Ναι καθοριστει κοινη στρατηγικη μεταξυ υπουργειου και αγροτων

Η ΕΑΣ Ροδόπης σε συνεργασία με τις περιφερειακές οργανώσεις σε συνδικαλιστικό και συνεταιριστικό επίπεδο διοργάνωσε χθες το πρωί, στα πλαίσια της 17ης έκθεσης «Θράκη», συγκέντρωση αγροτών στην αίθουσα της ΕΑΣ με θέμα τις εξελίξεις στον αγροτικό τομέα: Καπνός- βαμβάκι – βιομηχανική ντομάτα ενόψει των νέων προτάσεων για την ΚΑΠ. Παρών ήταν ο Γιώργος Γωνιωτάκης, πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ και το μέλος του Δ.Σ. της ΓΕΣΑΣΕ Τζίμης Δημουλάς οι οποίοι ενημέρωσαν για τις νεότερες εξελίξεις σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση τους αγρότες.

Ν. Σκοπιανός, πρόεδρος ΕΑΣ

«Είμαστε ενόψει σημαντικών εξελίξεων για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας»

Με το πέρας της σύσκεψης ακολούθησε συνέντευξη τύπου, όπου ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νίκος Σκοπιανός καλωσόρισε τον κ. Γωνιωτάκη, τονίζοντας ότι βρισκόμαστε ενόψει σημαντικότατων εξελίξεων και αποφάσεων στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά στο μέλλον της ελληνικής γεωργίας και κατ’ επέκταση της ευρωπαϊκής γεωργίας. «Ζητήματα που μας απασχολούν εντονότατα γιατί έχουν να κάνουν με το εισόδημα του αγρότη τα επόμενα χρόνια. Στο πλαίσιο των ανησυχιών διοργανώσαμε αυτή τη συνάντηση προκειμένου να ενημερωθούν οι αγρότες από τον πρόεδρο της ΓΕΣΑΣΕ, ώστε να γίνουν γνώστες των εξελίξεων που είναι σημαντικές για το εισόδημα του αγρότη. Αυτές οι εξελίξεις έχουν μια φιλοσοφία σε επίπεδο Ε.Ε. που είναι κατά κύριο λόγο δημοσιονομικό, δηλαδή το πώς θα δώσουν λιγότερα χρήματα στον αγρότη, γεγονός ιδιαίτερα επώδυνο για τον αγρότη σε αυτές τις εποχές που ζούμε και το εισόδημα φθίνει συνεχώς. Για την καταπολέμηση των προοπτικών που δημιουργούνται τον κύριο λόγο έχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μια και σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται σε επίπεδο συμβουλίου υπουργών». Ο κ. Σκοπιανός εξήγησε ότι οι αποφάσεις αφορούν σημαντικά για την περιοχή προϊόντα όπως ο καπνός, το βαμβάκι και η βιομηχανική ντομάτα και ευχαρίστησε τον πρόεδρο της ΓΕΣΑΣΕ για την παρουσία του στην Κομοτηνή.

Δήλωσε ότι θα είναι πάντα στο πλευρό των αγροτών.

Γ. Γωνιωτάκης, πρόεδρος ΓΕΣΑΣΕ «Έρχονται δύσκολες μέρες για τους αγρότες»

Με αναφορά στο παρελθόν και συγκεκριμένα ένα χρόνο πριν τέτοια εποχή ξεκίνησε ο κ. Γωνιωτάκης, παραπέμποντας σε συνέντευξη τύπου όπου είχε πει ότι έρχονται δύσκολες μέρες για τους αγρότες και την αγροτική οικονομία. «Δυστυχώς επαληθευτήκαμε. Το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί στα ύψη, οι τιμές λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, σπόρων έχουν φθάσει σε μεγάλα ύψη, με αποτέλεσμα να έχει εκτιναχθεί το κόστος παραγωγής που αυτό με τη σειρά του εκμηδένισε την αύξηση που πήρε ο παραγωγός σε κάποια προϊόντα, όπως σιτηρά καλαμπόκι. Έχουμε τις εξελίξεις που τρέχουν στην Ε.Ε. σε τομείς όπως ο καπνός και το βαμβάκι και γενικότερα η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ».

Ο κ. Γωνιωτάκης
ενημέρωσε ότι την Δευτέρα και την Τρίτη έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο ψηφοφορία για τον καπνό. Παρόντες ήταν αντιπροσωπείες αγροτικών οργανώσεων και συζήτησαν με όλους τους έλληνες ευρωβουλευτές. Ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ χαρακτήρισε άψογη τη συνεργασία με αυτούς. «Κατανόησαν και στήριξαν το αίτημά μας και δόθηκε μια σκληρή μάχη στο Ευρωκοινοβούλιο όπου κερδίσαμε στην ψηφοφορία με άνετη πλειοψηφία και σύμφωνα με την απόφαση, η οποία σημειωτέον είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα, οι επιδοτήσεις στο καπνό θα συνεχίζεται να δίνονται μέχρι το 2013. Κάποιοι κύκλοι διέδιδαν ότι δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα και πουθενά. Αν δώσουμε όμως μια μάχη με συγκεκριμένη στρατηγική μπορούμε να κερδίσουμε. Βέβαια κερδίσαμε μια μάχη αλλά δεν κερδίσαμε τον πόλεμο του καπνού. Έχουμε μια δύσκολη διαπραγμάτευση μπροστά μας και το θέμα πλέον εναπόκειται στην απόφαση των υπουργών Γεωργίας. Το ίδιο ισχύει και για το βαμβάκι.

Όμως, πριν τρεις μέρες περίπου είχαμε και τις επίσημες προτάσεις της αρμόδιας Επιτρόπου Φίσερ Μπόελ για τις αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, που έγιναν στα γραφεία της Ε.Ε. στην Αθήνα».

Οι προτάσεις της Επιτρόπου Φ. Μπόελ

Περιγράφοντας περιληπτικά τις προτάσεις της Επιτρόπου (η οποία ως γνωστόν είναι απόλυτα αντίθετη με τις επιδοτήσεις για τον καπνό), ο κ. Γωνιωτάκης αναφέρθηκε στην κατάργηση της αγρανάπαυσης, στην σταδιακή εξάλειψη των ποσοστώσεων του αγελαδινού γάλακτος ώστε με μια αύξηση της ποσόστωσης του γάλακτος στο 1% κάθε χρόνο μετά το 2015 να μην υπάρχει ποσόστωση του γάλακτος. Κατά την άποψη του κ. Γωνιωτάκη αυτό κρύβει πολλούς κινδύνους «εις βάρος των ελλήνων κτηνοτρόφων και της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας. Αυτή η πρόταση ευνοεί τις μεγάλες πολυεθνικές γαλακτοβιομηχανίες της Ευρώπης».

Μία άλλη πρόταση αφορά στην πλήρη αποσύνδεση των προϊόντων, μια άλλη την κατάργηση του ιστορικού μοντέλου, δηλαδή τα δικαιώματα που έχει κατοχυρώσει κάθε παραγωγός για να παίρνει την ενιαία ενίσχυση και να μετατραπεί σε ένα είδος στρεμματικής ενίσχυσης: «Δηλαδή, όσα στρέμματα καλλιεργεί η Ελλάδα τα διαιρούμε κι ό,τι βγει ανά στρέμμα, ανεξάρτητα από καλλιέργεια. Ένα άλλο μέτρο μιλάει για τη λεγόμενη διαφοροποίηση, που ζητάει να αυξηθεί σταδιακά. Σήμερα, παρακρατείται το 5% από τους παραγωγούς και όσοι παίρνουν μέχρι 5.000 ευρώ τους τα επιστρέφει μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα, όσοι είναι πάνω από 5.000 ευρώ κρατείται το 5% και πάει στην αγροτική ανάπτυξη. Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτρόπου το 5% αυξάνεται στο 13% σταδιακά μέχρι το 2013, γεγονός που σημαίνει πως αν συμβεί έχουμε άμεση μεταφορά χρημάτων από τον πρώτο στο δεύτερο πυλώνα, δηλαδή από τον τομέα των ενισχύσεων ο παραγωγός χάνει από την τσέπη του το 8%.

Στα μέτρα περιλαμβάνεται η απλοποίηση των κανονισμών πολλαπλής συμμόρφωσης, που έχει να κάνει με τις καλλιεργητικές φροντίδες, με την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι ένας δαιδαλώδης κανονισμός που αμφιβάλλω αν και η ίδια η Επίτροπος τον έχει διαβάσει και καταλαβαίνει τι λέει».
Συνέχισε, λέγοντας ότι μία άλλη πρόταση αφορά στο ποιοτικό παρακράτημα που έχει να κάνει με μια παρακράτηση από 0 έως 10% και στη χώρα μας εφαρμόζεται σε κάποια προϊόντα. «Σύμφωνα με τη νέα πρόταση αν έχω ποιοτικό παρακράτημα, για παράδειγμα στο σιτάρι, τα χρήματα τα επιστρέφω. Σήμερα, όμως, η νέα πρόταση λέει ότι παίρνω χρήματα από όλα τα προϊόντα και το κράτος – μέλος τα διαθέτει όπου θέλει, δηλαδή να τα μεταφέρει σε ένα προϊόν ή ακόμη και να τα μεταφέρει στο δεύτερο πυλώνα. Αυτό είναι πονηρό» σχολίασε και πέρασε σ’ ένα άλλο σημείο της πρότασης που είναι οι μηχανισμοί παρέμβασης. «Ζητά να καταργηθεί η παρέμβαση για το σκληρό σιτάρι, το ρύζι και το χοιρινό κρέας. Ένα άλλο σημείο είναι οι περιορισμοί των πληρωμών. Μέχρι τώρα, για να εισπράττει ένας παραγωγός ενισχύσεις πρέπει να καλλιεργεί από 3 στρέμματα και πάνω. Η νέα πρόταση λέει ότι τα 3 πρέπει να γίνουν 10 ή 250 ευρώ επιδοτήσεις. Αυτό σημαίνει ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, 200.000 αγροτικές εκμεταλλεύσεις είναι στο όριο των 10 στρεμμάτων.

Τέλος η πρόταση ζητά να καταργηθεί η επιδότηση στις ενεργειακές καλλιέργειες και το χειρότερο είναι ότι δεν μιλά πουθενά για βαμβάκι και καπνό.

Με αυτές τις προτάσεις μπαίνουμε στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων στα επόμενα συμβούλια των υπουργών Γεωργίας. Στόχος της Κομισιόν είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μέσα στο φθινόπωρο του 2008, ώστε από το 2009 να ισχύσει αυτή η νέα πρόταση. Καταλαβαίνετε ότι θα έχουμε μία σκληρή διαπραγμάτευση. Ήδη, οι χώρες είναι σε μια αναγνωριστική συμπεριφορά και ψάχνει η μία τη συμμαχία του άλλου και υπάρχουν και χώρες όπως η Αγγλία που ζητά να κοπούν οι επιδοτήσεις».

Απαντούν οι συνδικαλιστές

Ο κ. Γωνιωτάκης μίλησε για την πρόταση που κατέθεσαν στην κ. Μπόελ την επόμενη του συλλαλητηρίου του καπνού στην Αθήνα, εξηγώντας ότι δεν μπορούν να συμφωνήσουν στο να χαθεί έστω και ένα ευρώ από την τσέπη του παραγωγού. Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα γραφειοκρατικό και δαιδαλώδες σύστημα. Θέλουμε μια απλή και κατανοητή διαδικασία ώστε ο παραγωγός να μπορεί να κάνει τη δουλειά του και να μην έχει ποινές, όπως σήμερα και τέλος θεωρούμε ότι από πλευράς υπουργείου Γεωργίας θα πρέπει να υπάρξει μία συνεργασία ουσιαστική μεταξύ υπουργείου και φορέων των αγροτών, που δυστυχώς τον τελευταίο καιρό δεν υπάρχει, ώστε να καθορίσουμε μία κοινή στρατηγική κοινούς στόχους για να παλέψουμε όλοι μαζί αυτό το θέμα που δεν είναι αντικείμενο για κομματικές αντιπαραθέσεις. Ακόμη και τα κόμματα πρέπει να βοηθήσουν, ώστε να έχουμε μία στρατηγική με συγκεκριμένους στόχους γιατί οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες. Από μόνος του κανείς δεν μπορεί να κερδίσει τίποτα. Εμείς θεωρούμε ότι μέσα σε αυτή την πρόταση θα πρέπει να συμπεριληφθεί και ο καπνός και το βαμβάκι και ό,τι ισχύει για τα άλλα προϊόντα να ισχύσει και γι’ αυτά. Τέλος θεωρούμε ότι πρέπει να δώσουμε πλέον και μέσα από αυτή την μεταρρύθμιση το κυρίαρχο βάρος στον διατροφικό τομέα. Η έλλειψη των τροφίμων είναι γεγονός παγκόσμιο. Η χώρα μας μπορεί να καλλιεργήσει τα πάντα. Το πλεονέκτημά μας είναι οι καλύτερες καιρικές συνθήκες, καλύτερες καλλιεργητικές φροντίδες, ποιοτικά καλύτερα προϊόντα, καλύτερη υγιεινή. Τα διατροφικά σκάνδαλα συνεχώς βγαίνουν. Ας παραδειγματιστούμε από το τελευταίο και να μπουν κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων για να βγούμε κερδισμένοι οι έλληνες παραγωγοί και απευθυνόμενοι στον ίδιο τον καταναλωτή να του πούμε ότι εγγυόμαστε γι’ αυτό το προϊόν που θα βάλεις στο τραπέζι του. Συγχρόνως, όμως, το κράτος πρέπει να λάβει μέτρα ελέγχου ώστε να καθαρίσει την αγορά. Δεν μπορεί να συνεχίσει να μεγαλώνει η ψαλίδα τιμών παραγωγού και καταναλωτή, δεν μπορεί να συνεχίζεται η δράση των καρτέλ και των κερδοσκόπων εις βάρος του παραγωγού και του καταναλωτή, δεν μπορεί τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα να έχουν χαμηλές τιμές ή και να μειώνονται και ο καταναλωτής να αγοράζει ακριβά. Επιτέλους, στη χώρα μας πρέπει να αποκτήσουμε ένα ενιαίο ελεγκτικό μηχανισμό που θα ελέγχει τα προϊόντα που έρχονται στη χώρα μας. Δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε τις εισαγωγές μπορούμε όμως να ελέγξουμε τις εισαγωγές, δηλαδή τα παραστατικά στοιχεία, τα τιμολόγια και μ’ αυτά να τα πουλά στον καταναλωτή και όχι να τα ελληνοποιούμε και να τα πουλάμε σαν ελληνικά. Μπορούμε να ελέγξουμε την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων. Οφείλει το κράτος να προστατέψει και τον καταναλωτή και τον παραγωγό. Εάν συμπεριφερθούμε σωστά στον τομέα των τροφίμων σαν χώρα με οποιαδήποτε αλλαγή Κοινής Αγροτικής Πολιτικής θα μπορούμε να έχουμε κέρδος όχι μόνο για τον παραγωγό, όχι μόνο για το αγροτικό προϊόν αλλά και για την ίδια την εθνική οικονομία».



Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.