Παρουσιαση της μελετης για το Σπηλαιο Πολυφημου Μαρωνειας

Η ολοκληρωμένη μελέτη προστασίας, ανάδειξης και βιώσιμης αξιοποίησης του Σπηλαίου του Πολύφημου στην Μαρώνεια που πραγματοποίησε ομάδα επιστημόνων με τον συντονισμό του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκε στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης του Δήμου Μαρώνειας, στο πρώην κοινοτικό κατάστημα του ιστορικού οικισμού, παρουσία πλήθους πολιτών και φορέων.

Βασικός στόχος της ερευνητικής εργασίας στην οποία μετείχαν περισσότεροι από 50 καθηγητές, διδάκτορες γεωλόγοι, βιολόγοι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, τοπογράφοι και μεταπτυχιακοί φοιτητές ελληνικών πανεπιστημίων και άλλων επιστημονικών φορέων, ήταν η ανάδειξη της «γεωλογικής και βιολογικής μοναδικότητας» του Σπηλαίου.

Κατά την εκδήλωση παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι επιμέρους μελέτες, τοπογραφική, γεωλογική, σεισμολογική, βιολογική-περιβαλλοντική, τα αποτελέσματα ηλεκτρικής τομογραφίας, η ευστάθεια του Σπηλαίου από βραχομηχανικής και εδαφομηχανικής πλευράς όπως επίσης η οικονομική βιωσιμότητα του έργου και σχετικό οργανόγραμμα ενεργειών.
Παράλληλα έγινε αναφορά πρακτικών και νομικών ζητημάτων που σχετίζονται με την πορεία αξιοποίησης κι ανάδειξης του συγκεκριμένου, σημαντικότατου μνημείου της φύσης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή Γεωλογίας του ΑΠΘ κ. Σπύρου Παυλίδη στον «ΠτΘ» οι προτάσεις των επιστημόνων που εργάστηκαν για την εκπόνηση της μελέτης, περιλαμβάνουν εκτός των άλλων την αξιοποίηση μέρους του Σπηλαίου και την προστασία του υπολοίπου το οποίο φιλοξενεί 10 διαφορετικά είδη νυχτερίδας κι άλλα ενδημικά είδη αραχνών κ.α. Τη δημιουργία αίθουσας απ΄ όπου μέσω κάμερας θα είναι δυνατή η παρατήρηση από το κοινό που θα επισκέπτεται το χώρο, των νυχτερίδων, ζώων ή σπηλαιολογικών θεμάτων. Την ανάπτυξη μουσείου Φυσικής Ιστορίας, με τμήμα παλαιοντολογίας, στο οποίο θα παρουσιάζονται αντίστοιχα ευρήματα, όπως επίσης ορυκτολογικά και βιολογικά ευρήματα.

Ο κ. Παυλίδης σημείωσε ότι προτάθηκε στο Δήμαρχο κ. Τοπουζλή η λειτουργία του μουσείου στο πρώην κοινοτικό κατάστημα Μαρώνειας ή στο κτίριο του παλιού σχολείου Προσκυνητών. Με την οριστική απάντηση εκ μέρους του Δήμου θα προχωρήσει κι η αντίστοιχη αρχιτεκτονική μελέτη από την πλευρά του ΑΠΘ.

Ο καθηγητής, αναφερόμενος στην εκπόνηση της ερευνητικής εργασίας, «έγινε μια μοναδική μελέτη η οποία δεν έγινε μέχρι σήμερα για κανένα άλλο σπήλαιο στην Ελλάδα». Αναφορικά με την μοναδικότητα του σπηλαίου του Πολυφήμου συμπλήρωσε επιπλέον την ύπαρξη σε αυτό, του « νουμουλιτοφόρου ασβεστόλιθου», πολλών απολιθωμάτων και ορυκτών μεταξύ των οποίων και πολύ σπάνια που εντοπίστηκαν μόνο σε 7 θέσεις σε όλο τον κόσμο. Ο κ. Παυλίδης επισήμανε εξάλλου ότι το Σπήλαιο έχει υποστεί αρκετές φθορές κατά το διάστημα που είναι εγκαταλελειμμένο.

Ο καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ υπογράμμισε ότι το πρώτο στάδιο υλοποίησης του έργου είναι η αδειοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού, η υλοποίηση του επαφίεται στην ίδια την τοπική κοινωνία . «Να δείξει ενδιαφέρον, ο Δήμαρχος, ο Νομάρχης» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας για την πρόθεση του για την πραγματοποίηση ειδικής συνάντησης για το ίδιο θέμα, με το νέο Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας, ώστε να ενημερωθεί .

Ο Δήμαρχος Μαρώνειας κ. Παναγιώτης Τοπουζλής, δήλωσε ότι μέχρι τον Απρίλιο θα παραδοθεί στο Δήμο ο φάκελος με την ολοκληρωμένη μελέτη η οποία παρουσιάστηκε με την προσθήκη και νέων στοιχείων που υπολείπονται. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η συζήτηση για την αποδοχή της μελέτης στο Δημοτικό Συμβούλιο Μαρώνειας.

Κι ο κ. Τοπουζλής υπογράμμισε την σημασία ύπαρξης αυτής της μελέτης προστασίας και αξιοποίησης του Σπηλαίου της Μαρώνειας , υπολογίζοντας ότι η αδειοδότηση θα προχωρήσει σε ένα χρόνο περίπου, σύμφωνα και με την σχετική σύμβαση που υπεγράφη. «Οι μελετητές θα βρίσκονται στο Υπουργείο όποτε αυτό απαιτείται, θα δίδουν εξηγήσεις και θα προβαίνουν σε παρατηρήσεις εφόσον χρειαστεί».

Ο Δήμαρχος Μαρώνειας πρόσθεσε πως μετά την χορήγηση των αδειών, « τα πράγματα απλοποιούνται καθώς πρόκειται για ένα θέμα τοπικό, θα εντάξουμε την όλη μελέτη του σπηλαίου σε ένα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και θα προχωρήσουν οι άλλες διαδικασίες. Είναι χρονοβόρα διαδικασία, είναι όμως βήματα που πρέπει να γίνουν» κατέληξε.

Ν.Δ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.