Λαικο Δημοτικο Πανεπιστημιο στις Φερρες

Aδιάκοπη επαφή με τη γνώση και τη μάθηση θα προσφέρει στην κοινωνία του Έβρου το Λαϊκό Δημοτικό Πανεπιστήμιο Φερών, που θα ξεκινήσει τη λειτουργία του αυτή τη χρονιά σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Ένα σημαντικό βήμα στον τομέα της δια βίου μάθησης με στόχο μέσα από το φορέα να προσφέρονται στους πολίτες της περιοχής τα μέσα για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής που επιβάλλουν τη διαρκή επιμόρφωση.

Κατά την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν αιτήσεις εγγραφής. Δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί οι θεματικές ενότητες, αλλά, όπως δηλώνει στον ΠτΘ ο δήμαρχος Φερρών κ. Ούστογλου, το Λαϊκό Δημοτικό Πανεπιστήμιο στις Φέρρες θα λειτουργεί με τα πρότυπα του Λαϊκού Δημοτικού Πανεπιστημίου Χανίων, όπου για πρώτη φορά λειτούργησε ο συγκεκριμένος φορέας…

ΠτΘ: Ένα σημαντικό βήμα για τη δια βίου εκπαίδευση αποτελεί η απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου Φερών για την ίδρυση Λαϊκού Δημοτικού Πανεπιστημίού. Ποιος είναι ο στόχος της προσπάθειάς σας;

Γ.Ο.:
Πολύ σωστά είπατε ότι αποτελεί ένα πρώτο βήμα που γίνεται και αφορά ένα πρόγραμμα που αναφέρεται σε αυτό για το οποίο πολύς λόγος γίνεται εδώ και καιρό, τη δια βίου εκπαίδευση. Ζούμε σε μια περιοχή που η πρόσβαση, αλλά και η επαφή με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα δεν είναι και τόσο πυκνή και επειδή υπάρχουν πάρα πολλοί συμπολίτες μας οι οποίοι στο παρελθόν θα ήθελαν να σπουδάσουν, αλλά λόγω διαφόρων προβλημάτων δεν μπόρεσαν να το κάνουν, θελήσαμε να τους δώσουμε τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με την πανεπιστημιακή κοινότητα και παράλληλα να εμπλουτίσουν τη γνώση την οποία όλοι χρειαζόμαστε και έχουμε ανάγκη και παράλληλα να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτοί ήταν οι λόγοι που ως δημοτικό συμβούλιο αποφασίσαμε να κάνουμε το πρώτο βήμα για την ίδρυση του Λαϊκού Δημοτικού Πανεπιστημίου.

ΠτΘ; Ποια η μορφή και η λειτουργία του;

Γ.Ο.:
Το Λαϊκό Δημοτικό Πανεπιστήμιο δεν έχει βέβαια τη μορφή του Πανεπιστημίου με τις κτιριακές υποδομές, όπως ενδεχομένως κάποιοι μπορούν να φανταστούν. Έχει να κάνει με θεματικές ενότητες, οι οποίες θα επιλέγονται από επιτροπή και παράδοση από καθηγητές μία φορά την εβδομάδα. Η ημέρα θα επιλεγεί έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να έχουν τη δυνατότητα και να ενημερωθούν για θεματικές ενότητες οι οποίες θα επιλέγονται από την αρχή, αλλά και παράλληλα να καταθέτουν και τον προβληματισμό τους και να έρθουν σε επαφή με την κοινότητα, αλλά και με άλλους ανθρώπους να ανταλλάσουν τις απόψεις και την εμπειρία τους και κυρίως να διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες.

ΠτΘ: Ουσιαστικά θα λέγαμε ότι είναι ένα πρώτο βήμα για παροχή γνώσης στην τοπική κοινωνία. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτή η γνώση θα είναι εκλαϊκευμένη;

Γ.Ο.:
Νομίζω ότι αυτό είναι το ζητούμενο, όσοι δηλαδή παρακολουθήσουν τα μαθήματα να τους μείνει κάτι, να μην είναι σε τέτοιο επιστημονικό επίπεδο που δεν θα μπορούν να τα παρακολουθήσουν όσοι συμμετέχουν γιατί θα απευθύνεται σε διάφορες ηλικίες, από 20 ετών μέχρι και 120, θα έλεγα και θα πρέπει αυτοί οι συμμετέχοντες αυτά που θα διδάσκονται να μπορούν να τα επεξεργαστούν και να καταλαβαίνουν με την καθημερινή πραγματικότητα. Είναι σίγουρο ότι μια επιστημονική προσέγγιση θα είναι πολύ δύσκολη για πολλούς.

ΠτΘ: Το Λαϊκό Δημοτικό Πανεπιστήμιο θα λειτουργήσει σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης;

Γ.Ο.:
Ο στόχος είναι να υπάρχει μια συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Έχω ήδη κάνει την επαφή μου με το Δήμο Χανίων, όπου λειτουργεί εδώ και τρία περίπου χρόνια Λαϊκό Δημοτικό Πανεπιστήμιο, όπου τα μαθήματα δεν τα παρακολουθούν μόνο όσοι είναι κάτοικοι της περιοχής, αλλά όλης της Κρήτης και είχα την ευκαιρία να συζητήσω με την υπεύθυνη του Δήμου που ασχολείται με το θέμα. Έχω την εντύπωση ότι είναι ένας θεσμός που δίνει την ευκαιρία στον κόσμο για να σκεφτεί διαφορετικά από ό,τι σκέφτεται καθημερινά. Όλοι οι καθηγητές που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα προσέφεραν τις υπηρεσίες τους αδαπάνως και το μόνο που παρείχε η δημοτική αρχή ήταν η διαμονή, η διατροφή τους καθώς και τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής στο δήμο Χανίων. Σε αυτό το πνεύμα θα κινηθούμε και εμείς.

ΠτΘ: Πού θα στεγαστεί το Λαϊκό Δημοτικό Πανεπιστήμιο;

Γ.Ο.:
Θα στεγαστεί στο αμφιθέατρο του Δήμου Φερών.

ΠτΘ: Πότε θα ξεκινήσει η κατάθεση αιτήσεων;

Γ.Ο.:
Πιστεύω ότι το Σεπτέμβρη θα είμαστε έτοιμοι. Θα χρειαστεί και μία δεύτερη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου. Η πρώτη απόφαση αφορούσε στην έκφραση της βούλησης ότι θέλουμε να κάνουμε αυτό το εγχείρημα και στη δεύτερη απόφαση θα καθορίσουμε ενδεχομένως και την θεματική ενότητα και πιστεύω ότι προς το τέλος Σεπτέμβρη θα είμαστε έτοιμοι να δεχόμαστε τις αιτήσεις.

ΠτΘ: κ. Ούστογλου, σας ευχαριστούμε πολύ.

Γ.Ο.:
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Α.Π.

Ιστορία του θεσμού

Το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο είναι ένας θεσμός που δημιουργήθηκε στο Δήμο Χανίων το 2005 προκειμένου να καλύψει την ανάγκη ενήλικων και όχι μόνο δημοτών του που επιζητούν την γνώση που για διάφορους λόγους δεν είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν κατά το παρελθόν.

Η ανταπόκριση στη λειτουργία του ήταν τέτοια που ξεπέρασε τα όρια του Δήμου και απλώθηκε σε όλη την Κρήτη. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την παρουσία καταξιωμένων εισηγητών συνέβαλλε στο να καθιερωθεί πλέον, ως θεσμός στην πόλη των Χανίων. Το Α.Λ.Π. λειτουργεί με δύο τετράμηνους ανεξάρτητους θεματικά κύκλους μαθημάτων, και με 12 περίπου εισηγήσεις ανά κύκλο. Η διδακτική περίοδος ξεκινά τον Οκτώβριο και ολοκληρώνονται τον Απρίλιο. Τα μαθήματα είναι δίωρα και πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου. Δικαίωμα παρακολούθησης έχουν όλοι οι πολίτες χωρίς καμιά προϋπόθεση, στους οποίους με την λήξη της διδακτικής περιόδου και εφόσον έχουν τηρήσει τον κανονισμό λειτουργίας του Α.Λ.Π., τους απονέμεται ανάλογη βεβαίωση παρακολούθησης.

Γιώργος Ούστογλου, δήμαρχος Φερών:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξει ευαισθησία

στο θέμα των προσφύγων»

Πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε η είδηση για τη δημιουργία ενός νέου Κέντρου Φύλαξης Μεταναστών στον Έβρο, μάλιστα ειπώθηκε ότι αυτή ήταν και η πρόταση του δημάρχου Φερών κ. Ούστογλου.

Μιλώντας ο κ. Ούστογλου για το συγκεκριμένο θέμα, ανέφερε, δίνοντας το πνεύμα της όλης υπόθεσης ότι «επειδή υπάρχουν χώροι Φύλαξης Μεταναστών μέσα στην πόλη, και συγκεκριμένα στα πενήντα μέτρα από το δημαρχείο, στο Αστυνομικό Τμήμα Δήμου Φερών και στο Τμήμα Συνοριοφυλακής λειτουργούν κρατητήρια όπου φυλάσσονται μετανάστες και όχι μόνο φέτος, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια. Επειδή είναι πολλοί αυτοί που έρχονται, στεγάζονται σε παλιές αποθήκες της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών στον Πέπλο, που ουσιαστικά και αυτές είναι μέσα στον ιστό της πόλης με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα και οι πολίτες του δήμου Φερών να έχουν αρχίσει να διαμαρτύρονται έντονα και να μη θέλει κανείς τη λειτουργία τους. Αυτό δεν γίνεται μόνο τώρα αλλά και τα προηγούμενα χρόνια όταν το φαινόμενο είχε λάβει μεγάλες διαστάσεις. Τότε λοιπόν πριν χρόνια είχα απευθύνει επιστολή στο υπουργείο Εσωτερικών με την οποία ζητούσα να εξετάσουν τη λειτουργία ενός Κέντρου όχι με την έννοια του Κέντρου που θα υποδέχεται ανθρώπους από τα νησιά ή από άλλες περιοχές της χώρας αλλά ένα Κέντρο εξυπηρέτησης αυτών που έτσι και αλλιώς βρίσκονται μέσα στην περιοχή και μάλιστα μέσα στον ιστό της πόλης. Αυτή ήταν η πρότασή μου η οποία βέβαια δεν απαντήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών και με έκπληξη πληροφορήθηκα και διάβασα σε μια Κυριακάτικη εφημερίδα ότι σχεδιάζεται να γίνει ένα καινούργιο κέντρο στο Δήμο Φερών γεγονός που δεν είναι πραγματικότητα και ενδεχόμενα να είχε ερμηνευτεί διαφορετικά από το Υπουργείο Εσωτερικών. Σε αυτό το σημείο να τονίσω την αντίθεσή μου και να πω ότι ούτε καν περνά από τη σκέψη μας ένα τέτοιο γεγονός με τα προβλήματα που συνεπάγεται για την περιοχή».

Επεξηγώντας το λόγο για τον οποίο κατέθεσε αυτή την πρόταση ο κ. Ούστογλου τονίζει ότι «οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να έχουν και την ιατρική τους περίθαλψη και όρους και συνθήκες σωστής διαβίωσης. Θα πρέπει όμως να πούμε ότι και η ΕΕ θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί σε αυτό το θέμα και να αντιληφθεί ότι τα σύνορά μας δεν είναι ελληνικά αλλά ευρωπαϊκά και στον Έβρο αλλά και στα νησιά όπου φθάνουν πολλοί οικονομικοί μετανάστες και πρόσφυγες. Θα πρέπει και η ΕΕ να δείξει την ανάλογη ευαισθησία και να ασκήσει παράλληλα και τις πιέσεις που πρέπει και προς τη γείτονα χώρα την Τουρκία από όπου όπως είναι γνωστό γίνεται η εισαγωγή αυτών των ανθρώπων, γιατί το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί τα τελευταία χρόνια και το βλέπουμε να εξελίσσεται με μία ανοδική πορεία».

Ο κ. Ούστογλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ευαισθητοποιήθηκε μόνο όταν δημιουργήθηκαν και έγιναν πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες τα φαινόμενα στον Άγιο Παντελεήμονα και σε κάποιες άλλες περιοχές των Αθηνών. «Εμείς που ζούμε στην περιφέρεια αντιμετωπίζουμε αυτήν την κατάσταση εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Νομίζω ότι αυτός ο τρόπος λειτουργίας από την πλευρά της πολιτείας δεν είναι ο πλέον κατάλληλος. Θα πρέπει η ίδια βαρύτητα να δίνεται και στην περιφέρεια όπως και το κέντρο και ίσως περισσότερο στην περιφέρεια. Πρέπει το θέμα να αντιμετωπιστεί σε συνεργασία με την ΕΕ γιατί θέλω να πιστεύω μέσα στο πλαίσιό της θα πρέπει να έχουμε και φωνή και να διατρανώνουμε τα προβλήματά μας και να ζητούμε τη λύση τους με πρωτοβουλία της ΕΕ γιατί τα σύνορά μας είναι κοινά με αυτής».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.