Οι προβληματισμοι για την αποτελεσματικοτητα του παραμενουν

Στην ιστορία και το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών που πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας από τις 14- 17 Αυγούστου. Ένα συνέδριο που χαρακτηρίσθηκε από εντάσεις και εθνικιστικές κορώνες και που απέδειξε ακόμη για μια φορά ότι οι προβληματισμοί για την συνέχεια της πραγματοποίησής του είναι παρόντες και εντονότεροι. Παρά το γεγονός ότι είχε ως θέμα την ανάπτυξη της Θράκης, θέμα ευρύ και με μεγάλο πεδίο αναφοράς, για άλλη μια φορά όπως όλα δείχνουν το συνέδριο καταναλώθηκε σε μιζέρια και σε λόγο άνευ ουσίας. Όπως όλα δείχνουν το συνέδριο υποβαθμίζεται και οι διοργανωτές του θα πρέπει να παρέμβουν δυναμικά ώστε να δοθεί μια άλλη ώθηση στη διοργάνωσή του.

Απολογισμό του συνεδρίου κάνει σήμερα στον ΠτΘ ο πρόεδρός του Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Δημήτρης Κοτσάκης. Ο κ. Κοτσάκης αναφέρεται στα συμπεράσματα του συνεδρίου αλλά και στις εντάσεις που υπήρξαν και με αφορμή την παρουσία του κ. Καραμανλή αλλά και κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου όταν ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Πεταλωτής, εκπροσωπώντας το Κόμμα και τον αρχηγό του, ανεβαίνοντας να χαιρετήσει έγινε αντικείμενο γιουχαΐσματος από πλευράς συνέδρων.

Δημήτρης Κοτσάκης,

Η Θράκη μας ενώνει και δεν

έχει τίποτα για να μας χωρίζει

ΠτΘ: Ένα ακόμη Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών πέρασε στην ιστορία. Όπως εκ των προτέρων είχε τονιστεί το συγκεκριμένο συνέδριο δεν θα εξέδιδε ψηφίσματα αλλά στο τέλος του θα ανακοινώνονταν συμπεράσματα. Ποια είναι αυτά;

Δ.Κ.:
Όλες οι προτάσεις που κατατίθονταν στα προηγούμενα συνέδρια γνωστοποιούνταν μέσω ενός ψηφίσματος. Φέτος όλες τις προτάσεις τις μεταφέρουμε στην επόμενη οργανωτική επιτροπή που ανέλαβε το συνέδριο και συγκεκριμένα ο δήμος Φερών και πρόεδρος θα είναι ο δήμαρχος Φερών και όλες αυτές τις προτάσεις θα τις επεξεργαστούν ώστε να εξετάσουν ποιες είναι εφικτές. Στα συμπεράσματα λοιπόν τα δικά μας κατετέθη το θέμα που τόνισα προηγουμένως ώστε οι προτάσεις να επεξεργαστούν από την επόμενη οργανωτική επιτροπή αλλά αποφασίστηκε να υπάρχει μια μόνιμη γραμματεία του Συνεδρίου που θα λειτουργεί στο Ίδρυμα της Παναγίας Κοσμοσώτειρας με τη χορηγία της Υπερνομαρχίας Ροδόπης – Έβρου αλλά και της Νομαρχίας Ροδόπης, ώστε να υπάρχει μόνιμη στελέχωση και αυτή η γραμματεία να αποτελεί τον συνδετικό ιστό όλων των συνεδρίων, γιατί καθένας που αναλάμβανε τη διοργάνωσή του δεν είχε υποδομή ακόμη και μία λίστα με τηλέφωνα για παράδειγμα ώστε να μπορεί να δουλέψει. Θεωρώ ότι με την λειτουργία της Γραμματείας όλα θα μπουν σε τάξη και θα μπορέσει το συνέδριο να αναβαπτιστεί. Ένα άλλο συμπέρασμα που προκύπτει μέσα από τις προτάσεις που κατατέθηκαν αφορά μετά από διάλογο με τις Ομοσπονδίες Θρακών να αυξηθεί ο αριθμός των ημερών του συνεδρίου ώστε να υπάρχει περισσότερος χρόνος για τους συνέδρους, να γίνονται παράλληλες εκδηλώσεις γιατί ουσιαστικά μία μέρα λειτουργεί το συνέδριο. Επίσης μια τρίτη πρόταση είναι ότι όλοι οι Θρακιώτες θα πρέπει να ενωθούν μέσα από μια Συνομοσπονδία των Ομοσπονδιών, των Συλλόγων να ενταχθούν κάτω από μια ενιαία ομπρέλα που θα ενώσει όλους τους Θρακιώτες ώστε να έχουν ενιαία φωνή και να μην υπάρχει αυτή η πολυδιάσπαση. Θεωρώ ότι με ένα ενιαίο φορέα και μια ενιαία φωνή των Θρακών θα μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε καλύτερα το συνέδριο για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Τέλος αποφασίστηκε η δημιουργία ιστοσελίδας του συνεδρίου που θα αναφέρεται γενικότερα στη Θράκη, την οποία θα αναλάβει να την δημιουργήσει το Ίδρυμα όπως επίσης θα γίνει μια καταγραφή των απανταχού Θρακιωτών ώστε στο μέλλον να ενεργοποιηθούν όλοι είτε με ενημέρωση για τα δρώμενα της περιοχής είτε με δική τους κατάθεση απόψεων και ιδεών για την ανάπτυξη της περιοχής μας. Αυτά γενικά ήταν τα συμπεράσματα που προέκυψαν.

ΠτΘ: κ. Κοτσάκη θα ήθελα την άποψή σας για τις εντάσεις που δημιουργήθηκαν πριν από το συνέδριο αλλά και κατά τη διάρκειά του, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα να του ασκηθεί και σκληρή κριτική. Η άφιξη του πρωθυπουργού προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά των φορέων του Έβρου αλλά και κατά την εναρκτήρια τελετή δημιουργήθηκαν εντάσεις κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του κ. Πεταλωτή.

Δ.Κ.:
Είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός επισκέπτεται το Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών. Είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός περνά τη μέρα της Παναγιάς στη Θράκη. Εμείς ως μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, ο κ. Μηνόπουλος, ο κ. Γιαννακίδης και εγώ κατεβήκαμε προσωπικά στην Αθήνα δεσμευόμενοι στην Οργανωτική Επιτροπή και παραδώσαμε προσκλήσεις προς όλους τους αρχηγούς των κομμάτων για να παραβρεθούν στο συνέδριό μας. Ο πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε. Θεωρώ λοιπόν πολύ μικρόψυχο να ψάχνουμε να βρούμε γιατί δεν ήρθαν οι υπόλοιποι. Ο καθένας προσκλήθηκε και μπορούσε να ανταποκριθεί. Ήταν μεγάλη τιμή που ήρθε ο πρωθυπουργός και μακάρι σε επόμενα συνέδρια να είναι παρόντες οι πρωθυπουργοί και μάλιστα και αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων ώστε να δώσουμε στο συνέδριο την αίγλη που του χρειάζεται. Η έλευση ενός πρωθυπουργού στο συνέδριο να τεθεί υπό μικροκομματικές αψιμαχίες θεωρώ ότι είναι τουλάχιστον μικρόψυχη. Ήταν μεγάλη τιμή για τη Θράκη η έλευση του πρωθυπουργού και ας μείνουμε εκεί. Ας αφήσουμε τους αντιπολιτευτικούς τόνους για τη Βουλή. Η Θράκη μας ενώνει και δεν έχει τίποτα για να μας χωρίζει.

ΠτΘ: Το συνέδριο και η διοργάνωσή του δέχτηκε σκληρή κριτική και από την πλευρά των συνέδρων όσον αφορά στην μη τήρηση της θεματικής αλλά και στο γεγονός ότι δεν θίχτηκαν θέματα που αφορούν στη μειονότητα. Και μάλιστα η κριτική ασκήθηκε από εκπροσώπους των Ομοσπονδιών που δρουν στο εξωτερικό…

Δ.Κ. :
Σε κάθε συνέδριο ο καθένας μπορεί να καταθέσει την άποψή του. Από εκεί και πέρα ήταν απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής η θεματολογία του. Έχουν προηγηθεί επτά συνέδρια που έχουν καλύψει σε ένα μεγάλο ποσοστό την ιστορικότητα της Θράκης. Θεωρήσαμε ότι σε ένα συνέδριο που επί της ουσίας κρατά δύο απογεύματα και ένα πρωινό ότι θα πρέπει να έχουμε ένα στόχο και ο στόχος αυτή τη φορά που θέσαμε ήταν η ανάπτυξη της Θράκης στα νέα γεωπολιτικά δεδομένα. Με μεγάλη χαρά θα δεχόμουν αυτό το συνέδριο να διαρκεί περισσότερες ημέρες ώστε ο καθένας σύνεδρος να αναφέρεται σε όποιο θέμα θέλει, αλλά σε ένα συνέδριο με έξι εισηγητές μας έμεινε λίγος χρόνος για να τοποθετηθούν οι σύνεδροι και τελειώσαμε στις ένδεκα το βράδυ φανταστείτε αν σε αυτό είχαμε είκοσι εισηγήσεις δεν θα μας έφθαναν ούτε τέσσερις μέρες ούτε πέντε. Ήταν λοιπόν μια απόφαση της Οργανωτικής με την έννοια ότι εάν ξαναμείνουμε στην ιστορικότητα δεν θα μπορέσουμε να συζητήσουμε τα καίρια ζητήματα που αυτή τη στιγμή απασχολούν τη Θράκη και που είναι η ανάπτυξή της.

Εύχομαι να μεγαλώσει το συνέδριο ώστε να μπορεί ο καθένας να καταθέτει τις απόψεις του. Είναι τόσο πλατύ το θέμα της Θράκης που απαιτεί χρόνο. Τα συνέδρια είναι εξειδικευμένα ώστε να είναι δυνατή η κάλυψη ενός θέματος με κάποιες εισηγήσεις. Εάν μιλήσουμε γενικότερα για τη Θράκη θα πρέπει να αναφερθούμε σε πολλούς τομείς. Υπάρχουν πολλά θέματα που απαιτούν χρόνο.

ΠτΘ: κ. Κοτσάκη ένα μεγάλο θέμα είναι αυτό του απολογισμού του προηγούμενου συνεδρίου ώστε να υπάρχει μια συνέχεια μεταξύ των συνεδρίων. Και σε αυτό το συνέδριο δεν έγινε απολογισμός του προηγούμενου συνεδρίου…

Δ.Κ.:
Τον απολογισμό θα πρέπει να τον κάνει ο δήμαρχος που είχε κάνει το προηγούμενο συνέδριο. Θα πρέπει να σταματήσουμε να μεμφόμαστε τους δημάρχους που πραγματοποίησαν συνέδρια, οι οποίοι ήταν μόνοι τους και πλήρωσαν τα πάντα από το δικό τους προϋπολογισμό και να μπούμε στην νέα συλλογιστική που λέει ότι το συνέδριο θα έχει τη δική του γραμματεία ώστε να είναι δυνατή η συνέχεια. Πόσοι εκ των δημάρχων της Θράκης παρίσταντο στο συνέδριο; Από εκεί πρέπει να αντιληφθούμε ότι το συνέδριο βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και δεν πρέπει να το απαξιώνουμε αλλά να προσπαθούμε να το ενδυναμώσουμε. Το να κάνουμε κριτική στους προηγούμενους είναι εύκολο πρέπει να αναρωτηθούμε πώς λειτουργούσαν αυτοί οι άνθρωποι και τι βοήθεια είχαν. Το να ερχόμαστε κάθε τρία χρόνια και να κάνουμε επί παντός επιστητού κριτική είναι θεμιτό. Από εκεί και πέρα όμως θα πρέπει αυτοί που κάνουν κριτική να σκεφτούν πού ήταν αυτά τα χρόνια ώστε να βοηθήσουν αυτούς που αναλαμβάνουν τη διοργάνωση του συνεδρίου.

ΠτΘ: Για να υπάρξει αποτελεσματικότητα του συνεδρίου και για να μην έχουμε κάθε τρία χρόνια τα ίδια και τα ίδια πιστεύετε ότι είναι απαραίτητη η αναδιοργάνωσή του;

Δ.Κ.:
Βέβαια και ήταν ένα από τα συμπεράσματά μας. Η γενική γραμματεία που θα λειτουργήσει, θα διευκολύνει, υπάρχει προγραμματική συνεργασία μεταξύ υπερνομαρχίας Ροδόπης – Έβρου και Νομαρχίας Έβρου και Ιδρύματος και Δήμου Φερών ώστε αυτή να στηρίζεται οικονομικά για να μπορεί να κρατά τα αρχεία και μέσα από αυτό το συνδετικό ιστό να μπορούμε να προχωρήσουμε στη διοργάνωση των επόμενων συνεδρίων. Αυτός ο τρόπος που ο κάθε δήμαρχος αναλάμβανε από τον προηγούμενο χωρίς συνδετικό ιστό ώστε να μπορεί να στηρίζεται σε ένα αρχείο των πεπραγμένων ήταν λάθος και αποφασίσαμε αυτό να σταματήσει γιατί ήταν εις βάρος του συνεδρίου.

ΠτΘ: κ. Κοτσάκη σας ευχαριστούμε πολύ.

Δ.Κ.:
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.