Ο Γυρος του Κοσμου σε μια σελιδα…4796

“Νομιμοφροσύνη” προς το γερμανικό κράτος

•Απαιτεί η Μέρκελ από τους Γερμανούς πολίτες τουρκικής καταγωγής

Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ εξέφρασε τη διαφωνία της προς τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζοντας από την πλευρά της πως οι Γερμανοί πολίτες, τουρκικής όμως καταγωγής, οφείλουν να επιδεικνύουν “νομιμοφροσύνη” προς το γερμανικό κράτος.

“Η νομιμοφροσύνη τους πρέπει αυτοδικαίως να κατευθύνεται προς το γερμανικό κράτος”, τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας, που έκανε σήμερα μία προεκλογικού χαρακτήρα ομιλία στο κρατίδιο-πόλη του Αμβούργου στη Βόρεια Γερμανία. “Φρονώ ότι ενσωμάτωση σημαίνει και βούληση προσαρμογής στον τρόπο ζωής στη χώρα που ζει κάποιος”, δήλωσε επίσης η κ. Μέρκελ.

“Αν οι Τούρκοι τρίτης ή τέταρτης γενιάς μεγαλώνουν εδώ στη Γερμανία, αν έχουν τη γερμανική υπηκοότητα, τότε εγώ είμαι η καγκελάριός τους, επισήμανε η κ. Μέρκελ”. “Πρόκειται για ανθρώπους για τους οποίους υπεύθυνη είναι η γερμανική κυβέρνηση, χωρίς με αυτό να θέλουμε να τους αποστερήσουμε από την πολιτιστική διαφορά τους”, επισήμανε εξάλλου.

Το Σαββατοκύριακο, ο τούρκος πρωθυπουργός μιλώντας στην Κολωνία στην τουρκική γλώσσα και χωρίς μετάφραση, ενώπιον πλήθους 20 χιλιάδων–Τούρκων και μεταναστών–τόνισε στο ακροατήριό του, ότι δεν είναι καλό να “αφομοιωθεί” και πρέπει οπωσδήποτε “να διατηρήσει την παιδεία του”, αναφερομένη δε η καγκελάριος σε αυτά δήλωσε ότι “αναφορικώς με τη δική μας ερμηνεία της αφομοίωσης, θα πρέπει να συνεχίσουμε με τον κύριο Ερντογάν την συζήτηση”.


Στο γερμανικό έδαφος διαμένουν 2,6 εκατομμύρια Τούρκοι ή τουρκικής καταγωγής Γερμανοί. “Κανένας δεν μπορεί να απαιτεί από εσάς να αφομοιωθείτε, ή να προσαρμοστείτε”, είπε στο ακροατήριο στην Κολωνία ο τούρκος πρωθυπουργός, χειροκροτούμενος σύμφωνα με τους παρατηρητές.

Η κ. Μέρκελ απέρριψε και την πρόταση του τούρκου πρωθυπουργού, το γερμανικό κράτος να ενθαρρύνει την ίδρυση τουρκικών σχολείων και πανεπιστημίων, που θα στελεχωθούν με καθηγητές, που θα αποστέλλει η Άγκυρα.

Οι παρατηρητές σημειώνουν ότι η γερμανική πολιτική τάξη αντέδρασε άσχημα, εκτιμώντας πως κάτι τέτοιο θα ζημίωνε την ενσωμάτωση στη γερμανική κοινωνία των νεαρής ηλικίας τουρκικής καταγωγής πολιτών, που διαβιώνουν στη Γερμανία. Αντιθέτως, η κυρία Μέρκελ συμφώνησε στο ότι μπορεί να επεκταθεί η διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας στα γερμανικά σχολεία. “Δεν διαφωνώ σε τίποτε, τα παιδιά τουρκικής καταγωγής να μπορούν να διατηρούν την γλώσσα τους και τον πολιτισμό τους στα σχολεία μας”, είπε.

Έρχεται ο Νίμιτς και… πρόταση φέρων!

•Κρίσιμες συναντήσεις Ράις με Μπακογιάννη – Μιλόσοσκι

Στην Ουάσιγκτον μετατοπίζεται για το τρέχον τριήμερο το ενδιαφέρον της διαπραγμάτευσης για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Σήμερα, δύο ημέρες πριν από τη συνάντησή της με την υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, κ. Κοντολίζα Ράις, πρόκειται να συναντηθεί με τον Σκοπιανό ομόλογό της κ. Αντόνιο Μιλοσόσκι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ερχόμενος στην Αθήνα στις 19 Φεβρουαρίου ο κ. Νίμιτς θα θέσει την πρότασή του στις δύο πλευρές όχι ως ένα ακόμη στοιχείο προς διαπραγμάτευση, αλλά ξεκαθαρίζοντας ότι αυτή είναι η μοναδική ευκαιρία για συμβιβασμό πριν από τη διαδικασία διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Με αυτό το δεδομένο και οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν να επιτύχουν ό,τι καλύτερο μπορούν ως προς το περιεχόμενο της πρότασης στο διάστημα πριν από την κατάθεσή της.

Τα μηνύματα που φθάνουν στην Αθήνα είναι ότι οι ΗΠΑ, αλλά και άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ επιθυμούν να κλείσει το θέμα της διεύρυνσης τον Απρίλιο, με την ΠΓΔΜ να εισέρχεται στη Συμμαχία. Οι πιέσεις που θα ασκηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση αναμένονται πολύπλευρες και ισχυρές. Εάν απορρίψει τη νέα πρόταση Νίμιτς και εμμείνει στην άσκηση βέτο, η Αθήνα κινδυνεύει να αντιμετωπισθεί ως το «μαύρο πρόβατο» στη σύνοδο κορυφής του Απριλίου στο Βουκουρέστι. Κατά πληροφορίες, δεν αποκλείεται, μάλιστα, με πρωτοβουλία των ΗΠΑ, να υπάρξει νομική γνωμοδότηση επί της διαδικασίας ένταξης νέου μέλους, στην οποία θα επισημαίνεται ότι η διαφορά για το θέμα του ονόματος δεν περιλαμβάνεται στα κριτήρια και ως εκ τούτου η Αθήνα δεν έχει τη δυνατότητα άσκησης βέτο.

Η αμερικανική πλευρά φαίνεται ότι τάσσεται σαφώς υπέρ ενός σχεδίου διπλής ονομασίας, με μια σύνθετη ονομασία να χρησιμοποιείται στους διεθνείς οργανισμούς και στις σχέσεις με την Ελλάδα και τη συνταγματική ονομασία να χρησιμοποιείται στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ και στις διμερείς σχέσεις. Αλλωστε, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, αυτή η πρόταση δεν απέχει πολύ από το αρχικό πλαίσιο που έθεσε ο κ. Νίμιτς στη διαπραγμάτευση στις αρχές Νοεμβρίου, το οποίο έκανε λόγο για μια ονομασία για διεθνή χρήση και μια ονομασία για το εσωτερικό της ΠΓΔΜ. Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Ντάνιελ Φριντ, προέβη σε τοποθέτηση, ενδεικτική του τρόπου που αναμένεται να κινηθούν προσεχώς οι ΗΠΑ, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Πολιτική Ασφάλειας. Εκεί, αμέσως έπειτα από συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ κ. Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, δήλωσε, αναφερόμενος στο θέμα του ονόματος, ότι «οι διαφορές αυτές δεν πρέπει να αποτελέσουν εμπόδιο στις επιδιώξεις της Δημοκρατίας της Μακεδονίας για ενσωμάτωση στους ευρωατλαντικούς θεσμούς». Ο ίδιος ο κ. Τσερβενκόφσκι επανέλαβε, μιλώντας στη διάσκεψη, ότι το θέμα είναι διμερές. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, απάντησε τονίζοντας ότι τα Σκόπια πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τις ελληνικές θέσεις και να πάψουν να τηρούν αδιάλλακτη στάση

Ν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.