Παιδικοι Σταθμοι με σεβασμο στο παιδι και τον πολιτη της Κομοτηνης

Μιλά στον ΠτΘ ο Πρόεδρος των Παιδικών Βρεφονηπιακών Σταθμών, Δάμων Δαμιανός

Τα τροφεία των 30 ευρώ αποτελούν ανταποδοτική συμμετοχή των γονέων στο πλούσιο έργο που γίνεται και είναι προϊόν της σύμφωνης γνώμης συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης στο Δ.Σ. των Σταθμών

Πριν από δύο μήνες περίπου ο Πρόεδρος των Παιδικών-Βρεφονηπιακών Σταθμών του δήμου Κομοτηνής, Δάμων Δαμιανός, με άρθρο του στον «Παρατηρητή» είχε διατυπώσει τις ιδέες του και τα οράματά του για τον τρόπο λειτουργίας των παιδικών σταθμών τονίζοντας ότι «αποτελεί κορυφαίο δείγμα για την αντίληψη που κυριαρχεί στην δημοτική αρχή σ΄ έναν ευαίσθητο τομέα άσκησης κοινωνικής πολιτικής που χρειάζεται περισσή ευαισθησία και πολιτική ευθυκρισία».

Την 1η Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά για τους παιδικούς σταθμούς. Ο ΠτΘ συζητά σήμερα με τον κ. Δαμιανό, για την κατάσταση που επικρατεί, για τις καινοτομίες που έχουν επέλθει στη λειτουργία τους αλλά και για το θέμα των τροφείων που επιβλήθηκαν φέτος, γεγονός που προκάλεσε από κάποιους ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις.


Ο κ. Δαμιανός, με παρρησία εκθέτει τις ιδέες του τονίζοντας την ανάγκη αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών στους παιδικούς σταθμούς, όπου το παιδαγωγικό έργο που παράγεται δεν θα αντανακλάται μόνο στο νήπιο, αλλά θα επηρεάζει και το οικογενειακό του περιβάλλον, στην ανάγκη συνέχειας και συνοχής μεταξύ του περιβάλλοντος του παιδικού σταθμού όπου το παιδί περνά την μισή του μέρα και του οικογενειακού του περιβάλλοντος καθώς και στην οικοδόμηση αρμονικών σχέσεων συνεργασίας και εμπιστοσύνης ανάμεσα στον παιδικό σταθμό και την οικογένεια. Κατά τον κ. Δαμιανό, η διασφάλιση με κάθε τρόπο της εύρυθμης λειτουργίας των παιδικών σταθμών του δήμου Κομοτηνής αποτελεί κορυφαία επιλογή του δημάρχου και της δημοτικής αρχής.

Ας τον ακούσουμε.

ΠτΘ: κ. Δαμιανέ, μία νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε χθες. Σε ποια κατάσταση βρίσκει τους παιδικούς σταθμούς;

Δ.Δ.: Οι παιδικοί σταθμοί λειτουργούν φέτος με έναν πρότυπο τρόπο που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των γονέων και ταυτόχρονα να ικανοποιεί και τις πραγματικές παιδαγωγικές ανάγκες που υπάρχουν για τα 500 παιδιά τα οποία περίπου θα φιλοξενήσουν. Στο πλαίσιο αυτό εμείς, το διοικητικό συμβούλιο, και η υπηρεσία των παιδικών σταθμών, ήδη από το καλοκαίρι έχουμε ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να είμαστε έτοιμοι από την αρχή της χρονιάς, πράγμα που σε μεγάλο βαθμό επετεύχθη. Ήδη από την 1η Σεπτεμβρίου λειτουργούμε, και σταδιακά οι διευθύντριες των σταθμών καλούν τα παιδιά τόσο για τις επανεγγραφές όσο και για τις καινούργιες εγγραφές, προκειμένου να γίνει η προσαρμογή τους και να μπουν στο πρόγραμμα φοίτησής τους. Νομίζω ότι από χθες που ήταν και η πρώτη μέρα της έναρξης της σχολικής περιόδου θα αρχίσει να αυξάνεται και ο αριθμός των νηπίων που έχουν εγγραφεί στους παιδικούς σταθμούς, γιατί και οι γονείς μπαίνουν πια σε ένα πρόγραμμα και καθορίζουν την καθημερινότητά τους με βάση το πρόγραμμα των παιδιών τους, είτε πηγαίνουν στο δημοτικό είτε πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο.

Από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις ανάγκες. Παρουσιάζεται το φαινόμενο, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, να υπάρχουν κάποιες αιτήσεις οι οποίες υποβάλλονται τώρα, σε μία περίοδο που δεν είναι περίοδος εγγραφών, αλλά κατά την οποία υπάρχει ανοχή εκ μέρους μας προκειμένου να εξυπηρετηθούν άνθρωποι που είναι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν μετατεθεί και έχουν έρθει τώρα στην πόλη. Αυτές οι ανάγκες θα εξυπηρετηθούν εκεί που παρουσιάζονται κενά, διότι δεν μπορούμε να υπερβούμε το πλάνο που θέσαμε, ώστε η δύναμη των παιδικών σταθμών να είναι τέτοια που να ανταποκρίνεται στις παιδικές ανάγκες. Δηλαδή να μην είναι «παστωμένα» τα παιδιά, αλλά να είναι ο αριθμός τους σε κάθε παιδικό σταθμό τέτοιος που να μπορούν και οι παιδαγωγοί που έχουμε εκεί να ασχολούνται επισταμένα με το κάθε παιδί ξεχωριστά.

ΠτΘ: Φέτος ανακοινώσατε ότι θα ξεκινήσει η λειτουργία και του 6ου παιδικού σταθμού. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η προετοιμασία του;

Δ.Δ.: Ο παιδικός σταθμός που θα βρίσκεται στην περιοχή του «Ξενία» έχει ενταχθεί με πρωτοβουλία του δημάρχου μας, Τάσου Βαβατσικλή, σε ένα ειδικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Φορέας υλοποίησης είναι η ΔΕΠΑΚ, διότι οι Βρεφονηπιακοί σταθμοί- ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου- δεν μπορούμε να ενταχθούμε σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Έτσι, ως φορέα υλοποίησης του προγράμματος χρησιμοποιούμε τη ΔΕΠΑΚ, εξασφαλίζοντας την άδεια λειτουργίας του σταθμού που είναι αναγκαία για την χρηματοδότηση και λειτουργία του προγράμματος, η οποία θα ξεκινήσει μετά τις 20 Σεπτεμβρίου. Ήδη έχουμε προβεί στις απαραίτητες παραγγελίες για την προμήθεια υλικών που είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει ένας παιδικός σταθμός. Ο εργολάβος έχει παραδώσει ήδη το κλειδί, που σημαίνει ότι ο σταθμός υλικοτεχνικά είναι έτοιμος να λειτουργήσει και δεν έχουμε παρά μόνο να τρέξουμε το πρόγραμμα. Από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν να φθάνουν και τα υλικά που παραγγείλαμε για να μπαίνουμε σιγά-σιγά σε ρυθμούς λειτουργίας.

ΠτΘ: Και από πλευράς προσωπικού είστε έτοιμοι;

Δ.Δ.: Το προσωπικό για πρώτη φορά είναι τόσο πλήρες. Όσον αφορά στο παιδαγωγικό προσωπικό κάθε τμήμα έχει και το βοηθό. Τα τμήματα, ως γνωστόν, χωρίζονται, κατά ηλικίες των παιδιών, σε μικρά, μεσαία και μεγάλα, ανάλογα και με τον αριθμό των παιδιών του κάθε παιδικού σταθμού, και ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Ήδη ό,τι κενά παρουσιάζονται με τους παιδαγωγούς, για τους οποίους υπάρχει μεγάλη καινοτομία φέτος- και οι οποίοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι φέτος απόφοιτοι πανεπιστημίου ή απόφοιτοι πιστοποιημένοι από ΙΕΚ ή απόφοιτοι από ιδιωτικές σχολές του τομέα της βρεφονηπιοκομίας- έχουν καλυφθεί. Νομίζω ότι αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά και θα αξιολογηθεί ανάλογα και από την τοπική κοινωνία, όπως και το γεγονός ότι για πρώτη φορά τηρήθηκε και η διαφάνεια για τις προσλήψεις. Βγήκε ανακοίνωση στον τύπο για τα δικαιολογητικά και βεβαίως ελήφθη υπόψη το πτυχίο, ο βαθμός του πτυχίου, η εντοπιότητα των υποψηφίων. Αποφασίσαμε με το δήμαρχο να είναι όλοι τους δημότες Κομοτηνής, έτσι ώστε να εξυπηρετήσουμε κατά το δυνατόν τις ανάγκες των συμπολιτών μας, οι οποίοι είναι νέοι που έχουν αποφοιτήσει την τελευταία πενταετία από τα πανεπιστήμια και τις ιδιωτικές σχολές και είναι άνεργοι, και βέβαια η φορολογική τους δήλωση. Αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε κατά το μέτρο του δυνατού. Δεν λέω ότι το πετύχαμε απόλυτα, αλλά φέτος έγινε μία προσπάθεια ούτως ώστε να αποτελέσει οδηγό για τα επόμενα χρονια. Το βοηθητικό προσωπικό το μειώσαμε γιατί θεωρήσαμε μαζί με το δήμαρχο ότι ήταν σε ορισμένες θέσεις υπεράριθμο και ως εκ τούτου αυτό που προσλάβαμε καλείται να εκπληρώσει τις λειτουργίες του συστήματός μας κατά τον καλύτερο τρόπο και κάτω βέβαια, όπως επεσήμανα, από συνεχή παρακολούθηση της διοίκησης. Έχω, εξάλλου, ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ανεχθούμε ούτε συμπεριφορές, που δεν συνάδουν με το χώρο, ούτε κάποιους οι οποίοι θεωρούν ότι χρησιμοποιώντας κάποιες γνωριμίες μπορούν να θεωρούν τους εαυτούς τους μόνιμους μέσα στους παιδικούς σταθμούς. Όλοι κρίνονται ανά πάσα στιγμή γιατί και για μας το μέγα ζητούμενο είναι η κρίση των πολιτών και ανα πάσα στιγμή ξέρουμε ότι κρινόμαστε από την κοινωνία της Κομοτηνής.

ΠτΘ: Μία καινοτομία που προκάλεσε όμως αντιδράσεις, κ. Δαμιανέ, ήταν και ο καθορισμός τροφείων…

Δ.Δ.: Είναι μία άλλη καινοτομία η οποία πρέπει να πω ότι δεν αποτελεί αυθαίρετη απόφαση, όπως κάποιοι εσκεμμένα προσπάθησαν μέσα στην τοπική κοινωνία να περάσουν και να διαδώσουν. Προσωπικά έγραψα μία επιστολή προς τον κάθε γονέα, η οποία βεβαίως δεν ήταν προσωπική επιστολή του Δάμωνα Δαμιανού προς τους γονείς, αλλά του Προέδρου των παιδικών σταθμών προς τους γονείς, γιατί κάποιοι προσπάθησαν να διαστρεβλώσουν και αυτό το εγχείρημα. Στην εν λόγω επιστολή, λοιπόν, κατ’ αρχάς τους ενήμερωνα για το πού θα πάει το παιδί τους, πράγμα που δεν έχει ξανασυμβεί, και στη συνέχεια ανέπτυσα τις απόψεις μου και τα οράματά μου για το πώς θα πρέπει να λειτουργούν οι σταθμοί. Η επιστολή μοιράστηκε με courier προκειμένου να πάει ξεχωριστά στο σπίτι κάθε γονέα και να μην υπάρχει κίνδυνος να παραπέσει κάπου. Και σε όσες περιπτώσεις δεν ελήφθησαν, διότι υπήρξαν και τέτοιες περιπτώσεις, ήδη καλούνται οι γονείς στα γραφεία προκειμένου να παραλάβουν τις επιστολές τους. Εκεί ενημέρωνα τους γονείς ότι υπάρχει μία σκέψη, ένας προβληματισμός όσον αφορά στα χρήματα που έρχονται προς τους παιδικούς σταθμούς, τις επιχορηγήσεις δηλαδή που έρχονται από το Υπουργείο Εσωτερικών, οι οποίες χρόνο με το χρόνο βαίνουν μειούμενες. Πέρυσι πήραμε 1.498.000 Ευρώ επιχορήγηση και φέτος μέχρι στιγμής, το Σεπτέμβριο δηλαδή, έχουμε πάρει 792.000 Ευρώ, περίπου, δηλαδή το 50% από τα χρήματα που πήραμε πέρυσι. Και βέβαια προσδοκούμε να πάρουμε άλλες 240.000 Ευρώ επιχορήγηση μέχρι το τέλους του χρόνου. Δηλαδή στην καλύτερη των περιπτώσεων θα είμαστε 500.000 Ευρώ κάτω σε σχέση με την περισινή επιχορήγηση. Το ερώτημα και το δίλημμα είναι απλό. Θέλουμε καλούς παιδικούς σταθμούς, ποιοτικούς και άρτιους, με τόσο παιδαγωγικό προσωπικό και αυτού του επιπέδου που έχουμε εξασφαλίσει φέτος; Ή θέλουμε μέτριους παιδικούς σταθμούς οι οποίοι θα υπολειτουργούν, οι οποίοι θα έχουν προβλήματα με τους προμηθευτές και θα τους πληρώνουμε κάθε δίμηνο με άμεση συνέπεια να μην προμηθεύουν; Θέλουμε παιδικούς σταθμούς που θα γίνονται θέμα στη Βουλή και αντικείμενο ερωτήσεων και επερωτήσεων; Θέλουμε τέτοιους παιδικούς σταθμούς; Ο δήμαρχος και ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου των παιδικών σταθμών αποφάσισαν: ή θα έχουμε καλούς παιδικούς σταθμούς και ανταποδοτικούς προς το λαό του δήμου Κομοτηνής ή θα τους κλείσουμε. Για μας τρίτη λύση δεν υπάρχει.

ΠτΘ: Τα 30 Ευρώ σάς λύνουν το πρόβλημα;

Δ.Δ.: Τα 30 Ευρώ τα οποία αποφασίσαμε να ορίσουμε ως τροφεία ασφαλώς και δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά δίνουν σε μας μία οικονομική ανάσα της τάξεως 150.000 ευρώ επιπλέον, που έχουμε υπολογίσει ότι θα πάρουμε μέχρι το τέλος της χρονιάς. Άμεση συνέπεια θα είναι κάθε παιδικός σταθμός να καλύπτει- μέσα από τα τροφεία τα οποία θα μαζεύουμε-, τα λειτουργικά έξοδα του που έχουν να κάνουν με αναλώσιμα προιόντα, όπως μπογιές, βιβλία, τετράδια, ενίσχυση βιβλιοθηκών, που είναι φέτος για μας πρώτιστη προτεραιότητα. Από τις βιβλιοθήκες θα μπορούν να δανείζονται και οι γονείς που έχουν νήπια και να ενημερώνονται για παιδαγωγικά ζητήματα που πιθανώς να τους αφορούν. Δεν φιλοδοξούμε να λύσουμε το οικονομικό μας πρόβλημα με τα τροφεία και ούτε θέλουμε να επιβάλλουμε χαράτσι στους γονείς. Αν θέλαμε να επιβάλλουμε χαράτσι θα βάζαμε περισσότερα χρήματα και όχι 10.000 δραχμές που υπήρχαν άλλωστε πριν από 3 χρόνια, πριν καταργηθούν. Και θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι τα τροφεία είχαν καταργηθεί σε μία περίοδο που οι παιδικοί σταθμοί είχαν 250 με 300 παιδιά. Σήμερα, οι παιδικοί σταθμοί φιλοξενούν 500 παιδιά με 50% σχεδόν μειωμένη επιχορήγηση σε σχέση με πέρυσι. Νομίζω ότι αυτά είναι πολύ εύκολα πράγματα για να τα καταλάβει ο κάθε γονέας, ο οποίος καλείται να πληρώσει 30 ευρώ. Μάλιστα δείχνουμε και την κοινωνική μας ευαισθησία απέναντι σε γονείς που έχουν δύο παιδιά και απ΄τα δύο πληρώνει το ένα, απέναντι σε γονείς που έχουν από τρία παιδιά και πάνω και δεν πληρώνει κανένα, απέναντι σε περιπτώσεις που θα πιστοποιηθούν από την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου ότι πράγματι είναι ανίκανοι να καταβάλλουν αυτό το ποσό γιατί υπάρχουν, και το γνωρίζουμε ότι υπάρχουν, και αυτές οι περιπτώσεις. Ο δήμος δεν θέλει να είναι ανάλγητος έναντι κανενός, απλά θέλει να είναι ανταποδοτικές οι υπηρεσίες που δίνει και θέλει να έχει καθαρό μέτωπο απέναντι σε όλους.

Εξάλλου, για πρώτη φορά φέτος θα έχουμε παιδίατρο που σε τακτά χρονικά διαστήματα θα εξετάζει όλα τα παιδιά και θα περνά απ΄ όλους τους παιδικούς σταθμούς, θα έχουμε τακτική συνεργασία με παιδοψυχολόγο στα πλαίσια των κλειστών διαλέξεων που θα γίνονται για ενδιαφερόμενους γονείς γύρω από τα θέματα που αφορούν την λειτουργία και παρουσία των παιδιών στον παιδικό σταθμό, γιατί θέλουμε να υπάρξει οργανική σύνδεση των ωρών που περνά το παιδί στους παιδικούς μας σταθμούς με τις ώρες που είναι στο σπίτι. Να μην είναι, δηλαδή, ένα περιβάλλον ξεκομμένο στον παιδικό σταθμό και ένα περιβάλλον εντελώς διαφορετικό και ξεκομμένο στο σπίτι. Αυτά προσπαθούμε να κάνουμε, αυτά να παραδώσουμε στον λαό της Κομοτηνής.

Η απόφαση για τα τροφεία δεν ήταν δικιά μου ή του δημάρχου, ήταν απόφαση των 4/5 του διοικητικού συμβουλίου των παιδικών σταθμών συνηγορουσών και των δύο εξαιρετικών, θα πρέπει να σημειώσω, συμβούλων της αντιπολιτεύσεως που έχουμε στο διοικητικό μας συμβούλιο της κ. Βερβερίδου και της κ. Νάκου και πρέπει να το δηλώσω και δημοσίως ότι, η βοήθεια τους σε ό,τι κι αν ζητήσουμε, είναι πάντοτε δεδομένη και πραγματικά έχουν και εκείνες συμβάλει αποφασιστικά στην καλή μας λειτουργία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.