«Οι πελαργοι δεικτες της ποιοτητας του περιβαλλοντος»

Η Ελένη Μακρυγιάννη είναι συντονίστρια του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου. Μιλά για την τελευταία προσπάθεια του Φορέα καταγραφής των πελαργών που βρίσκουν καταφύγιο στην περιοχή. «Οι πελαργοί κινδυνεύουν από τους ανθρώπους, από τα καλώδια της ΔΕΗ, δεν μπορούμε να σταματήσουμε βέβαια τον πολιτισμό. Κινδυνεύουν και από τα φυτοφάρμακα. Χρειάζεται μια έρευνα πολλών χρόνων για να διαπιστωθούν ακριβώς οι συνέπειες από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων, από την αποξήρανση των υγροτόπων» δηλώνει και σημειώνει ότι «οι πελαργοί φωλιάζουν σε κατοικημένες περιοχές και κοντά σε υγροτόπους, για να εξασφαλίζουν την τροφή τους».

Με τι ασχολείται ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου;

Με την διαχείριση των υγροτόπων, την προστασία του περιβάλλοντος και την ευαισθητοποίηση των μαθητών και των πολιτών.

Τι πρέπει να έχουμε πάντα στο νου μας οι κάτοικοι αυτής της περιοχής;

Θα πρέπει να γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά το περιβάλλον. Έτσι μόνο το σεβόμαστε και μπορούμε να το προστατέψουμε σωστά.

Ποια καταγραφή κάνατε τελευταία;

Προχωρήσαμε στην καταγραφή των στοιχείων για τα πουλιά, που υπάρχουν στην περιοχή. Από παλιά έχουν γίνει μετρήσεις σε όλη την Ευρώπη, γιατί ο αριθμός τους έχει μειωθεί πάρα πολύ σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.

Σημειώθηκε μείωση ανησυχητική;

Είναι ανησυχητική η μείωση. Την προηγούμενη δεκαετία είχε γίνει μια μέτρηση στον Έβρο. Και το 2004 επίσης, και τώρα θέλουμε να δούμε τι συμβαίνει.

Τι είδους μετρήσεις κάνατε;

Κάναμε μετρήσεις σε όλα τα χωριά του Νομού και βλέπουμε ότι έχει μειωθεί ο πληθυσμός. Σε κάθε χωριό, εκτός από εξαιρέσεις, όπως συμβαίνει στη Νέα Βύσσα, ο αριθμός των πελαργών είναι μειωμένος.

Για τι είδους μείωση μιλάτε;

Της τάξης 10 με 20%. Μπορεί να μετακινούνται οι πληθυσμοί κάπου αλλού. Τα πουλιά δεν γνωρίζουν σύνορα. Δεν ξέρουμε τι γίνεται στην Τουρκία, στο Ορμένιο κάποιοι ντόπιοι λένε ότι στο Σβίλεγκραντ της Βουλγαρίας έχουν αυξηθεί οι πληθυσμοί.

Πώς συλλέγετε τα στοιχεία;

Για να πάρουμε τα στοιχεία βοηθάνε όλοι οι ντόπιοι κάτοικοι και αυτό μας χαροποιεί. Αυτοί μας δίνουν τα στοιχεία για το πώς πηγαίνουν τα πτηνά στη φωλιά, πόσα πετάνε, πολλά πέφτουν ή παθαίνουν κάποιο ατύχημα.

Ποια είναι η σχέση των κατοίκων της περιοχής με τα πτηνά;

Είναι συγκινητικό το τι κάνουν οι κάτοικοι για να προφυλάξουν τα πουλιά. Μια κυρία στη Νέα Βύσσα μας έλεγε ότι είχε τον μικρό πελαργό που είχε πέσει από την φωλιά του δύο μήνες στο σπίτι της και τον φρόντιζε, αγόραζε τροφή και τον τάιζε μέχρι να πάνε ειδικοί για να τον επιστρέψουν στη φωλιά. Η συμβολή των ανθρώπων της επαρχίας είναι πολύ σημαντική στη διατήρηση του είδους των πελαργών

Προβαίνουν, όμως, και σε λάθος κινήσεις;

Ναι, σε κάποιες φωλιές τοποθετήθηκαν κάθετα ξύλα για να αποφύγουν να φωλιάσουν οι πελαργοί. Υπήρχαν και κάποιοι που δεν τους ήθελαν πάνω από τα σπίτια. Είναι πολύ συγκινητικό να δει κανείς τις ιστορίες που βγήκανε για τους πελαργούς. Δεν λέγανε ότι οι πελαργοί μας φέρνουν τα παιδιά; Υπάρχουν δεκάδες άλλες ενδιαφέρουσες ιστορίες, που αποδεικνύουν ότι υπήρχε δέσιμο αυτών των πτηνών με τους ανθρώπους.

Από τι κινδυνεύουν οι πελαργοί;

Από τους ανθρώπους, από τα καλώδια της ΔΕΗ, δεν μπορούμε να σταματήσουμε βέβαια τον πολιτισμό, από τα φυτοφάρμακα. Χρειάζεται μια έρευνα πολλών χρόνων για να διαπιστωθούν ακριβώς οι συνέπειες από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων, από την αποξήρανση των υγροτόπων. Οι πελαργοί φωλιάζουν σε κατοικημένες περιοχές και κοντά σε υγροτόπους, για να εξασφαλίζουν την τροφή τους.

Τι κερδίζουν οι κάτοικοι που ζουν κοντά τους οι πελαργοί;

Διδάσκονται. Όλοι έχουμε συνδέσει πολλά πουλιά με την εναλλαγή των εποχών. Κερδίζουν γνώση. Οι πελαργοί είναι δείκτες της ποιότητας του περιβάλλοντος. Αν υπάρχουν πελαργοί, αυτό σημαίνει ότι είναι καθαρό το περιβάλλον. Αν πεθάνουν εκείνοι, αυτό θα είναι ανησυχητικό και για τους ανθρώπους.

Υπάρχει σπάνιο είδος πελαργών στον Έβρο;

Ο Έβρος έχει έναν από τους καλύτερους, αν όχι τον καλύτερο, πληθυσμό μαύρου πελαργού στην Ελλάδα. Αυτό βέβαια είναι ένα σπάνιο είδος.

Είναι μεγάλος ο πληθυσμός;

Κάποια δεκάδες πουλιά βρίσκονται στον Έβρο.

Σας βοηθούν και «ξένοι» στην καταγραφή;

Ναι, υπάρχουν παιδιά, που δεν κατάγονται από τον τόπο μας, αλλά μας βοηθούν. Έχουμε μελετητές από όλη την Ευρώπη, που έρχονται στον Έβρο, αφήνουν χρήματα στον τόπο μας, μένουν στα ξενοδοχεία, είναι ένα είδος διακοπών και ευχαρίστησης.

Και οι ντόπιοι;

Υπάρχουν παιδιά από την περιοχή που μελετούν την ορνιθοπανίδα στην περιοχή στο ΔΕΛΤΑ, στη Δαδιά, στον Άρδα, νομίζω ότι και οι ντόπιοι βλέπουν την αξία της περιοχής και αρχίζουν και την μελετούν. Βοηθούν μάλιστα στην καταγραφή των στοιχείων, στην παρατήρηση, στη συλλογή των πληροφοριών.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.