Παραταση μεχρι 31 Δεκεμβρη για δηλωσεις Κτηματολογιου

Ήταν αναμενόμενη η παράταση της προθεσμίας για την υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο μέχρι τα τέλη του 2008 από τα τέλη Σεπτέμβρη που είχε οριστεί σαν πρώτη ημερομηνία, μετά από την επισήμανση όσων εμπλέκονται με τη διαδικασία ότι το χρονικό περιθώριο είναι στενό κι ενδέχεται πολλοί πολίτες να μην προλάβουν να δηλώσουν την ακίνητη ιδιοκτησία τους κι ενδεχομένως κάποιοι να μην το έχουν πληροφορηθεί.

Να θυμίσουμε ότι η διαδικασία κτηματογράφησης γίνεται σε 76 γραφεία σε όλη τη χώρα, 107 περιοχές θα ενταχθούν στο Κτηματολόγιο και μόλις ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση θα υπάρχει μια εξαιρετική βάση δεδομένων.

Στον ΠτΘ μίλησαν για το θέμα ο Αργύρης Πλέσιας, γενικός γραμματέας ΤΕΕ Θράκης και ο Γιώργος Κιμπαρίδης, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, ο οποίος μάλιστα υποστήριξε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα δοθεί και νέα παράταση, μετά το τέλος του 2008.

Αργύρης Πλέσιας, γενικός γραμματέας ΤΕΕ Θράκης

«Η πρώτη φάση έπρεπε να ολοκληρωθεί πλήρως μέχρι το τέλος του 2008»

Ο γενικός γραμματέας του ΤΕΕ Θράκης Αργύρης Πλέσιας εξήγησε ότι σε πρώτη φάση γίνεται η συλλογή και η καταγραφή των συμβολαίων.

«Η κτηματογράφηση είναι το επόμενο στάδιο και ήδη το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει προκηρύξει τις νέες μελέτες για να γίνει το Κτηματολόγιο. Επομένως, ο μηχανισμός αυτός, το να συγκεντρώσει η πολιτεία χρήματα από την πρώτη φάση για να χρηματοδοτήσει την επόμενη, φαίνεται να υλοποιείται».

Ο κ. Πλέσιας
εξήγησε ότι ο χρόνος που ορίστηκε γι’ αυτή τη διαδικασία ήταν περιορισμένος και αναφέρθηκε σ’ ένα πρόβλημα που σχετίζεται με την πρώτη φάση και με τα στενά – αρχικά όπως ορίστηκαν – χρονικά περιθώρια, για τα οποία όμως υπήρχε αιτιολογία. «Είχε μια ευρωπαϊκή χρηματοδότηση η πρώτη φάση κι έπρεπε να ολοκληρωθεί πλήρως μέχρι το τέλος του 2008, γι’ αυτό και είχε δοθεί ως όριο το τέλος του Σεπτέμβρη, ώστε να υπάρχει το περιθώριο να γίνουν οι διαδικασίες και ν’ αποπληρωθεί το έργο μέχρι το τέλος του 2008. Ήδη, σαν χώρα έχουμε πάρει παράταση για ορισμένα τομεακά προγράμματα κι αυτό μας δίνει τη δυνατότητα μιας μεγαλύτερης άνεσης χρόνου. Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη δε μπόρεσε να τύχει αυτής της ευνοϊκής ρύθμισης για την παράταση της χρηματοδότησης του Γ΄ ΚΠΣ και θα έχουμε σημαντικότατα προβλήματα εάν δε βρούμε κάποιο τρόπο να υποκαταστήσουμε το έλλειμμα που υπάρχει στην επόμενη φάση».

Για τον κ. Πλέσια είναι σημαντικό να επιχειρούν οι πολίτες να συμπληρώνουν μόνοι τους τις δηλώσεις στο Κτηματολόγιο και να επισημαίνουν τα όποια λάθη συναντούν στην εξυπηρέτηση. «Θα πρέπει ο πολίτης να διεκδικήσει μια καλύτερη εξυπηρέτηση κι αυτό το οφείλει να του δώσει η πολιτεία, η οποία υποσχέθηκε ότι θα υπάρχει δυναμικό που θα βοηθάει τον πολίτη να συμπληρώσει τις αιτήσεις του.

Ως ΤΕΕ έχουμε δηλώσει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων δεν χρειάζεται ειδική διαμεσολάβηση ή κάτι ιδιαίτερο για να συμπληρώσει τα απαραίτητα στοιχεία. Σε περίπτωση που η λειτουργία των γραφείων κτηματολογίου δεν είναι επαρκής ο πολίτης θα πρέπει να το καταγγέλλει. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς δεσμεύτηκε ότι έστησε έναν μηχανισμό για την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Να σημειώσουμε ότι τα 35 ευρώ που δίνει ο κάθε πολίτης είναι για να δουλέψει αυτός ο μηχανισμός, τον οποίο πληρώνουμε. Είναι κρίμα ο πολίτης να δίνει άλλα τόσο και περισσότερα χρήματα σ’ έναν επαγγελματία για να του κάνει τη δήλωση»
τόνισε ο κ. Πλέσιας.

Μια και ο μέσος πολίτης δεν έχει πρόσβαση στο ΥΠΕΧΩΔΕ για να καταγγείλει μια περίπτωση κακής εξυπηρέτησης η λύση είναι ν’ απευθύνεται σε κάποιον προϊστάμενο του εκάστοτε γραφείο. Το δε ΤΕΕ από την πλευρά του έχει τη διάθεση ν’ ακούσει τα προβλήματα που καταθέτουν οι πολίτες, αλλά ο κ. Πλέσιας παραπέμπει τους πολίτες και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Γιώργος Κιμπαρίδης, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης

«Η παράταση που δόθηκε είναι ευεργετική»

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης Γιώργος Κιμπαρίδης υπερασπίστηκε την παράταση υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας παραπέμποντας στην εμπειρία της Κομοτηνής. «Όταν άρχισε στην Κομοτηνή το πρόγραμμα εφαρμογής της κτηματογράφησης της περιοχής οι όποιες δηλώσεις έπρεπε να υποβληθούν σε καταληκτικές ημερομηνίες δεν κατετέθησαν. Αυτό είχε σαν άμεση συνέπεια να δοθούν εντολές έτσι ώστε να αρθεί ο χρόνος υποβολής για την καταγραφή δικαιωμάτων». Ο κ. Κιμπαρίδης συμφώνησε με την παράταση και μετέφερε την εκτίμηση ότι θα δοθεί πιθανόν και νέα παράταση γιατί κάποιοι πολίτες που δεν το έχουν πληροφορηθεί δεν έχουν προετοιμαστεί. «Η παράταση που δόθηκε είναι ευεργετική γιατί θα μπορέσει ένας μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων να δηλώσει στο Κτηματολόγιο την περιουσία του».

Ο κ. Κιμπαρίδης πρόσθεσε πως σε ό,τι αφορά στην Κομοτηνή, όπου η διαδικασία είχε προηγηθεί των άλλων περιοχών μια και έγινε πιλοτικά, οι πολίτες που θέλουν να ελέγξουν εάν κατεγράφησαν σωστά τα περιουσιακά τους στοιχεία μπορούν ν’ απευθύνονται στο Υποθηκοφυλακείο, μια και το γραφείο του Κτηματολογίου λειτουργεί εντός. «Οι πολίτες μπορούν να μάθουν τι συμβαίνει με την περιουσία τους: εάν είναι καταγεγραμμένοι, εάν το όνομά τους έχει τεθεί στην περιουσία που έχουν, εάν υπάρχουν σφάλματα στην εμβαδομέτρηση ή τη θέση του ακινήτου».

Σημειώνοντας ότι καθώς η συγκεκριμένη έρευνα είναι εξειδικευμένη, έχει να κάνει με κωδικούς και συγκεκριμένα στοιχεία, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου θεωρεί ότι είναι χρήσιμο ν’ απευθύνονται οι πολίτες στο δικηγόρο τους «έτσι ώστε να τους παρέχεται κάποια ασφάλεια και να ζητούνται αντίστοιχα πιστοποιητικά, τα οποία θα έχουν καταγεγραμμένα σε έγγραφη μορφή το τι έχει δηλωθεί. Όσο περισσότερο συνειδητοποιούμε σαν πολίτες ότι έχουμε ένα αρχείο για την προσωπική μας περιουσία, το οποίο εκτός από το συμβόλαιο και το πιστοποιητικό μεταγραφής στο Υποθηκοφυλακείο πρέπει να συνοδεύεται και από κτηματογραφικά αποσπάσματα, θα πρέπει να φροντίζουμε να έχουμε την άμεση εξυπηρέτηση από τους δικηγόρους για τη μέγιστη ασφάλεια αναφορικά με την ακίνητη περιουσία» κατέληξε.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.