Στην 13η θεση του Δεικτη Αποτελεσματικοτητας Μεγαλων Ηπειρωτικων Δημων ο Δημος Κομοτηνης

Στο top 3 των Δήμων επί της οικονομικής διαχείρισης – Εκτός πρώτης δεκάδας στους υπόλοιπους δείκτες

Οι Δήμοι συνεχίζουν να μην μετράνε τις επιδόσεις τους δείχνει έρευνα του ΚΕΦΙΜ

Την 13η θέση σε σύνολο 93 Μεγάλων Ηπειρωτικών Δήμων της χώρας στη συνολική βαθμολογία του Δείκτη Αποτελεσματικότητας Δήμων 2023 που έδωσε στην δημοσιότητα το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών και το Κέντρο Διεθνούς & Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας & Διακυβέρνησης (ΚεΔΕΠΟΔ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, βρίσκεται ο Δήμος Κομοτηνής.

Ο Δείκτης Αποτελεσματικότητας των Δήμων απαντάει στο πόσο αποτελεσματικοί είναι οι δήμοι στο έργο τους, προσεγγίζοντας την αποτελεσματικότητα βάσει των βασικών πεδίων δράσης των δήμων με γνώμονα την μέγιστη δυνατή ωφέλεια των πολιτών και αξιολογεί τους Δήμους σε πέντε βασικές κατηγορίες, οι οποίες είναι η οργάνωση και διακυβέρνηση, η οικονομική διαχείριση, οι υπηρεσίες που προσφέρει, η βιωσιμότητα και η πολιτική προστασία.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως τα αποτελέσματα της έρευνας αποδεικνύουν για ακόμα μια φορά πως οι δήμοι αδυνατούν να συγκεντρώσουν και να επεξεργαστούν στοιχεία που μετρούν την απόδοσή τους με σκοπό τη χάραξη, την παρακολούθηση και την υλοποίηση αποτελεσματικών και στοχευμένων πολιτικών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι ενδεικτικό πως στο ερωτηματολόγιο της μελέτης απάντησε μόλις το 10% των δήμων, ποσοστό το οποίο καταδεικνύει τόσο τη μικρή επιχειρησιακή ικανότητα των δήμων όσο και την έλλειψη κουλτούρας αξιολόγησης και διαφάνειας.

Παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Κομοτηνής δεν βρίσκεται μέσα στην μικρή ομολογουμένως λίστα των δημοτικών αρχών που συμπλήρωσαν με δεδομένα το ερωτηματολόγιο της έρευνας – από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης το έκαναν μόνο οι Δήμοι Ξάνθης και Νέστου – τα αποτελέσματα αυτής έρχονται να δείξουν τους τομείς στους οποίους φαίνεται πως τα πάει καλά αλλά και τους τομείς στους οποίους απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια στο απώτερο μέλλον.

Η επιμέρους βαθμολογία του Δήμου Κομοτηνής

Είναι ωστόσο χαρακτηριστικό ότι ο Δήμος Κομοτηνής, «χάνει» για λίγους πόντους την είσοδό του στο top10 των καλύτερων αξιολογικά μεγάλων ηπειρωτικών δήμων, τερματίζοντας ωστόσο στην 13η θέση σε σύνολο 93 δήμων, με συνολική βαθμολογία 42,30 στα 100.

Σε  ό,τι αφορά τις επιμέρους κατηγορίες ο Δήμος Κομοτηνής καταφέρνει να τερματίσει τρίτος στο κομμάτι της οικονομική διαχείρισης, με βαθμολογία 64,01 στα 100 πίσω από τους Δήμους Θέρμης και Ηρακλείου Κρήτης που προηγούνται, ενώ την αμέσως μεγαλύτερη βαθμολογία κερδίζει στην κατηγορία των υπηρεσιών.

Αρκετά καλή είναι η αξιολόγησή του και στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας με βαθμολογία 41,67 στα 100 ενώ αρκετά πράγματα φαίνεται πως πρέπει να γίνουν στους τομείς της Οργάνωσης και Διακυβέρνησης, που αξιολογεί την ύπαρξη και λειτουργία επικαιροποιημένου επιχειρησιακού σχεδιασμού, ΣΒΑΚ, συστήματος διαχείρισης ποιότητας ISO, ποσοστό ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, πρόσβαση των πολιτών σε διαδικασίες διαφάνειας και λογοδοσίας κ.α.

Ακόμα περισσότερα βήματα θα πρέπει να κάνει και στον δείκτη της βιωσιμότητας, όπου σε ζητήματα, όπως η διαχείριση αποβλήτων, οι πρακτικές ανακύκλωσης, η πράσινη ανάπτυξη, το δίκτυο πεζοδρόμων και οδών ήπιας κυκλοφορίας κ.α. βαθμολογείται με μόλις 21,88 στα 100.

Γιάννης Γκαράνης: «Τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν την πολύ σκληρή δουλειά που έγινε στα οικονομικά όλα αυτά τα χρόνια»

«Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής αντικατοπτρίζει την πολύ σκληρή δουλειά που έγινε στα οικονομικά του Δήμου όλα αυτά τα χρόνια» ανέφερε σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της έρευνας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ.Γκαράνης υπογραμμίζοντας ότι η οικονομική εξυγίανση του αποτέλεσε για την δημοτική αρχή προτεραιότητα ώστε να μην επηρεαστούν και οι λοιπές λειτουργίες του Δήμου.

Εμμένοντας στις κατηγορίες τις οποίες ο Δήμος αξιολογήθηκε θετικά ο Δήμαρχος Κομοτηνής έσπευσε να υπενθυμίσει τις «κρίσεις» που κλήθηκε η δημοτική αρχή να αντιμετωπίσει σε συνεργασία και σε συντονισμό με άλλους αρμόδιους φορείς, όπως οι πλημμύρες στο Μαυρομάτι και φυσικά οι πρόσφατες πυρκαγιές του Καλοκαιριού, για να υπογραμμίσει τον εξαιρετικό συντονισμό όλων των εμπλεκομένων όπου απαιτήθηκε.

Αναφερόμενος στο κομμάτι της οργάνωσης και της διοίκησης ο ίδιος μίλησε για μία εξαιρετική προσπάθεια από πλευράς των προϊσταμένων των υπηρεσιών αλλά και των υπαλλήλων του Δήμου, τονίζοντας πως θέτουν σε προτεραιότητα την εξυπηρέτηση του πολίτη. Δυσχερή αλλά μεμονωμένα περιστατικά όπως έσπευσε να αναγνωρίσει φυσικά  δεν λείπουν ωστόσο είναι ελάχιστα και αντιμετωπίζονται, με τον ίδιο να στέκεται και στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου που όπως ανέφερε «ανταποκρίνεται στο 100% των απαιτήσεων των πολιτών».

Τα εν εξελίξει έργα θα βελτιώσουν τον δείκτη βιωσιμότητας

Ως προς τις κατηγορίες που «υπολείπεται» ο Δήμαρχος Κομοτηνής στάθηκε στο κομμάτι της βιωσιμότητας, υπογραμμίζοντας ότι και τα προηγούμενα χρόνια η δημοτική αρχή φρόντισε να διεκδικήσει και να εντάξει έργα που θα αναμορφώσουν την εικόνα αλλά και την λειτουργικότητα της πόλης, εκφράζοντας την πεποίθηση πως τα επόμενα χρόνια και με την ολοκλήρωση των προαναφερθέντων έργων η Κομοτηνή θα κερδίσει τους «χαμένους» πόντους και σε αυτό το κομμάτι.

«Σίγουρα έχουν μείνει πράγματα πίσω, ωστόσο προσπαθούμε σε καθημερινή βάση και παλεύουμε για αυτά τα προβλήματα και θέλω να πιστεύω ότι στο απώτερο μέλλον να προχωρήσουμε μπροστά» ανέφερε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.