Απαραιτητη για τους ψυκτικους η ψηφιοποιηση των τεχνικων επαγγελματων και η ενισχυση των επαγγελματικων δικαιωματων

Παντελής Χαβιαράς, Γ.Γ. Ομοσπονδίας Ψυκτικών Ελλάδος «Έτσι θα θωρακίσουμε τον κλάδο μας και όλους τους τεχνικούς κλάδους»

Την άμεση ψηφιοποίηση των τεχνικών επαγγελμάτων, μαζί με την αναγνώριση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, που θεωρούν πως θα θωρακίσουν τον κλάδο τους και θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, συζήτησαν τα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας Ψυκτικών Ελλάδος σε πρόσφατη συνάντησή τους με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα.

Εκεί ήταν και ο κ. Παντελής Χαβιαράς, γενικός γραμματέας της  Ομοσπονδίας, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο Παρατηρητής για τα θέματα που έθεσαν στον Υπουργό, την θετική του ανταπόκριση σε πολλά από αυτά, ιδιαίτερα το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων, ενώ τόνισε πως η Ομοσπονδία θα συνεχίζει να πιέζει για θέματα των ψυκτικών, και την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, μιας και πλέον είναι ελάχιστοι οι νέοι που εισέρχονται στο επάγγελμα.

Ψηφιοποίηση των τεχνικών επαγγελμάτων

Όπως τόνισε ο κ. Χαβιαράς, είχαν συναντηθεί ως Ομοσπονδία και παλιότερα με τον κ. Σκρέκα, όταν ήταν υπουργός Περιβάλλοντος, όταν και είχαν συζητήσει για περιβαλλοντικά θέματα, με τον κλάδο να έχει εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία σε ό,τι αφορά τα φθοριούχα αέρια. Η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα και ήταν εποικοδομητική, παρόλο που κάποια αιτήματα δεν μπορούσε να τα ικανοποιήσει ο υπουργός, μιας και δεν ήταν την αρμοδιότητάς του. Μετά τις εκλογές ο κ. Σκρέκας ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, και έτσι είχαν την ευκαιρία να τον συναντήσουν ξανά και να καταθέσουν τα αιτήματα για τα οποία πλέον είναι αρμόδιος.

Ένα από τα βασικά και χρόνια αιτήματά τους είναι να γίνει  επιτέλους η  ψηφιοποίηση  των  τεχνικών επαγγελμάτων, που αφορά τους ψυκτικούς καθώς και άλλα 6 τεχνικά  επαγγέλματα, με τη δημιουργία μητρώου ώστε πλέον το κράτος να γνωρίζει ποιοι πόσοι και πού είναι, κάτι που στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης υπάρχει εδώ και χρόνια.

«Αυτό θα  λύσει τα προβλήματα και της φοροδιαφυγής, γιατί πλέον θα μπορούμε μέσω του μητρώου να κάνουμε όλες τις ενέργειες που χρειαζόμαστε» σημείωσε, αλλά και θα βοηθήσει τους εν δυνάμει πελάτες τους, που σπάνια γνωρίζουν αν αυτός που έρχεται να τους κάνει μια εργασία, έχει τα απαραίτητα νομικά έγγραφα και φορολογικά  παραστατικά.

Με αυτό τον τρόπο και ο πολίτης θα καλυφθεί ότι έγινε μια σωστή εργασία, που είναι πάρα  πολύ σημαντικό, αλλά και να αποφευχθεί η φοροδιαφυγή, που αποτελεί πεδίο σύγκρουσης αυτές τις μέρες μεταξύ κυβέρνησης και επαγγελματιών. «Έτσι θα θωρακίσουμε τον κλάδο μας και όλους τους τεχνικούς κλάδους, έτσι ώστε ο καθένας να κάνει τη δουλειά του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαβιαράς.

Άλλωστε το επάγγελμα του  ψυκτικού, ο κλάδος της ψύξης, είναι αυτή τη στιγμή ένα από τα πιο  επικίνδυνα  επαγγέλματα που υπάρχουν στην αγορά. «Αν ο τεχνίτης που φωνάζουμε να μας κάνει μια  επισκευή ή εγκατάσταση, δεν έχει τις ανάλογες άδειες, που πιστοποιούν και τη γνώση, κινδυνεύουμε και εμείς και  η  εγκατάστασή μας να πάθει μια πολύ σοβαρή ζημιά» προειδοποίησε ο κ. Χαβιαράς, τονίζοντας πως η μαύρη εργασία αποτελεί μεγάλη πληγή, και ειδικά σε συνοριακές περιοχές όπως η Κομοτηνή, όπου έχουν παρατηρηθεί και επιχειρήσεις ψυκτικών από τη γειτονική Βουλγαρία να δραστηριοποιούνται εδώ.

Ενίσχυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και αυτό των επαγγελματικών δικαιωμάτων, που δεν έχουν κατοχυρωθεί, παρόλο που οι ψυκτικοί εκπαιδεύονται και περνούν από εξετάσεις. Για το συγκεκριμένο ζήτημα απέσπασαν την διαβεβαίωση του Υπουργού ότι θα λυθεί, τονίζοντας πως θα  έρθουν μεγάλες αλλαγές στα τεχνικά επαγγέλματα στο πρώτο εξάμηνο του ’24, μα απλοποίηση στη θεώρηση αδειών, αλλά και ελέγχους για μαύρη εργασία.

Μικρό το ενδιαφέρον των νέων για το επάγγελμα

Όλα αυτά δείχνουν πως το επάγγελμα του ψυκτικού έχει δυνατότητες, αλλά και μέλλον, όμως δυστυχώς το ενδιαφέρον από τους νέους είναι πολύ μικρό. Φέτος στα Τμήματα Μαθητείας στην Κομοτηνή, τόσο για τους ψυκτικούς όσο και τους ηλεκτρολόγους, δεν μαζεύτηκαν 8 μαθητές για να συγκροτηθούν. Μέσω των τμημάτων αυτών, οι μαθητές δουλεύουν στους τεχνικούς για ένα εξάμηνο παράλληλα με το σχολείο, με ένσημα και πλήρη απασχόληση, και παίρνουν και την  εξάμηνη προϋπηρεσία που τους ορίζει ο νόμος έτσι ώστε αργότερα να αναβαθμίσουν την άδειά τους. Φέτος τα τμήματα είχαν 5 άτομα, και με προσπάθειές τους κατάφεραν να λειτουργήσουν, το πρόβλημα όμως παραμένει.

«Είναι  τραγικό  ότι αυτή τη στιγμή δεν  μπορούν να καταλάβουν οι νέοι ότι τα τεχνικά επαγγέλματα έχουν μεγάλο μέλλον» σημείωσε ο κ. Χαβιαράς υπογραμμίζοντας πως «θα πρέπει να  καταλάβει και η νεολαία ότι καλό είναι  να κοιτάξουμε να μπούμε σε ένα πανεπιστήμιο, αλλά όταν δεν το καταφέρουμε ας στραφούμε στον τεχνικό κλάδο.  Έχει πολύ μεγάλο μέλλον».

Προειδοποίησε μάλιστα  πως τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει μεγάλη έλλειψη χεριών στα τεχνικά επαγγέλματα αν η κατάσταση συνεχιστεί ως έχει. Χαρακτηριστικό είναι πως για το Πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή», υπήρχε αναμονή εγκατάστασης κλιματικής μονάδας έως και είκοσι μέρες στην περιοχή μας, με τα πράγματα να είναι ακόμα πιο δύσκολα στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Για αυτό και τη νέα χρονιά θα έχουν συνάντηση και με τον υπουργό Παιδείας, για το θέμα της αναβάθμισης του τεχνικού κλάδου, «μιας και είμαστε από τις ελάχιστες χώρες στην Ευρώπη που δεν έχουμε ανεπτυγμένη τεχνική εκπαίδευση» όπως τόνισε ο κ. Χαβιαράς για να καταλήξει διαβεβαιώνοντας πως ως διοίκηση της Ομοσπονδίας θα συνεχίσουν να πιέζουν όλους τους αρμόδιους για τα ζητήματά του κλάδου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.