«Επιστημονικες προσεγγισεις»

Της Έκδοσης

Νέα πολιτική αντιπαράθεση ξεσήκωσαν οι δηλώσεις του υφυπουργού υγείας Δ. Βαρτζόπουλου, ο οποίος σε συνέντευξή του, τοποθετούμενος επί των γυναικοκτονιών, μεταξύ άλλων είχε πει ότι «σε όλη την πανίδα, το σε κάθε μορφή ενβίου όντος αρσενικό είναι πιο επιθετικό γιατί στη φύση αυτό είναι που κυνηγάει την τροφή και αναλαμβάνει την επιθετική διεκδίκηση. Το θηλυκό είναι για άλλες δουλειές. Για να τίκτει. Είτε γίνεται στην αγέλη, είτε γίνεται στη δυαδική μορφή που έχουμε στο homo sapiens. Είναι η φύση των πραγμάτων το αρσενικό να είναι επιθετικό κατά συνέπεια η γυναικοκτονία έχει μια βιολογική βάση».

Μετά από αυτή τη δήλωση, η αντιπολίτευση ζητά την αποπομπή του καθώς θεωρεί πως υποβαθμίζει τις γυναίκες, ενώ η κυβέρνηση προβάλλει το φαιδρό μάλλον επιχείρημα πως πρόκειται για την επιστημονική άποψη. Αυτή ήταν άλλωστε η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου ο οποίος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, σε ερώτηση για τις δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας, υποστήριξε πως o κ. Βαρτζόπουλος μίλησε επιστημονικά και εν τέλει υποστηρικτικά ως προς την ανάγκη πρόληψης και καταπολέμησης του φαινομένου των γυναικοκτονιών.

Χαρακτηρίσαμε βέβαια φαιδρό το επιχείρημα της κυβέρνησης, διότι όπως διαβάσαμε στο βιογραφικό του κ. Βαρτζόπουλου, αυτός σπούδασε ιατρός με ειδίκευση μάλιστα στην ψυχιατρική και ουχί βιολόγος. Άρα από πού προκύπτει αυτή η «επιστημονική» τοποθέτηση περί σύνολης της πανίδος; Δεν το γνωρίζουμε. Στις εποχές που ζούμε άλλωστε όλα ανακατωμένα είναι.

Πάντως ο πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, Βασίλης Μποζίκας, που τοποθετήθηκε για τις «επιστημονικές» δηλώσεις του υφυπουργού με ανάρτησή του στο Facebook έκανε λόγο για «αναγωγή ενός σύνθετου κοινωνικού φαινομένου όπως η βία κατά των γυναικών και οι γυναικοκτονίες και η ερμηνεία του με ξεπερασμένους επιστημονικά και απλουστευτικούς βιολογικούς όρους» τονίζοντας πως αυτή η αναγωγή «συσκοτίζει τις πραγματικές αιτίες και εμποδίζει τη χάραξη αποτελεσματικών πολιτικών πρόληψης και καταστολής του».

«Οι ανισότητες εις βάρος των γυναικών και η μη αναγνώριση του δικαιώματος αυτοδιάθεσής τους αποτελούν παράγοντες που κατά κύριο λόγο προάγουν πολιτισμικές νόρμες, κοινωνικές προκαταλήψεις και παραδοσιακούς ρόλους και σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών που καθιστούν τις γυναίκες ευάλωτες στη βία των γυναικών», υπογράμμισε ο ίδιος.

Από τις δύο προσεγγίσεις, εμάς η δεύτερη μας φαίνεται πιο επιστημονική και πιο κοντά στην πραγματικότητα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.