Ο Γυρος του Κοσμου σε μια σελιδα…4810

Δηλώσεις Μπερνς για Σκόπια, Κόσοβο, Σερβία

Ως απόρροια της τετραετούς θητείας του στην Ελλάδα ο Νίκολας Μπερνς δήλωσε πως κατανοεί την ευαισθησία του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα του ονόματος. Μιλώντας στη διάρκεια ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ξένου Τύπου της Ουάσινγκτον, και κληθείς να σχολιάσει τις συνομιλίες του κ. Νίμιτς με τους πρέσβεις κ.κ. Βασιλάκη και Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Αμερικανός υφ. Εξωτερικών τόνισε ότι οι ΗΠΑ συνειδητοποιούν τη σημασία του ζητήματος και για τον λόγο αυτό στηρίζουν πλήρως τον έμπειρο και ικανό μεσολαβητή του ΟΗΕ, πρέσβη κ. Νίμιτς, και ελπίζουν ότι θα πετύχει την επεξεργασία μιας διευθέτησης που θα είναι αποδεκτή στην Ελλάδα και στη Μακεδονία- όπως ανέφερε την ΠΓΔΜ.

Πρόσθεσε δε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα, δεδομένου ότι επίκειται η σύνοδος του ΝΑΤΟ στις αρχές Απριλίου, όπου αυτό το θέμα, ή τουλάχιστον το ζήτημα της υποψηφιότητας της Μακεδονίας για να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ, θα τεθεί στο τραπέζι. Ως εκ τούτου ελπίζουμε ότι θα μπορέσει να υπάρξει μια διευθέτηση πριν από αυτήν την Σύνοδο.

Ερωτηθείς, στην συνέχεια, πώς εκτιμά το δικαίωμα της Ελλάδας να ασκήσει βέτο, ο κ. Μπερνς δήλωσε ότι δεν θα εξυπηρετούσε να σχολιάσω- να δώσω δημοσίως συμβουλές στην ελληνική κυβέρνηση. Έχω προσπαθήσει πάντα να μη δίνω ποτέ δημοσίως συμβουλές σε οποιαδήποτε κυβέρνηση. Σε αυτό το πνεύμα εκτίμησε ότι θα ήταν προτιμότερο να τονίσει τα θετικά, και εν προκειμένω το γεγονός ότι ο κ. Νίμιτς έχει καταθέσει διάφορες ιδέες ενώπιον των δυο κυβερνήσεων. Οι ΗΠΑ συνέχισε, ελπίζουν ότι μια από αυτές θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από αμφότερα τα μέρη και αν αυτό συμβεί τότε θα υπάρξει συμφωνία και δεν θα χρειαστεί ποτέ να έρθουμε αντιμέτωποι με τη χειρότερη εκδοχή την οποία μας θέσατε. Συνεπώς, θα αρνηθώ πολύ ευγενικά να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση, πρόσθεσε.

Τέλος, σε ερώτηση ποια είναι η θέση των ΗΠΑ έναντι της απόφασης των Σέρβων του Κοσόβου να ανεξαρτητοποιηθούν από το Κόσοβο, ο κ. Μπερνς απήντησε ότι οι ΗΠΑ αντιτίθενται απολύτως στο διαμελισμό του Κοσόβου, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών, και στο πλαίσιο αυτό μνημόνευσε την πολύ σθεναρή δήλωση του συναδέλφου της ΕΕ, κ. Φιθ ότι η ΕΕ δεν θα στηρίξει και δεν θα ανεχθεί κινήσεις στην κατεύθυνση του διαμελισμού, είτε του de facto, είτε του υφέρποντος δια της ανάληψης των διοικητικών θεσμών του ΟΗΕ βορείως του ποταμού Ιμπάρ, είτε του de jure. Καταφέρθηκε εναντίον της κυβέρνησης της Σερβίας την οποία κατηγόρησε ότι παραμένει προσκολλημένη στα όσα συνέβησαν στην δεκαετία του ‘90, ότι αυτό είναι περίεργο και υβριστικό, έπειτα από την προσπάθεια των προκατόχων της να οδηγήσει ένα εκατομμύριο Αλβανούς εκτός Κοσόβου, και όσα είχαν συμβεί στην Βοσνία πιο πριν. Εξαιτίας αυτής της ιστορίας ο ΟΗΕ αφαίρεσε το Κόσοβο από τη Σερβία τον Ιούνιο του 1999 και έκτοτε το διοικεί, και τώρα οι ΗΠΑ και όλη η Ευρώπη, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, υποστηρίζουν σθεναρά την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Είναι μη πειστικό και υποκριτικό εκ μέρους του Σέρβου υπουργού Εξωτερικών να πηγαίνει στις εφημερίδες μας, στα δικά μας ΜΜΕ, και να παριστάνει ότι δεν συνέβη τίποτε το 1998 και το 1999, όταν σημειώθηκαν εκείνες οι τρομερές αδικίες που υπέστη ο μουσουλμανικός αλβανικός πληθυσμός του Κοσόβου.

Ο κ. Μπερνς υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν τη σταθερότητα των Βαλκανίων, επιθυμούν κάποια ημέρα να ενταχθεί το Κόσοβο στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, ενώ θέλουν και μια στενή σχέση με τη Σερβία, η οποία είναι μια σημαντική χώρα, και υποθέτω ότι όταν τα πάθη καταλαγιάσουν, η σχέση μεταξύ Σερβίας και Ευρώπης, και η σχέση ΗΠΑ και Σερβίας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται. Στο μεταξύ καθιστούμε την σερβική κυβέρνηση υπεύθυνη για όσα συμβαίνουν στους δρόμους του Βελιγραδίου και έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις από αυτήν την κυβέρνηση ότι δεν θα επαναληφθούν οι επιθέσεις που είδαμε κατά πολλών πρεσβειών την περασμένη εβδομάδα, και την καθιστούμε υπεύθυνη για την τήρηση της δέσμευσης της αυτής απέναντί μας, κατέληξε.

Δεν βιάζεται να αποχωρήσει η Τουρκία

ΟΙ ΗΠΑ κάλεσαν την Τουρκία να τερματίσει γρήγορα τις επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών του PKK στο βόρειο Ιράκ. Ωστόσο, όπως δήλωσε από την Άγκυρα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς, η Τουρκία αρνείται να θέσει χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Βετσντί Γκενίλ δήλωσε ότι οι δυνάμεις θα παραμείνουν στο βόρειο Ιράκ «όσο χρειασθεί», ενώ ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Γ. Μπουγιούκανιτ είπε ότι η στρατιωτική επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ μπορεί να ολοκληρωθεί σε μία ημέρα ή σε έναν χρόνο.

«Ο σύντομος χρόνος είναι σχετική έννοια. Μπορεί να είναι μία ημέρα ή ένας χρόνος», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γκέιτς, πάντως, που είχε συνομιλίες με τον στρατηγό Μπουγιούκανιτ, τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, υποβάθμισε τις όποιες διαφορές και τόνισε ότι ΗΠΑ και Τουρκία έχουν κοινά συμφέροντα.

Κανένας διάλογος με τον Ραούλ Κάστρο λένε οι ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους αρνήθηκε σήμερα κάθε διάλογο με τον πρόεδρο της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, έναν “τύραννο” κατ’ αυτόν, που επιζητεί μια απόδειξη νομιμότητας.

Το να ξεκινήσει κανείς διάλογο με τον Ραούλ Κάστρο είναι σαν να “αγκαλιάζει έναν τύραννο”, τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου.

“Θα στέλναμε ένα κακό μήνυμα, θα στέλναμε ένα μήνυμα αποθαρρυντικό γι αυτούς που ζητούν από την Αμερική να συνεχίσει να εργάζεται για την απελευθέρωση των κρατουμένων, θα ήταν σαν να δίναμε μεγάλο κύρος σε αυτούς που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια”, κατέληξε ο κ. Μπους.

Εκτελείται ο «Χημικός Αλί»

Επικυρώθηκε από το προεδρικό συμβούλιο του Ιράκ η εκτέλεση του ξαδέλφου και στενού συνεργάτη του Σαντάμ Χουσέιν Αλί Χάσαν αλ-Μάζιντ, γνωστού ως “Χημικός Αλι”, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε θάνατο για την γενοκτονία περίπου 180.000 Κούρδων του Ιράκ το 1987 και το 1988. Η απόφαση αυτή άρει και το τελευταίο εμπόδιο για την εκτέλεση του αλ-Μαζίντ, στον οποίο επιβλήθηκε η θανατική ποινή τον Ιούνιο του 2007.

Η επικύρωση της εκτέλεσης δια απαγχονισμού του Χημικού Αλι καθυστέρησε μήνες εξαιτίας διαφωνιών για το ποιος έχει την εξουσία να επικυρώσει τις εκτελέσεις.

Το προεδρικό συμβούλιο που αποτελείται από τον ιρακινό πρόεδρο Τζαλάλ Ταλαμπανί και δύο αντιπροέδρους, τον σουνίτη Τάρεκ αλ-Χασέμι και τον σιίτη Αμπντελ Αμπντούλ-Χάντι επικύρωσε την εκτέλεση πριν δύο ημέρες, σύμφωνα με επίσημες πηγές. Ακόμα όμως δεν έχει οριστεί η ημερομηνία εκτέλεσης.

Πηγές προσκείμενες στο προεδρικό συμβούλιο επισήμαναν πως δεν ελήφθη καμιά απόφαση για τους δύο άλλους καταδικασθέντες. Ο αντιπρόεδρος Χασέμι έχει την άποψη πως οι αξιωματικοί δεν πρέπει να τιμωρούνται όταν εκτελούν διαταγές της πολιτικής ηγεσίας. “Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για τους άλλους δύο που πρέπει να συζητηθούν”, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές. Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε από την πλευρά του πως δεν του έχει ζητηθεί να παραδώσει τον αλ-Μάζιντ στις ιρακινές αρχές.

Πρεσβεία της Γερμανίας στην Πρίστινα

Το πρώην Γραφείο Συνδέσμου της Γερμανίας στην Πρίστινα λειτουργεί πλέον ως πρεσβεία και στην πόρτα του κτηρίου τοποθετήθηκε πινακίδα, στην οποία αναγράφεται: «Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας».

Επίσης, δίπλα στη γερμανική σημαία κυματίζει και η σημαία του Κοσόβου, ενώ αναμένεται ότι πολύ σύντομα θα τοποθετηθεί και ο νέος πρέσβης της Γερμανίας στην Πρίστινα.

Προβάδισμα Μεντβέντεφ

Περισσότεροι από 108 εκατομμύρια Ρώσοι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες την Κυριακή για να αναδείξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πάντως ότι ο εκλεκτός του απερχόμενου προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ αναμένεται να επικρατήσει σαρωτικά.

Ο 42χρονος Μεντβέντεφ συγκεντρώνει τις προτιμήσεις του 61% έως 80% του εκλογικού σώματος, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και ακολουθούν :ο κομμουνιστής Γενάντι Ζιουγκάνοφ με 9%,ο υπερεθνικιστής Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι με 7% και ο φιλο-ευρωπαίος Αντρέι Μπογκντάνοφ με 1%.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Πούτιν κάλεσε τους συμπατριώτες του να προσέλθουν μαζικά την Κυριακή στις κάλπες για να διασφαλίσουν το μέλλον της χώρας.

“Όλοι καταλαβαίνουμε τον τεράστιο και υπεύθυνο ρόλο ενός ηγέτη μιας χώρας, όπως η Ρωσία. Και πόσο σημαντικό είναι γι αυτόν να έχει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Τη χρειάζεται για μια αποτελεσματική και εμπιστευτική δουλειά στο προεδρικό αξίωμα για να διασφαλίσει την σταθερότητα στη χώρα” τόνισε ο Πούτιν σε σύντομο τηλεοπτικό του διάγγελμα.

“Μαζί ,θα νικήσουμε” είναι το σύνθημα του Μεντβέντεφ , που απολαμβάνει πλήρως της υποστήριξης του απερχόμενου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος άλλωστε αναμένεται να συνεχίσει να κινεί τα νήματα στο Κρεμλίνο από το αξίωμα του πρωθυπουργού. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά στις 14 Φεβρουαρίου ο Πούτιν, “ η ανώτατη εκτελεστική εξουσία στη χώρα είναι η ρωσική κυβέρνηση και ο επικεφαλής της κυβέρνησης”.

Οι αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι ο νέος πρόεδρος της Ρωσίας θα έχει να αντιμετωπίσει μια ενισχυμένη αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανεξάρτητα με το ποιος θα είναι ο διάδοχος του προέδρου Μπους .

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου ΗΠΑ – Καναδά της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Σεργκέι Ρόγκοφ, εκτιμά ότι η αντιπαράθεση των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Ρωσία θα ενισχυθεί καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών είναι σήμερα στο χειρότερο ο σημείο τους από την εποχή του “ψυχρού πολέμου” .

“Σήμερα υπάρχουν ευρείες διαφωνίες στις θέσεις Ρωσίας και ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή, αλλά με την αλλαγή της ηγεσίας στην Ουάσιγκτον μπορεί να οδηγηθούμε σ’ ένα νέο μοντέλο τεταμένων σχέσεων”, υποστήριξε ο Ρώσος ακαδημαϊκός.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπούς σημείωσε πάντως ότι αν και δεν γνωρίζει τον Μεντβέντεφ είναι σημαντικό για τη “σταθερότητα” οι ΗΠΑ να διατηρήσουν σχέσεις με τη Ρωσία, ακόμη και αν υπάρξουν διαφωνίες. “Είναι προς το συμφέρον της χώρας να δημιουργούνται προσωπικές σχέσεις με τους ηγέτες ακόμη και αν δεν συμφωνούμε μαζί τους”, τόνισε ο Μπους.

N.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.