«Οι γυναικες δημιουργουν ενα ασφαλη κοσμο»

Η Παγκόσμια Γενική Συνέλευση της ΧΕΝ θα συνεδριάσει τον Ιούλιο του 2011 στη Ζυρίχη με θέμα «Οι γυναίκες δημιουργούν έναν ασφαλή κόσμο». Η ΧΕΝ Ελλάδος σ’ αυτό το πλαίσιο και για δύο χρόνια, 2010 και 2011, πραγματοποιεί μια καμπάνια πάνω σ’ αυτό το θέμα. Η ΧΕΝ Κομοτηνής μέσα από διάφορες δράσεις της ανοίγει ένα διάλογο με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και την ενημέρωση για τις ποικίλες διαστάσεις του θέματος.

 

Η 9η Φεβρουαρίου είναι η Πανευρωπαϊκή Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Η χρήση του διαδικτύου γίνεται από μικρούς και μεγάλους καθώς αποτελεί έναν απέραντο χώρο με ατέλειωτες πληροφορίες, ένα εργαλείο όπου ο καθένας μπορεί να μάθει, να παίξει, να συνομιλήσει, να αλληλογραφήσει, να λάβει οποιαδήποτε ενημέρωση. Η χρήση του εξαπλώνεται μέρα με τη μέρα, διότι και οι δυνατότητες που προσφέρει αυξάνονται συνεχώς. Σήμερα πια με ένα κλικ μπορούμε να πραγματοποιήσουμε οποιεσδήποτε συναλλαγές με το Δημόσιο και τις τράπεζες, να εργαστούμε από το σπίτι ακόμα και να σπουδάσουμε.

 

Πολλά έχουν λεχθεί σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η πλοήγηση στο Διαδίκτυο κυρίως για τους ανήλικους. Τα παιδιά αισθάνονται μια αίσθηση ελευθερίας όταν «σερφάρουν», την οποία δεν έχουν στην πραγματική ζωή και μέσα από την ηλεκτρονική τους επανάσταση μπορούν να έρθουν αντιμέτωποι με κινδύνους. Οι γονείς θα πρέπει οι ίδιοι πρώτα απ’ όλα να μάθουν να χρησιμοποιούν το Internet και να ενημερωθούν για τους κινδύνους που κρύβονται στον ψηφιακό κόσμο. Αυτό γίνεται με το να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του παιδιού τους το οποίο θα πρέπει να απευθύνεται κατευθείαν σε αυτούς όταν αισθάνεται ότι παρενοχλείται. Τα πρόσωπα στοιχεία (όνομα, διεύθυνση, διεύθυνση σχολείου, τηλέφωνο, φωτογραφίες) δεν πρέπει να δίδονται σε άγνωστα άτομα που γνώρισαν μέσω Διαδικτύου. Οτιδήποτε τους ενοχλεί θα πρέπει να το αγνοούν, π.χ. να μην απαντούν σε χυδαία μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και να μη συναντούν ανθρώπους που δεν γνωρίζουν. Ο Η/Υ καλό θα είναι να βρίσκεται σ’ ένα χώρο που υπάρχει κοινή πρόσβαση σε όλους και όχι στα δωμάτια των παιδιών για να μπορούν οι γονείς να ελέγχουν, χωρίς να ακούν βέβαια αυστηρό έλεγχο, τον τρόπο με το οποίο τα παιδιά τους χρησιμοποιούν το διαδίκτυο.

 

Οι κίνδυνοι με τους οποίους ενδεχομένως να έρθουν αντιμέτωποι οι ενήλικες αφορούν κυρίως τη διαρροή των προσωρινών τους στοιχείων και δεδομένων μέσα από αγορές καθώς δίδονται στοιχεία όπως ονοματεπώνυμο διεύθυνση, αριθμοί πιστωτικών καρτών. Για να μειωθούν οι κίνδυνοι οι αγορές πρέπει να πραγματοποιούνται από έμπιστες διευθύνσεις στο Διαδίκτυο. Πριν την εισαγωγή των στοιχείων της πιστωτικής κάρτας, να εμφανίζεται εικονίδιο λουκέτου έξω από την ιστοσελίδα και στην πάνω και κάτω δεξιά γωνία της επιφάνειας του προγράμματος. Τα πρώτα γράμματα της διεύθυνσης πρέπει να είναι https, που υποδηλώνουν ασφαλή σύνδεση. Μετά την αγορά, να τυπώνουμε αντίγραφο της απόδειξης αγοράς και να μην αποκαλύπτουμε σε κανέναν του κωδικούς μας.

 

Όλοι έχουμε ακούσει περιπτώσεις ακραίων περιστατικών που συνδέονται με τη χρήση του Διαδικτύου. Αυτές δεν θα πρέπει να μας αποθαρρύνουν και να μας τρομοκρατούν διότι οι δυνατότητες που μας δίδονται είναι τεράστιες.

 

Στο πλαίσιο της προσπάθειας ενημέρωσης η ΧΕΝ Κομοτηνής διοργανώνει δύο συναντήσεις με θέμα «Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο» στις 8 και 22 Φεβρουαρίου 2010 στις 6:30 μ.μ. στο κέντρο της, Σαμοθράκης 14, ανοιχτές για το κοινό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.