ο Μισέλ Φάις (Κομοτηνή, 1957) εργάζεται στην «Βιβλιοθήκη» της Ελευθεροτυπίας, στο ΕΚΕΒΙ (σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής) και επιμελείται λογοτεχνικές σειρές (Εκδόσεις Πατάκη). Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα Αυτοβιογραφία ενός βιβλίου (1994), Το μέλι και η στάχτη του Θεού (2002) και Ελληνική αϋπνία (2004), τη συλλογή διηγημάτων Απ’ το ίδιο ποτήρι και άλλες ιστορίες (1999) και το αφήγημα Αegypius Monachus (2001). Το 2000 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, στα γαλλικά, στα ισπανικά και στα ρουμάνικα. Πραγματοποίησε ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας. Συνεργάστηκε στο σενάριο με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο (Delivery, 2004, Eπίσημη Συμμετοχή Φεστιβάλ Βενετίας και Μόντρεαλ και Αθήνα-Κωνσταντινούπολη, 2008).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.