«Οικουμενικο Πατριαρχειο: Ιστορια – Παρον – Μελλον»

Η ιστορία, το παρόν και το μέλλον του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης διαγράφησαν μέσα από επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε το βράδυ της Δευτέρας ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης με προσκεκλημένους εκλεκτούς νομικούς και πανεπιστημιακούς, με στόχο να φανεί και η στενή σύνδεση της περιοχής της Θράκης με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως και η ανάγκη στήριξής του από όλους τους θεσμικούς φορείς.

Η. Χατζηνέστωρος: «Διεθνώς αναγνωρισμένη η οικουμενικότητα»

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης Ηρακλής Χατζηνέστωρος εξήγησε ότι το θέμα προσεγγίζεται από διάφορες πλευρές που σχετίζονται με τις δράσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, παλαιότερα, σήμερα και στις μελλοντικές του δράσεις. «Η οικουμενικότητα του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης αναγνωρίζεται από όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Από την πλευρά μας θα δούμε το διεθνές status quo του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Από τη Συνθήκη της Λοζάνης κι έπειτα θα γίνει η προσέγγιση» είπε.

Γ. Πεταλωτής: «Όλοι έχουν χρέος να προβάλλουν ζητήματα που συνδέονται με τον ελληνισμό και την οικουμενικότητα»

Ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ (πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης) Γιώργος Πεταλωτής χαρακτήρισε σημαντική την ημερίδα του Συλλόγου, λέγοντας ότι «και τα αυτονόητα πλέον είναι ζητούμενα, όπως είναι η οικουμενικότητα του Πατριαρχείου» κι εξήγησε ότι έχουν όλοι χρέος να προβάλλουν αυτά τα ζητήματα που συνδέονται με τον ελληνισμό και την οικουμενικότητα. «Ο Σύλλογος αποδεικνύει ότι εκτός από το στενό επιστημονικό του ρόλο έχει να εκφέρει κι ένα λόγο που μας αφορά όλους και σε όλα τα επίπεδα».

Ο κ. Πεταλωτής έχει επισκεφθεί τον οικουμενικό πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, για τον οποίο σχολίασε ότι «διαθέτει ευρύτητα πνεύματος κι ευαισθησία, επομένως κάθε επίσκεψη στο Πατριαρχείο είναι πηγή ζωής για όλους μας».

Σ. Γιαλάογλου: «Το Πατριαρχείο στον αγώνα του δεν έχει κοινωνούς όλους όσους θα έπρεπε»

Ο νομικός από την Ξάνθη Στέργιος Γιαλάογλου μίλησε για «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως νομική υπόσταση μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης». Τάχθηκε υπέρ της άποψης που λέει ότι «το Οικουμενικό Πατριαρχείο στον αγώνα που δίνει για να διατρανώνει την παρουσία του στα βάθη των αιώνων δεν είναι μόνο του», δίνοντας έμφαση στη γνώση, στην οποία προσπαθεί να συνεισφέρει.

Για το αν το Πατριαρχείο έχει την απαιτούμενη στήριξη είπε πως «στον αγώνα του δεν έχει κοινωνούς όλους όσους θα έπρεπε. Η πεποίθησή μου έχει να κάνει με τη γενικότερη αντίληψη πως οτιδήποτε εμάς του νεοέλληνες μας θυμίζει το παρελθόν μας πληγώνει και σαν να είναι ενοχή προτιμούμε να το αφήνουμε στην άκρη».

Μιλώντας για την πορεία του Πατριαρχείου από τη Συνθήκη της Λωζάνης κι έπειτα, ο κ. Γιαλάογλου τόνισε ότι ήταν διαρκώς ανοδική. «Η πορεία του βασιζόταν στη φωτισμένη προσωπικότητα όλων αυτών που διετέλεσαν πατριάρχες από τότε μέχρι σήμερα. Είναι μια ευλογία για τον οικουμενικό θρόνο αλλά δε μπορεί να μείνει μόνο του, γιατί δεν έχει μια δυναμική που να κινείται στα βάθη των αιώνων μόνο και μόνο επειδή οφείλεται σε κάποια πρόσωπα. Ως νεοέλληνες είμαστε άρρηκτα δεμένοι με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, επομένως δεν γίνεται ν’ αναλωνόμαστε στα δικά μας προβλήματα χωρίς να δίνουμε βάση σ’ αυτόν τον οικουμενικό χαρακτήρα που το ίδιο το Πατριαρχείο προβάλλει προς τα εμπρός επί χρόνια, σε αντίθεση με άλλες Εκκλησίες οι οποίες δεν άφησαν ποτέ τίποτε στην τύχη αλλά οικοδόμησαν στα βάθη των αιώνων τη διάδοση του οικουμενικού χαρακτήρα που έχει κάθε θρησκεία και αποκτάει ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας.

Η θρησκεία έχει γίνει σημάδι πολιτισμού που θα φέρει κοντά τους ανθρώπους και το Οικουμενικό Πατριαρχείο σ’ αυτό το ρόλο χρειάζεται τη στήριξή μας».


Η πολιτική, σύμφωνα με τον Γιαλάογλου δεν είχε ποτέ θέση στη θρησκεία. «Όταν οι θρησκείες οδηγούνται από φωτισμένες προσωπικότητες μπορούν να δώσουν σ’ εμάς τους πιστούς την κριτική ικανότητα να καταλάβουμε ότι δε μπορούμε να είμαστε άβουλα όντα και να πηγαίνουμε σαν την αγέλη».

Γ. Παπάζογλου: «Το Πατριαρχείο δεν έχει κανένα λόγο να γίνει Βατικανό»

Ο πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας Εθνολογίας Γιώργος Παπάζογλου μίλησε για την «Ιστορική διάσταση της Οικουμενικότητας του Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως», αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν διακυμάνσεις στο πέρασμα των αιώνων. «Οι Τούρκοι τον όρο οικουμενικότητα τον αμφισβητούν αντί ν’ αγκαλιάσουν το Πατριαρχείο ως οικουμενικό, δηλαδή να το κάνουν όχημα στην έξοδό τους προς την Ευρώπη».

Ο κ. Παπάζογλου μίλησε για την ιστορική διάσταση στους 17 αιώνες ιστορίας του Πατριαρχείου, όπως και για το αν η σημερινή στάση των Τούρκων είναι επωφελής για τους ίδιους. «Το Πατριαρχείο, όμως, θα συνεχίσει το δρόμο του.

Οι Τούρκοι έχουν μια κοντόφθαλμη πολιτική και δε μπορούν να τα έχουν όλα, να έχουν αυτό που καθιέρωσε τα τελευταία 80 χρόνια ο Κεμάλ Ατατούρκ, ένα κράτος – έθνος – καθεστώς που δεν έχει καμία σχέση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και από την άλλη να θέλουν χωρίς ν’ αλλάξουν τίποτε να γίνουν αποδεκτοί στην Ευρώπη με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Βέβαια, οι κινήσεις που γίνονται προσκρούουν στην αντίδραση των Ευρωπαίων, των Αμερικανών και του Πάπα, οι οποίοι εμμένουν στον όρο οικουμενικός, γιατί ο όρος δεν υποδηλώνει κάποια κοσμική ή πολιτική εξουσία, το οποίο υποθέτω ότι φοβούνται οι Τούρκοι, δηλαδή να μην έχουν ένα κράτος όπως το Βατικανό μέσα στα όριά τους.

Αυτό ουδέποτε υφίστατο στη διάρκεια των 17 αιώνων και δεν έχει κανένα λόγο να το κάνει το Πατριαρχείο, δηλαδή να γίνει Βατικανό με κάποια στρέμματα μέσα στην Τουρκία».


Ο Γ. Παπάζογλου δε δέχεται ότι μια παρόμοια συμπεριφορά (αμφισβήτησης της οικουμενικότητας) μπορεί να έχει θετικό αντίκρισμα στον τουρκικό λαό. «Αν αυτός ο λαός καταλάβει τα πλεονεκτήματα που έχει θα συμβεί αυτό που συνέβη με τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι όταν κατάλαβαν τη δύναμη του ευρώ είδατε τη στάση κρατούν. Επομένως, όταν οι φτωχοί Τούρκοι διαπιστώσουν ποια δύναμη θ’ αποκτήσουν σε μια τόσο μεγάλη αγορά όντας κάποια εκατομμύρια θ’ αλλάξουν στάση.

Αυτή τη στιγμή λειτουργεί το ονομαζόμενο «βαθύ κράτος», κεμαλικό κράτος που θα ήθελε μία Τουρκία, ένα έθνος, μία γλώσσα και μία θρησκεία. Αλλά όλα αυτά σ’ ένα ανοιχτό κόσμο και σε μια Ευρώπη όπου θέλουν να ενταχθούν δε μπορούν να περπατήσουν και να γίνουν ανεκτά» κατέληξε.

Κ. Σιμόπουλος: «Εκτός Ελλάδος διαπιστώνουμε τη σοβαρότητα της οικουμενικότητας»

Ο πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Κωνσταντίνος Σιμόπουλος μίλησε για την οικουμενικότητα και την παγκοσμιοποίηση και στο περιθώριο της εκδήλωσης μετέφερε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή του στο συνέδριο. Θέλησε να τονίσει την οικουμενικότητα και τις δυνατότητες που δίνει, σε συνδυασμό με τη λειτουργία του Πατριαρχείου και το πρόσωπο του οικουμενικού Πατριάρχη, για τον οποίο είπε ότι αποτελεί ένα ειδικό παράδειγμα προκειμένου να μιλήσει κάποιος για την οικουμενικότητα. «Ο ρόλος του Πατριαρχείου και του παναγιώτατου Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου είναι ιδιαίτερος, όχι μόνο στα Βαλκάνια αλλά και στον παγκόσμιο ιστό. Πριν δυο μέρες βρέθηκα στη Μολδαβία όπου εκ μέρους του Πατριαρχείου και της πολιτείας, ο υπουργός Παιδείας Ε. Στυλιανίδης θεμελίωσε ένα σχολείο που χτίστηκε μέσα από τις δράσεις της ΜΚΟ «Οικουμένη» του Πατριαρχείου. Όποιος βγει εκτός συνόρων μπορεί να διαπιστώσει το σεβασμό και την πραγματική αγάπη με την οποία αντιμετωπίζουν όχι μόνο οι ορθόδοξοι αλλά και όλοι οι υπόλοιποι το πρόσωπο του Πατριάρχη και το ρόλο του Πατριαρχείου.

Ακολούθως, βρέθηκα στην Ουκρανία όπου μέσα από δραστηριότητες του ελληνικού προξενείου διαπίστωσα ακριβώς το ίδιο».

Εκτός Ελλάδος διαπιστώνουμε τη σοβαρότητα της οικουμενικότητας, θέλησε να τονίσει ο κ. Σιμόπουλος, «την οποία εξυπηρετεί παγκόσμια η παρουσία του πατριάρχη».

Γ. Σιδηράς: «Ιστορικό δέσιμο Πατριαρχείου με την ακριτική Θράκη»

Ο νομικός και θεολόγος Γιάννης Σιδηράς μίλησε για «Ζητήματα Πατριαρχικής εκλογής από το 1923 μέχρι σήμερα», κάνοντας λόγο αρχικά για ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τη Θράκη με την εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. «Το γεγονός ότι για πρώτη φορά διοργανώνεται επιστημονική ημερίδα στο νομό δεν είναι τυχαίο. Αυτό το γεγονός δείχνει το ιστορικό δέσιμο που υπάρχει με την ακριτική Θράκη η οποία πάντοτε αποτελούσε τον ζωτικό πνευματικό και ιστορικό χώρο επιβίωσης του οικουμενικού πατριαρχείου.

Το πατριαρχείο αποτελεί την αυθεντικότερη έκφραση του γένους μας και της ορθοδοξίας μας»
είπε ο κ. Σιδηράς.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.