Κινητρα για τους νεους γιατρους ζητουν οι Νοσοκομειακοι Γιατροι της ΑΜΘ απο τον Χ. Τοψιδη

Ώστε να ανασχεθούν τα προβλήματα στελέχωσης που απειλούν το επίπεδο νοσηλευτικής φροντίδας σε όλη την ΠΑΜΘ

Την στήριξη των νοσοκομείων της Περιφέρειας ΑΜΘ, τα προβλήματα στελέχωσης των οποίων γιγαντώνονται και απειλούν το επίπεδο νοσηλευτικής φροντίδας όλης της Περιφέρειας ΑΜΘ, ζητήσαν από τον εκλεγμένο περιφερειάρχη κ. Χριστόδουλο Τοψίδη εκπρόσωποι των Ενώσεων Νοσοκομειακών γιατρών όλης της Περιφέρειας, σε συνάντηση που είχαν την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξέθεσαν στον κ. Τοψίδη τα προβλήματα που υπάρχουν με την στελέχωση σε όλα τα νοσοκομεία. Όπως εξήγησαν το πρόβλημα είναι πιο οξύ στα Νοσοκομεία Ξάνθης και Δράμας, που δημιουργεί ένα ντόμινο μετακινήσεων ιατρών και επηρεάζει και τα υπόλοιπα νοσοκομεία της περιοχής μας.

Μάλιστα το πρόβλημα εντείνεται από το γεγονός ότι το ΕΣΥ πλέον δεν είναι ελκυστικό στους νέους γιατρούς, ενώ οι εξοντωτικές εφημερίες και οι χαμηλές αποδοχές οδηγούν ακόμα και τους υφιστάμενους γιατρούς στην πόρτα της εξόδου.

Για αυτό και ζήτησαν από τον νέο Περιφερειάρχη, μαζί με τις παρεμβάσεις και τις πιέσεις που θα κάνει στο αρμόδιο υπουργείο για τα ζητήματα που απασχολούν τα νοσοκομεία, να θεσπίσει οικονομικά κίνητρα, από την Περιφέρεια ΑΜΘ προς τους γιατρούς των νοσοκομείων, όπως ήδη κάνουν κάποιοι Δήμοι, ώστε να υπάρχει κίνητρο για τους γιατρούς να επιλέξουν τα νοσοκομεία μας ως τόπο εργασίας τους.

Ναι στα κίνητρα από τον Χ. Τοψίδη

Από την πλευρά του ο κ. Τοψίδης τόνισε πως απέκτησε μια γνώση των θεμάτων των νοσοκομείων προεκλογικά, ευχαρίστησε όμως του γιατρούς για την πιο ενδελεχή ενημέρωση για τα δικά τους θέματα.

Η αρμοδιότητα της Περιφέρειας, τόνισε, ξεκινά και σταματά μέχρι τώρα στην χρηματοδότηση των κτιριακών εγκαταστάσεων, όμως τα κτίρια δεν δίνουν περίθαλψη χωρίς τους ανθρώπους. Η σωστή περίθαλψη, σημείωσε, έχει οφέλη για την κοινωνία της περιοχής πέρα από την υγεία, και θεωρεί υποχρέωσή του με την ανάληψη των καθηκόντων του, να κάνουν συναντήσεις είτε στα υπουργεία, είτε με την έλευση του Υπουργού στην περιοχή μας, για να παραθέσουν αυτά ακριβώς τα προβλήματα και να ζητήσουν λύσεις.

Από την άλλη, αν μπορούν να συμβάλλουν με τη δημιουργία κάποιων επιπλέον κινήτρων ώστε να προσελκύσουν γιατρούς στα νοσοκομεία της Περιφέρειας, τότε έχει όλη τη διάθεση να προχωρήσει σε αυτά, και αν δεν υπάρχει το νομικό πλαίσιο, θα πιέσουν για τη δημιουργία του.

«Θέλουμε οι κάτοικοι της Περιφέρειας να έχουν σωστή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη» σημείωσε, «και όχι να αισθάνονται πολίτες Β κατηγορίας, γιατί πληρώνουν την υγεία και την ασφάλεια και πρέπει να έχουν τις υπηρεσίες που αρμόζουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα, χωρίς να υστερούν έναντι άλλων περιοχών».

«Θα διεκδικήσουμε για την περιοχή μας να έρθουν γιατροί» τόνισε, ευχαριστώντας τους εκπροσώπους των Ενώσεων για την αγωνία τους για τους πολίτες όλης της Περιφέρειας.

Τα κίνητρα για τους Νοσοκομειακούς Γιατρούς

Στο υπόμνημα που παρέδωσαν στον κ. Τοψίδη οι Νοσοκομειακοί Γιατροί τονίζουν πως το πρόβλημα υποστελέχωσης στο ΕΣΥ θα αποκατασταθεί μόνο με την προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων, συνδυασμένη όμως με την άμεση και δραστική αύξηση των μισθών τους στα επίπεδα προ του 2012 για να καταστεί το ΕΣΥ ελκυστικό στους νέους γιατρούς.

Ζητούν δε την αποκατάσταση της αποζημίωσης ανά ώρα εφημέρευσης, που γίνονται για να μην καταρρεύσουν τα νοσοκομεία, με τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Προτείνουν επίσης την μετατροπή του καθεστώτος όλων των Νοσοκομείων του ΕΣΥ της ΑΜΘ σε άγονα, ζητώντας από τον νέο Περιφερειάρχη να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση την κεντρική εξουσία, ώστε να αποκτήσουν μια νέα προοπτική τα νοσοκομεία της περιφέρειας.

Απαραίτητα τα κίνητρα

Επιπρόσθετα, ζητούν από τον νέο Περιφερειάρχη και το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο, τη θέσπιση οικονομικών κινήτρων, από την περιφέρεια ΑΜΘ προς τους γιατρούς των νοσοκομείων, που θα ενταχθούν στο νέο προϋπολογισμό της Περιφέρειας.

Ήδη υπάρχουν δήμοι, που παρέχουν οικονομικά κίνητρα σε γιατρούς του ΕΣΥ , όπως ο Δήμος Δράμας, που χορηγεί επίδομα ενοικίου στους επικουρικούς γιατρούς του ΓΝ Δράμας.  Αυτό το παράδειγμα θεωρούν πως θα πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι δήμοι της περιφέρειας ΑΜΘ, ενώ και η ίδια η περιφέρεια ΑΜΘ θα πρέπει να θεσπίσει οικονομικά κίνητρα για όλους τους γιατρούς ( ειδικευόμενους, επικουρικούς και μόνιμους ) όλων των νοσοκομείων της ΑΜΘ ώστε να υπάρχει κίνητρο για να επιλέξουν τα νοσοκομεία μας ως τόπο εργασίας τους.

Τα κίνητρα που προτείνουν περιλαμβάνουν:

– την καθιέρωση επιδόματος ενοικίου ύψους 400 ευρώ σε όλους τους νέους γιατρούς που θα προσληφθούν από 1/1/2024 στα νοσοκομεία ΑΜΘ

– τη χορήγηση μηνιαίου επιδόματος 500 ευρώ σε όλους τους γιατρούς, που εργάζονται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στα νοσοκομεία ΑΜΘ

– την πριμοδότηση με εφάπαξ ποσό 3000 ευρώ των νέων μόνιμων θέσεων, που προκηρύσσονται από την 4η ΥΠΕ από 1/1/2024 και εφεξής

– μέριμνα για την εργασιακή αποκατάσταση και διευκόλυνση των συζύγων ιατρών, που θέλουν να έρθουν στα νοσοκομεία μας

– μείωση των δημοτικών τελών και του τιμολογίου νερού σε όλους τους γιατρούς του ΕΣΥ από τους δήμους κατοικίας τους.

Αυτά τα κίνητρα θεωρούν ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα πολύ καλό δέλεαρ στους γιατρούς που θέλουν να ενταχθούν στο ΕΣΥ, ώστε να επιλέξουν ένα από τα νοσοκομεία της περιφέρειάς μας.

Όλες οι Ενώσεις, δηλώνουν πως οι Νοσοκομειακοί Γιατροί είναι ενωμένοι απέναντι στα προβλήματα, με το πρόβλημα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων του ΕΣΥ, που οδηγεί στην υπερεργασία και στην υπερεφημέρευση να έχει πάρει πλέον τεράστιες διαστάσεις που οδηγούν αφενός στην εργασιακή εξουθένωση των ιατρών και αφετέρου στην σταδιακή υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες. «Ο αγώνας μας για αναστροφή της καθοδικής πορείας του ΕΣΥ θα είναι διαρκής, ενιαίος και προς πάσα κατεύθυνση. Τα έξι Νοσοκομεία της ΑΜΘ αποτελούν έναν ενιαίο Υγειονομικό χώρο» τονίζουν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.